6/1/6

Case studie : Hoe hebben we Göran kunnen helpen tijdens de techniek correctie sessie.

Vorige week hadden we Göran op bezoek voor een video analyse en correctie sessie.


Tijdens deze individuele sessie van 90 minuten wordt de zwemmer gefilmd van boven en onder water en gaan we daarna de beelden, samen met de zwemmer gaan bekijken. Het grote voordeel van dit samen te bekijken is dat de zwemmer steeds heel goed begrijpt wat hij verkeerd doet. En door te vergelijken met zwemmers uit onze uitgebreide video bibliotheek kunnen we ook direct aantonen hoe een beweging er zou moeten uitzien.
De sessie wordt dan beëindigd met een individuele correctie sessie waar we door middel van gerichte oefeningen, de grootste prioriteiten onmiddellijk proberen weg te werken.

Het is zeker geen uitzondering dat we al significante verbeteringen zien na deze correctie sessie.

In deze blog gaan we wat dieper in op het correctie proces dat we bij Göran hebben toegepast.
Göran is relatief nieuw in triatlon en heeft een verleden als wielrenner.

Hier zien we Göran zwemmen tijdens de eerste video opname aan het begin van de sessie (dit is maar een fractie van de volledige opname).





Tijdens de video analyse hebben we 3 prioriteiten vastgelegd om zijn zwemmen efficiënter en beter te maken.

Prioriteit1 : Ademen aan dezelfde kant met een over-rotatie tot gevolg

Tijdens de eerste video opname werd steeds aan dezelfde kant geademd (rechts). Dit had een grote impact op zijn volledige zwembeweging.
Door steeds aan dezelfde kant te ademen zagen we dat zijn rechterhand heel ver over zijn middellijn kwam (dit zorgt voor een slangenbeweging in het water).


Dit unilateraal ademen (steeds aan 1 kant) zorgde er ook voor dat Göran ging over-roteren aan zijn rechterkant met een schaarbeweging in de benen tot gevolg.




Oplossing :

  • Als er iets fout gaat in uw zwemmen, gebeurt dat heel dikwijls tijdens het ademen. Het is ook om die redenen dat het bilateraal ademen heel hoog op de Swim Smooth prioriteiten lijst staat.
  • De eerste oefeningen waren dan ook gericht op het onder de knie krijgen van het ademen aan beide kanten.
  • Daarnaast werkten we ook aan het rechter insteken (de hand voor uw schouder in het water brengen). We schreven ooit eens een blog over de javelin drill en dit is de perfecte oefening om het overkruisen te vermijden.

Prioriteit2 : Geen beenbeweging

We zien in de beenbeweging (bij triatleten en open water zwemmers) vooral een ondersteunende functie. Een goede beenbeweging zorgt voor een stabiele ligging in het water en zal ook vermijden dat de benen verder gaan wegzakken.
De beweging bij Göran was wel heel minimaal en beperkt zich tot een "kickstart" uit de knieën.

Oplossing :

  • Het kwam er in de eerste plaats op neer om Göran het lichaamsbesef bij te brengen om zijn benen in beweging te houden (zonder heel intensief te gaan kloppen met de benen).
  • We hebben al heel wat blogs geschreven met oefeningen om uw beenbeweging efficiënter te maken. Onder andere deze blog met 4 tips om uw beenbeweging te verbeteren en deze blog over het zwemmen met uw tenen tegen elkaar.

Prioriteit3 : Vlakke insteek en geen lichaamsrotatie

Door een gebrekkige lichaamsrotatie aan de ene zijde (links) en over-rotatie aan de andere zijde stelden we vast dat de insteek (de manier waarop de hand in het water gaat) aan beide kanten totaal verschillend was.


Om een idee te hebben van hoe een goede insteek er zou kunnen uitzien hebben we hieronder een foto gekopieerd van Rebecca Adlington (ex-Olympisch kampioene)



Oplossing :

  • Een betere lichaamsrotatie hebben we bekomen met de rotatie drills, waar de 6/1/6 drill een vast onderdeel van vormt. Check deze blog om de 6/1/6 drill beter te leren kennen.


Tijdens de analyse gaat het om prioriteiten. Er zijn nog wel wat aspecten in zijn zwemmen die aandacht verdienen, maar de kans bestaat dat er ook andere foutjes in zijn zwemmen zullen sluipen als hij zijn 3 prioriteiten heeft weggewerkt. We willen dan ook zeker niet alles ineens aanpassen.

Het resultaat op het einde van de sessie mocht toch al gezien worden. Hij slaagt er al in om zonder problemen aan beide zijden te ademen, met een goede lichaamsrotatie (en zijn benen bewegen!). Maar natuurlijk is er nog wat werk....


Om zich verder te verbeteren krijgt de zwemmer natuurlijk wel wat huiswerk mee. Hij krijgt ook een gratis sessie voor de Swim Smooth SwimSquad om verder aan zijn techniek te werken.

Wil je ook zo'n analyse en correctie sessie, check dan onze website voor meer info en reservaties:


Swim Smooth!


Gezien in "Wereldrecord" op TV: wat kan het record op de 100m ons leren voor de langere afstand


Vorige week maandag kregen we in de laatste uitzending van de Canvas reeks van Maarten van Gramberen "Wereldrecord" een analyse van hoe het wereldrecord op de 100m vrije slag van Cesar Cielo (46"91, Rome 30/07/2009) tot stand kwam.

Voor wie deze uitzending nog eens wil bekijken kan hier terecht (je hebt wel een account nodig voor www.vrtnu.be):

https://www.vrt.be/vrtnu/a-z/wereldrecord/2018/wereldrecord-s2018a7-100m-vrije-slag-zwemmen/

Natuurlijk werd een groot deel van de documentaire besteed aan de controversiële zwempakken die toen nog toegelaten waren maar later werden verboden, maar daarnaast kwamen nog wat andere interessante aspecten aan bod. Een 100m vrije slag is een andere discipline dan het open water zwemmen en/of het zwemmen in een triatlon maar er waren ook heel wat gelijklopende conclusies.

De beenbeweging

Enkele weken schreven we al in de blog "Triatleten moeten geen stuwing zoeken uit hun benen" dat de beenbeweging wel belangrijk was, maar niet om stuwing te zoeken. Deze blog zorgde voor heel wat commotie van mensen die het daar niet helemaal mee eens waren.
Maar dit is wat Jonas Martens, die de biomechanica van de zwemmers bestudeert aan de KU Leuven daarover vertelde tijdens de uitzending:
"....in het zwemmen draait alles om het zo groot mogelijk maken van de stuwing.....de benen zijn niet minder belangrijk, maar ze dragen wat minder bij aan de stuwing dan de armen. Ze zijn wel om een andere reden belangrijk, namelijk het evenwicht in het water...."
Hier ging het over een kortere discipline (100m), maar de conclusie is wel dezelfde als onze conclusie voor de langere afstanden.


Beenbeweging vooral belangrijk om uw benen naar het oppervlak te krijgen


Lichaamsrotatie


Jonas Martens van de KU Leuven zei het volgende: 
"Wat je duidelijk ziet bij de topzwemmers is dat ze rond hun lengte-as rollen. Die schouders gaan steeds heen en weer wat onder andere de ademhaling wat gemakkelijker maakt."
Wie Swim Smooth wat volgt weet dat ook wij heel wat aandacht besteden aan de lichaamsrotatie. De drills als 6/1/6 (lees deze blog) en de varianten als 6/3/6, 6/5/6 en andere zijn allemaal gericht om uw lichaamsrotatie tijdens het zwemmen te verbeteren.
Hieronder kan je nog eens zien hoe de lichaamsrotatie er zou kunnen uitzien. Let hoe de schouders steeds heen en weer gaan:

de lichaamsrotatie bij Jono Van Hazel



Slagfrequentie

Op de vragen over de slagfrequentie tijdens de uitzending hield Jonas Martens zich wat op de vlakte.
In een vergelijking tussen Cielo en Bernard (de 2de) werd vastgesteld dat Cielo een duidelijk lagere slagfrequentie had dan Alain Bernard.

Merk op dat hier slechts 1 arm wordt geteld, terwijl wij meestal de slagfrequentie met beide armen tellen. Dit resultaat hier zou je dus moeten verdubbelen om te vergelijken.

Op de vraag of Cielo dan veel efficiënter zwom dan Alain Bernard werd wat ontwijkend geantwoord omdat dit ook moeilijk is vast te leggen. Het waren gewoon 2 verschillende zwemstijlen. En als we dit reflecteren naar het WK van vorig jaar dan zagen we dat op de 1500m net Gregorio Paltrinieri het haalde van Romanchuk ondanks het feit dat Paltrinieri een veel hogere slagfrequentie had. Je kan over de analyse van deze race ook nog eens deze blog nalezen.


Voor de (zwembad)zwemmers was er ook nog heel wat interessante info over de start, het keerpunt en de onderwaterfase maar daar gaan we hier niet op in.
Als je deze aflevering nog niet hebt gezien is dat zeker wel een aanrader. Voor de triatleten was er enkele weken geleden ook eenzelfde documentaire over het werelduurrecord van Bradley Wiggins en ook over het wereldrecord op de marathon was er een aflevering.


Video analyse en correctie sessie

Wil je ook uw eigen zwemstijl eens wat laten analyseren, dan kan dat zeker via onze video analyse en correctie sessie. In een sessie van 75 minuten worden niet alleen de beelden opgenomen (boven en onder water) maar worden die ook nog geanalyseerd (samen met de zwemmer) om daarna ook nog eens in het zwembad aan uw grootste aandachtspunten te gaan werken.

Na de analyse krijg je de volledige opname van de analyse op USB stick en krijg je ook nog eens via de Swim Smooth Guru heel wat informatie en trainingssessies om thuis verder aan uw techniek te werken.
Het is helemaal niet zo dat dit enkel is weggelegd voor de elite zwemmers. Integendeel zelfs, hoe vroeger je dit laat doen, hoe gemakkelijk eventuele fouten kunnen worden verbeterd.


Wil je iets meer weten, bekijk dan deze korte video waar in 2 minuten het volledige proces wordt getoond:



Reservatie van een video analyse en correctie sessie kan hier.
Onmogelijk om naar Kuurne te komen maar je wil een sessie organiseren voor uw team of vrienden, dan is dat mogelijk. Contacteer ons voor de voorwaarden en opties.

Swim Smooth!