dinsdag 8 november 2016

Heb je ook maar één snelheid in uw zwemmen?


Heb jij ook het gevoel dat je voor heel lange tijd kan doorgaan op een redelijk tempo, maar van zodra er moet gesprint worden, heb je het gevoel dat je niet veel sneller vooruit gaat? Geen paniek, je bent niet de enige. Dit is een veel voorkomend probleem en het zegt trouwens iets over uw zwemmen en hoe te verbeteren.

Weerstand en stuwing

Om efficiënt te kunnen zwemmen heb je 2 dingen nodig :

1) Een lage weerstand zodat je mooi door het water glijdt.

2) Een goede stuwing (=propulsie) zodat je zo efficiënt mogelijk vooruit gaat.

Elite zwemmers voldoen natuurlijk aan de beide voorwaarden en dat is ook de reden waarom ze zo snel vooruit gaan. Maar wat gebeurt er als je sterk bent in het ene en zwak in het andere? Welke symptomen gaan we zien?

Grote weerstand maar goede stuwing

De zwemmer die een grote weerstand moet overwinnen (bijv. door laaghangende benen) kan normaal gezien heel snel sprinten over 50m of 100m omdat hun goede stuwing helpt om hun benen wat hoger in het water te laten liggen. Dit is echter van korte duur en op een wat rustiger tempo beginnen de benen opnieuw te zakken en moet een hogere weerstand worden overwonnen.
Dit resulteert is een enorme daling van de snelheid over langere afstanden.Lage weerstand maar zwakke stuwing

De 2 Swim Types met een relatief lage weerstand maar zwakke stuwing zijn de Kicktastic en de Overglider. De Kicktastic ligt hoog in het water door de sterke beenbeweging, maar heeft een heel beperkte catch. Het water wordt naar beneden geduwd zoals hieronder te zien op de foto:De Overglider heeft veel moeite gedaan om zijn weerstand zo laag mogelijk te krijgen. Maar in een poging van zijn slagfrequentie zo laag mogelijk te krijgen zien we een pauze aan het begin van de slag en heel dikwijls wordt het water voorwaarts geduwd.


Als je een Overglider of Kicktastic bent, en je vindt dat je maar 1 snelheid hebt in het zwemmen, dan is de kans heel groot dat dit komt door uw minder ontwikkelde catch.
Zoals in de bovenstaande foto's is te zien, zal al de extra moeite dat je doet om sneller te zwemmen, verloren gaan omdat je ofwel het water naar beneden duwt (Kicktastic) of zelfs afremt (Overglider).
Met een goede catch techniek duw je het water steeds naar achter wat dan voor de voorwaartse stuwing zorgt. Met een goede catch is het simpel : hoe harder je werkt, hoe sneller je vooruit gaat.Een uitgebalanceerde benadering om uw zwemtechniek te verbeteren

Als je Swim Smooth al een tijdje volgt zul je al hebben vastgesteld dat we deze 2 aspecten, verminderen van weerstand en verbeteren van uw stuwing, als evenwaardig beschouwen. Je hebt echt beide aspecten nodig om een snelle en efficiënte zwemmer te worden. Te veel focussen op het ene aspect (zoals de Overglider met het reduceren van zijn weerstand) heeft een negatief gevolg voor het andere.

Werk het hele jaar door aan het verminderen van uw weerstand en het verbeteren van uw catch en stuwing en de resultaten zullen ongetwijfeld volgen!


Swim Smooth!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten