Bestaat er een Swim Smooth techniek?

We krijgen regelmatig wel eens de vraag van zwemmers hoe de Swim Smooth zwemtechniek er eigenlijk uit ziet en waar ze dit kunnen vinden.

Het enige juiste antwoord op deze vraag is dat er simpelweg geen zwemtechniek bestaat die door iedereen moet worden gekopieerd. Verschillende zwemstijlen voor verschillende zwemmers en er zijn zodanig veel parameters (lengte, lichaamsbouw, lengte van de armen, kracht, flexibiliteit, grootte van de handen of voeten,...) die kunnen afwijken dat er geen enkele techniek bestaat die voor iedereen werkt.

Swim Smooth heeft 2 populaire animaties die de twee volledige verschillende stijlen laat zien. Enerzijds hebben we de Mr Smooth demo waarin je een lange vloeiende stijl kan zien die door veel elite zwemmers wordt gebruikt in het zwembad:


Daarnaast hebben we Miss Swinger (enkel beschikbaar om te bekijken vanuit alle hoeken in de Pro Console) die een volledig andere techniek demonstreert. Dit is een alternatieve techniek die vooral wordt gebruikt door elite atleten in het open water:


Het overhalen van de armen, de beenslag en armfrequentie is totaal verschillend in deze voorbeelden, maar toch zijn beide een heel mooie "Swim Smooth techniek".

Om echte zwemmers te zien die deze techniek gebruiken verwijzen we naar:

Smooth: John Van Hazel: youtube.com/watch?v=s3HhNlysFDs, Rebecca Adlington : swimsmooth.guru/video/dN/rebecca-adlington/ (Guru abonnement vereist)

Swinger: Jodie Swallow: youtube.com/watch?v=hiNkAMU8syI&t=1s
Tim Don : swimsmooth.guru/video/lZ/tim-don/ (Guru abonnement vereist)

Uw eigen techniek


En welke stijl van zwemmen zou jij willen? In veel gevallen moet je niet kiezen tussen deze stijlen. In plaats daarvan werk aan de prioriteiten binnen uw eigen techniek en je zal automatisch evolueren naar één van die 2 voorbeelden, of iets daartussen.

De Swim Smooth stijl heeft deze kenmerken:

- Een goede ademhaling - met het hoofd laag in het water en bilateraal ademen (ademen aan beide kanten):


- Continu uitblazen in het water:


- Een individueel verschillende hoofdpositie die de zwemmer stabiel in het water doet liggen en ook werkt voor open water.

- Een efficiënte beenbeweging, uitgevoerd met gestrekte benen vanuit de heupen met een 2-takt of 6-takt, om de benen zo hoog mogelijk in het water te laten liggen om zo weinig mogelijk weerstand te creëren:



- Een overhaal van de armen dat natuurlijk aanvoelt en aangepast is aan de omgeving waarin je zwemt. De overhaal met hoge elleboog is perfect voor in een zwembad, maar in open water of met een wetsuit is een overhaal met meer gestrekte armen aangewezen.


vs.



- Goed uitstrekken onder water, maar er steeds voor zorgend dat uw elleboog op elk moment boven uw pols blijft en dat uw pols boven uw vingertoppen blijft:



- Een efficiënte catch en trekfase waarbij je steeds het water naar achter duwt met een gebogen elleboog:



- Een goed ritme, waar de ene slag de andere, zonder pauze of glijfase, opvolgt.

- Op een hoger niveau, moet de zwemmer in staat zijn om zijn slagfrequentie aan te passen volgens de omstandigheden - een rustige lange slag in rustig water, maar een hogere slagfrequentie vanaf het wat woeliger wordt.


Werk aan deze aspecten binnen uw eigen mogelijkheden en je zal ongetwijfeld beter zwemmen dan je ooit hebt gedaan....

Swim Smooth!