6-takt

De stroke rate chart....de BMI voor uw zwemmen.

Er zijn ongetwijfeld momenten in jouw leven waar je eens op de weegschaal gaat staan en zal berekenen wat uw Body Mass Index (BMI) is. 


Uw BMI wordt berekend doorjouw gewicht in kilogram te delen door jouw lengte in meters in het kwadraat. 
De BMI houdt dus rekening met uw lengte en gewicht, en toont aan of je overgewicht hebt, ondergewicht hebt of als uw gewicht perfect OK is.

Dat is een richtlijn en zal niet voor iedereen perfect zijn, maar het is een heel goede referentie. Voor mensen die heel wat tijd spenderen in de fitness en heel veel krachttrainingen doen (en dus heel veel spiermassa hebben) zou de BMI chart wel eens durven stellen dat je overgewicht hebt, terwijl dit niet zo is.
Bij Swim Smooth hebben we een heel gelijkaardige grafiek dat een heel goede indicatie geeft van uw zwemmen. 
We noemen het de Stroke Rate Chart en ziet er zo uit : 

De chart heeft 2 verschillende assen, uw zwemsnelheid (tijd per 100m) en uw slagfrequentie (het aantal slagen per minuut, waarbij je de beide armen telt).
We kunnen de grafiek in 3 grote zone's opdelen:

De rode zone geeft aan dat uw slagfrequentie te hoog is voor uw zwemsnelheid. Als je in deze zone zit, is de kans groot dat je vecht met het water. Bij dit type zwemmens zijn de laaghangende benen, het overkruisen en een schaarbeweging in de benen veel voorkomende fouten. 
Enkele maanden terug beschreven we de verschillende Swim Smooth Swim Types. De types die heel dikwijls met een (te) hoge slagfrequentie zwemmen, zijn de Arnie en de Swinger. Als je tot die categorie behoort kan het een goed idee zijn om uw slagfrequentie wat aan te passen (te verlagen) om in de witte zone terecht te komen. Je zal onmiddellijk ook een verschil voelen in uw zwemmen.
De zwemmers in de blauwe zone hebben een slagfrequentie die te laag is volgens hun zwemsnelheid. De kans is groot dat deze zwemmers een "pauze" of te lange glijfase hebben dat hen afremt. Bij deze zwemmers zien we ook dikwijls dat hun elleboog en pols wegzakt en zelfs afremmen. Dat zijn het type zwemmers wat we "overgliders" noemen. Dit wegzakken kan je op dit filmpje duidelijk zien:



De Witte zone is, zoals verwacht, de "optimale" zone.  Het wil helemaal niet zeggen dat je een perfecte zwemtechniek hebt als je in die zone zit, maar het wil wel zeggen dat het veranderen van uw slagfrequentie geen prioriteit hoeft te zijn voor deze zwemmers. 
De witte zone is redelijk breed om deze redenen: 

  1. Er wordt rekening gehouden met de lichaamsbouw en lengte van de zwemmer. Iets grotere zwemmers (met lange armen) hebben van nature uit een langere slag met een lagere slagfrequentie.
  2. 
Er wordt rekening gehouden met de individuele zwemtechniek. Als je bijvoorbeeld een 6-takt beenbeweging hebt kan je overwegen om dit te combineren met een langere slag en lagere slagfrequentie (een 2-takt beenbeweging gecombineerd met een lage slagfrequentie is geen goed idee!).


Nieuw seizoen van de Swim Smooth SwimSquad - start op maandag 09 september.


Vanaf maandag 09 september gaan we weer van start met onze wekelijkse Swim Smooth SwimSquad. 
3 tot 4 begeleide trainingen per week met elk hun eigen doel. 

 Maandag om 6u30 - techniek
 Dinsdag om 19u30 - techniek
 Woensdag om 6u30 - threshold/CSS
 Zaterdag om 7u30 - Red Mist

Alle trainingen gaan door in het zwembad van Kuurne. 
Check de website voor meer info.


Heb je wel interesse, maar wil je eerst eens ondervinden wat het inhoudt, dan is dit misschien iets voor jou.....in de maand september kan je gratis eens komen proberen. 
Reserveer uw plaats op de website en gebruik de code TRIAL voor een gratis zwemtraining.


Swim Smooth trainingsstages 2020 - Club La Santa - Lanzarote

Net als het afgelopen seizoen slaan we ook in 2020 onze tenten op in Club La Santa voor onze jaarlijkse trainingsstages.

Er zijn 3 trainingsweken (in een vorige nieuwsbrief stonden de data verkeerd!)
  van 22 maart 2020 tot en met 29 maart 2020
  van 29 maart 2020 tot en met 05 april 2020
  van 05 april 2020 tot en met 12 april 2020 (eerste week van de Paasvakantie) 

Voor meer info en prijzen kan je op onze website terecht: klik hier om te worden doorgestuurd.



Swim Smooth!


Bestaat er een Swim Smooth techniek?

We krijgen regelmatig wel eens de vraag van zwemmers hoe de Swim Smooth zwemtechniek er eigenlijk uit ziet en waar ze dit kunnen vinden.

Het enige juiste antwoord op deze vraag is dat er simpelweg geen zwemtechniek bestaat die door iedereen moet worden gekopieerd. Verschillende zwemstijlen voor verschillende zwemmers en er zijn zodanig veel parameters (lengte, lichaamsbouw, lengte van de armen, kracht, flexibiliteit, grootte van de handen of voeten,...) die kunnen afwijken dat er geen enkele techniek bestaat die voor iedereen werkt.

Swim Smooth heeft 2 populaire animaties die de twee volledige verschillende stijlen laat zien. Enerzijds hebben we de Mr Smooth demo waarin je een lange vloeiende stijl kan zien die door veel elite zwemmers wordt gebruikt in het zwembad:


Daarnaast hebben we Miss Swinger (enkel beschikbaar om te bekijken vanuit alle hoeken in de Pro Console) die een volledig andere techniek demonstreert. Dit is een alternatieve techniek die vooral wordt gebruikt door elite atleten in het open water:


Het overhalen van de armen, de beenslag en armfrequentie is totaal verschillend in deze voorbeelden, maar toch zijn beide een heel mooie "Swim Smooth techniek".

Om echte zwemmers te zien die deze techniek gebruiken verwijzen we naar:

Smooth: John Van Hazel: youtube.com/watch?v=s3HhNlysFDs, Rebecca Adlington : swimsmooth.guru/video/dN/rebecca-adlington/ (Guru abonnement vereist)

Swinger: Jodie Swallow: youtube.com/watch?v=hiNkAMU8syI&t=1s
Tim Don : swimsmooth.guru/video/lZ/tim-don/ (Guru abonnement vereist)

Uw eigen techniek


En welke stijl van zwemmen zou jij willen? In veel gevallen moet je niet kiezen tussen deze stijlen. In plaats daarvan werk aan de prioriteiten binnen uw eigen techniek en je zal automatisch evolueren naar één van die 2 voorbeelden, of iets daartussen.

De Swim Smooth stijl heeft deze kenmerken:

- Een goede ademhaling - met het hoofd laag in het water en bilateraal ademen (ademen aan beide kanten):


- Continu uitblazen in het water:


- Een individueel verschillende hoofdpositie die de zwemmer stabiel in het water doet liggen en ook werkt voor open water.

- Een efficiënte beenbeweging, uitgevoerd met gestrekte benen vanuit de heupen met een 2-takt of 6-takt, om de benen zo hoog mogelijk in het water te laten liggen om zo weinig mogelijk weerstand te creëren:



- Een overhaal van de armen dat natuurlijk aanvoelt en aangepast is aan de omgeving waarin je zwemt. De overhaal met hoge elleboog is perfect voor in een zwembad, maar in open water of met een wetsuit is een overhaal met meer gestrekte armen aangewezen.


vs.



- Goed uitstrekken onder water, maar er steeds voor zorgend dat uw elleboog op elk moment boven uw pols blijft en dat uw pols boven uw vingertoppen blijft:



- Een efficiënte catch en trekfase waarbij je steeds het water naar achter duwt met een gebogen elleboog:



- Een goed ritme, waar de ene slag de andere, zonder pauze of glijfase, opvolgt.

- Op een hoger niveau, moet de zwemmer in staat zijn om zijn slagfrequentie aan te passen volgens de omstandigheden - een rustige lange slag in rustig water, maar een hogere slagfrequentie vanaf het wat woeliger wordt.


Werk aan deze aspecten binnen uw eigen mogelijkheden en je zal ongetwijfeld beter zwemmen dan je ooit hebt gedaan....

Swim Smooth!

Triatleten moeten geen stuwing zoeken uit hun benen.

De titel van de blog van deze week zal voor vele zwemmers en coaches toch even schrikken geweest zijn.
Bij Swim Smooth hebben we een andere visie op het gebruik van de beenbeweging bij amateur zwemmers en triatleten.
Dit kan misschien verrassend lijken, maar je hoeft niet de grootste stuwing na te streven uit uw benen. Elite zwemmers hebben meestal een fantastische beenbeweging, maar die beenbeweging heeft ook maar een heel beperkt aandeel in de snelheid van deze topzwemmers (10-15% van de snelheid komt uit hun krachtige beenbeweging).

De stuwing die de meeste triatleten of amateur zwemmers uit hun (iets minder perfecte) beenbeweging zullen halen, is te verwaarlozen (1 - 3% van uw snelheid komt uit de benen).
Daarom is onze conclusie dat je niet moet proberen om veel stuwing uit uw beenbeweging te halen. Voor de meeste triatleten is dit zelfs niet realistisch.

Dus de benen gewoon los laten hangen zonder beenbeweging? 

Nee, helemaal niet! Het is niet omdat je geen stuwing uit uw beenbeweging moet halen, dat ze niet belangrijk zijn. Je zal nog steeds oefeningen moeten doen om een zo efficiënt mogelijk beenbeweging te ontwikkelen, omdat er zo veel meer is dan stuwing alleen.
Een efficiënte beenbeweging kan je deze voordelen opleveren:
  • Jouw benen komen hoger in het water te liggen en een betere horizontale ligging betekent minder weerstand tijdens het zwemmen.
  • Een goede timing van de beenbeweging zal je helpen bij uw lichaamsrotatie.
  • Een efficiënte beenbeweging hoeft niet lastig te zijn en zal het energie verbruik verminderen. 
Heel wat triatleten en amateur zwemmers hebben geen efficiënte beenbeweging wat het net heel lastig maakt.

Wat is een efficiënte beenbeweging? 


1. De beweging komt uit de heup

Heel veel zwemmers plooien hun knie te veel tijden de beenbeweging. Deze geplooide knie zorgt voor enorm veel weerstand en is waarschijnlijk de grootste reden voor laaghangende benen in het water. Probeer de beenbeweging te sturen vanuit de heup in plaats van de knie met relatief rechte benen.
Deze 2 animaties tonen het verschil tussen een beenbeweging gestuurd uit de knieën of de heupen.

Beenbeweging gestuurd uit de knieën

Een goede beenbeweging



Triatleten hebben hier een probleem. Zowel het fietsen als het lopen vereisen een goede ontwikkeling van kracht vanuit de knieën en het is heel gemakkelijk om deze gewoonte ook over te brengen naar het zwemmen. Maar van zodra je uw knie gaat plooien duw je in feite het water tegen de stroom in.


                                                   

Bij een goede beenbeweging kan je uw knie lichtjes plooien tijdens de neergaande beweging van de benen, maar dat zou de beweging niet mogen sturen. Het is in feite gewoon een lichte beweging van een ontspannen knie. Zoals je in de onderstaande tips zal kunnen lezen, is het best om niet aan een geplooide knie te denken. Probeer vanuit de heupen te bewegen met een gestrekt been en die lichte plooiing in de knie zal spontaan gebeuren.


2. Voeten goed uitgestrekt (plantaire flexie)

Strek steeds uw voet zo ver mogelijk naar achter tijdens het zwemmen.  Doe je dat niet, dan zal je het water opnieuw tegen de zwemrichting in duwen, en dat zal een negatief effect hebben op uw snelheid.

Voet in dorsi flexie (=opgetrokken tenen) heeft negatieve invloed op uw snelheid

Nog niet overtuigd?
Een ideale manier om het belang van een uitgestrekte voet zelf te ondervinden is deze oefening:
Zwem 25m met een pull buoy tussen de benen. De eerste 12,5m zwem je met een uitgestrekte voet (=plantaire flexie) en de volgende 12,5m zwem je met een opgetrokken voet (dorsi flexie) en ondervindt zelf wat een grote impact dit zal hebben op uw ligging.


3. Enkel flexibiliteit


Een voldoende flexibele voet zal een ongelooflijk positieve invloed hebben op uw beenbeweging.

Vele triatleten hebben een heel beperkte enkel flexibiliteit waardoor zelfs het uitstrekken zoals op de foto al moeilijk/onmogelijk is.
Als je uit het fietsen of (voornamelijk) het lopen komt is de kans heel groot dat je stijve enkels hebt en dat je niet aan een uitgestrekt voet komt. Dat is een probleem voor uw beenbeweging tijdens het zwemmen.
We raden dan ook aan om, door middel van stretching, uw enkels toch wat flexibeler te maken.

Natuurlijk hebben triatleten hier het probleem dat de enkels ook niet te flexibel mogen zijn want dit kan dan weer de oorzaak zijn van blessures tijdens het lopen.
Maar als je uw enkel een heel klein beetje mobieler probeert te krijgen zodat je al kan uitstrekken zoals op de foto, zou dat toch al heel wat helpen om uw benen iets hoger in het water te houden.


4. Timing

Een goede timing van de beenbeweging is iets waar we normaal niet al te veel aan denken. Er zijn verschillende beenbewegingen mogelijk (2-takt, 4-takt, 6-takt...), maar gelijk welke beenbeweging je ook gebruikt, de timing is altijd dezelfde. Op het moment dat uw hand het water in gaat, moet het tegenoverliggende been naar beneden gaan. Als uw rechterhand het water ingaat, moet uw linkerbeen een neerwaartse beweging maken.
Als uw timing niet goed zit, zal dit een negatieve invloed hebben op uw lichaamsrotatie.

Vooraleer je te veel gaat nadenken......de meeste zwemmers hebben die timing wel van nature juist. Behalve als je echt weet dat dit een probleem is bij jou, moet je daar niet al te veel over nadenken. Probeer in dit geval vooral te denken aan het sturen van de beenbeweging uit de heupen en uitstrekken van de voeten want deze tips zullen je al een eind verder helpen!

Swim Smooth!