kick on side

Stop het overkruisen met de Javelin Drill

Heel wat zwemmers die we op bezoek krijgen voor onze Video analyse en correctie sessie hebben last van overkruisen.


Met overkruisen wordt bedoeld dat de hand over de as van uw lichaam gaat bij het insteken zoals op deze foto te zien is:



Dit overkruisen kan verschillende oorzaken hebben:
  • Beperkte flexibiliteit in de schouders of rug
  • Beperkte vormspanning en/of rotatie
  • Unilateraal ademen (aan 1 kant) wat dan assymmetrie veroorzaakt in uw zwemmen.

  • En een groot gevolg van dit overkruisen is dat de zwemmer zijn stabiliteit verliest en de benen een schaarbeweging gaan maken.


Een drill die we bij Swim Smooth Swimsquad regelmatig gebruiken om dit probleem aan te pakken, wordt de Javelin drill genoemd. 


De Javelin Drill

Gebruik uw zwemvliezen en gebruik 1 paddle. Een normale paddle is OK, maar om een optimaal resultaat te bekomen, gebruiken wij de Finis Freestyler paddle



Door de vorm van deze paddle, en door de kiel onderaan deze paddle krijg je onmiddellijke feedback van hoe je in het water komt. Als uw insteek niet volledig recht is, zal deze paddle "tegenwerken" en zelfs afvallen.

Duw af en doe de kick on side drill met de paddle aan de hand die vooraan uitgestrekt ligt. De kick on side drill werd al in detail besproken in deze blog.
Zorg er zeker voor dat je volledig op uw zij ligt met uw andere hand ontspannen op uw heup rustend.

Terwijl je op uw zij ligt, moet je er steeds aan denken om uw arm recht vooruit en mooi uitgelijnd te houden door uw schouderbladen tegen elkaar te trekken. Als je last hebt van overkruisen tijdens uw zwemmen moet je daar zeker aandacht aan besteden want de kans is groot dat dit tijdens deze oefening ook zal gebeuren:


Vergewis je er ook steeds van dat de palm van uw hand steeds naar beneden is gericht met een heel lichte hoek naar beneden vanuit uw pols. Zoals op elk moment in uw slag : elleboog hoger dan de pols, en pols hoger dan de vingertoppen.



Als je dat wat onder de knie hebt aan beide kanten (verwissel de paddle van hand om de andere kant te doen), kan je dit beginnen te integreren in uw zwemmen.
Start met 25m kick on side met uw paddle aan de rechterkant en ga na 25m over naar vrije slag zwemmen, waarbij je enkel ademt aan de andere kant van de paddle. Dus als je kick on side deed op uw rechterzijde (met de paddle aan de rechterhand), zwem je nu 25m waarbij je enkel aan de linkerkant ademt.

Adem aan de andere kant van de paddle


Probeer tijdens het zwemmen vooral de focus te behouden op het recht uitstrekken van uw arm tijdens het ademen. Visualiseer dat uw hand een speer is (=javelin) dat recht in het water gaat . Dit is de focus van deze oefening.


Maak er een set van

Zwem deze drill voor 200m (perfect om te integreren in uw opwarming):

Paddle aan rechterhand: 25m kick on side rechts + 25m zwemmen met enkel ademen aan de linkerkant
Paddle aan linkerhand: 25m kick on side links + 25m zwemmen met enkel ademen aan de rechterrkant
Herhaal deze reeks 2 keer.

...of maak er een volledige training van

In de Swim Smooth Swimsquad doen we deze drill vaak en we hebben paddles genoeg voor iedereen in de squad.


Dit is een training die we bij de Swimsquad hebben gedaan:



Deze drill zou je moeten helpen om beter te roteren en de paddle zal je een betere gewaarwording geven van uw catch tijdens uw ademen.

De Swim Smooth Swimsquad

We zijn intussen al aan onze 5de jaargang bezig van de Swim Smooth swimsquad met elke week 4 begeleide zwemtrainingen in het zwembad van Kuurne waar we steeds over het volledige zwembad beschikken:

  • maandag om 6u30 : techniek
  • maandag om 20u : techniek (dit is dezelfde training van 's morgens)
  • woensdag om 6u30 : het iets snellere werk met de threshold training
  • zaterdag om 7u30 : op zaterdag heb je de keuze tussen een extra techniektraining (1 uur) of de langere Red Mist training (1u30). 

We werken met een beurtenkaart.

Klik hier voor meer info op onze website
Swim Smooth!

300m opwarming
3 x deze reeks
===================================
javelin drill
100m met ZV : (25m Side kick links met freestyler paddle - 25m F/S adem rechts) x 2
100m met ZV : (25m Side kick rechts met freestyler paddle - 25m F/S adem links) x 2

100m met PB en 1 paddle links : adem om de 6 slagen rechts (reeks1 : om de 6 slagen, reeks2: om de 4 slagen, reeks3: om de 2 slagen)
100m met PB en 1 paddle rechts : adem om de 6 slagen links (reeks1 : om de 6 slagen, reeks2: om de 4 slagen, reeks3: om de 2 slagen)

100m/200m/300m rustig met ademen om de 3 slagen

==================================

200m los

Een simpele, maar krachtige techniekdrill

Geplaatst op 19/09/2019 - kick on side, Swim Smooth, Video analyse, vormspanning
Bij Swim Smooth maken we heel dikwijls gebruik van een heel eenvoudige drill. Het is een oefening die je heel gemakkelijk kan introduceren in uw techniektrainingen of in een opwarming van eender welke training.
En heel misschien voor je deze oefening al uit zonder erbij stil te staan welke drastische verbeteringen deze drill kan teweegbrengen.

Uw slag tijdens het ademen

Bij Swim Smooth wordt heel erg de nadruk gelegd op de individuele bijstelling om iemands zwemstijl te verbeteren. Maar er zijn toch enkele basis oefeningen die voor iedere zwemmer een heel grote toegevoegde waarde kunnen hebben.
Eén van die basis oefeningen is ongetwijfeld de "kick-on-your-side drill", uitgevoerd met een paar flexibele zwemvliezen. Een heel krachtige, maar soms ook verkeerd uitgevoerde oefening.

De meeste zwemmers (ongeveer 80%) verliezen hun vormspanning van zodra ze gaan ademen. Dit is een kritisch moment in uw slag om 2 redenen :
    1. Heel wat zwemmers houden hun adem op in plaats van constant en rustig uit te blazen van zodra hun hoofd in het water ligt. Door de lucht in uw longen te houden voelen de zwemmers een heel grote stress om heel snel naar lucht te gaan happen. Dat happen zorgt ervoor dat de focus volledig naar het ademen gaat en er geen aandacht meer is aan vormspanning.      
      Een voorbeeld van het ophouden van uw adem (links) en het rustig uitblazen (rechts)
                                                  
      Het happen naar adem (hoofd te ver uit het water)
    2. Veel zwemmers ademen slechts aan 1 kant en hebben daarom een zwakke kant ontwikkeld, met  als gevolg dat ze gaan overkruisen bij het insteken.
overkruisen en verlies van vormspanning
                     
Er is een behoorlijk grote kans dat je 1 of beide van die problemen hebt, waardoor je heel wat snelheid en efficiëntie verliest. Bij het zwemmen in open water zullen die zwak ontwikkelde kant en overkruisen ervoor gaan zorgen dat je schuin gaat zwemmen.....wat nog meer tijdsverlies tot gevolg kan hebben. Metingen met GPS hebben aangetoond dat zwemmers met deze problemen soms tot 20% meer afstand moeten afleggen in open water.....een enorme extra afstand...

De volgende oefening dient ervoor om de genoemde problemen aan te pakken en uw zwemslag te verbeteren tijdens het ademen.

De kick-on-your-side drill



Gebruik makend van flexibele zwemvliezen, kick op uw zijde voor 25m met uw linkerarm uitgestrekt  voor jou met uw handpalm naar beneden gericht. De andere arm ligt ontspannen op uw zij. Terwijl je op uw zij ligt doe je een rustige beenslag. De flexibele zwemvliezen zorgen voor genoeg stuwing zodat je je volledig kan concentreren op uw hand voor jou en uw vormspanning.

Focus vooral op het vasthouden van uw vormspanning en trek uw schouderbladen tegen elkaar. Dit zal ervoor zorgen dat je recht gaat zwemmen. 
Adem naar uw rechterkant van zodra nodig en draai uw hoofd terug in het water, en adem constant en rustig uit.
Na 25m kick-on-your-side op uw linkerkant, ga over naar 25m vrije slag zwemmen maar blijf enkel ademen aan uw rechterkant. Adem om de 2 of 4 slagen maar blijf de focus houden op de arm die uitgestrekt is voor het hoofd tijdens het ademen om uw vormspanning te behouden. 
Na 25m doe je nu dezelfde sequentie aan de rechterkant : kick-on-side met uw rechterarm uitgestrekt en 25m vrije slag zwemmen met enkel ademen aan de linkerkant.

Zelfde drill, andere doelstelling?

Misschien heb je die oefening al gedaan, maar met een ander doel (vb lichaamsrotatie). Deze sequentie heeft een ander doel aan deze oefening door te focussen op vormspanning om jezelf recht en mooi uitgestrekt te houden, zelfs tijdens het ademen.

Swim Smooth Video analyse en correctie sessie

Wil je weten wat uw grootste prioriteiten zijn op korte termijn om uw zwemtechniek te verbeteren? Dan is de video analyse en correctie sessie duidelijk de eerste stap dat je moet zetten in uw verbeter proces. In een 90 minuten durende, individuele sessie gaan we samen alle aspecten van uw techniek gaan bekijken en verbeteren. Na het analyseren van alle video beelden (boven en onder water) volgt er nog een (individuele) techniek sessie waarin we de grootste problemen, vastgesteld op de video beelden, gaan aanpakken.



Meer info en reservatie : http://www.swimsmoothbelgie.be/nl/services/zwem-analyse

Swim Smooth!





De boeggolf....de ideale plaats om te ademen

Eén van de kritieke punten en uitdagingen in het zwemmen is om te ademen terwijl uw hoofd toch nog laag genoeg blijft. Om te vermijden dat uw benen gaan zakken en om een onderbreking van uw ritme te voorkomen blijf je best zo laag mogelijk met uw hoofd in het water tijdens het ademen.

Om het hoofd laag te houden kan je gebruik maken van de boeggolf die zich vormt rond uw hoofd als je vooruit beweegt in het water. In de onderstaande foto's kan je duidelijk de vorming van de boeggolf zien. Op de eerste foto hebben we de golf duidelijk aangeduid om te begrijpen waar die zich bevindt:






Zoals op de foto's te zien, wordt het water als het ware omhoog geduwd door uw hoofd, om daarna heel snel te zakken achter uw hoofd en schouders. Vooral ter hoogte van de oren kan je zien dat het water lager is dan het wateroppervlak. Dat is heel handig want je kan dit dalletje gebruiken om te ademen terwijl uw hoofd toch laag blijft in het water.

Dit zou er dan zo moeten uitzien:


Op de foto zien we hoe Paul Newsome, Swim Smooth head coach, zijn mond zodanig beweegt zodat hij geen water zou binnenkrijgen. Dat wordt de Popeye  ademhaling genoemd.
Let ook hoe Paul zijn hoofd heel laag in het water blijft houden. Hij tilt zijn hoofd niet op, alhoewel velen de neiging hebben om dit wel te doen.




Oefenen van deze ademhaling

De ideale moment om deze manier van ademen te oefenen is tijdens de techniek drills bezig (vb Side kick met zwemvliezen). Door de zwemvliezen hebben je een constante (en hogere) snelheid waardoor die boeggolf zich heel goed gaat vormen:


Die side kick met zwemvliezen is daarom een heel goede manier om, naast de andere voordelen van deze oefening, ook uw ademhaling met uw hoofd laag in het water te oefenen.


Ik denk niet dat ik een boeggolf heb!

Heel dikwijls horen we van zwemmers dat het heel moeilijk is om te ademen zonder water binnen te krijgen. Als jij ook dat probleem hebt, denk je misschien dat je deze boeggolf niet hebt omdat je te traag zwemt, maar dat is heel zelden het geval.
De kans is groter dat je één van deze problemen hebt:

- Uw hoofd zit te diep in het water tijdens het zwemmen waardoor het water over uw achterhoofd stroomt. Als je dit doet, dan heeft de boeggolf geen kans om te vormen en kan je er natuurlijk ook niet in ademen. Als jij dat bent dat los je het probleem op met een iets hogere hoofdpositie.

- Uw hoofd te ver uit het water heffen tijdens het ademen zal de boeggolf breken waardoor je nog hoger uit het water moet om te ademen.



- Te ver vooruit ademen (positie B) waar de boeggolf nog iets te hoog is om efficiënt te ademen. Denk eraan om ter hoogte van uw oor te ademen (positie B) waar het water het laagste is.



Swim Smooth!