dinsdag 28 februari 2017

Elite zwemmers als voorbeeld : Start de catch niet te dicht onder het wateroppervlak

In één van de vorige video analyses hadden we een interessante discussie met een overigens heel goed zwemmende dame.
Het idee die bij dit beeld opkwam was : is haar elleboog weggezakt, of is misschien haar hand te hoog. Dit is misschien 2 keer hetzelfde zeggen, maar er zit toch een verschil in aanpak van uw zwemtechniek.

Hieronder zie je enkele voorbeelden van elite zwemmers aan het begin van hun catch.


Het opvallende is dat de positie van de elleboog niet al te veel verschilt met de positie op bovenstaande foto, maar het grote verschil zit hem in de handpositie.
Bij de elite zwemmers zie je dat hun handpositie al veel lager in het water zit bij het begin van de catch...

2x Olympisch kampioene Rebecca Adlington:


Het model van de Mr Smooth app Jono Van Hazel:


Harry Wiltshire (Snelste zwemmer in Ironman Hawaii 2016)
Richard Varga (snelste zwemmer in Olympische triatlon in London en Rio)
Elite Triatleet Guy Crawford(AUS):


Michael Phelps...de allergrootste:


Als je kijkt naar de positie van de voorarm en hand, dan zien we dat dit bij al deze zwemmers heel gelijkaardig en redelijk eenvoudig is. De elleboog zit boven de pols en de pols zitten boven de vingertoppen:


We kunnen ook zien dat de hand niet net onder het water oppervlak blijft, zoals velen soms denken. De hand zit ongeveer 30-40cm onder water als de catch begint. Heel vaak kunnen we zien dat mensen die de catch willen inzetten met een hand te dicht bij het wateroppervlak, last hebben van een zakkende elleboog....en dit is dramatisch voor een goede catch. We noemen dit "de handrem opzetten" want deze positie heeft niet alleen een negatieve impact op uw catch, het haalt ook het ritme uit uw zwemmen.


Probeer deze positie van uw hand en elleboog in te beelden bij uw volgende zwemtraining en je zal de extra stuwing en ritme voelen.

Swim Smooth!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten