dinsdag 30 augustus 2016

Wat is nu een correcte hoofdpositie?

Veel zwemmers (en coaches) geloven dat elke zwemmer recht naar beneden moet kijken tijdens het zwemmen, om zo hun positie in het water te verbeteren. 
Is dit correct? Laat ons enkele gevallen bekijken om dit uit te zoeken :


De ster van het zwembad


We beginnen met één van de vedetten van de laatste Olympische Spelen : Katie Ledecky.


Katie heeft een fantastische horizontale ligging in het water en deze positie kan ze gemakkelijk vasthouden, ook al kijkt ze 1 tot 2 meter vooruit. Dit is een typisch fenomeen bij elite zwemmers, die heel zelden recht naar beneden of ver vooruit kijken.

BESLUIT : de beste zwemmers in de wereld hebben de neiging om lichtjes vooruit te kijken.

De professionele triatleet


Henri Schoeman is een professioneel triatleet, die met zijn 3de plaats in de Olympische Spelen van Rio een prachtig resultaat haalde. Henri’s grootste bekommernis is goed presteren in open water en hij kijkt ver vooruit :
Ver vooruit kijken helpt hem om beter te navigeren en om voeten te vinden van andere zwemmers om in te zwemmen. Merk op dat hij ver vooruit kijkt, maar toch nog steeds een mooie horizontale positie behoudt.

BESLUIT : als je een goede zwemtechniek hebt, kan je toch een horizontale positie behouden, zelfs als je ver vooruit kijkt. In het open water zwemmen en triatlon is dit een heel belangrijk voordeel.

De drijvende age-grouper


Marina is een age-grouper met een van nature uit hoge lichaamspositie in het water. Ze werd door haar coach verteld om recht naar beneden te kijken. Dit is niet het juiste advies voor haar!

Door recht naar beneden te kijken, komen haar hielen heel regelmatig boven water :


Met een wetsuit, zal het extra drijfvermogen dit probleem nog groter maken en Marina zal heel onstabiel in het water liggen.  In dit geval moet Marina het advies krijgen om iets verder vooruit te kijken. Dit zal haar wat meer in balans brengen, terwijl ze nog steeds haar goede lichaamspositie kan behouden. Iets verder vooruit kijken zal ook haar proprioceptie vòòr haar hoofd ten goede komen zodat ze ook een betere catch zal kunnen ontwikkelen.
De extreme versie van het advies om naar beneden te kijken is het vragen aan zwemmers om “naar beneden” te zwemmen. Dat is een regelrechte ramp voor iemand die van nature uit al een goede lichaamspositie heeft :


Hier zien we iemand die een enorm frontale weerstand moet overwinnen na het advies om haar hoofd dieper in het water te steken.  Aanpassing naar een iets hogere hoofdpositie en niet met haar borstkas naar beneden duwen zal er onmiddellijk voor zorgen dat ze veel efficiënter en comfortabeler zal zwemmen.

BESLUIT : voor zwemmers met een van nature uit goede lichaamspositie,  is het recht naar beneden kijken geen goed advies. Deze zwemmers zijn meer gebaat om iets schuiner vooruit te kijken. 

De zwemmer met zinkende benen


De volgende zwemmer die we bekijken is relatief nieuw in het zwemmen en triatlon. Hij heeft enorm veel last van zinkende benen : 


Hij is veel sterker in het fietsen en lopen, maar de weerstand veroorzaakt door zijn zinkende benen zijn een probleem in het zwemmen. Om zijn lichaamspositie te verbeteren zijn er verschillende aspecten waaraan gewerkt kan worden :

  • Het wegwerken van zijn cross-over (insteken over de middellijn), om zo zijn schaarbeweging van de benen weg te werken.
  • Verbeteren van zijn ademhaling (uitblazen) om zo extra drijfvermogen van zijn borstkas te verminderen.
  • Zijn hoofd laag houden en ademen in de boeggolf dat ontstaat rond zijn hoofd.
Eens al deze problemen zijn opgelost, kan hij ook proberen om zijn hoofd iets lager in het water te brengen door recht naar beneden te kijken. Let wel, aanpassing van zijn hoofdpositie alleen zal in geen geval zijn probleem van zinkende benen volledig oplossen.

BESLUIT : voor zwemmers met zinkende benen kan recht naar beneden kijken een goede optie zijn. Dit zal echter wel het navigeren in open water en het verder ontwikkelen van de catch wat moeilijker maken. Gebruik de hoofdpositie best als laatste middel om uw lichaamspositie te verbeteren.

CONCLUSIE :


Uit de voorbeelden blijkt dat er geen universele gouden regel is voor de hoofdpositie. Dit moet individueel worden bekeken en is afhankelijk van het type zwemmer.

Zwem zelf 100m waarbij je experimenteert met verschillende hoofdposities. Zwem steeds 25m met een andere hoofdpositie :


Kies de positie dat voor jou het beste voelt en dat je ook toelaat om sneller en efficiënter te zwemmen. Dat gevoel zal voor elke zwemmer anders zijn.
Je kan dezelfde oefening ook nog eens doen met uw wetsuit. Het zou goed kunnen dat je met een wetsuit iets verder vooruit mag kijken, wat dan weer uw drafting en navigatie ten goede komt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten