dinsdag 31 januari 2017

Ontwikkel uw Diesel motor

Vorige week woensdag stond bij de Swim Smooth SwimSquad een nieuwe CSS test op het programma. Daar konden we enkele heel interessante resultaten noteren, die aantonen hoe waardevol deze test wel kan zijn.


We bekijken hier even de test resultaten van Karl en Jean-Luc : Karl was zowel op de 400m als op de 200m sneller dan Jean-Luc...maar het eindresultaat is wel dat de CSS van Jean-Luc sneller is dan Karl.

Uw CSS kan voor het zwemmen eigenlijk heel goed worden vergeleken met uw omslagpunt (=lactate threshold, FTP,....). Er bestaan daar honderden artikels over maar eenvoudig gezegd is dit uw hoogste snelheid/hartslag waarbij uw lichaam nog steeds in staat is om het melkzuur dat wordt geproduceerd, te verwerken. Over dat punt lukt dat niet meer en ga je "verzuren".Als we nu de resultaten van Karl en Jean-Luc in detail grafisch voorstellen zien we dit:

Het verval van Karl (=het verschil in snelheid tussen de 200m en de 400m) is veel groter dan bij Jean-Luc.
In uw training voor gelijk welke zwemafstand, moet je er steeds voor zorgen dat het werk dat je doet in het zwembad, past bij de afstand waarvoor je traint. Als je een triatleet of open water zwemmer bent, dan betekent dit dat je vooral een stevige snelheid moet ontwikkelen dat je voor een langere tijd kan volhouden. Bij Swim Smooth noemen we dat : "ontwikkelen van uw Diesel motor".

Als je uit een andere teamsport komt dan is de kans groot dat je een grote weerstands capaciteit hebt. Je zal dan waarschijnlijk heel snel zijn op 50, 100 of 200's maar daarna gaat het snel achteruit met uw snelheid over langere afstanden. Dat is ideaal als je effectief ook die kortere afstanden zwemt in uw wedstrijden, maar verre van ideaal als je traint voor 800m, 1500m of 3800m.


Uw genen kunnen je al in de richting van de iets langere afstanden of meer sprint afstanden duwen, maar mits de juiste trainingen kun je dit toch een beetje manipuleren. Voor de meesten die deze blog lezen wil dit zeggen....het ontwikkelen van een betere diesel motor. Natuurlijk wil iedereen het beste van beiden hebben, maar in de realiteit is dat niet mogelijk. Anders zouden de beste sprinters ook de beste afstandszwemmers zijn, en dat is zeker het geval niet.
Anders gezegd : Jean-Luc is momenteel beter getraind voor langere afstanden dan Karl. 


Wordt een Diesel


Om uw diesel motor te ontwikkelen raden we aan om de CSS trainingen als een vast onderdeel van uw trainingen op te nemen. We hadden in een vorig blog die je hier nog eens kan lezen al over de CSS test en training.

Zelfs als je vindt dat je een trage zwemmer bent, zal dit type trainingen ook heel belangrijk zijn voor jou. In dat geval is de kans groot dat uw diesel motor nog niet goed ontwikkeld is en dit verbeteren zal één van de bouwstenen van uw progressie zijn.
Denk er steeds aan dat bij die CSS trainingen het tempogevoel steeds heel belangrijk is. Als je steeds te snel start, ontwikkel je geen diesel motor!

Mik op een verval van minder dan 4%

Om het verval in snelheid te controleren vergelijk je uw snelheid op 200m en op 400m tijdens de CSS test. Als je reeds een groot verval in snelheid hebt op uw 400m, in vergelijking met uw 200m snelheid, dan zal deze trend zich verderzetten en het verval over langere afstanden zal nog groter zijn. 

Een goede vuistregel is om het verval onder de 4% te krijgen.


Hier zijn 2 voorbeelden:


- Als je 8:10 zwemt op 400m en 3:50 op 200m, dan heb je 6,5% verval op uw 400m. In dat geval heb je nog heel wat progressie marge door de threshold/CSS trainingen te doen.

- Als je 6:00 zwemt op 400m en 2:55 op 200m, dan heb je 3% verval op uw 400m.  CSS training blijft belangrijk maar uw diesel motor is al goed ontwikkeld!


Als je uw verval kan beperken dan zal je sowieso een betere CSS snelheid noteren en zal je sneller zijn over langere afstanden.


Op de SwimSmooth website kan je uw verval heel eenvoudig laten berekenen: 

Bereken uw verval


Nog enkele tips om uw 200m en 400m test goed uit te voeren:


- Doe eerst de 400m, dit zal minder invloed hebben op uw 200m dan omgekeerd.


- Probeer zo constant mogelijk te zwemmen. Vele zwemmers starten veel te snel om dan een enorm verval te kennen. Dit heeft een invloed op het eindresultaat.


Swim Smooth!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten