dinsdag 27 september 2016

Hoe uw zwemtraining beter indelen deze winter?

Of je nu een beginnende of ervaren triatleet bent, open water zwemmen zal altijd een uitdaging blijven.
Om goed in open water te zwemmen heb je techniek, uithouding, kracht, strategie en inzicht nodig.
Onder de triatleten kunnen we 2 verschillende profielen onderscheiden :Foto @GophrettePowerHet eerste profiel is de "Perfectionist". Dat is de zwemmer die vooral technisch perfect wil zwemmen, en maar blijft techniek trainingen doen. Hij doet geen uithoudings- of threshold trainingen want die zouden zijn perfecte techniek kunnen aantasten.

Het tweede profiel is de "Endurance junkie". Deze zwemmer is gelukkig zolang er maar zo veel mogelijk kilometers in zijn logboek kunnen worden bijgeschreven. Kwantiteit is het allerbelangrijkste en dit type zwemmer is alleen maar tevreden als hij/zij deze week meer kilometers kan loggen dan de vorige week.

In deze blog gaan we de nadelen van beide profielen belichten en voorstellen formuleren om hun aanpak te herzien.

De Perfectionist


Deze atleten hebben het heel dikwijls moeilijk om uit hun comfort zone te komen tijdens een zwemtraining. Door verschillende techniektrainingen per week te doen, zonder veel intensiteit, is hij overtuigd van zijn aanpak. Deze overtuiging wordt nog versterkt als hij wekelijks zijn uren in het zwembad noteert.
Veel van deze atleten voelen zich nog niet klaar voor een uithoudings- of threshold training omdat hun techniek "nog niet perfect genoeg" is.
Dit is spijtig genoeg niet de meest efficiënte aanpak voor beginners of gevorderde atleten.

  • Een perfecte techniek bestaat niet!

Als je een te grote perfectionist bent stel je alleen maar het moment uit om te werken uit uw comfort zone. En omdat je de intensievere trainingen steeds maar uitstelt, zal je later in het seizoen vaststellen dat je uw topconditie te laat te pakken zal hebben.

  • Train aan de juiste snelheid

Uw techniek verbeteren aan een trage snelheid is niet echt efficiënt als je het later niet kan gebruiken aan uw wedstrijdtempo. Heel wat zwemmers die een meer dan behoorlijke techniek hebben aan een rustig tempo, verliezen toch nog heel wat van die efficiëntie van zodra ze wat sneller gaan zwemmen.

Daarom is het heel belangrijk om zowel uw techniek, snelheid, kracht en uithouding samen te ontwikkelen.

  • De-training

Als je niet als kind uit het zwemmen komt, zal er heel snel de-training optreden van zodra je de zwemtrainingen stopt. In tegenstelling tot het lopen en het fietsen, moet je in het zwemmen niet uw volledig lichaamsgewicht te dragen. Daarom vraagt het zwemmen veel meer herhalingen om een fysiologisch effect op uw spieren te krijgen in vergelijking met het lopen/fietsen.
Als je niet genoeg blijft zwemmen zal het misschien nog goed lukken op 50m of 100m maar van zodra de afstand langer wordt zal je het moeilijk krijgen.

Foto @GophrettePower
De Endurance Junkie

De endurance junkie is vooral bezig met zo veel mogelijk intervals en kilometers per week. Heel dikwijls hebben zijn trainingen niet echt een specifiek doel behalve dan de totale afstand van de training. De Endurance Junkie springt in het bad en is pas tevreden als het voorgeschreven volume is behaald.

Dat zijn de zwemmers die tijdens een squad training komen vragen "Hoeveel meters hebben we vandaag gezwommen?"
Deze zwemmers gaan hun niveau heel sterk zien stijgen aan het begin, maar na een paar maanden zitten ze aan hun plafond. Dit zal hij of zij willen doorbreken door nog meer volume en nog meer intensiteit te doen, maar ook dat zal geen verbetering opleveren.
Heel dikwijls zien we dat deze mensen ontgoocheld stoppen met zwemmen en een andere sport kiezen....om op dezelfde manier tewerk te gaan.

  • Technische trainingen

Neen, technische trainingen zijn geen tijdverlies, zolang je weet waarom je de techniek drills doet en wat dit aan uw techniek gaat verbeteren. Neen, met zwemvliezen zwemmen is geen bedrog en ja, de Pull-buoy moet je gebruiken als het nodig is. Neen, je moet de pull-buoy niet gebruiken als excuus omdat je net een zware looptraining achter de rug hebt. Velen zwemmen een volledige training met een pull-buoy zonder doel maar dat zal enkel de mankementen in uw zwemmen verbergen en uw progressie alleen maar vertragen.
Kwaliteit is belangrijk in een technische sessies en niet de kwantiteit. Als je durft, leg uw uurwerk voor een keer aan de kant en focus op de correcte uitvoering.

  • Plan uw training

Uw zwemtrainingen zullen zo veel efficiënter zijn als je deze kan doen in "uitgeruste" toestand. Stel uw trainingen niet allemaal uit tot het einde van de dag. Indien mogelijk, en zeker als je van uw zwemmen een prioriteit wilt maken, doe de training vroeg in de morgen. Uw lichaam en geest is na de vroege training 100% klaar om uw werkdag aan te vatten.
Indien je echt niet anders kan, en je moet de zwemtraining na een intensieve loop- of fietstraining doen, dan is het misschien verstandig om te overwegen om één van de twee trainingen te schrappen. Het rusten zal misschien meer deugd doen dan een zwemtraining die je enkel nog meer vermoeid zal maken.

De juiste balans vinden

Zoals hierboven vermeld is het samen ontwikkelen van techniek, uithouding en threshold/weerstand een goede manier om uw zwemmen naar een hoger niveau te brengen.
Je bent een triatleet en dit vereist een specifieke training en specifieke techniek om ook goed te presteren in open water en op langere afstand. In het lopen zie je niet dikwijls een lange afstandsloper die meetraint met de sprinters van het team, maar in het triatlon zien we toch heel wat atleten die aansluiten bij een zwemclub, waar de focus ligt op afstanden tussen 50m en 400m.

Je moet uw eigen techniek ontwikkelen afhankelijk van uw eigen mogelijkheden en doelen. De "perfecte zwemtechniek" bestaat niet maar er is wel een zwemtechniek die het beste past bij UW mogelijkheden.

  • Video analyse en correctie sessieNaast een squad sessie dat de nodige technische trainingen bevat, is het investeren in een persoonlijk video analyse een perfecte manier om uw zwemtechniek te verbeteren.
Het belangrijkste van deze sessie is vooral dat de zwemmer niet alleen verstaat wat de grootste prioriteiten zijn om het zwemmen te verbeteren maar ook dat hij weet wat hij moet doen om dit aan te passen.
Na die analyse krijgt de zwemmer genoeg oefenstof mee om te werken aan zijn verbetering.

Natuurlijk, het zal enkele weken van training en oefening vragen alvorens je wat verbetering zal zien in uw techniek, maar het gebeurt heel dikwijls dat we tijdens de correctie sessie al een verandering kunnen zien. 
Zoals bij deze, overigens heel goede zwemmer:   zijn grootste probleem situeerde zich aan het begin van de catch omdat zijn elleboog te snel wegzakte (linker foto). Tijdens de correctie sessie werd daar wat aan gewerkt en na de sesstie (rechter foto) was al duidelijk verbetering zichtbaar….maar zijn handpositie kan nog steeds beter en tips en oefenstof worden gegeven om dit verder te verbeteren.Wil je ook zo’n video analyse en correctie sessie om uw techniek aan te passen : check hier de beschikbare data en reserveer zelf uw plaats.

Gemiddeld gezien mag je toch 6 weken rekenen voor een aangepaste beweging een gewoonte wordt.
Dus wees geduldig en vergeet de threshold- en uithoudingstrainingen niet !Zwemmen is een uitdagende sport om mee te starten als volwassene. De juiste mix van techniek en fitness is vereist om verbetering te zien. Dit alles goed indelen zal gegarandeerd voor verbetering en snellere zwemtijden zorgen.Swim Smooth

Geen opmerkingen:

Een reactie posten