catch

Waarom een goede catch zo moeilijk kan zijn….verkeerd kan toch goed aanvoelen.

In deze blog bekijken we een veel voorkomend probleem in uw zwemtechniek. Als je hebt gewerkt om uw zwemslag zo lang mogelijk te maken, dan is de kans heel groot dat ook jij dit probleem hebt. Indien je jezelf mag klasseren bij het “Overglider” swimtype, lees dan zeker verder…Ken je de Swim Smooth Swimtypes nog niet, lees dan deze blogs (ArnieBambino, Overglider, Kicktastic, Swinger, Smooth)

Uw “catch” zit helemaal aan het begin van uw zwemslag op het moment dat je uw hand en elleboog plooit om het water als het ware vast te pakken:

                        
                                           Rebecca Adlington (Olympisch kampioene 400m en 800m, 2008) 
                     
                                                                                                 Katie Ledecky (verschillende titels)


Bij een goede catch duw je het water achteruit, wat je uiteindelijk vooruit zal stuwen. Deze catch is een heel cruciale fase in het zwemmen want indien je er niet in slaagt om dit correct te doen, verlies je het grootste deel van uw stuwing tijdens de rest van de slag.
Maar in plaats van het water achteruit te duwen zoals we in de bovenste foto’s kunnen zien, zien we heel wat zwemmers in die fase het water naar beneden duwen, of….soms nog erger, tegen de stroom in duwen. Dat laatste hebben we een naam gegeven “de handrem aantrekken” want in plaats van stuwen ben je op dat moment jezelf aan het afremmen.

                             

                             

                             


Op het moment dat uw pols en uw elleboog onder uw hand zakt, voel je de druk van het water op uw handpalm door de neerwaartse beweging. Die druk kan je een vals gevoel geven want deze druk is geen stuwende kracht maar eerder een afremmende kracht.
Heb je ook dat gevoel?

Die neerwaartse kracht is wel degelijk een probleem want deze beweging is niet alleen heel belastend en vermoeiend voor de schouders, het levert ook geen extra stuwing op.


                                      


Als je erin slaagt om uw catch techniek wat te verbeteren, dan zal je vaststellen dat het eigenlijk gemakkelijker is om het water achteruit te duwen (zoals het zou moeten) dan naar beneden.
Het is heel belangrijk om dit te weten want in eerste instantie zal die verbeterde catch eerder verkeerd aanvoelen. Dat is waarschijnlijk de grootste reden waarom het aanleren van een goede catch niet zo gemakkelijk is.



Om uw catch te verbeteren, zorg ervoor dat uw vingers altijd onder uw pols blijven en dat uw pols onder uw elleboog blijft, en plooi uw elleboog zo snel mogelijk aan het begin van de catch.
Dit zal je helpen om het water achteruit te doen en jezelf zo efficiënt vooruit te bewegen. En weet dat dit in het begin misschien minder goed zal aanvoelen dan wat je gewoon was….maar heb geduld!


En nog even dit: een goede catch is technisch gezien heel moeilijk en dat is ook één van de grootste verschillen tussen topzwemmers met een “perfecte catch” en gemiddelde zwemmers. Je hoeft geen “perfecte catch” te hebben, maar als je echt grote sprongen wil maken is een “degelijke” catch echt wel een vereiste.


Weet je niet hoe het gesteld is met uw catch of weet je niet hoe aan te passen, check dan zeker onze “video analyse en correctie sessie”. Dit is de perfecte manier om uw zwemmen te verbeteren. Na de (individuele) sessie weet je niet alleen wat uw grootste prioriteiten zijn om te verbeteren, maar je weet ook wat te doen om de grootste fouten weg te werken.


Swim Smooth!

Ideeën voor in uw eigen zwembad

Omdat de zwembaden voorlopig nog voor onbepaalde tijd gesloten zijn, is het voor vele atleten even wat behelpen wat het zwemmen betreft.
Velen zijn al inventief geweest en zwemmen in een klein badje in de tuin aan een elastiek of hebben zelf een installatie in elkaar gebokst....onder het motto “beter iets dan niets”.
Anderen kunnen al een stapje verder gaan en kunnen zwemmen tegen een tegenstroomsysteem.

Filip in actie met het Binder Hydrostar systeem


In deze blog willen we wat tips delen om die trainingen aan de elastiek of in een tegenstroom wat aantrekkelijker te maken.

Het zwemmen aan een elastiek of tegen een tegenstroom kan vermoeiend zijn. Onderschat dit niet.

Techniek training

Op de sociale media zie je soms discussies onder atleten over hoe diep het badje nu moet zijn om deftig te kunnen zwemmen. Er bestaan daar heel wat theorieën over, maar eigenlijk is het moeilijk om een éénduidig antwoord te geven op deze vraag. Het antwoord hangt voor een groot stuk af van hoe uw onderwaterbeweging eruit ziet.

Op de onderstaande foto is duidelijk te zien dat de zwemster links een badje zal nodig hebben dat veel minder diep is dan de man aan de rechterkant die met een gestrekte arm doorhaalt.


Het is de goede moment om aan een efficiënte onderwaterbeweging te werken en dat kan zeker ook aan de elastiek of in een bad met tegenstroom.

Dit is een techniek sequentie voor een efficiënte catch. De sessie is aangepast voor het zwemmen ter plaatse. 


  • 10’ rustige opwarming
  • Doe 20 Scull#1 bewegingen - gevolgd door 40 “normale zwemslagen”
  • Doe 20 Scull#2 bewegingen - gevolgd door 40 “normale zwemslagen”
  • Doe 20 Doggy Paddle bewegingen - gevolgd door 40 “normale zwemslagen”
  • Zwem 150 slagen met Paddles
  • Doe 200 “normale” zwemslagen
Die techniekdrills (Scull#1, Scull#2 en Doggy paddle) worden het best uitgevoerd met een pull buoy maar dat hoeft natuurlijk niet als je bijvoorbeeld met een wetsuit zwemt.
Als je deze sequentie een 3-tal keren na elkaar doet, zal je al een mooie training hebben gedaan.


Intensieve training

Wil je ook een wat intensievere training doen, dan hebben we hier ook een voorbeeld geplaatst van hoe je dit eventueel kan aanpakken. Dat is natuurlijk maar een voorbeeld en er zijn honderden alternatieve mogelijk.

  • 10’ rustige opwarming
  • Zwem 1’ stevig tempo met daarna 1’ rustig loszwemmen
  • Zwem 1’15 stevig tempo met daarna 45” rustig loszwemmen
  • Zwem 1’30 stevig tempo met daarna 30” rustig loszwemmen
  • Zwem 1’15 stevig tempo met daarna 45” rustig loszwemmen
  • Zwem 1’ stevig tempo met daarna 1’ rustig loszwemmen
  • 10’ rustig loszwemmen
Je kan deze reeks zo veel keer doorlopen als je wenst. Je kan ook steeds spelen met de tempo’s.


Persoonlijke training en video analyse


We hopen om vanaf 18 mei terug te kunnen starten met de persoonlijke trainingen in het zwembad met het Hydrostar tegenstroomsysteem. 
Ook de persoonlijke Start To Crawl zouden misschien vanaf 18 mei kunnen starten.
Vanaf dan hopen we ook om te kunnen starten met de video analyse en correctie sessies. 
Laat ons zeker weten indien je op de hoogte wilt worden gehouden van deze initiatieven.

Swim Smooth!



Video: Hoe het glijden een negatieve invloed heeft op uw catch

Geplaatst op 11/07/2017 - catch, glijden, hoge elleboog, scull, zinkende benen

[Als je dit artikel bekijkt op een plaats met relatief traag internet kan het even duren vooral de video's beginnen te spelen. Wacht in dit geval even tot de video's zijn opgeladen]

Aankondiging

  • Vakantie : We gaan er even tussenuit. Het volgende artikel zal terug verschijnen op 15 Augustus.
  • De Swim Smooth clinic van Zondag 08 Oktober is momenteel al voor 50% volzet. Wil je er ook nog bij zijn, dan twijfel je best niet te lang. Inschrijven kan nog via deze link : Swim Smooth Clinic - Domein Puyenbroeck
  • Voor de clinic van Zondag 03 December zijn nog voldoende plaatsen. Inschrijven kan via dezelfde link.



Als je onze Swim Smooth blog al een tijdje volgt,  dan zal je al begrepen hebben dat we niet echt adviseren om een glijfase in uw slag op te nemen om uw slag langer te maken. We hebben daar al eens een artikel over geschreven dat je hier kan lezen.  Eén van de redenen is dat water een densiteit heeft dat 800 keer hoger is dan lucht. Door deze veel hogere densiteit, ga je steeds vertragen tijdens het glijden en je moet dus in de volgende slag opnieuw versnellen. Dat vertragen/versnellen is niet echt een efficiënte manier van zwemmen.

Een andere reden om die glijfase te vermijden is dat dit ook een negatieve impact heeft op uw catch. Hieronder zien we een relatief nieuwe zwemster:


Zij probeert haar slag zo lang mogelijk te maken en als je goed kijkt kan je een korte pauze zien in haar voorste arm. Zoals bijna alle zwemmers die dit proberen, zakt haar elleboog weg en haar handpalm is naar voor gericht. Op dit moment is ze zichzelf aan het afremmen. Hieronder zie je dit nog eens in slow-motion om het wat duidelijker te maken:


Hier kan je duidelijk zien dat haar elleboog onder haar hand zakt. Dit wegzakken is niet alleen de reden waarom ze zichzelf afremt, maar dit maakt het ook heel moeilijk om een goede catch te starten vanuit die positie.

Als je uw handpalm op die manier naar voor duwt, krijg je een vals gevoel dat je een goede grip hebt op het water. Dit is een vals gevoel, en daarom is dit ook moeilijk om bij te sturen.....bij een goede catch zoals hieronder afgebeeld, zal je minder druk voelen van het water op uw hand. Vele zwemmers die hun catch aanpassen denken dat ze iets verkeerd doen omdat het gemakkelijker aanvoelt.

Die verkeerde handpositie heeft ook nog veel andere gevolgen, zoals het wegzakken van de benen. Als je even terugkijkt naar de eerste video in deze blog, kan je zien hoe hard deze zwemster moet werken om haar benen  hoog te houden. Zo'n beenbeweging vraagt heel veel energie!

Glijden en catch

Een betere manier om uw catch te beginnen is door het water in te gaan en uit te strekken met de elleboog iets hoger dan de pols en de pols iets hoger dan de vingertoppen:


In deze positie is er geen remmend effect met de voorste arm en de zwemmer is perfect klaar om de catch in te zetten en het water naar achter te duwen.

Als je uw hand in de correcte positie hebt, zal de flow van het water tegen de rug van uw hand duwen en uw hand zal automatisch in de catch positie worden gebracht. Elite zwemmers, zoals hieronder afgebeeld, gebruiken die druk van het water op de rug van hun hand, om hun slag vloeiend te houden:



De oplossing? Probeer de glijfase uit uw zwemslag te halen. Dit zal niet alleen uw catch verbeteren, maar het zal ook uw slagfrequentie doen stijgen wat dan weer uw ritme ten goede zal komen. Je hoeft helemaal uw slag niet te overhaasten, maar houdt uw armen steeds in beweging om zo uw catch te kunnen verbeteren. En een betere catch zal zeker uw zwemsnelheid ten goede komen. De scullingsoefening is de ideale manier om uw catch te verbeteren. Check dit artikel over de sculling om daar iets meer over te weten.



Swim Smooth!