dinsdag 11 oktober 2016

Hoge ellebogen gezien tijdens het zwemmen in Ironman Hawaii?

Vraag aan heel wat zwemmers en coaches wat nu het belangrijkste is in het zwemmen en heel dikwijls zal je horen : "Hoge ellebogen, je moet uw ellebogen hoog over het water bewegen!"

Zijn we daarmee akkoord? Niet echt! Veel zwemmers zijn beter gediend met een overhaal met armen die iets meer gestrekt zijn als dat beter past bij hun stijl, hun schouder mobiliteit en de omgeving waarin ze zwemmen - en heel zeker in open water. 
Als je dit weekend het zwem onderdeel in de Ironman van Hawaii hebt bekeken zal het je misschien zijn opgevallen dat heel wat van de elite triatleten met (soms heel extreem) gestrekte armen aan het overhalen waren.


Een hoge elleboog ziet er altijd zo fantastisch uit en het wordt ook gedaan door heel wat elite zwemmers met heel veel succes. Denken we maar aan Katie Ledecky of Sun Yang. In deze video is Paul Newsome, hoofdcoach van Swim Smooth, een hoge elleboog aan het demonstreren in open water :

Klassieke hoge elleboog (afgespeeld op halve snelheid)

Als je dit probeert met een wetsuit, zal je nogal snel voelen dat dit heel vermoeiend is voor schouders en armen. Zelfs met de meest flexibele wetsuits zal een klassieke hoge elleboog nog steeds worden tegengewerkt door het neopreen en moeten de schouders en armen harder werken dan nodig.

Dit is één van de redenen waarom de professionele triatleten en open water zwemmers het overhalen met meer gestrekte armen verkiezen:


Overhalen met meer gestrekte armen (afgespeeld op halve snelheid)

Die meer gestrekte arm vermindert de rekking van het neopreen rond uw elleboog en is veel minder vermoeiend voor de schouders.
Resultaat? Veel efficiënter voor open water!

Naast de voordelen bij het zwemmen met een wetsuit, zijn er nog andere potentiële voordelen:

- Een meer gestrekte arm zorgt ervoor dat uw hand hoger over het wateroppervlak beweegt en dit maakt het makkelijker bij het zwemmen in golvend of turbulent water.

- Het laat toe om dichter bij andere zwemmers te zwemmen zonder tegen de armen te botsen. Dichter zwemmen laat je toe om beter te draften en dus energie te sparen.

- Indien je niet echt flexibel bent in de schouders dan wordt het moeilijk om met een hoge elleboog te zwemmen. Dat is een klassiek probleem bij de Arnie en Bambino Swim types. Meer info over de Swim Types hier.

- Bij de Swinger Swim Types is het overhalen met een gestrekte arm zelfs van nature uit de verkozen manier van overhalen.

Neem even wat tijd in uw training om te experimenteren met een overhaal met wat meer gestrekte armen en ondervindt hoe het voelt bij jou. Het is helemaal niet nodig om uw arm volledig te gaan strekken, en de elleboog wat minder plooien kan al voldoende zijn. Hieronder zie je een mooi voorbeeld van professional triatleet Richard Varga (eerst uit het water in de triatlon op de Olympische Spelen in Londen en in Rio):


Vergeet niet om tijdens de overhaal vooral uw schouders zo los en ontspannen mogelijk te houden. En weet ook dat, net als bij andere veranderingen aan uw techniek, het in het begin wat raar en onnatuurlijk zal voelen maar houdt vol en maak maar een conclusie na 3 of 4 sessies.

Verwar dit niet met uw hoge elleboog tijdens de onderwater fase van uw slag! Wat je ook doet tijdens het overhalen, heeft geen invloed op uw hoge elleboog in de onderwater fase om voor voldoende stuwing te zorgen.

Swim Smooth!Swim Smooth Mini SwimSquad

Je bent ook wel geïnteresseerd in de Swim Smooth SwimSquad, maar de aangeboden trainingen passen niet goed in uw agenda?
Dan hebben we een goed alternatief uitgewerkt voor jou !
In de maanden Oktober/November/December komt er een Swim Smooth Mini SwimSquad.
Deze mini squad zal doorgaan in het zwembad van Kuurne op zaterdag voormiddag vanaf 7u30.
Er worden 6 trainingen aangeboden volgens de Swim Smooth filosofie :
Zaterdag 15/10 van 7u30 tot 8u30 : Puur Techniek
Zaterdag 22/10 van 7u30 tot 8u30 : Threshold/CSS
Zaterdag 29/10 van 7u30 tot 8u30 : Puur Techniek
Zaterdag 12/11 van 7u30 tot 8u30 : Threshold/CSS
Zaterdag 26/11 van 7u30 tot 8u30 : Puur Techniek
Zaterdag 10/12 van 7u30 tot 9u00 : Red Mist
Kostprijs : 115€
Inschrijven kan door hier te klikken (selecteer Swim Smooth Mini SwimSquad).
Aantal deelnemers wordt beperkt tot 6……first comes, first serves

Geen opmerkingen:

Een reactie posten