dinsdag 11 april 2017

Vingers helemaal dicht of toch een beetje open...

Na een onderbreking van 2 weken door ons, overigens heel succesvol, Swim Smooth trainingskamp in Sands Beach Lanzarote, zijn we hier terug met onze wekelijkse blog.

Ook tijdens het kamp kreeg ik de vraag van een zwemster of we nu de vingers volledig dicht of nu toch een beetje open moesten houden. Deze vraag kwamen waarschijnlijk naar boven naar aanleiding van een recente studie die eind vorig jaar in Nederland werd uitgevoerd op elite zwemmers(1) en wat media aandacht kreeg.

Kijk naar deze 2 foto's van Michael Phelps (links) en Ian Thorpe (rechts), twee van de allerbeste zwemmers. Hoe houden zij hun vingers? Als je zegt: "lichtjes open", ben je daar zeker van? Wat met hun andere hand?

Heel wat elite zwemmers houden hun vingers lichtjes open aan het begin van de slag als hun hand het water in gaat, maar brengen hun vingers tegen elkaar van zodra ze de catch starten en het water naar achter beginnen te duwen. Als er al ruimte is tussen de vingers, dan zal dit echt heel miniem zijn.

Misschien werd je al verteld om uw vingers lichtjes open te houden om het oppervlak van uw hand iets te vergroten en uw hand wat te ontspannen, maar met deze close-up video's van de elite zwemmers zien we echt wat er onder water gebeurt. Het gevaar bestaat dat, als je uw vingers wat open probeert te houden, je deze te ver open houdt en je een omgekeerd effect hebt en net uw watergevoel zal verminderen. 
De geciteerde studie toont trouwens aan dat er pas een optimaal effect is als de vingers met een hoek van 10° zijn gespreid.

De duim

Een uitzondering is de positie van de duim, die bij heel wat elite zwemmers wat open staat tijdens de catch. Hier zien we de Australische Olympische zwemmer Jono Van Hazel die dit doet:De grote Alexandar Popov hield zijn duim in ongeveer dezelfde positie:Dubbele Olympische kampioene Rebecca Adlington hield haar duim tegen haar hand:


Wat moeilijk te zien, maar ook Katie Ledecky hield haar duim tegen haar hand tijdens de voorbije Olympische Spelen:Wat moet jij nu doen? Tenzij je een elite triatleet en/of zwemmer bent, zouden we toch aanraden om uw vingers licht tegen elkaar te houden en meer te focussen op de aspecten van uw techniek waar je nog veel progressie kan uit halen. Als je niet tot de elite categorie behoort, dan zullen er zeker nog voldoende aspecten zijn, net als conditie en open water technieken waar je nog kan aan werken. 

Dit wil daarom niet zeggen dat we deze studie helemaal naast ons neer moeten leggen, en als je al de perfecte techniek hebt en je bent op zoek naar de laatste procentjes, dan is het heel zeker de moeite om dit studieverslag(1) eens te lezen.

Moet je uw duim uitstrekken zoals op de foto? Hier raden we aan om te doen wat voor jou het beste en meest natuurlijk aanvoelt. Sommige mensen hebben een beter gevoel met de uitgestrekte duim, terwijl anderen dat helemaal niet hebben. Het is heel goed mogelijk dat je nu al de meest natuurlijke positie vasthebt en je dus helemaal niets moet veranderen.

Swim Smooth!

(1). van Houwelingen, Josje, et al. "The effect of finger spreading on drag of the hand in human swimming." arXiv preprint arXiv:1611.08578 (2016).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten