dinsdag 23 mei 2017

Aan welke techniek aspecten moet je denken tijdens een wedstrijd?

Het Europese triatlon seizoen begint langzaam op volle toeren te draaien en de Open Water zwemwedstrijden staan er ook aan te komen.

Een vraag die we bij Swim Smooth regelmatig krijgen is : op welke aspecten van mijn techniek moet ik vooral letten tijdens de wedstrijd? Moet ik mijn slagfrequentie wat hoger trekken of moet ik juist rustig zwemmen?


Wedstrijd focus

Eerst en vooral, waar je ook op focust, het moet eenvoudig zijn. Zwemmen is een zeer technische sport en er zijn heel wat elementen in uw techniek waar je kan op letten, maar in een wedstrijd, waar je al een grote inspanning levert, zal er niet veel tijd meer zijn om over ingewikkelde dingen na te denken. Daarbovenop komen nog de wedstrijd specifieke aspecten als de stroming, proberen recht te zwemmen, een zwemmer proberen te vinden om achter te draften.....

Door al die verschillende "problemen" zal je vooral op automatische piloot zwemmen (hopelijk met een goede techniek die je op training hebt aangeleerd) terwijl je misschien op 1 of 2 dingen kan concentreren.

Hieronder vind je 3 eenvoudige ideeën waar je kan op concentreren tijdens het zwemmen in de wedstrijd. Elke idee kan het verschil maken tussen een heel goede wedstrijd of een ontgoocheling. Experimenteer ook met die ideeën tijdens uw trainingen (best tijdens een CSS of Red Mist training) om te zien welk van de ideeën jou het meeste winst oplevert:


1. Goed uitblazen onder water

Heel eenvouding maar wordt zo dikwijls vergeten. Deze simpele truc kan nochtans het verschil maken tussen rustig zwemmen of een paniek aanval. Veel zwemmers voelen angst tijdens het zwemmen in open water en het eerste wat ze doen bij angst, is hun adem ophouden onder water. Dit zorgt dan weer voor opbouw van CO2 in uw lichaam, en dit zal je nog meer paniekerig doen voelen!

Door eenvoudigweg uit te blazen van zodra uw hoofd in het water ligt kan je deze vicieuze cirkel doorbreken en zal voor een rustiger gevoel zorgen.


Aan te raden voor elke zwemmer, maar zeker voor diegenen die zich niet op hun gemak voelen in open water.


2. Benen lang, voeten lichtjes naar binnen gedraaid en tik met uw grote tenen tegen elkaar met een rustige beenbeweging.

Nog een eenvoudige tip maar heel efficiënt voor de mensen waarvan de beenbeweging vooral uit de knieën komt of last hebben van een schaarbeweging in de benen. Deze kleine aanpassing zal de weerstand die ontstaat door uw zwakke beenbeweging transformeren in een stuwing en de benen zullen hoger komen te liggen in het water.


Aan te raden voor elke zwemmer die de neiging heeft van zijn beenbeweging uit de knieën te sturen.


3. 1-2-Stretch 

De meerderheid van de zwemmers heeft (in meerdere of mindere mate) last van het overkruisen. Dit overkruisen heeft niet alleen een negatieve impact op uw stuwing en creëert het een schaarbeweging in de benen (lees deze blog), maar het zal er ook voor zorgen dat je niet recht zal zwemmen waardoor je nog meer tijd zal verliezen.
Het overkruisen gebeurt heel dikwijls samen met het ademen.

Een goede methode om dit te verhelpen is de mantra 1-2-Stretch-1-2-Stretch waarbij 1 en 2 normale slagen zijn en Stretch is de slag waarbij je ademt. Het woord "Stretch" moet ervoor zorgen dat je de focus behoudt op de voorste hand terwijl je ademt (probeer de focus te verleggen van uw hoofd naar uw hand tijdens ademen).

Deze mantra zal er natuurlijk ook voor zorgen dat je bilateraal blijft ademen en ook dit zal je rechter doen zwemmen.

Aan te raden voor elke zwemmer die de neiging heeft om te overkruisen of die moeite heeft om recht te zwemmen.


Dit zijn dus 3 eenvoudige maar efficiënte ideeën waar je kan op focussen tijdens de wedstrijd. Probeer niet aan alle 3 tegelijk te denken, maar neem er 1 uit waarvan je denkt dat die het best werkt voor jou.

Swim Smooth!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten