dinsdag 21 juni 2016

Plooi die elleboog...net als Rebecca Adlington !

Rebecca Adlington wordt by SwimSmooth heel dikwijls gebruikt als voorbeeld voor een perfecte catch en pull. Rebecca werd Olympisch kampioen op de 400m en 800m vrije slag in Peking (2008).
Ze is een schoolvoorbeeld van het Smooth Swimtype. Voor meer info over de verschillende SwimTypes kan je dit artikel lezen.

Waarom was Becky zo'n fantastische zwemster? Laat ons eens onder water kijken naar haal pull techniek...iets wat je in uw eigen zwemslag ook zou moeten bekomen : 


Let hoe Rebecca's elleboog is geplooid onder een hoek van 110°, wat haar perfect in staat stelt om het water volledig naar achter te duwen, en op die manier optimaal vooruit te bewegen.

Je zou in uw eigen zwemstijl toch moeten streven naar een hoek tussen 100 en 120°.

Heel veel zwemmers trekken door met een bijna gestrekte arm. Dit zorgt niet alleen voor heel weinig stuwing, maar het zet ook enorm veel stress op het schoudergewricht. Deze hoge stress kan wel eens de oorzaak zijn van schouderblessures.


Let ook hoe de hand van Rebecca mooi onder haar schouder passeert.


Dat is de perfecte techniek die je ook in uw eigen zwemstijl moet nastreven. Als je te ver naar buiten gaat of over uw centerlijn gaat (te ver naar binnen) dan beweeg je als een slang door het water met heel wat extra weerstand tot gevolg.
Vergelijk met de elite zwemmers

Tijdens de video analyse worden heel regelmatig vergelijkingen gemaakt met elite zwemmers zoals Rebecca Adlington. Dit is een krachtig visueel middel om de zwemmer duidelijk te maken welk onderdeel van zijn zwemstijl moet worden verbeterd.

*dit artikel verscheen voor het eerste op de Engelstalige SwimSmooth blog (www.feelforthewater.com)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten