vrijdag 26 augustus 2016

Dave Degain...de verwachte verbetering van de Ironman zwemtijd!!

Ook gefrustreerd omdat uw zwemtijden niet echt verbeteren….ondanks de vele trainingsuren? 
Met deze blog wil ik aantonen dat er geen reden is om uw pogingen tot verbeteren op te geven…zolang je maar aan de juiste dingen werkt.

De progressie die Dave Degain dit seizoen heeft gemaakt in het zwemmen is ronduit indrukwekkend te noemen en dat resulteerde in een mooie zwemtijd van 55min31sec in de Ironman van Maastricht!

In de onderstaande grafiek zie je de zwemtijden van Dave op een Ironman. De Ironman van Zurich was zonder wetsuit en dat bleek een heel groot probleem te zijn.   Ondanks de vele uren in het zwembad in de laaste jaren, kon worden vastgesteld dat Dave tegen zijn plafond zat met een tijd tussen 1u2min-1u3min. Nog meer uren in het zwembad zouden daar geen verandering in hebben gebracht.
Sinds deze winter is Dave de Swim Smooth filosofie gaan volgen met een gezonde mix van techniek en threshold/CSS trainingen aangevuld met de fameuze RedMist trainingen.

Techniek 


Dave kan als een onvervalste Arnie worden beschouwd. (lees dit artikel om meer te weten over de verschillende swimtypes). 
De grootste technische mankementen die uit de video analyse kwamen : zijn ademhaling, te weinig rotatie en laaghangende benen (dit verklaart trouwens waarom Dave zo veel beter zwemt met een wetsuit). Daarnaast was er een gebrek aan tempogevoel.
Heel wat van de zwemtrainingen waren dus steeds gevuld met een technische opwarming met drills die vooral aan zijn grootste mankementen bleven werken. 

Threshold/CSS

Als een onvervalste Arnie had Dave ook het probleem om steeds te snel van start te gaan, om daarna al gauw weg te zakken naar een veel lager tempo. Het kostte wel wat moeite om Dave te overtuigen van het nut van de Finis Tempo Trainer, maar van zodra overtuigd, was de tempo trainer een vast onderdeel van zijn trainingen. Deze TT heeft ongetwijfeld de efficiëntie van zijn trainingen enorm verhoogd en is een heel belangrijke factor dat zijn progressie verklaart. 

Daarbij kwam ook de regelmatige CSS test om de progressie op te volgen, maar ook om steeds de intensiteiten van de trainingen bij te stellen volgens zijn capaciteiten.
Die CSS test is trouwens ook een enorm goede motivator om steeds maar beter te doen! Lees dit artikel als je nog wat meer wilt weten over de CSS test.

Red Mist

De RedMist trainingen waren een belangrijk onderdeel van de trainingen van Dave. Heel regelmatig werkte Dave een training af tussen de 4000 en 5200m. 
Dat zijn, door hun eentonigheid, niet de leukste trainingen maar keer op keer voel je na het afwerken van deze trainingen een soort van voldoening. Deze trainingen zijn niet alleen een fysieke, maar ook een mentale beproeving.

De traditionele Red Mist training is de 10 x 400m (zonder opwarming) : 
  • 4 x 400m RM6
  • 3 x 400m RM5
  • 2 x 400m RM4
  • 1 x 400m RM3
 
Probeer deze sessie zelf eens uit….het lijkt makkelijk op papier….maar dat is het niet! 

De juiste wetsuit !

Naast het werken aan de juiste mankementen is het ook belangrijk om ook het best beschikbare materiaal te gebruiken. 
Daarom werd voor Dave gekozen voor de Huub Aerious 3:5 wetsuit. Bij deze wetsuit is de neopreen aan de benen (5mm) dikker dan de neopreen aan het bovenlichaam (3mm). De ideale oplossing voor zwemmers/triatleten die last hebben van zinkende benen.


Al deze gerichte trainingen en aanpassingen hebben ervoor gezorgd dat Dave goed vooraan uit het water komt op een Ironman, waar hij vroeger zowat in het midden van de pack zwom…..


Wil je ook een zelfde verbetering in uw zwemmen? Dan is nu het moment gekomen om uw aanpak eens onder de loep te nemen en eventueel aan te passen. Het verhaal van Dave is een mooi voorbeeld dat de Swim Smooth aanpak werkt. 

Kom naar onze Swim Smooth SwimSquad met 1 techniek, 1 threshold- en 1 RedMist training per week om zo een perfecte indeling van uw zwemtraining te bekomen.  Meer info en inschrijving via deze link.

Een individuele aanpak nodig? Overweeg een video analyse en correctie sessie om uw grootste mankementen te kennen EN aan te pakken. Meer info en inschrijving via deze link.

Contacteer mij voor verder info over individuele coaching.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten