BMI

De BMI chart voor zwemmers - Deel 2 - Opgepast als je in de blauwe zone zit

In onze blog van vorige week hebben we uw slagfrequentie als het ware voorgesteld als uw BMI voor het zwemmen.
Naar aanleiding van deze grafiek kregen we enkele opmerkingen van zwemmers die hun slagfrequentie registreren met hun uurwerk. Het is dan ook heel belangrijk om te weten dat de slagfrequenties die in dit artikel werden beschreven werden geteld voor beide handen. De slagfrequentie, gemeten door een Garmin bijvoorbeeld, telt maar 1 hand en moet dus worden verdubbeld om te worden vergeleken met de slagfrequenties in dit artikel.



Zwemmers die zich in de rode zone bevinden zouden de slagfrequentie iets naar beneden mogen halen en hun slag iets langer maken. Het ideale hulpmiddel om dit te doen is de Finis Tempo Trainer. Dit toestel heeft 3 verschillende modes en in Mode3 kan je de slagfrequentie instellen. Meet uw slagfrequentie en stel dit eerst in op de gemeten waarde. Probeer daarna de slagfrequentie geleidelijk wat te laten zakken (doe dit voorzichtig en zak met 2 tot 3 slagen per minnut) tot uw techniek comfortabel begint aan te voelen.

MAAR als je in de blauwe zone zit, ben je beter wat voorzichtig. Het uiteindelijke doel is om de slagfrequentie wat hoger te krijgen, maar in tegenstelling tot de zwemmers uit de rode zone, zal het niet zo gemakkelijk zijn om dit zomaar aan te passen. Het is niet zo dat je uw armen gewoon wat sneller moet ronddraaien en klaar. Misschien heb je dat al geprobeerd en voelde dit veel lastiger aan?

De reden waarom die hogere frequentie zo lastig is, kunnen we eigenlijk terugbrengen tot dezelfde oorzaak waarom je nu in de blauwe zone zit, met een te lage slagfrequentie. De kans is heel groot dat je nu aan het "overgliden" bent aan het begin van uw slag, waarbij uw elleboog en polsen helemaal gaan wegzakken en uw handpalm naar voor gericht staat (en je dus gaat afremmen).

Hier zie je hoe dit eruitziet onder water:



Als uw aandacht in de voorbije maanden/jaren vooral is gegaan naar het ontwikkelen van een heel lange slag (of lange glijfase), dan is het bovenstaande beeld het resultaat van uw werk.

We hebben dit een naam gegeven :  "de handrem aantrekken" en dit fenomeen wordt heel snel een gewoonte en je realiseert jezelf zelfs niet dat je dit aan het doen bent. Als je met deze beweging uw slagfrequentie probeert wat hoger te krijgen, zal je "de handrem" nog harder gaan aantrekken en zal je nog meer weerstand ondervinden en dit verklaart waarom het zoveel lastiger is om op die manier te zwemmen met een hogere slagfrequentie.

Alvordens uw slagfrequentie te verhogen, zal je eerst een betere catch moeten ontwikkelen. Een goede catch wordt gekenmerkt door de vingertoppen die steeds lager zijn dan uw pols en uw pols die steeds lager zit dan uw elleboog:



Als je deze positie goed onder controle hebt, zal die pauze in uw slag verdwijnen en zal uw slagfrequentie, zonder enige extra inspanning, al een stuk hoger zijn.
Zit je na die aanpassing nog steeds in de blauwe zone, dan kan je ook met behulp van de Finis Tempo Trainer, de frequentie nog iets hoger proberen te brengen. Omdat je deze rem uit uw zwemtechniek hebt gehaald, zal een hogere slagfrequentie zich onmiddellijk vertalen in een hogere zwemsnelheid!

In een volgend artikel gaan we de slagfrequenties van de elite zwemmers bekijken.

Video analyse en correctie sessie

De laatste 3 jaar zijn er intussen al meer dan 400 zwemmers en zwemsters van alle niveaus langs geweest voor onze video analyse en correctie sessies. Dit blijft sowieso de beste manier om uw individuele zwemtechniek bij te schaven.  Tijdens deze sessies wordt je niet alleen gefilmd van boven en onder water, maar gaan we in dezelfde sessie ook nog samen de video beelden gaan bekijken en is er ook nog een individuele techniek sessie.
Dit is een 90 minuten durende, puur individuele sessie waardoor je de aandacht van de coach met niemand moet delen.

Check hier voor verdere info en boeking.



Swim Smooth!