dinsdag 25 oktober 2016

Wat kunnen we leren van elite zwemmers?

Eén van de meest krachtige manieren om een probleem of een afwijkende beweging van een zwemmer uit te leggen, is door gebruik te maken van een video van een elite zwemmer.
Tijdens de Swim Smooth video analyse maken we daar heel dikwijls gebruik van.

Zo hebben we HD beelden van onder andere Harry Wiltshire (eerste uit het water in Ironman Hawaii), Richard Varga (eerste uit het water in de triatlon op de Olympische Spelen), Rebecca Adlington (dubbel Olympische kampioene op 400m en 800m in Peking), Shelley Taylor-Smith (7 keer wereldkampioen marathon zwemmen) en nog vele andere.

Hier zie je David die duidelijk een probleem heeft met zijn (te vlakke) insteek. Door dit te vergelijken met de insteek van Rebecca Adlington kunnen we met een heel eenvoudig beeld het probleem aantonen.

Vergelijking van de insteek

Aangezien de insteek van David al niet optimaal was, kon worden verwacht dat het begin van de catch ook een probleem zou zijn. Ook hier konden we opnieuw vergelijken om aan te tonen waar het beter kan:
Vergelijk de catch met een elite zwemmer
Tijdens de video analyse en correctie sessie worden de beelden onmiddellijk, samen met de zwemmer, bekeken. Op die manier begrijpt de zwemmer wat er kan worden aangepast....en hoe dit kan worden verbeterd.
Samen bekijken van de video beelden.
Met behulp van de Swim Smooth Guru worden steeds video's getoond van de belangrijkste drills voor de zwemmer. Na de analyse krijgen de zwemmers trouwens een maand gratis access tot de Swim Smooth Guru om thuis ook nog steeds aan de juiste uitvoering van de drills te kunnen werken.
De Swim Smooth Guru bevat ook heel wat video materiaal om te werken aan mobiliteit, flexibiliteit en stabiliteit.

De Swim Smooth Guru....uren aan video materiaal

Nu de zwemmer zijn grootste aandachtspunten kent, is het ook het aangewezen moment om daar onmiddellijk aan te werken. Dit doen we in het laatste deel van de sessie : de stroke correctie.
Hier worden de drills aangeleerd die aan de grootste prioriteiten werken voor de zwemmer. De zwemmer weet dus niet alleen wat hij moet doen, maar ook hoe hij de drills moet doen.
Door middel van een walkie talkie staat de coach steeds in contact met de zwemmer zodat onmiddellijk kan worden bijgestuurd waar nodig.

Constante communicatie met zwemmer
Demo van de drills.....heel belangrijk om tot het gewenste resultaat komen

Natuurlijk kan je zich afvragen hoe lang het duurt vooraleer je enig resultaat zal zien.
Wel....de onderstaande foto toont aan dat dit heel snel kan gaan! Links zie je de catch van David tijdens het filmen en rechts zie je hoe zijn catch al is veranderd na de stroke correctie sessie. Dat was 1u15min later....
De volledige analyse wordt opgenomen en meegegeven op een USB stick. David was trouwens zo vriendelijk om toe te laten om zijn volledige analyse van 31 minuten hier te delen.

                         

Wil je ook wel eens weten wat uw prioriteiten zouden moeten zijn? Boek dan hier zelf uw slot. Dit is zeker niet alleen voor de "betere" zwemmers bedoeld.
We hebben een video analyse op woensdag, vrijdag en zaterdag. Voor de analyse op zaterdag moet je, door de grote vraag, wel rekening houden met een wachttijd van 4 weken.

Reserveer hier zelf uw slot voor een video analyse

Swim Smooth!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten