dinsdag 18 oktober 2016

Wat is uw aapindex?


Nog een interessante parameter die een individuele benadering van uw zwemmen vereist : de aapindex.

De aapindex is een maat van de spanwijdte van de armen ten opzichte van de lichaamslengte. De aapindex kan berekend worden als het verschil van spanwijdte armen min uw lichaamslengte.


Het meten van uw aapindex kan redelijk gemakkelijk worden gedaan zoals hieronder afgebeeld. Strek je eerst volledig uit tegen een paal of wand, met uw vingertoppen tegen de grond (=spanwijdte). Houdt uw vinger bovenaan op de juiste plaats en vergelijk met uw lengte. Met een vriend(in) gaat dat natuurlijk nog iets gemakkelijker, maar dat hoeft niet zo nauwkeurig te zijn. 

Vergelijk het verschil. Is uw spanwijdte groter dan uw lengte, dan heb je een positieve aapindex.

 

In het voorbeeld kan je zien dat Paul een positieve aapindex heeft van +7 (zijn spanwijdte is 7 cm groter dan zijn lengte.

Maar waarom is dat belangrijk in het zwemmen? Wel, als je relatief korte armen hebt volgens uw lengte (negatieve aapindex) dan is het heel onwaarschijnlijk dat een lange slaglengte optimaal zal zijn voor jou. Zwemmers met kortere armen zullen veel trager en minder efficiënt zwemmen als ze de lange slagen willen nabootsen van de zwemmers met langere armen.

We kennen allemaal het beeld van de grote zwemmers met de enorm lange armen, en hier zijn enkele voorbeelden :

Michael Phelps : lengte = 1,96m      spanwijdte = 2,08m      aapindex = +12cm
Pieter Timmers : lengte = 2,00m      spanwijdte = 2,16m      aapindex = +16cm


Maar als je kortere armen hebt, geen paniek, je kan met een veel hogere slagfrequentie zwemmen dan de zwemmers met lange armen.  Een kortere slaglengte met een hogere slagfrequentie is de aangewezen manier voor jou om snel en efficiënt te zwemmen. En probeer zeker niet de elite zwemmers, met heel lange armen, te kopiëren want dat zal je echt niet helpen.


Hieronder zie je het verschil in armlengte bij 2 professionele triatleten die bij Swim Smooth in Perth zwemmen : Guy Crawford en Kate Bevilaqua.

Een enorm verschil in spanwijdte tussen Guy en Kate.
De spanwijdte van Guy is bijna  1 meter groter dan die van Kate.

Het verschil in spanwijdte is ook duidelijk te zien in hun volledig verschillende slagfrequentie en stijl.


Guy zwemt hier in een voor hem rustig tempo met een slagfrequentie van 57 slagen/minuut
Voor eenzelfde rustig tempo, zwemt Kate met een slagfrequentie van 85 slagen/minuut


De aapindex is één van de vele fysische en fysiologische aspecten dat bijdraagt tot een individuele benadering van uw zwemtechniek. Indien je ondervindt dat het aangeboden trainingsadvies niet de verwachte verbetering  in uw snelheid teweegbrengt, dan moet je zich afvragen of dit wel het juiste advies was voor jou. Het is zeker niet zo dat er in het zwemmen "een perfecte techniek voor iedereen" bestaat.

Swim Smooth!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten