dinsdag 16 mei 2017

Hoe ziet een goede ademhaling eruit?

We starten onmiddellijk met een filmpje van Mr Smooth Jono Van Hazel om te zien hoe hij ademt:  Zijn ademhaling is zo perfect dat je al goed moet kijken om het te zien. Knipper eens met uw ogen en je hebt het gemist!

Onder water ziet dit er zo uit:

Merk dit op:

- Hij draait zijn hoofd net ver genoeg om te ademen, waarbij hij steeds 1 oog onder water houdt. Hij gaat zeker niet over-roteren en kijkt al helemaal niet naar boven.

- Hij houdt zijn hoofd laag in het water en doet geen enkele poging om zijn hoofd uit het water te tillen.

- Kijk naar zijn mond op de foto : we noemen dit een Popeye mond (net zoals Popeye op zijn spinazie kauwt). Op die manier kan hij zijn hoofd nog lager in het water houden:- Hij ademt rustig uit onder water zodat hij klaar is om in te ademen als hij zijn hoofd draait.

- Hij ademt symmetrisch aan beide kanten. Dit noemen we bilaterale ademhaling. Deze manier zorgt ervoor dat zijn rotatie in balans is en zijn volledige slag heel symmetrisch.


Hieronder vind je 2 veel voorkomende problemen waar je misschien ook last van hebt :

Uw hoofd te ver wegdraaien en naar boven kijken. Door dit te doen ga je over-roteren en kom je op uw zij te liggen:Ten gevolge van die over-rotatie gaan uw benen opengaan om de balans te behouden zoals we hierboven zien. Dit zorgt voor een enorme weerstand die moet worden overwonnen.

Uw hoofd uit het water tillen om te ademen. Om uw hoofd ver uit het water te tillen moeten je het water naar beneden duwen met uw voorste arm. Dit gaat niet alleen uw hoofd te ver naar boven brengen, maar zorg er ook voor dat uw bovenlichaam te hoog komt.....waardoor uw benen gaan zinken. Die zinkende benen zorgen dan op hun beurt weer voor een grote weerstand dat moet worden overwonnen:De volgende keer als je gaat zwemmen, probeer je te concentreren op : uw mond zoals Popeye, uw hoofd laag in het water houden en kijk zijwaarts met steeds nog 1 oog onder water, net als in het eerste filmpje van Jono Van Hazel.

Als je dit onder controle krijgt zal uw ademhaling heel wat gemakkelijker gaan en zal je veel meer ritme in uw slag kunnen houden.

Swim Smooth!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten