Agility Paddles

Wat zit er in uw zwemtas? De 3 meest essentiële tools!

Als coaches, worden we heel dikwijls aangesproken door zwemmers die advies vragen over de beste tools om hun zwemmen te verbeteren. 
Er bestaan intussen al heel wat producten en het kan soms moeilijk zijn om te bepalen wat er nu net voor jou een goede investering zou kunnen zijn. 
Heel wat van die producten zijn heel specifiek en niet voor iedereen geschikt, maar hieronder vind je de 3 producten die zeker niet mogen ontbreken.

In het selecteren van de juiste tools is het vooral belangrijk dat je begrijpt waarom je die zou gebruiken. Dit zijn onze adviezen voor beginners en gevorderde zwemmers en waarom we die gebruiken.


1. Finis Long Floating Fins

Een discussie die heel dikwijls wordt gevoerd is of je nu de langere, soepele, zwemvliezen moet gebruiken of de kortere “zoomers”.
De iets langere zwemvliezen zijn volgens ons de beste oplossing voor volwassen zwemmers. De enkels beginnen al wat stijver te worden en met de hulp van deze iets langere zwemvliezen worden de enkels ook wat gestretched (plantaire flexie) terwijl je aan het zwemmen bent. Het verbeteren van de enkelflexibiliteit is heel belangrijk om uw beenbeweging te optimaliseren.




Daarenboven zijn deze zwemvliezen essentieel bij het uitvoeren van de techniek drills ter bevordering van uw lichaamsrotatie (zoals de 6/1/6 drill, broken arrow of de unco drill) Het gebruik van de zwemvliezen tijdens deze drills zorgt ervoor dat je meer gestroomlijnd en horizontaal in het water zal liggen.

Als je langere zwemvliezen koopt, let er dan vooral goed op dat de rubber flexibel genoeg is (zoals bij de Finis Floating Fins). Zwemvliezen uit hardere materialen zullen meer kwaad dan goed doen. 


Bekijk deze video voor wat meer uitleg van onze head coach, Paul Newsome, waarom we bij Swim Smooth opteren voor de iets langere, flexibele zwemvliezen : 
Koop uw Finis Floating Fins in de Swim Smooth SwimShop


2. Paddles


Er zijn 2 paar paddles die we ten zeerste aanraden om uw techniek verder te verbeteren.

2.1 Finis Freestyler Paddles

                                    
Dit is de beste set paddles om mee te starten. De paddles zullen je helpen bij het ontwikkelen van uw insteek en bijgevolg ook aan uw uitlijning. Als je last hebt van overkruisen of een elleboog die wegzakt, zijn deze paddles een heel goed hulpmiddel. Door de kiel onderaan deze paddels krijg je onmiddellijk feedback en kan je aanpassen.

Bekijk deze video van mijn collega Swim Smooth coach Shauqie Aziz uit Maleisië met wat meer info over de FreeStyler paddels: https://www.youtube.com/watch?v=gXca7tJshRA&t=8s

Koop uw Finis Freestyler Paddles in de Swim Smooth SwimShop


2.2 Finis Agility Paddles


                                     

Vanaf het moment dat je uw insteek en uitlijning hebt verbeterd, is het tijd om een stapje verder te gaan met de Finis Agility Paddles. Deze paddels zijn zodanig ontwikkeld dat ze perfect passen in uw handpalm wat voor een heel normaal gevoel van catch en watergevoel zal zorgen. De paddels zullen je helpen om het water zo efficiënt mogelijk achteruit te duwen en een betere stuwing te ontwikkelen. Er bestaan verschillende maten van deze paddels (extra Small, Small, Medium, Large) en het is aan te raden om de juiste paddels te kiezen. Zwemmen met veel te grote paddels (wat vooral triatleten wel eens durven te doen) met een mindere techniek vergroot alleen maar het risico op schouderblessures. Als je echt kracht wilt bijwinnen is het meer aangewezen om dit te doen via dryland oefeningen in plaats van te zwemmen met veel te grote paddels.



Koop uw Finis Agility Paddles in de Swim Smooth SwimShop



3. Pull Buoy



De pull buoy is zonder twijfel het geliefde materiaal voor zwemmers met laaghangende benen. De pull buoy zorgt ervoor dat je meer horizontaal in het water ligt waardoor je minder weerstand zal ondervinden. Je kan de pull buoy tussen de billen steken voor een betere ligging maar je kan die ook tussen uw enkels knellen om aan uw lichaamscontrole en vormspanning te werken.

De perfecte combinatie is de pull buoy, samen met de agility paddels. Dit geeft je ongetwijfeld de sensatie van het sneller zwemmen.


Koop uw pull buoy in de Swim Smooth SwimShop


Natuurlijk zijn er nog heel wat andere attributen (snorkel, kortere zwemvliezen, plankjes,…) om de zwemtechniek te verbeteren, maar de 3 bovenstaande zijn zonder meer ESSENTIEEL.

Wat is uw favoriete attribuut? Waarom?




Swim Smooth