golfers elleboog

Heb je soms last van elleboogpijn bij het zwemmen?

Na een onderbreking door onze succesvolle trainingsweken op Lanzarote zijn we er weer met onze wekelijkse blog...




We hebben bij Swim Smooth al heel wat artikels geschreven over het vermijden van schouderpijn. De artikels over pijn aan de elleboog komen minder aan bod (=de "golfers elleboog) alhoewel deze ook een groot probleem kunnen vormen.

Het is niet altijd even gemakkelijk voor de zwemmer om de reden van deze pijn te achterhalen en wat kunnen de mogelijke oorzaken zijn?


Nog een gevolg van steeds maar te moeten horen : "Maak uw slag zo lang mogelijk"

Al tientallen jaren is het een idee onder de zwemtrainers dat een goede zwemtechniek vooral wordt gekenmerkt door een zo lang mogelijke slag. Hoe minder slagen de zwemmer nodig heeft, hoe efficiënter er wordt gezwommen. 
Gelukkig werd er recent gevonden dat dit niet helemaal correct is en een veel te lange slag is zeker niet efficiënt.

Vroeger (toen de slagen zo lang mogelijk werden gemaakt) waren er 2 focus punten : introduceer een glijfase aan het begin van de slag, en zorg ervoor dat de slag wordt beëindigd door zo ver mogelijk uit te duwen. Over het gevaar van glijden hebben we al een blog geschreven, maar wat met het ver uitduwen?

Er zijn 3 problemen verbonden aan het zo ver mogelijk uitduwen:

Het eerste probleem is dat (net als bij het glijden aan het begin van de slag) een dood moment wordt toegevoegd aan uw slag. Op dit moment komt er geen stuwing uit één van beide armen. Aangezien water een dichtheid heeft die 800 keer groter is dan lucht, betekent elk moment zonder stuwing het vertragen van uw zwemsnelheid. 

Het tweede probleem is dat door het volledig uitstrekken van de elleboog er enorm veel stress op het elleboog gewricht komt te staan. Dit is één van de grootste oorzaken van pijn aan de elleboog en blessures.

Bekijk deze zwemster. Je kan zien dat ze haar arm volledig uitstrekt op het einde van de slag (tot bijna in hyper extensie). 



Daarnaast zien we ook dat tijdens het overhalen haar hand helemaal is gedraaid, wat nog meer stress op het elleboog gewricht plaatst:


In bijna alle gevallen kunnen blessures en pijnen aan de elleboog een gevolg zijn van het overstrekken in deze fase. Van nature uit doen de zwemmers dat niet, maar door steeds maar te moeten horen dat de slag langer moet worden gemaakt en dat ze verder moeten uitduwen wordt dit probleem geïntroduceerd.

Het derde probleem met dit ver uitduwen kan je zien in de onderstaande foto. Op het einde van het uitduwen zien we dat de zwemster het water naar boven duwt:



Dit omhoog duwen van het water zorgt voor een neerwaartse druk, waardoor de benen naar beneden worden geduwd en gaan zinken. Die zinkende benen zorgen dan weer voor extra weerstand tijdens het zwemmen.


Hoe moeten we dan de slag afwerken?

De correcte manier is om de slag af te werken met een lichtjes gebogen elleboog.



Onder water kan je zien dat de hand naar de heup wordt gedraaid bij het einde van de slag om op die manier vloeiend te kunnen overgaan in de overhaal van de armen:



Als je last hebt van pijn aan de ellebogen tijdens het zwemmen dan is het een goed idee om de afwerking van uw slag te bekijken. 



Swim Smooth!


Omhoog duwen - Nog een mogelijke reden van laaghangende benen

Het is geen geheim dat veel zwemmers last hebben van laaghangende benen tijdens het zwemmen. Die laaghangende benen zorgen voor een enorme weerstand waardoor je veel trager zwemt. Als je veel sneller zwemt met een pull buoy of met een wetsuit, dan weet je dat je ook tot die categorie behoort. 

Er zijn heel wat redenen waarom een zwemmer last heeft van laaghangende benen : te weinig uitademen onder water, met een gestrekte arm doorhalen, een verkeerde beenbeweging, hoofd te hoog uit het water tijdens het ademen...
Maar hier hebben we nog een reden die dikwijls wordt vergeten:

OMHOOG DUWEN op het einde van de slag

Dit omhoog duwen is heel moeilijk te zien zonder video beelden en wordt daarom niet altijd opgemerkt door de coach:





Simpel gezegd : stuwing in het zwemmen is het water naar achter duwen om een voorwaartse beweging te kunnen maken. Het water omhoog duwen op het einde van uw slag zal goed aanvoelen omdat je heel wat druk zal voelen tegen uw handpalm. Maar het omhoog duwen zal niet zorgen voor enige stuwing. Het zal er alleen maar voor zorgen dat je een neerwaartse druk creëert op uw benen en die druk zal een bijkomende oorzaak zijn waardoor uw benen gaan hangen.

In plaats daarvan, denk eraan om het water naar achter te duwen tijdens uw slag. van zodra uw hand uw heup is gepasseerd, draai uw handpalm in de richting van uw heup om uw slag mooi, en zonder neerwaartse druk te eindigen. Deze beweging zal heel invloed hebben op uw ligging en je kan rustig aan de volgende slag beginnen:





Denk er ook aan om uw arm niet helemaal te strekken op het einde van uw slag. Het volledig uitstrekken van de arm zal je geen extra stuwing geven en dat zet ook enorm veel druk op uw elleboog. Die gestrekte arm kan soms leiden tot een "golfers elleboog".
Hieronder zie je dat de elite atleten hun arm ook niet volledig strekken:



Swim Smooth mini SwimSquad 

Vanaf half oktober starten we opnieuw met een Mini SwimSquad. Deze mini SwimSquad is er voor de mensen die ook eens willen kennismaken met de Swim Smooth SwimSquad, maar de trainingsuren tijdens de week passen niet in uw agenda.

Een reeks van 6 trainingen met elk een specifiek doel.
Wanneer ? 
Zaterdag 14/10 van 7u30 tot 8u30 : Puur Techniek
Zaterdag 21/10 van 7u30 tot 8u30 : Threshold/CSS
Zaterdag 28/10 van 7u30 tot 8u30 : Puur Techniek
Zaterdag 04/11 van 7u30 tot 9u00 : Techniek/Uithouding
Zaterdag 18/11 van 7u30 tot 8u30 : Puur Techniek
Zaterdag 09/12 van 7u30 tot 9u00 : Red Mist

Waar ?
Zwembad Kuurne (Nieuwenhuyse 49 - 8520 Kuurne)

Prijs ?
115€ voor de 6 sessies samen (een sessie apart kan niet worden geboekt)

Hoe reserveren? 

Swim Smooth trainingsstage 2018


Intussen konden we al heel wat inschrijvingen noteren voor onze trainingsstage in hotel Occidental Mar in Costa Teguise, Lanzarote. Voor week 1 is 50% van de plaatsen al ingenomen. Wil je er ook nog bij zijn, check dan onze website voor prijzen en reservatie. (klik hier om te worden doorgestuurd)






Swim Smooth!