putting on the brake

Waarom een goede catch zo moeilijk kan zijn….verkeerd kan toch goed aanvoelen.

In deze blog bekijken we een veel voorkomend probleem in uw zwemtechniek. Als je hebt gewerkt om uw zwemslag zo lang mogelijk te maken, dan is de kans heel groot dat ook jij dit probleem hebt. Indien je jezelf mag klasseren bij het “Overglider” swimtype, lees dan zeker verder…Ken je de Swim Smooth Swimtypes nog niet, lees dan deze blogs (ArnieBambino, Overglider, Kicktastic, Swinger, Smooth)

Uw “catch” zit helemaal aan het begin van uw zwemslag op het moment dat je uw hand en elleboog plooit om het water als het ware vast te pakken:

                        
                                           Rebecca Adlington (Olympisch kampioene 400m en 800m, 2008) 
                     
                                                                                                 Katie Ledecky (verschillende titels)


Bij een goede catch duw je het water achteruit, wat je uiteindelijk vooruit zal stuwen. Deze catch is een heel cruciale fase in het zwemmen want indien je er niet in slaagt om dit correct te doen, verlies je het grootste deel van uw stuwing tijdens de rest van de slag.
Maar in plaats van het water achteruit te duwen zoals we in de bovenste foto’s kunnen zien, zien we heel wat zwemmers in die fase het water naar beneden duwen, of….soms nog erger, tegen de stroom in duwen. Dat laatste hebben we een naam gegeven “de handrem aantrekken” want in plaats van stuwen ben je op dat moment jezelf aan het afremmen.

                             

                             

                             


Op het moment dat uw pols en uw elleboog onder uw hand zakt, voel je de druk van het water op uw handpalm door de neerwaartse beweging. Die druk kan je een vals gevoel geven want deze druk is geen stuwende kracht maar eerder een afremmende kracht.
Heb je ook dat gevoel?

Die neerwaartse kracht is wel degelijk een probleem want deze beweging is niet alleen heel belastend en vermoeiend voor de schouders, het levert ook geen extra stuwing op.


                                      


Als je erin slaagt om uw catch techniek wat te verbeteren, dan zal je vaststellen dat het eigenlijk gemakkelijker is om het water achteruit te duwen (zoals het zou moeten) dan naar beneden.
Het is heel belangrijk om dit te weten want in eerste instantie zal die verbeterde catch eerder verkeerd aanvoelen. Dat is waarschijnlijk de grootste reden waarom het aanleren van een goede catch niet zo gemakkelijk is.



Om uw catch te verbeteren, zorg ervoor dat uw vingers altijd onder uw pols blijven en dat uw pols onder uw elleboog blijft, en plooi uw elleboog zo snel mogelijk aan het begin van de catch.
Dit zal je helpen om het water achteruit te doen en jezelf zo efficiënt vooruit te bewegen. En weet dat dit in het begin misschien minder goed zal aanvoelen dan wat je gewoon was….maar heb geduld!


En nog even dit: een goede catch is technisch gezien heel moeilijk en dat is ook één van de grootste verschillen tussen topzwemmers met een “perfecte catch” en gemiddelde zwemmers. Je hoeft geen “perfecte catch” te hebben, maar als je echt grote sprongen wil maken is een “degelijke” catch echt wel een vereiste.


Weet je niet hoe het gesteld is met uw catch of weet je niet hoe aan te passen, check dan zeker onze “video analyse en correctie sessie”. Dit is de perfecte manier om uw zwemmen te verbeteren. Na de (individuele) sessie weet je niet alleen wat uw grootste prioriteiten zijn om te verbeteren, maar je weet ook wat te doen om de grootste fouten weg te werken.


Swim Smooth!

De BMI chart voor zwemmers - Deel 2 - Opgepast als je in de blauwe zone zit

In onze blog van vorige week hebben we uw slagfrequentie als het ware voorgesteld als uw BMI voor het zwemmen.
Naar aanleiding van deze grafiek kregen we enkele opmerkingen van zwemmers die hun slagfrequentie registreren met hun uurwerk. Het is dan ook heel belangrijk om te weten dat de slagfrequenties die in dit artikel werden beschreven werden geteld voor beide handen. De slagfrequentie, gemeten door een Garmin bijvoorbeeld, telt maar 1 hand en moet dus worden verdubbeld om te worden vergeleken met de slagfrequenties in dit artikel.



Zwemmers die zich in de rode zone bevinden zouden de slagfrequentie iets naar beneden mogen halen en hun slag iets langer maken. Het ideale hulpmiddel om dit te doen is de Finis Tempo Trainer. Dit toestel heeft 3 verschillende modes en in Mode3 kan je de slagfrequentie instellen. Meet uw slagfrequentie en stel dit eerst in op de gemeten waarde. Probeer daarna de slagfrequentie geleidelijk wat te laten zakken (doe dit voorzichtig en zak met 2 tot 3 slagen per minnut) tot uw techniek comfortabel begint aan te voelen.

MAAR als je in de blauwe zone zit, ben je beter wat voorzichtig. Het uiteindelijke doel is om de slagfrequentie wat hoger te krijgen, maar in tegenstelling tot de zwemmers uit de rode zone, zal het niet zo gemakkelijk zijn om dit zomaar aan te passen. Het is niet zo dat je uw armen gewoon wat sneller moet ronddraaien en klaar. Misschien heb je dat al geprobeerd en voelde dit veel lastiger aan?

De reden waarom die hogere frequentie zo lastig is, kunnen we eigenlijk terugbrengen tot dezelfde oorzaak waarom je nu in de blauwe zone zit, met een te lage slagfrequentie. De kans is heel groot dat je nu aan het "overgliden" bent aan het begin van uw slag, waarbij uw elleboog en polsen helemaal gaan wegzakken en uw handpalm naar voor gericht staat (en je dus gaat afremmen).

Hier zie je hoe dit eruitziet onder water:



Als uw aandacht in de voorbije maanden/jaren vooral is gegaan naar het ontwikkelen van een heel lange slag (of lange glijfase), dan is het bovenstaande beeld het resultaat van uw werk.

We hebben dit een naam gegeven :  "de handrem aantrekken" en dit fenomeen wordt heel snel een gewoonte en je realiseert jezelf zelfs niet dat je dit aan het doen bent. Als je met deze beweging uw slagfrequentie probeert wat hoger te krijgen, zal je "de handrem" nog harder gaan aantrekken en zal je nog meer weerstand ondervinden en dit verklaart waarom het zoveel lastiger is om op die manier te zwemmen met een hogere slagfrequentie.

Alvordens uw slagfrequentie te verhogen, zal je eerst een betere catch moeten ontwikkelen. Een goede catch wordt gekenmerkt door de vingertoppen die steeds lager zijn dan uw pols en uw pols die steeds lager zit dan uw elleboog:



Als je deze positie goed onder controle hebt, zal die pauze in uw slag verdwijnen en zal uw slagfrequentie, zonder enige extra inspanning, al een stuk hoger zijn.
Zit je na die aanpassing nog steeds in de blauwe zone, dan kan je ook met behulp van de Finis Tempo Trainer, de frequentie nog iets hoger proberen te brengen. Omdat je deze rem uit uw zwemtechniek hebt gehaald, zal een hogere slagfrequentie zich onmiddellijk vertalen in een hogere zwemsnelheid!

In een volgend artikel gaan we de slagfrequenties van de elite zwemmers bekijken.

Video analyse en correctie sessie

De laatste 3 jaar zijn er intussen al meer dan 400 zwemmers en zwemsters van alle niveaus langs geweest voor onze video analyse en correctie sessies. Dit blijft sowieso de beste manier om uw individuele zwemtechniek bij te schaven.  Tijdens deze sessies wordt je niet alleen gefilmd van boven en onder water, maar gaan we in dezelfde sessie ook nog samen de video beelden gaan bekijken en is er ook nog een individuele techniek sessie.
Dit is een 90 minuten durende, puur individuele sessie waardoor je de aandacht van de coach met niemand moet delen.

Check hier voor verdere info en boeking.



Swim Smooth!

Swim Type4....de Overglider

Het idee om een efficiëntere zwemmer te worden door "lang te glijden" tijdens het zwemmen is een veelgehoorde verkeerde instelling bij zowel zwemmers als coaches.

In het vierde deel van onze serie over de swim types zullen we zien wat de gevolgen zijn wanneer je bewust een glijfase en pauze inbouwt in een poging om uw zwemslag zo lang mogelijk te maken. We noemen dit type zwemmers de Overgliders: 


Swim Type  4: De Overglider

De Overglider is in de meeste gevallen mannelijk en is iemand die op zichzelf heeft leren zwemmen. Na het lezen van verschillende boeken over zwemtechniek, raadplegen van YouTube clips en het lezen van verschillende blogs hebben ze een beeld gevormd van hoe efficiënt te zwemmen...en het liefst om met zo weinig mogelijk slagen te kunnen zwemmen.

Overgliders zwemmen meestal tussen de 1:35 en 1:55/100m, maar ze kunnen ook serieus trager zijn als ze nog verder en langer proberen te glijden - in feite, hoe langer ze glijden, hoe trager ze worden.
Hier zien we een klassieke Overglider in actie:



Let vooral op de pauze aan het begin van elke slag en zie hoe zijn elleboog zakt onder zijn hand en hoe hij op die manier bij elke slag zichzelf afremt. We noemen dit "de handrem aantrekken":



Natuurlijk, op die manier de "handrem aantrekken" zorgt niet alleen voor een enorme weerstand die moet worden overwonnen, maar het wegzakken van de elleboog maakt het ook heel moeilijk om nog een goede catch uit te voeren.  Overgliders proberen om zo efficiënt mogelijk te zwemmen, maar de ironie is dat door het invoeren van die te lange glijfase, ze eigenlijk het omgekeerde effect bekomen en net minder efficiënt worden. 

De positie aan het begin van uw zwemslag zou er zo moeten uitzien: uw elleboog hoger dan uw pols en uw pols hoger dan uw vingertoppen:



In deze positie stroomt het water over de rug van uw hand en dat helpt om de catch in te zetten. Deze handpositie maakt het onmogelijk om te pauzeren aan het begin van de slag.


Overgliders en slagfrequentie

Een pauze introduceren bij elke slag heeft natuurlijk een negatief effect op de slagfrequentie. De meeste Overgliders zitten tussen de 50 tot 56 SPM (Slagen per Minuut).

Extreme Overgliders zitten zelfs nog lager met een slagfrequentie tussen de 40 en 50 SPM. Deze extreem lage slagfrequenties maken het wel heel moeilijk en deze overgliders beginnen zelfs te zinken (wat de weerstand nog verhoogd!).

Als je zelf een Overglider bent, en je volgt Swim Smooth al een tijdje, zal je al begrepen hebben dat je best uw slagfrequentie wat opdrijft. 
Spijtig genoeg zal je vaststellen dat het verhogen van uw slagfrequentie heel moeilijk wordt zolang je uw handpositie aan het begin van uw slag niet hebt verbeterd. 

Hier zien we een voorbeeld van een Overglider die zijn slagfrequentie probeert te verhogen zonder zijn handpositie aan te passen....dat is heel hard werken.

Een betere manier om uw slagfrequentie te verhogen is om eerst uw handpositie te verbeteren. Een betere handpositie zal onmiddellijk een positief effect hebben en uw slagfrequentie met enkele slagen per minuut zonder moeite doen stijgen.


De Overglider Kickstart

Een ander probleem dat we regelmatig zien bij dit lange glijden is die specifieke kick-start die volledig uit de knieën komt:



Het overmatig plooien van de knie tijdens deze beweging zorgt voor een enorme weerstand: 



Overgliders doen dit als een gevolg van het te lange glijden. We noemen dit de kickstart omdat deze beweging de zwemmer opnieuw op gang moet "kicken" na elke (te lange) glijfase. Dit probleem in de beenbeweging zal je niet oplossen door overmatig benen te trainen....los de pauze op aan het begin van de slag en die kickstart zal vanzelf verdwijnen. Nog een voorbeeld van Swim Smooth's oorzaak en gevolg methodologie!

Enkele Overglider gegevens

Typische snelheid : tussen 6:30 en 8:00 voor 400m. Extreme Overgliders kunnen nog een heel stuk trager zijn.

Typische slagfrequentie : 50-56 Slagen per minuut (Extreme Overgliders : 40-50)

Vindt vooral korte techniek sessies en het tellen van de slagen leuk.
Doet veel opzoekwerk over zwemmen.
Vindt het niet leuk om iets nieuws te proberen.
Vindt het ook niet leuk om snel en/of langere stukken te zwemmen uit vrees dat dit zijn techniek negatief gaat beïnvloeden.


What's next?

Heel wat Overgliders hebben het soms al wat opgegeven met hun zwemmen omdat er, ondanks de vele techniektrainingen, toch maar geen verbetering zichtbaar is. Maar geef zeker de moed niet op! Gebruik de juiste drills om uw catch te verbeteren en haal die pauze uit uw zwemslag. Deze verbetering van catch zal uw slagfrequentie doen stijgen.....dit zal uw weerstand verminderen en uw stuwing verhogen zonder extra moeite!

Probeer de optimale slagfrequentie te vinden waarin je snel en efficiënt zwemt zonder tegen het water te vechten.




De Swim Types

SwimSmooth heeft 6 verschillende swimtypes gedefinieerd op basis van de fouten en prioriteiten. Weten in welke groep je thuishoort is de ideale manier om het verbeteren van uw individuele zwemstijl te starten.
Het is niet zo dat elke zwemmer voor 100% in een categorie past, maar je zal vaststellen dat er altijd wel een swimtype is voor een groot deel overeenkomt met uw eigen zwemstijl.



Om alles beter te begrijpen, zijn de figuren van de verschillende Swim Type's nogal humoristisch opgevat. Maar vergis je niet, de inzichten achter elk type zijn het werk van een lange studie op duizenden zwemmers in de laatste 10 jaar.

Volgende week bespreken we de Swinger.

Swim Smooth!