dinsdag 7 maart 2017

Sculling...zoals het testen van het water in uw bad

'Watergevoel' is een woord dat je soms eens hoort van de zwemmers als ze willen beschrijven hoe ze het water voelen om een goede stuwing te hebben. Als hun handen wat meer door het water slippen tijdens het water hebben ze dat goede watergevoel niet en zwemmen ze ook wat minder snel. 

Maar hoe voelt dat "watergevoel" eigenlijk en wat moet je doen om dat gevoel te ontwikkelen en dus uw zwemmen te verbeteren?

Aan het begin van uw slag komt uw hand in het water met uw vingers eerst. Lees ook onze blog van vorige week:

Zoals steeds zie je dat de elleboog lichtjes boven de pols zit en de pols lichtjes boven de vingers - dat is heel cruciaal.
Bij het starten van de beweging, plooit de elleboog en de hand zinkt naar deze positie:


Wat verder in uw beweging blijft de hand zinken, de hoek wordt iets groter met de handpalm naar achter gericht. De onderarm komt wat vertikaler in het water:


Deze fase wordt de "catch" genoemd omdat je hier bij wijze van spreken het water probeert vast te pakken en tegen het water probeert te duwen. De richting waarin je het water probeert te duwen is heel belangrijk! We willen vooruit bewegen en we moeten dus het water naar achter duwen.

Zoals het testen van het water in uw bad

Het is in de posities 1,2 en 3 van hierboven dat je dit "watergevoel" zou moeten vinden. Om een idee te krijgen hoe dit zou moeten voelen, stel je voor dat je thuis uw bad laat vollopen met water. Om een idee te krijgen of het water warm genoeg is, zal je met uw hand een licht draaiende beweging maken zodat je het water voelt tegen uw handpalm. Dat is het gevoel dat je ook in uw catch zou moeten vinden.

Probeer dit zeker eens te doen als je nog eens een bad neemt of als je in het ondiep deel van het zwembad bent. Hou uw hand recht en duw het water met uw handpalmen en draai uw hand steeds van kant zodat de handpalm steeds in de richting van de beweging staat. Deze beweging wordt "sculling" of "wrikken" genoemd. De handen bewegen met een constante snelheid, maar zeker niet te snel. Net genoeg om steeds het water tegen uw handpalm te voelen:


"Watergevoel" is deze lichte druk tegen de handpalmen die je ook steeds tijdens de catch in uw zwemmen zou moeten voelen.

Om het contrast te voelen kan je deze beweging ook eens proberen met uw handen in een horizontale positie. Je zal nu helemaal geen druk voelen van het water tegen uw handpalmen en uw handen glijden simpelweg door het water zonder enige stuwing. Dat is het gevoel dat we niet willen tijdens de catch.


Breng dat watergevoel over naar uw zwemmen

Om een goede catch te ontwikkelen zal toch wel wat tijd en veel oefenen nodig zijn. Maar als je al weet hoe een goede catch zou moeten voelen zijn we toch al een grote stap dichter bij het uiteindelijke doel....een betere stuwing uit uw catch halen. 
Een ideale manier om dit gevoel over te brengen is de oefening Scull#1 (doe dit steeds met een pull buoy). Er staat een duidelijke video clip hier.
Tijdens deze oefening gaan we dus steeds die scullende beweging herhaling terwijl we rustig vooruit bewegen:


Deze oefening zal wat onnatuurlijk en moeilijk aanvoelen in het begin, maar dat is nu net goed. Als je dit moeilijk vindt, wil dat zeggen dat je het nog niet helemaal correct doet en dat deze beweging ook tijdens uw zwemmen niet optimaal is. Blijf volhouden en je kan een mooie progressie maken als je dit onder de knie krijgt. Als je helemaal niet vooruit gaat, controleer dan zeker dat uw vingertoppen lager zijn dan uw pols, en uw pols lager dan uw elleboog.
In de positie zoals hieronder afgebeeld, zal je achteruit gaan in plaats van vooruit (misschien handig om eens te proberen en om het belang van de goede positie te ondervinden):


Na 10 of 15m van die oefening (Scull #1), start je met zwemmen (nog steeds met pull buoy) en je zult onmiddellijk dat watergevoel voelen aan het begin van uw catch.

Een perfecte catch techniek
Probeer het...ook al ben je een absolute beginner.
Traditionele zwemcoaches zullen eerst focussen op het verbeteren van uw ligging, beenbeweging en lichaamsrotatie. Pas als deze aspecten onder controle zijn, wordt er naar het verbeteren van uw catch gekeken.

Bij Swim Smooth zijn we niet volledig overtuigd van die aanpak. Al heel vroeg zou een minimum aan watergevoel moeten worden ontwikkeld. Dat is zeker waar voor de Bambino swimtypes (lees hier wat meer over de bambino) want deze mensen hebben een heel zwak ontwikkeld watergevoel en dat is één van de hoofdredenen waarom ze geen progressie maken.

Het ontwikkelen van het watergevoel is niet alleen voor gevorderde zwemmers, maar is een fundamenteel onderdeel van de ontwikkeling van elke zwemmer. 

Swim Smooth!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten