dinsdag 20 september 2016

Enkele oorzaken van nekpijn na het zwemmen

Indien je ook wel wat last hebt van nekpijn of een stijve nek na het zwemmen dan weet je wel hoe vervelend dit kan zijn. 
Maar heb je al eens nagedacht wat de oorzaak van deze pijnen zou kunnen zijn? Ligt het aan uw techniek?

Hieronder vind je 3 klassieke problemen die heel wat stress op de spieren in de nek plaatsen en die kunnen leiden tot nekpijnen of ongemakken.


1. Te ver naar boven kijken tijdens het ademen

Hieonder zie je een zwemster die recht naar boven kijkt, naar het plafond, in een poging om zo veel mogelijk lucht binnen te krijgen:


Daarvoor moet ze haar nek veel te ver draaien en dit zorgt voor enorm veel stress op de nekspieren en dit kan resulteren in stijfheid na het zwemmen. Dit is een heel typisch fenomeen dat we zien bij de Bambino Swim Types (en soms ook bij Overgliders met een heel trage slagfrequentie). Om meer te weten over de Swim Types kan je dit artikel nog eens lezen. 

Bij het zwemmen kunnen we gebruik maken van de boeggolf die gevormd wordt rond uw hoofd wanneer je door het water beweegt. Deze boeggolf creëert een kuiltje naast uw hoofd en dat is de ideale plaats om te ademen. In de onderstaande foto zie je mooi de boeggolf rond het hoofd van de zwemmer en het kuiltje om te ademen (aangeduid met "A").Hier zie je een mooie demonstratie van het ademen waarbij de zwemmer ook nog eens zijn mond in de Popeye positie brengt. Let erop hoe laag zijn hoofd in het water blijft.


Zijn zwembril zit nog steeds in het water en hij kijkt zijwaarts, net boven het water oppervlak.

Als je relatief nieuw bent in het zwemmen kan het wel een tijdje duren vooraleer je  deze lage positie goed onder de knie hebt. Het is wel een belangrijk gegeven om uw ademhaling optimaal te krijgen en zeker de moeite om wat tijd aan te spenderen.
In eerste instantie kan je dit proberen door te zwemmen met zwemvliezen. Die zwemvliezen gaan je een wat rustiger en comfortabeler gevoel geven en door de iets hogere snelheid zal ook een grotere boeggolf worden gevormd.


2. Te ver vooruit ademen

De het kuiltje achter de boeggolf is enkel diep genoeg om in te ademen in de omgeving naast uw mond. Het is in die ruimte dat je het best ademt (aangeduid met A op de foto):


Als je iets te ver vooruit wilt ademen, kom je in de zone B terecht op de foto. Daar is het wateroppervlak iets hoger en zal je dus uw hoofd iets uit het water moeten tillen om te kunnen ademen.


Deze heffing van het hoofd kan een grote stress op uw nek zetten en dat zal niet alleen ongemakkelijk, maar ook vermoeiend zijn. 
Probeer te ademen in positie A en je zal snel voelen dat dit veel meer ontspannen is dan positie B.


3. Uw hoofd uit het water heffen bij het ademen

Uw hoofd weegt ongeveer 5 kg. Dat is een serieus gewicht om bij elke ademhaling uit het water te heffen. Ook dit kan enorme druk op uw nekspieren zetten :Het hoofd uit het water heffen zorgt dat de boeggolf rond uw hoofd wordt verbroken en het kuiltje om in te ademen is niet meer aanwezig. Dat is een vicieuze cirkel want daardoor moet je uw hoofd nog hoger heffen om te kunnen ademen.
Wees er maar zeker van dat ook bij jou die boeggolf zal aanwezig zijn als je uw hoofd lager in het water houdt bij het ademen...


Met Swim Smooth België naar Lanzarote


Het hotel heeft een 25m-bad (8 banen) wat het een ideale lokatie maakt voor de Swim Smooth zwemtrainingen.
T
ijdens de trainingsweek zal iedere deelnemer worden gefilmd en geanalyseerd volgens onze populaire Swim Smooth analyse en correctie methode en wordt dagelijks een begeleide en gevarieerde zwemtraining voorzien.

Er worden ook GPS routes voorzien voor de fietsers en rond het resort zijn er ook prachtige loopparcours.

Voor de atleten met een eigen trainingsschema zal er naast het Swim Smooth zwemprogramma genoeg ruimte zijn om te trainen of te rusten.

Maar het hotel is door zijn uitgebreide accomodatie en catering ook een gedroomde vakantieplaats voor niet-sporters. Uw familie kan zorgeloos genieten van de omgeving terwijl je aan het sporten bent.
  • van 25 Maart 2017 tot en met 01 April 2017 (de laatste week vòòr de paasvakantie) (Vanaf 485€ excl vlucht of 785€ incl vlucht)
  • van 01 April 2017 tot en met 08 April 2017 (de eerste week van de paasvakantie) (Vanaf 540€ excl vlucht of 890€ incl vlucht)
Voor meer info en prijzen - klik hier

Geen opmerkingen:

Een reactie posten