over-rotatie

Case studie : Hoe hebben we Göran kunnen helpen tijdens de techniek correctie sessie.

Vorige week hadden we Göran op bezoek voor een video analyse en correctie sessie.


Tijdens deze individuele sessie van 90 minuten wordt de zwemmer gefilmd van boven en onder water en gaan we daarna de beelden, samen met de zwemmer gaan bekijken. Het grote voordeel van dit samen te bekijken is dat de zwemmer steeds heel goed begrijpt wat hij verkeerd doet. En door te vergelijken met zwemmers uit onze uitgebreide video bibliotheek kunnen we ook direct aantonen hoe een beweging er zou moeten uitzien.
De sessie wordt dan beëindigd met een individuele correctie sessie waar we door middel van gerichte oefeningen, de grootste prioriteiten onmiddellijk proberen weg te werken.

Het is zeker geen uitzondering dat we al significante verbeteringen zien na deze correctie sessie.

In deze blog gaan we wat dieper in op het correctie proces dat we bij Göran hebben toegepast.
Göran is relatief nieuw in triatlon en heeft een verleden als wielrenner.

Hier zien we Göran zwemmen tijdens de eerste video opname aan het begin van de sessie (dit is maar een fractie van de volledige opname).





Tijdens de video analyse hebben we 3 prioriteiten vastgelegd om zijn zwemmen efficiënter en beter te maken.

Prioriteit1 : Ademen aan dezelfde kant met een over-rotatie tot gevolg

Tijdens de eerste video opname werd steeds aan dezelfde kant geademd (rechts). Dit had een grote impact op zijn volledige zwembeweging.
Door steeds aan dezelfde kant te ademen zagen we dat zijn rechterhand heel ver over zijn middellijn kwam (dit zorgt voor een slangenbeweging in het water).


Dit unilateraal ademen (steeds aan 1 kant) zorgde er ook voor dat Göran ging over-roteren aan zijn rechterkant met een schaarbeweging in de benen tot gevolg.




Oplossing :

  • Als er iets fout gaat in uw zwemmen, gebeurt dat heel dikwijls tijdens het ademen. Het is ook om die redenen dat het bilateraal ademen heel hoog op de Swim Smooth prioriteiten lijst staat.
  • De eerste oefeningen waren dan ook gericht op het onder de knie krijgen van het ademen aan beide kanten.
  • Daarnaast werkten we ook aan het rechter insteken (de hand voor uw schouder in het water brengen). We schreven ooit eens een blog over de javelin drill en dit is de perfecte oefening om het overkruisen te vermijden.

Prioriteit2 : Geen beenbeweging

We zien in de beenbeweging (bij triatleten en open water zwemmers) vooral een ondersteunende functie. Een goede beenbeweging zorgt voor een stabiele ligging in het water en zal ook vermijden dat de benen verder gaan wegzakken.
De beweging bij Göran was wel heel minimaal en beperkt zich tot een "kickstart" uit de knieën.

Oplossing :

  • Het kwam er in de eerste plaats op neer om Göran het lichaamsbesef bij te brengen om zijn benen in beweging te houden (zonder heel intensief te gaan kloppen met de benen).
  • We hebben al heel wat blogs geschreven met oefeningen om uw beenbeweging efficiënter te maken. Onder andere deze blog met 4 tips om uw beenbeweging te verbeteren en deze blog over het zwemmen met uw tenen tegen elkaar.

Prioriteit3 : Vlakke insteek en geen lichaamsrotatie

Door een gebrekkige lichaamsrotatie aan de ene zijde (links) en over-rotatie aan de andere zijde stelden we vast dat de insteek (de manier waarop de hand in het water gaat) aan beide kanten totaal verschillend was.


Om een idee te hebben van hoe een goede insteek er zou kunnen uitzien hebben we hieronder een foto gekopieerd van Rebecca Adlington (ex-Olympisch kampioene)



Oplossing :

  • Een betere lichaamsrotatie hebben we bekomen met de rotatie drills, waar de 6/1/6 drill een vast onderdeel van vormt. Check deze blog om de 6/1/6 drill beter te leren kennen.


Tijdens de analyse gaat het om prioriteiten. Er zijn nog wel wat aspecten in zijn zwemmen die aandacht verdienen, maar de kans bestaat dat er ook andere foutjes in zijn zwemmen zullen sluipen als hij zijn 3 prioriteiten heeft weggewerkt. We willen dan ook zeker niet alles ineens aanpassen.

Het resultaat op het einde van de sessie mocht toch al gezien worden. Hij slaagt er al in om zonder problemen aan beide zijden te ademen, met een goede lichaamsrotatie (en zijn benen bewegen!). Maar natuurlijk is er nog wat werk....


Om zich verder te verbeteren krijgt de zwemmer natuurlijk wel wat huiswerk mee. Hij krijgt ook een gratis sessie voor de Swim Smooth SwimSquad om verder aan zijn techniek te werken.

Wil je ook zo'n analyse en correctie sessie, check dan onze website voor meer info en reservaties:


Swim Smooth!


Probeer de "korte" ademhaling

Geplaatst op 29/05/2018 - jono van hazel, over-rotatie, popeye, rotatie, Swim Smooth
We vertellen niets nieuw als we beweren dat er heel wat kan verkeerd gaan met uw zwemtechniek tijdens het ademen. Eén van de meest voorkomende problemen tijdens het ademen is het over-roteren. 

Terwijl je zwemt is een rotatie in uw schouders en heupen van ongeveer 45-60 graden, een optimale rotatie: 




Het is normaal dat die rotatie iets meer is bij het ademen, maar als dit boven de 60 graden gaat, spreken we van over-rotatie. We zien heel regelmatig zwemmers die zelfs tot 80-90 graten gaan roteren tijdens het ademen. Dit is ook een veel voorkomend fenomeen bij zwemmers die steeds aan dezelfde kant ademen: 



Over-rotatie is echt wel een probleem, want het zorgt dat je volledig uit balans raakt tijdens het zwemmen, met als resultaat dat uw benen een schaarbeweging gaan maken om stabiliteit te zoeken. Die schaarbeweging zorgt voor een enorme weerstand die moet worden overwonnen in het water:  



Over-rotatie can verschillende oorzaken hebben zoals daar zijn : het wegzakken van uw voorste arm tijdens het ademen of overkruisen (insteken over uw middellijn). Dit zijn dan ook de fouten die je het eerst zal moeten aanpakken. Maar de kans bestaat, dat die over-rotatie een zodanige gewoonte is geworden, dat zelfs na het oplossen van die problemen, je nog steeds te ver roteert tijdens het ademen. 
Om dit dan toch nog te voorkomen kan je de "korte ademhaling" proberen.

De "korte ademhaling"

Het uiteindelijke doel is om minder te gaan roteren tijdens het ademen. Let wel dat het niet de bedoeling is om de rotatie weg te nemen (en vlak te gaan zwemmen) maar alleen maar om te verminderen tijdens het ademen.

Het veranderen van over-rotatie naar normale rotatie zal met zich mee brengen dat er minder tijd zal zijn om te ademen. Om tot die korte ademhaling, te komen, blijf je laag met uw hoofd in het water en vorm je de mond zoals Popeye vroeger zijn spinazie at: 



Aangezien je alle lucht al hebt uitgeblazen onder water, moet je enkel maar uw hoofd kort meedraaien met uw romp om in te ademen en uw hoofd onmiddellijk terug naar beneden te draaien. Deze ademhaling zou heel snel moeten gebeuren. Bekijk het youtube filmpje van Jono Van Hazel en je moet zelfs heel aandachtig kijken om zijn ademhaling te zien:

www.youtube.com/watch?v=s3HhNlysFDs

Probeer deze korte ademhaling bij uw volgende training. Het resultaat dat je zou moeten proberen te krijgen is dat het ritme volledig in uw zwemmen blijft, zonder onderbreking tijdens het ademen. 

Swim Smooth!