dinsdag 3 januari 2017

4 manieren om uw zwemmotivatie terug te winnen !

Heb je het moeilijk om terug in het zwembad te geraken? 
Het zomerseizoen is al een tijdje achter de rug en het volgende seizoen is nog ver weg. Met de feestdagen achter de rug, de koude en donkere dagen, hebben veel zwemmers/triatleten het moeilijk om de motivatie te vinden om terug aan te pikken met de zwemtrainingen.

Heb je het ook moeilijk met uw motivatie dan is die blog voor jou.

Ik heb het persoonlijk ook wel wat moeilijk om terug de structuur en routine in mijn trainingen te krijgen. Kort samengevat, ik moet ook mijn motivatie terugvinden!

Hier zijn enkele ideeën om die motivatie ook bij jou terug te winnen.


1. Trek een streep in het zand

Een test is niet voor iedereen de favoriete bezigheid en al zeker niet als de conditie wat minder is. Maar het eerste wat ik heb gedaan is een 400m en 200m maximaal gezwommen om mijn CSS te bepalen.  Natuurlijk was dat niet mijn beste prestatie, maar zie het als een streep in het zand. Niets meer en niets minder, maar als je uw CSS weet kan je uw trainingen afstemmen op uw conditie van vandaag. Als die conditie niet goed is, zal het alleen maar verbeteren, en dat is een perfecte motivator. Maak niet de fout om te veronderstellen dat je nog steeds dezelfde conditie had van het einde van vorig seizoen. Zwemmen met die, te hoge snelheid, zal toch niet lukken en dat is dan weer niet optimaal voor uw motivatie.

Wil je meer info over de CSS test, dan kan je deze blog nog eens lezen : http://www.swimsmoothbelgie.be/2016/07/het-belang-van-de-thresholdcss-training_5.html


2. Zet een mini-doel voor jezelf

Als je weinig hebt gezwommen de laatste tijd, dan is de kans heel klein dat je persoonlijke records zal zwemmen in de komende weken. Dat is ook helemaal niet erg, maar in plaats van een persoonlijk record te verwachten, zet een kleiner doel voor jezelf.
Een kleiner doel kan bijvoorbeeld zijn om uw CSS met 3 of 4 seconden te verbeteren in de komende 4 weken, of het onder de knie krijgen van het bilateraal ademen binnen 4 weken....De doelen kunnen gelijk wat zijn, zolang ze maar op korte termijn haalbaar zijn.
Maak die doelen uitdagend en moeilijk maar wel doenbaar om uw motivatie te kunnen blijven behouden. Een onmogelijk doel stellen gaat zeker uw motivatie geen goed doen.


3. Stel jezelf tot doel om 20, 35 of 50 trainingen te doen

Bijna altijd is de start het moeilijkste van een nieuwe uitdaging. We denken wel om te beginnen, maar we stellen het toch uit tot morgen, en morgen stellen we het ook uit.....en uiteindelijk beginnen we niet.

Het moeilijkste is starten, maar van zodra je deze drempel hebt genomen gaat het steeds maar gemakkelijker. Dus....go for it!

Een handig hulpmiddel is om een periode te pikken (bijvoorbeeld uw eerste wedstrijd van het seizoen) en bepaal het aantal zwemtrainingen die je wenst te doen tegen die datum. Begin dan met af te tellen....

Je kan 20, 35 of 50 sessies kiezen, afhankelijk van uw niveau en tijd maar zorg wel voor een vast aantal en start met aftellen. Je zal zien, je zal het spijtig vinden als het einde nadert. Dat is helemaal geen probleem want dat is het moment om een nieuw mini-doel te stellen.

Heb je nog wat hulp nodig....download dan het Swim Smooth Back on Track e-book. Dit document bevat 20 volledig uitgewerkte trainingen. Kortom een perfecte handleidingDownload dit e-book hier4. Hou een logboek bij

Er bestaan al ontelbaar veel manieren om trainingen te registreren (TrainingPeaks, Swim Smooth Guru, excel...) maar het belangrijkste is om het wel te doen.
Probeer het zelf. Noteer niet alleen uw tijd en/of snelheid, maar noteer ook "1 positieve ervaring of prestatie" en "1 actie die je wel beter zou kunnen doen". Ook dat is een enorme motivator.

Dat zijn 4 perfecte manieren die als hulp worden gebruikt om uw motivatie terug te winnen. Maar wat is het belangrijkste? START - niet volgende week, niet morgen, maar vandaag!

Swim Smooth!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten