dinsdag 26 juli 2016

Een simpele rekoefening voor een betere ligging

Vandaag gaan we een simpele rekoefening voorstellen die uw zwemmen echt kan verbeteren. 

Heel veel zwemmers hebben last van laaghangende benen, wat voor enorm veel weerstand zorgt en natuurlijk ook trager doet zwemmen :Deze laaghangende positie is een typisch fenomeen bij de Arnie Swim types maar kan ook een probleem zijn bij andere zwemmers. Voor meer info over de Swim Types kan je dit artikel nog eens lezen.
Als je veel sneller zwemt met een wetsuit of een pull-buoy tussen uw benen, dan zijn de laaghangende benen heel waarschijnlijk één van uw grootste problemen. 

Er is spijtig genoeg niet 1 kant-en-klare oplossing die uw lichaamspositie in het water drastisch zal verbeteren, maar de som van enkele kleine aanpassingen zal voor een betere positie moeten zorgen. Als je echter last hebt van heel korte, stijve heupbuigers dan zal het heel moeilijk zijn om uw positie in het water te verbeteren....wat je ook aanpast aan uw techniek. 


Uw heupbuigers is de spiergroep aan de voorkant van de heup die zorgt voor het optillen van uw been bij het rechtstaan. In het water, als uw heupbuigers te kort zijn, zullen die uw been naar beneden trekken vanuit de heup en dat zal dus voor laaghangende benen zorgen:
Om de heupbuigers op de juiste lengte te houden kan je de oefening doen zoals hieronder afgebeeld. Gebruik een handdoek of kussen onder uw knie en plaats het andere been, met de knie onder een hoek van 90 graden, voor jou :Houd uw bovenlichaam recht en beweeg uw heup voorwaarts. Je zou een duidelijke rekking moeten voelen aan de voorkant van de heup (en ook in de quadriceps). Hou die rekking aan voor 30 seconden zonder veel te forceren.

Net als bij alle andere stretch oefeningen, is het ook hier belangrijk dat je toch al wat opgewarmd bent alvorens deze oefening te starten. Je kan die 30 seconden rekking ook heel rustig opbouwen maar wees wel voorzichtig want dit proces zal toch wat tijd nodig hebben alvorens verbetering te voelen.


Hoe komt het dat mijn heupbuigers zo kort zijn? Als je per dag enkele uren aan een bureau doorbrengt, dan worden uw heupbuigers korter. Ook het fietsen (en zeer zeker op een triatlonstuur liggend) doet de heupbuigers in een verkorte positie werken. Het is ook om die reden dat dit een heel belangrijke oefening is voor de triatleten.


Dus als je een probleem hebt met laaghangende benen tijdens het zwemmen, dan kan dit een simpele maar doeltreffende manier zijn om daar iets aan te doen.

Als je niet veel tijd hebt, is dit een oefening die gemakkelijk thuis of voor de TV kan worden gedaan.

Vakantieregeling

Dit is het laatste blog bericht alvorens we op vakantie vertrekken. We gaan er even tussenuit maar vanaf Dinsdag 30 augustus mag je opnieuw onze wekelijkse blog verwachten.
Je kan nog steeds intekenen om deze berichten in uw mailbox te ontvangen door uw e-mail adres hier achter te laten.  Op dinsdag om 16uur krijg je dan het bericht steevast in uw mailbox.

Onze SwimSquad gaat terug van start vanaf Maandag 05 September. Dit kan de ideale manier zijn om uw zwemmen naar een hoger niveau te brengen.
Voor meer info en inschrijving kan je op de website terecht via deze link

Er zijn ook nog enkele plaatsjes voor de video analyse en correctie sessies vanaf september, maar hou er wel rekening mee dat verschillende slots al zijn ingenomen. Snel zijn is dus de boodschap.
Ook hiervoor kan je terecht op onze website via deze link.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten