dinsdag 7 februari 2017

Als Katie Ledecky niet glijdt...waarom jij dan wel?

Heel wat zwemmers en coaches spreken nogal eens over het “glijden” door het water en de voordelen daarvan. Maar heb je al eens nagedacht wat dit “glijden door het water” eigenlijk betekent? 

Een definitie van glijden kan zijn : de tijd tussen het eindigen van de ene slag en het beginnen van de catch van de volgende slag:
De tijd tussen 2 slagen is de “glijdtijd”. Tijdens die “glijdtijd” komt er geen stuwing uit de armen en glijd je als het ware door het water. 


Elite Glijdtijden


Het interessante aan het verhaal is dat heel wat elite zwemmers ook lijken te glijden. Maar wat is nu die “glijdtijd” bij deze zwemmers? Zit er wel een tijdsverschil tussen die 2 momenten? Het antwoord zal misschien verrassend klinken.  Als we de grote zwemmers uit onze geschiedenis nauwkeurig gaan bekijken (Ian Thorpe, Rebecca Adlington, Michael Phelps, Katie Ledecky, Alex Popov en Sun Yang) dan zien we dat die tijd heel gelijkaardig is : tussen 0,1 en 0,2 seconden. 

Hier zien we Katie Ledecky. Katie start een nieuwe catch (B) van zodra haar vorige slag is geëindigd (A).

1 tot  2 tienden van een seconde….dat is echt wel heel weinig en alhoewel het lijkt dat deze zwemmers door het water glijden, is dat dus niet echt correct. Dit schijnbaar glijden is meer te wijten aan hun vloeiende zwemtechniek.

En wat met uw glijdtijd?


Hoe zou dat nu voelen om te zwemmen met een glijdtijd van 0,1 tot 0,2 seconden? Als je met deze timing zwemt zal je deze “pauze” nooit gewaar worden en het voelt alsof je van de ene slag naadloos in de volgende slag overgaat. 

Maar als je echt met een pauze en glijdmoment in uw zwemslag zit, dan zal die glijdtijd meer in de richting van 0,4 tot 0,5 seconden gaan:

Een klassieke overglider: Glijdtijd 0.45 sec, snelheid 1:42 /100m
Dit tijdsverschil is nu al groot genoeg om problemen te zien in uw techniek. Dit tijdsverschil zal ervoor zorgen dat je begint te vertragen en je gaat dieper in het water komen te liggen. Dit dieper zakken brengt dan weer een bijkomende weerstand met zich mee die moet overwonnen worden.

Als je actief een poging hebt gedaan om deze glijfase in uw zwemslag te introduceren, dan zal die glijdtijd al in de richting van 0,7 tot 1,2 seconden gaan. Vanaf 0,7 seconden spreken we al van extreme overglijden. Op die moment is uw zwemtechniek helemaal niet meer efficient en het is niet ondenkbaar dat je slechts enkele lengtes kan zwemmen vooraleer je even moet stoppen om te recupereren: 


Extreme Overglider: Glijdtijd 0.84 sec, snelheid 2:56 /100m
Merk op dat deze zwemmer al volledig onder het wateroppervlak is gezakt. Hij moet dus al een enorme weerstand overwinnen en daarbij komt ook nog dat hij al heel wat moeilijkheden zal hebben om te ademen.

De nerd in ons komt boven…


Als je (net zoals ikzelf) ook van nummertjes en analyse’s houdt, dan zal je wel geïnteresseerd zijn in deze grafiek. Dit is data van 75 zwemmers van een heel verschillend niveau, van beginners tot en met Olympische zwemmers. In de grafiek zie je de verhouding tussen hun snelheid en hun glijdtijd: Het meest belangrijke in de data is dat er een duidelijk verband bestaat tussen glijden en snelheid. Hoe langer de zwemmer glijdt, hoe trager en hoe minder efficient hij zwemt.

Om dit statement nog eens wat kracht bij te zetten hebben we op de onderstaande figuur een aanduiding gemaakt van de zwemmers die snel zwemmen met een lange glijdtijd:Nee, het is geen fout, er zitten geen zwemmers in de selectie, omdat die zwemmers simpelweg niet bestaan.


Is “glijden” een vuil woord?


Op de Swim Smooth website werd glijden al eens al als een “vuil woord” beschouwd. Natuurlijk kwam daar wel eens wat reactie op van verschillende coaches maar de laatste jaren is de visie van verschillende coaches toch al drastisch veranderd. 

Glijden wordt door de zwemcoaches wel eens gebruikt om aan te duiden aan de zwemmers dat ze hun slag wat langer moeten maken. Dit is op zich natuurlijk een heel goede instructie van deze coaches.

Spijtig genoeg is de realiteit dat zwemmers, die gevraagd worden om te glijden, dit gaan overdrijven en alleen maar een glijdfase inbouwen.
Eens ingebakken, is deze pauze en glijdtijd heel moeilijk om terug aan te passen. 
Het zou veel beter zijn om uit te leggen aan de zwemmers dat het niet de bedoeling is om hun slag zo lang mogelijk te maken en het woord glijden te vermijden. 

Swim Smooth!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten