Overglider

Waarom een goede catch zo moeilijk kan zijn….verkeerd kan toch goed aanvoelen.

In deze blog bekijken we een veel voorkomend probleem in uw zwemtechniek. Als je hebt gewerkt om uw zwemslag zo lang mogelijk te maken, dan is de kans heel groot dat ook jij dit probleem hebt. Indien je jezelf mag klasseren bij het “Overglider” swimtype, lees dan zeker verder…Ken je de Swim Smooth Swimtypes nog niet, lees dan deze blogs (ArnieBambino, Overglider, Kicktastic, Swinger, Smooth)

Uw “catch” zit helemaal aan het begin van uw zwemslag op het moment dat je uw hand en elleboog plooit om het water als het ware vast te pakken:

                        
                                           Rebecca Adlington (Olympisch kampioene 400m en 800m, 2008) 
                     
                                                                                                 Katie Ledecky (verschillende titels)


Bij een goede catch duw je het water achteruit, wat je uiteindelijk vooruit zal stuwen. Deze catch is een heel cruciale fase in het zwemmen want indien je er niet in slaagt om dit correct te doen, verlies je het grootste deel van uw stuwing tijdens de rest van de slag.
Maar in plaats van het water achteruit te duwen zoals we in de bovenste foto’s kunnen zien, zien we heel wat zwemmers in die fase het water naar beneden duwen, of….soms nog erger, tegen de stroom in duwen. Dat laatste hebben we een naam gegeven “de handrem aantrekken” want in plaats van stuwen ben je op dat moment jezelf aan het afremmen.

                             

                             

                             


Op het moment dat uw pols en uw elleboog onder uw hand zakt, voel je de druk van het water op uw handpalm door de neerwaartse beweging. Die druk kan je een vals gevoel geven want deze druk is geen stuwende kracht maar eerder een afremmende kracht.
Heb je ook dat gevoel?

Die neerwaartse kracht is wel degelijk een probleem want deze beweging is niet alleen heel belastend en vermoeiend voor de schouders, het levert ook geen extra stuwing op.


                                      


Als je erin slaagt om uw catch techniek wat te verbeteren, dan zal je vaststellen dat het eigenlijk gemakkelijker is om het water achteruit te duwen (zoals het zou moeten) dan naar beneden.
Het is heel belangrijk om dit te weten want in eerste instantie zal die verbeterde catch eerder verkeerd aanvoelen. Dat is waarschijnlijk de grootste reden waarom het aanleren van een goede catch niet zo gemakkelijk is.



Om uw catch te verbeteren, zorg ervoor dat uw vingers altijd onder uw pols blijven en dat uw pols onder uw elleboog blijft, en plooi uw elleboog zo snel mogelijk aan het begin van de catch.
Dit zal je helpen om het water achteruit te doen en jezelf zo efficiënt vooruit te bewegen. En weet dat dit in het begin misschien minder goed zal aanvoelen dan wat je gewoon was….maar heb geduld!


En nog even dit: een goede catch is technisch gezien heel moeilijk en dat is ook één van de grootste verschillen tussen topzwemmers met een “perfecte catch” en gemiddelde zwemmers. Je hoeft geen “perfecte catch” te hebben, maar als je echt grote sprongen wil maken is een “degelijke” catch echt wel een vereiste.


Weet je niet hoe het gesteld is met uw catch of weet je niet hoe aan te passen, check dan zeker onze “video analyse en correctie sessie”. Dit is de perfecte manier om uw zwemmen te verbeteren. Na de (individuele) sessie weet je niet alleen wat uw grootste prioriteiten zijn om te verbeteren, maar je weet ook wat te doen om de grootste fouten weg te werken.


Swim Smooth!

De BMI chart voor zwemmers - Deel 2 - Opgepast als je in de blauwe zone zit

In onze blog van vorige week hebben we uw slagfrequentie als het ware voorgesteld als uw BMI voor het zwemmen.
Naar aanleiding van deze grafiek kregen we enkele opmerkingen van zwemmers die hun slagfrequentie registreren met hun uurwerk. Het is dan ook heel belangrijk om te weten dat de slagfrequenties die in dit artikel werden beschreven werden geteld voor beide handen. De slagfrequentie, gemeten door een Garmin bijvoorbeeld, telt maar 1 hand en moet dus worden verdubbeld om te worden vergeleken met de slagfrequenties in dit artikel.



Zwemmers die zich in de rode zone bevinden zouden de slagfrequentie iets naar beneden mogen halen en hun slag iets langer maken. Het ideale hulpmiddel om dit te doen is de Finis Tempo Trainer. Dit toestel heeft 3 verschillende modes en in Mode3 kan je de slagfrequentie instellen. Meet uw slagfrequentie en stel dit eerst in op de gemeten waarde. Probeer daarna de slagfrequentie geleidelijk wat te laten zakken (doe dit voorzichtig en zak met 2 tot 3 slagen per minnut) tot uw techniek comfortabel begint aan te voelen.

MAAR als je in de blauwe zone zit, ben je beter wat voorzichtig. Het uiteindelijke doel is om de slagfrequentie wat hoger te krijgen, maar in tegenstelling tot de zwemmers uit de rode zone, zal het niet zo gemakkelijk zijn om dit zomaar aan te passen. Het is niet zo dat je uw armen gewoon wat sneller moet ronddraaien en klaar. Misschien heb je dat al geprobeerd en voelde dit veel lastiger aan?

De reden waarom die hogere frequentie zo lastig is, kunnen we eigenlijk terugbrengen tot dezelfde oorzaak waarom je nu in de blauwe zone zit, met een te lage slagfrequentie. De kans is heel groot dat je nu aan het "overgliden" bent aan het begin van uw slag, waarbij uw elleboog en polsen helemaal gaan wegzakken en uw handpalm naar voor gericht staat (en je dus gaat afremmen).

Hier zie je hoe dit eruitziet onder water:



Als uw aandacht in de voorbije maanden/jaren vooral is gegaan naar het ontwikkelen van een heel lange slag (of lange glijfase), dan is het bovenstaande beeld het resultaat van uw werk.

We hebben dit een naam gegeven :  "de handrem aantrekken" en dit fenomeen wordt heel snel een gewoonte en je realiseert jezelf zelfs niet dat je dit aan het doen bent. Als je met deze beweging uw slagfrequentie probeert wat hoger te krijgen, zal je "de handrem" nog harder gaan aantrekken en zal je nog meer weerstand ondervinden en dit verklaart waarom het zoveel lastiger is om op die manier te zwemmen met een hogere slagfrequentie.

Alvordens uw slagfrequentie te verhogen, zal je eerst een betere catch moeten ontwikkelen. Een goede catch wordt gekenmerkt door de vingertoppen die steeds lager zijn dan uw pols en uw pols die steeds lager zit dan uw elleboog:



Als je deze positie goed onder controle hebt, zal die pauze in uw slag verdwijnen en zal uw slagfrequentie, zonder enige extra inspanning, al een stuk hoger zijn.
Zit je na die aanpassing nog steeds in de blauwe zone, dan kan je ook met behulp van de Finis Tempo Trainer, de frequentie nog iets hoger proberen te brengen. Omdat je deze rem uit uw zwemtechniek hebt gehaald, zal een hogere slagfrequentie zich onmiddellijk vertalen in een hogere zwemsnelheid!

In een volgend artikel gaan we de slagfrequenties van de elite zwemmers bekijken.

Video analyse en correctie sessie

De laatste 3 jaar zijn er intussen al meer dan 400 zwemmers en zwemsters van alle niveaus langs geweest voor onze video analyse en correctie sessies. Dit blijft sowieso de beste manier om uw individuele zwemtechniek bij te schaven.  Tijdens deze sessies wordt je niet alleen gefilmd van boven en onder water, maar gaan we in dezelfde sessie ook nog samen de video beelden gaan bekijken en is er ook nog een individuele techniek sessie.
Dit is een 90 minuten durende, puur individuele sessie waardoor je de aandacht van de coach met niemand moet delen.

Check hier voor verdere info en boeking.



Swim Smooth!

Swim Type4....de Overglider

Het idee om een efficiëntere zwemmer te worden door "lang te glijden" tijdens het zwemmen is een veelgehoorde verkeerde instelling bij zowel zwemmers als coaches.

In het vierde deel van onze serie over de swim types zullen we zien wat de gevolgen zijn wanneer je bewust een glijfase en pauze inbouwt in een poging om uw zwemslag zo lang mogelijk te maken. We noemen dit type zwemmers de Overgliders: 


Swim Type  4: De Overglider

De Overglider is in de meeste gevallen mannelijk en is iemand die op zichzelf heeft leren zwemmen. Na het lezen van verschillende boeken over zwemtechniek, raadplegen van YouTube clips en het lezen van verschillende blogs hebben ze een beeld gevormd van hoe efficiënt te zwemmen...en het liefst om met zo weinig mogelijk slagen te kunnen zwemmen.

Overgliders zwemmen meestal tussen de 1:35 en 1:55/100m, maar ze kunnen ook serieus trager zijn als ze nog verder en langer proberen te glijden - in feite, hoe langer ze glijden, hoe trager ze worden.
Hier zien we een klassieke Overglider in actie:



Let vooral op de pauze aan het begin van elke slag en zie hoe zijn elleboog zakt onder zijn hand en hoe hij op die manier bij elke slag zichzelf afremt. We noemen dit "de handrem aantrekken":



Natuurlijk, op die manier de "handrem aantrekken" zorgt niet alleen voor een enorme weerstand die moet worden overwonnen, maar het wegzakken van de elleboog maakt het ook heel moeilijk om nog een goede catch uit te voeren.  Overgliders proberen om zo efficiënt mogelijk te zwemmen, maar de ironie is dat door het invoeren van die te lange glijfase, ze eigenlijk het omgekeerde effect bekomen en net minder efficiënt worden. 

De positie aan het begin van uw zwemslag zou er zo moeten uitzien: uw elleboog hoger dan uw pols en uw pols hoger dan uw vingertoppen:



In deze positie stroomt het water over de rug van uw hand en dat helpt om de catch in te zetten. Deze handpositie maakt het onmogelijk om te pauzeren aan het begin van de slag.


Overgliders en slagfrequentie

Een pauze introduceren bij elke slag heeft natuurlijk een negatief effect op de slagfrequentie. De meeste Overgliders zitten tussen de 50 tot 56 SPM (Slagen per Minuut).

Extreme Overgliders zitten zelfs nog lager met een slagfrequentie tussen de 40 en 50 SPM. Deze extreem lage slagfrequenties maken het wel heel moeilijk en deze overgliders beginnen zelfs te zinken (wat de weerstand nog verhoogd!).

Als je zelf een Overglider bent, en je volgt Swim Smooth al een tijdje, zal je al begrepen hebben dat je best uw slagfrequentie wat opdrijft. 
Spijtig genoeg zal je vaststellen dat het verhogen van uw slagfrequentie heel moeilijk wordt zolang je uw handpositie aan het begin van uw slag niet hebt verbeterd. 

Hier zien we een voorbeeld van een Overglider die zijn slagfrequentie probeert te verhogen zonder zijn handpositie aan te passen....dat is heel hard werken.

Een betere manier om uw slagfrequentie te verhogen is om eerst uw handpositie te verbeteren. Een betere handpositie zal onmiddellijk een positief effect hebben en uw slagfrequentie met enkele slagen per minuut zonder moeite doen stijgen.


De Overglider Kickstart

Een ander probleem dat we regelmatig zien bij dit lange glijden is die specifieke kick-start die volledig uit de knieën komt:



Het overmatig plooien van de knie tijdens deze beweging zorgt voor een enorme weerstand: 



Overgliders doen dit als een gevolg van het te lange glijden. We noemen dit de kickstart omdat deze beweging de zwemmer opnieuw op gang moet "kicken" na elke (te lange) glijfase. Dit probleem in de beenbeweging zal je niet oplossen door overmatig benen te trainen....los de pauze op aan het begin van de slag en die kickstart zal vanzelf verdwijnen. Nog een voorbeeld van Swim Smooth's oorzaak en gevolg methodologie!

Enkele Overglider gegevens

Typische snelheid : tussen 6:30 en 8:00 voor 400m. Extreme Overgliders kunnen nog een heel stuk trager zijn.

Typische slagfrequentie : 50-56 Slagen per minuut (Extreme Overgliders : 40-50)

Vindt vooral korte techniek sessies en het tellen van de slagen leuk.
Doet veel opzoekwerk over zwemmen.
Vindt het niet leuk om iets nieuws te proberen.
Vindt het ook niet leuk om snel en/of langere stukken te zwemmen uit vrees dat dit zijn techniek negatief gaat beïnvloeden.


What's next?

Heel wat Overgliders hebben het soms al wat opgegeven met hun zwemmen omdat er, ondanks de vele techniektrainingen, toch maar geen verbetering zichtbaar is. Maar geef zeker de moed niet op! Gebruik de juiste drills om uw catch te verbeteren en haal die pauze uit uw zwemslag. Deze verbetering van catch zal uw slagfrequentie doen stijgen.....dit zal uw weerstand verminderen en uw stuwing verhogen zonder extra moeite!

Probeer de optimale slagfrequentie te vinden waarin je snel en efficiënt zwemt zonder tegen het water te vechten.




De Swim Types

SwimSmooth heeft 6 verschillende swimtypes gedefinieerd op basis van de fouten en prioriteiten. Weten in welke groep je thuishoort is de ideale manier om het verbeteren van uw individuele zwemstijl te starten.
Het is niet zo dat elke zwemmer voor 100% in een categorie past, maar je zal vaststellen dat er altijd wel een swimtype is voor een groot deel overeenkomt met uw eigen zwemstijl.



Om alles beter te begrijpen, zijn de figuren van de verschillende Swim Type's nogal humoristisch opgevat. Maar vergis je niet, de inzichten achter elk type zijn het werk van een lange studie op duizenden zwemmers in de laatste 10 jaar.

Volgende week bespreken we de Swinger.

Swim Smooth!




Heb je al van Front Quadrant Swimming gehoord?

Heb je ooit al eens van de term "Front Quadrant Swimming" gehoord? Dit is een term die gebruikt wordt in verband met de timing van uw zwemstijl. Het wordt algemeen aangenomen dat dit een efficiënte manier is om te zwemmen, maar wat wil dat nu eigenlijk zeggen? 

Als je 2 lijnen trekt, de eerste (vertikaal) door het hoofd van de zwemmer, en de tweede (horizontaal) ter hoogte van het wateroppervlak, dan het je 4 delen (=kwadranten):


Front quadrant swimming wil eigenlijk zeggen dat je ten allen tijde 1 hand moet hebben in één van de 2 voorste kwadranten (kwadrant 1 of 2). Of misschien nog eenvoudiger gezegd : als uw handen elkaar passeren (één boven en één onder water) dan moet dit voor uw hoofd gebeuren (en niet achter uw hoofd). 

Dit zijn enkele voorbeelden, beginnend met Jono Van Hazel:


Jono is een klassieke Smooth (check deze blog om meer te weten over de Smooth) en je kan zien dat zijn handen elkaar kruisen voor zijn hoofd. Dat is de perfecte Front kwadrant timing. Jono heeft een prachtige zwemstijl en timing. Op het moment dat zijn hand boven water zijn hoofd passeert begint zijn voorste arm met de catch beweging. Er is op geen enkel moment een pauze te zien.


Zie meer van Jono op deze video: youtube.com/watch?v=s3HhNlysFDs

Interessant om weten is dat zelfs zwemmers met een hoge slagfrequentie nog steeds die front kwadrant timing gebruiken. Hier zien we Tim Don dit met een slagfrequentie van 90 slagen per minuut nog steeds een front quadrant timing heeft:


Het is inderdaad minder uitgesproken in vergelijking met Jono Van Hazel maar toch kruisen zijn handen nog steeds voor zijn hoofd. 


Hier zien we dan een voorbeeld van een zwemster waarbij haar handen kruisen achter haar hoofd. De front kwadrant timing is hier helemaal niet meer te zien:


De arm van de zwemster zakt helemaal weg op het moment dat ze wil ademen. Daardoor heeft ze geen enkele steun meer en dat maakt het ademen heel moeilijk. Als je heel regelmatig water binnen krijgt tijdens het ademen, zou dit wel één van de redenen kunnen zijn. 

De andere kant van het spectrum

De verwarring bij front kwadrant zwemmen is dat veel zwemmers denken dat ze afslag moeten gaan zwemmen. Bij afslag komen de handen vooraan nagenoeg samen:


Om deze positie te bekomen, moet je uw hand vooraan heel lang laten liggen en ontstaat er een lange pauze en glijfase met de ene hand terwijl de andere hand bijkomt. Die pauze noemen we overglijden en dat is helemaal niet efficiënt. Als je op die manier zwemt, val je bij elke slag stil en moet je steeds jezelf opnieuw op gang moet trekken. Die pauze en glijfase is ook de oorzaak van vele andere fouten. Om daar meer over te weten kan je nog eens de blog lezen over de Overglider. 

Deze timing is technisch gezien nog steeds front kwadrant (aangezien de handen kruisen voor uw hoofd), maar dat is te extreem om nog efficiënt te zijn.

Het gevaar van het zwemmen als een windmolen

Het idee van front kwadrant timing is om te vermijden dat je gaat zwemmen als een windmolen. Bij het zwemmen als een windmolen bevinden de handen zich steeds in de tegenovergestelde positie. Op die manier zullen de handen ook achter uw hoofd kruisen:


Maar de kans is eerlijk gezegd heel klein dat je op die manier zwemt. Je kan het zwemmen als een windmolen altijd eens proberen en je zal al gauw voelen dat dit niet natuurlijk aanvoelt. En zeker als je al wat techniek werk hebt gedaan zal je dit niet doen.


Conclusie

Het gevaar voor het zwemmen als een windmolen wordt wat overschat. In de meeste gevallen waar de handen elkaar kruisen achter het hoofd moet het probleem worden gezocht bij de ademhaling en het weinige lichaamsbesef om te voelen waar uw voorste arm zich bevindt.

Een groter gevaar is om die front kwadrant timing te extreem te doen en een pauze en glijfase te introduceren. Dat is niet efficiënt en heel moeilijk om te doorbreken als je deze manier van zwemmen hebt ontwikkeld.

Probeer vooral niet te veel aandacht te besteden aan die front kwadrant timing. Werk verder aan het ontwikkelen van uw ademhaling, catch, vormspanning, beenbeweging.....en die front kwadrant timing zal wel vanzelf komen. 

Swim Smooth!

75 redenen waarom Ian Thorpe zo'n fantastische zwemmer was


Wie herinnert zich Ian Thorpe niet? Begin de jaren 2000 was hij één van de beste zwemmers op deze planeet met 5 Olympische Gouden medailles en 11 wereldtitels. Deze records werden intussen al verpulverd door Michael Phelps, maar het blijft toch een fantastische zwemmer.
Ian Thorpe werd beschouwd als de zwemmer met de perfecte techniek.


Luister naar de 3 verschillende biep geluiden, en welke frequentie zou overeenstemmen met de armfrequentie van Ian Thorpe?
A: B: C: 
(Stel je voor dat elke biep overeenkomt met een hand die in het water gaat, dus "biep" = linkerhand in het water, "biep" = rechterhand in het water enz.)


Wat denk je?



Het juiste antwoord is C, het snelst van de drie. Dat is 75 slagen per minuut (SPM). Als je zelf een Tempo Trainer Pro hebt en je hebt al eens geprobeerd om op deze slagfrequentie te zwemmen, dan zal je wel beseffen dat dit heel snel is.
Veel te snel om een glijfase in uw slag te hebben.

Velen herinneren Ian Thorpe als de zwemmer met een heel trage slagfrequentie maar dat is slechts een illusie gecreëerd door de lengte van zijn slag en zijn vloeiende stijl. In feite had Thorpe een lange en snelle techniek.....de ideale combinatie natuurlijk om medailles te winnen!

(Ter info, geluid A was 55 slagen per minuut en B was 65 slagen per minuut)

Een prachtige techniek

Hier is een heel interessant stukje uit Ian Thorpe's autobiografie This is me waarin hij spreekt over het tellen van de slagen in een 50m bad:

Ik kan tot 24 slagen per lengte gaan, maar dat is dan wel het laagste dat ik wil gaan. Ik kan gemakkelijk nog een 4-tal slagen minder, maar het gevaar bestaat dat ik dan meer begin te glijden en niet meer efficiënt zwem. 

Hier spreekt hij over het reduceren van zijn slagen tijdens een techniektraining, but interessant om weten is dat hij tijdens wedstrijden rond de 30-32 slagen per 50m zat. Dus bijna 10-12 slagen meer dan hij zou kunnen. (Merk op dat 30-32 slagen per 50m nog steeds fenomenaal is, en de kans bestaat dat jij daar wel iets meer slagen voor nodig hebt).

Daarbovenop zien we, als we enkele beelden vertraagd gaan bekijken dat er helemaal geen glijfase in zijn slag zit. Het verschil tussen het einde van zijn slag en het begin van een nieuwe slag zit tussen de 0,15 en 0,2 seconden (0,16 in onderstaand voorbeeld).


Dit toont nog maar eens aan hoe efficiënt zijn techniek wel was. Hij wou zijn slag niet zo lang als mogelijk maken, maar hij koos ervoor om een goede afweging te maken tussen slaglengte en slagfrequentie, rekening houdend met zijn lengte, conditie, mobilitieit en lichaamsbouw. 

En dat is nu iets wat iedereen onder ons zou moeten doen!

Haal die pauze en glijfase uit uw slag

Heel wat zwemmers werden en worden aangeleerd om hun slag zo lang mogelijk te maken en zo ver als mogelijk door te glijden. Dat is een instructie die we bij Swim Smooth fundamenteel betwisten (zelfs voor relatief nieuwe zwemmers).  Zoals Ian Thorpe schreef in zijn biografie, een te lange slag zal heel wat minder efficiënt zijn en die glijfase (en pauze) aan het begin van uw slag is een gewoonte die heel moeilijk af te leren is.


Een klassieke overglider heeft een veel lagere slagfrequentie (zelfs tot 45 slagen per minuut). Met deze lage slagfrequentie zit er geen vloeiend ritme in uw slag en zink je verder weg in het water.

Als je zelf een Overglider bent, en je deed al een poging om uw ritme wat hoger te brengen, dan zal je dat als moeilijk hebben ondervonden. Wat in deze omstandigheden in vele gevallen gebeurt is dat je alle andere bewegingen sneller uitvoert, maar die pauze blijft ongewijzigd. Probeer eerst die pauze weg te werken alvorens je uw slagfrequentie wilt verhogen.
Een goede manier om die pauze uit uw slag te halen is de sculling oefening (lees deze blog over de sculling) in combinatie met het zwemmen met een Tempo Trainer Pro.
Voorbeeld van een set:

  • Zwem 200m en meet uw natuurlijke slagfrequentie;
  • 6 x 50m scull met pull buoy - doe 12,5m sculling en zwem dan verder met uw Tempo Trainer ingesteld om uw gemeten slagfrequentie + 5 slagen (Mode3).
  • Zwem 3 x 100m met uw Tempo Trainer op uw nieuwe slagfrequentie.



Swim Smooth!

Moet uw slagfrequentie nu hoger, lager of mag die blijven wat ze is?

We zijn terug na onze deugddoende vakantie break!

Intussen is de Swim Smooth SwimSquad ook opnieuw gestart met de wekelijkse training sessies.

In het najaar hebben we ook onze 2 Swim Smooth clinics in Domein Puyenbroeck in Wachtebeke.
Voor deze clinic zijn nog slechts enkele plaatsjes beschikbaar:
 Zondag 08 Oktober : nog 2 plaatsen beschikbaar
 Zondag 03 December : nog 3 plaatsen beschikbaar


Boeken kan nog via onze website (klik hier)



=========================================================================


Eén van de meest voorkomende vragen die we krijgen bij Swim Smooth is : Moet ik mijn slagfrequentie niet wat optrekken? Aan de andere kant krijgen we ook berichten van zwemmers die zich afvragen of hun slagfrequentie niet te hoog is. Zouden ze niet wat efficiënter zwemmen als ze hun slagfrequentie wat laten zakken en hun slag wat verlengen?

In 2009 publiceerde Swim Smooth al deze Stroke Rate Chart (ook te vinden op de Swim Smooth website). De kracht van deze grafiek is dat het ook de zwemsnelheid in rekening brengt. Op die manier kan dit voor zwemmers van gelijk welk niveau worden gebruikt.


Op de vertikale as vind je de slagen per minuut (=strokes per minute) - waarbij de beide armen worden geteld. Merk op dat dit slagen per minuut is en NIET slagen per lengte.

Op de horizontale as vind je uw zwemsnelheid.

Als je in de blauwe zone zit, willen we het advies geven om jouw slagfrequentie wat te verhogen om nog progressie te maken.

Als je in de rode zone zit, dan doe je er goed aan om uw slagfrequentie wat te verlagen en jouw slag iets langer te maken.

Als je in de witte zone zit, dan is jouw slagfrequentie goed voor jouw zwemniveau. Om verder te verbeteren zal je zowel jouw slagfrequentie als slaglengte verder moeten opbouwen om naar rechts op te schuiven op de curve.

Merk op dat de witte zone toch wel redelijk breed is. Dit komt omdat in de grafiek ook rekening wordt gehouden met lengte, lichaamsbouw en persoonlijke stijl van zwemmen.  Als je eerder klein bent, met korte armen, dan mag je verwachten dat je tegen de bovenkant van de witte zone mag zitten, terwijl de grotere zwemmers eerder onderaan de witte zone zullen zitten.

Dit zijn 2 klassieke voorbeelden:


Slagfrequentie te laag

Hier zien we een klassieke Overglider met een duidelijke pauze in zijn slag:



Met een snelheid van 2:10/100m en een slagfrequentie van 35 SPM (=Slagen Per Minuut) bevindt die zwemmer zich duidelijk in de blauwe zone van de grafiek. Door zijn techniek te verbeteren en zijn slagfrequentie te verhogen, verwachten we dat deze zwemmer in de richting van de pijl zal verbeteren:


De juiste manier om zijn techniek te verbeteren is werken aan zijn catch om dat dood moment in zijn slag weg te krijgen. Als deze zwemmer dat dood moment kan elimineren zal hij automatisch een hogere slagfrequentie bekomen, wat hem in de witte zone op de grafiek zal brengen.

Simpelweg de armen sneller ronddraaien, zonder aan het verwijderen van het dood punt te werken, zal niet het gewenste effect hebben en is niet de juiste methode.


Slagfrequentie te hoog





Hier zien we een klassieke Arnie. Hij zit met een snelheid van 1:55/100m en een slagfrequentie van 68 SPM in de rode zone van de grafiek. Door te werken aan het verminderen van zijn slagfrequentie en zijn slag iets langer te maken, kunnen we verwachten dat hij volgens de pijl op de grafiek naar de witte zone zal evolueren:


Een perfecte manier om zijn techniek te verbeteren zijn het verbeteren van zijn lichaamspositie en rotatie (vb 6/1/6 drill).

Door zijn slagfrequentie wat te laten zakken, zullen we ook de neiging verminderen om te vechten tegen het water en dat zal hem dan weer meer tijd geven om zijn slag langer te maken en meer grip op het water te krijgen. Hij zal ook meer tijd krijgen om uit te blazen onderwater wat dan weer zijn stabiliteit ten goede zal komen en waardoor zijn benen hoger in het water komen te liggen.

Merk op dat we zijn slagfrequentie maar een 7-8 SPM willen laten doen zakken (om te vermijden dat hij in de blauwe zone terechtkomt).


En wat met jouw slagfrequentie?

Wil je wel eens weten hoe het met uw slagfrequentie gesteld is?
Als je uw slagfrequentie en tijd/100m kent, dan kan je al direct zien in welke zone van de grafiek je zich bevindt.

Als je uw slagfrequentie niet kent dan kan je dat gemakkelijk bepalen met de hulp van een vriend. Meet gewoon hoe lang het duurt alvorens je 10 slagen hebt gedaan (tel beide armen). Deel 600 door de tijd die je hebt gemeten, en je hebt jouw slagfrequentie.

Voorbeeld: Stel dat het 11,3 seconden duurt voor 10 slagen 
                      600 / 11,3 = 53 slagen per minuut


Elite Zwemmers

Misschien wil je ook wel eens weten waar de elite zwemmers zich bevinden op de grafiek. Hier zien we een duidelijk verschil tussen de 2 Swim Smooth types : Smooth en Swinger.

De gekende Smooth zwemmers: Ian Thorpe, Michael Phelps hebben lange slagen en bevinden zich in deze zone van de grafiek:



De Swingers daarentegen (Brownlee broers, Gregorio Paltrinieri,....) zitten hoger op de grafiek:



Een interessant weetje...Katie Ledecky valt net tussen die 2 groepen


Dit alles om aan te tonen dat er echt meer dan 1 manier bestaat om snel en efficiënt te zwemmen.

Swim Smooth!

Overwin uw angst voor het zwemmen in open water

Bijna elke zwemmer heeft, in meerdere of mindere mate, een soort angst om in open water te zwemmen.  

Naar schatting 50% van de zwemmers ondervinden een negatieve invloed op hun prestatie door enig vorm van angst in het open water. Die angst kan zich uiten in verschillende problemen als het verliezen van de focus om recht te zwemmen, het missen van de mogelijkheden om te draften (in de voeten zwemmen) of door controle te verliezen op de ademhaling (wat op zijn beurt de angst nog groter zal maken).
Voor misschien 5-10% van de zwemmers, is de angst voor open water zo groot dat dit hun hele race zal beïnvloeden. Een paniek aanval kan heel wat tijdsverlies of zelfs einde van de wedstrijd betekenen nog voor dat de wedstrijd goed en wel gestart is.

Veel zwemmers beschrijven dit gevoel als "niet leuk om in open water te zwemmen" of "bang van het open water", maar dat zijn wel heel algemene omschrijvingen van het probleem. In vele gevallen zijn er één of enkele specifieke aspecten van het open water zwemmen die voor die angst zorgen.

Hier zijn enkele klassieke voorbeelden van aspecten die voor angst kunnen zorgen:

• Troebel water
• Heel diep klaar water
• Koud water
• Claustrofobie door de beperkingen van de wetsuit
• Claustrofobie door de zwemmers rondom jou
• Beplanting of wier in het water
• Het gevoel van door elkaar geschud te worden
• Verlies van oriëntatie
• Het idee dat er vissen dicht bij jou zwemmen


De lijst is zeker niet compleet, maar kan al een startpunt zijn om even stil te staan wat in jouw geval de redenen voor angst zijn.

Eens je duidelijk hebt vastgelegd wat uw angsten zijn, kan je aan een plan werken om die angsten te overkomen. Probeer het overwinnen van die angsten op te nemen in uw training.

Veel van die angsten kan je zelfs overwinnen door heel regelmatig open water specifieke drills te doen in het zwembad (lees deze blog)

Zwem met uw vrienden heel dicht bij elkaar om het gevoel van het wedstrijdzwemmen na te bootsen. Je zal wel eens een duwtje krijgen of wat water binnen hebben, maar dat zijn allemaal goede trainingen voor de echte wedstrijd.

Als je een ongebalanceerd of onstabiel gevoel hebt, kan het een goed idee zijn om uw ritme en slagfrequentie wat omhoog te halen in het open water. Dit zal je een veel stabieler gevoel geven bij het zwemmen in het turbulente water en je zal direct heel wat comfortabeler zwemmen. Vooral bij de Swim Smooth types : Bambino en Overglider kan dit een groot verschil maken.


Als je naar een grote wedstrijd gaat (Ironman, Ironman70.3, Challenge....) waar je omstandigheden zal tegenkomen die je thuis niet kan trainen, dan is het een heel goed idee om de dagen voor de wedstrijd toch enkele keren te zwemmen op de plaats van de wedstrijd. Heel dicht op elkaar zwemmen, samen met vrienden, kan een goede voorbereiding zijn voor de wedstrijd waar je zolang naartoe hebt geleefd. 


Een strategie ontwikkelen om die angsten te overwinnen lijkt zo logisch, maar spijtig genoeg zijn er heel weinig atleten die daar bij stilstaan en effectief een strategie hebben. Velen kunnen niet aan de drang weerstaan om plaatsen te vermijden waar je die angsten hebt, maar op training zou je nu net het omgekeerde moeten doen.  Zwem samen met een vriend of zorg voor iemand die je vergezelt met een kayak en dat zal zeker helpen om uw angsten langzaam te overwinnen. 

Angsten overwinnen is niet het leukste om te doen, maar bijt door de zure appel heen en dat zal uw mogelijkheden in het open water zwemmen zeker ten goede komen!

Swim Smooth!