dinsdag 10 januari 2017

UNCO : de koning van de techniek drills

Unco is een speciale drill dat helpt bij het ontwikkelen van het ritme en de timing in uw zwemmen. Bij Swim Smooth wordt deze drill heel veel gebruikt, omdat het zo veel aspecten samen brengt in 1 oefening. Het forceert een goede timing en een goede lichaamsrotatie. Je kan het zelfs gebruiken om de timing van uw ademhaling te verbeteren.


Australiërs houden ervan om woorden af te korten en om er een "o" achter te plakken - vandaar de naam UNCO = afkorting voor "Uncoordinated" met een "o" erachter. De term ongecoördineerd verraadt ook al een beetje dat dit niet de meest gemakkelijke oefening is. 
Als je tot de "Overglider" swim types behoort of je hebt enkele dode punten of pauzes in uw slag, dan moet je deze oefening zeker eens proberen!


Hoe de Unco uitvoeren?

Tenzij je een ongelooflijk fantastische beenbeweging hebt, raden we toch aan om deze drill met zwemvliezen uit te voeren. Tijdens de oefening zwem je met 1 arm, terwijl je andere arm tegen uw heup blijft liggen.

Wil je de volledige video van de drill bekijken,
check dan de video op de Swim Smooth Guru.Adem aan de andere kant van de arm waarmee je zwemt


Adem steeds aan de andere kant van de arm waarmee je zwemt en adem elke slag - zelfs al vind je dat het nog niet nodig is - want dit helpt om uw lichaamsrotatie te ontwikkelen Start met zwemmen met uw rechterarm en adem aan uw linkerkant, zoals te zien op de filmpjes. Van zodra je in het ritme zit, kan je eventueel na 25m veranderen van arm.

Het belangrijkste bij deze oefening is de volledige lichaamsrotatie. Op de filmpjes is duidelijk te zien hoe de schouder en de volledige arm van de "niet-zwemmende" kant volledig onder water verdwijnt. Het zal echt wel nodig zijn om die schouder echt onder water te draaien want er is aan die kant geen armslag die je daarbij zal helpen. Maar als je die rotatie goed onder controle krijgt, zal het overhalen van de arm waarmee je zwemt wel heel gemakkelijk gaan.
Geen rotatie, en die overhaal zal heel moeilijk zijn.

Dit is geen gemakkelijke oefening en wees niet bezorgd als dit in eerste instantie niet lukt - blijf proberen, want dat is een signaal dat het nog niet helemaal goed zit met uw timing en rotatie. De aanhouder wint en daarna zal die oefening vlot en met veel ritme kunnen uitvoeren.

Doe deze sequentie:
4x 100m met zwemvliezen als:
(25m Linker arm Unco + 25m rechter arm Unco + 50m normaal zwemmen).
Neem 20 seconden rust tussen elke herhaling.

Je gaat de kracht van deze drill voelen van zodra je vrije slag gaat zwemmen, onmiddellijk na de oefening.
Het is ook daarom dat we aanraden om steeds 50m vrije slag te zwemmen na de Unco oefening.

Swim Smooth!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten