Rebecca Adlington

Zwemmen met een elastiek is niet gemakkelijk……maar goed om uw techniek te verbeteren

Geplaatst op 05/11/2019 - band, elastiek, Paul Newsome, Rebecca Adlington, Swim Smooth

Verbeter uw ritme en timing met de elastiek

Als je ooit al eens hebt gezwommen met een rubber elastiek rond uw enkels zal je wel weten dat dit hard werken is. Maar als je dat op een correcte manier doet – en met de juiste aandachtspunten – kan dat een heel goede manier zijn om uw techniek verder te verbeteren.

Zwemmen met een elastiek is niet gemakkelijk en wees daarop voorbereid als je de oefening start. Maar het geeft je wel onmiddellijke feedback over de verschillende aspecten van uw techniek. Als je erin slaagt om enkele aanpassingen te doen tijdens het zwemmen met de elastiek, zal je onmiddellijk voelen dat uw benen hoger in het water komen te liggen en dat je sneller zal zwemmen. Het helpt vooral bij het ontwikkelen van een goed ritme en timing, wat vooral in open water zwemmen en triathlon goed van pas komt.

De elastiek sluit best goed aan op de enkels om uw voeten tegen elkaar te houden en de beenbeweging volledig onmogelijk te maken. Dit zorgt natuurlijk voor wat extra weerstand en zal uw benen naar beneden doen zakken….wat het zwemmen wat moeilijker maakt.
Je kan die elastieken kopen van verschillende merken, maar je kan die ook gewoon zelf maken (bijv. Met een oude binnenband van een auto of fiets):






Zwemmen met een elastiek

De elastiek rond uw enkels zal uw benen doen zakken in het water, en dit zal op zijn beurt uw lichaamsrotatie moeilijker maken. Een combinatie van laaghangende benen en een mindere lichaamsrotatie betekent een enorme stress op de schouders. Het is om die reden dat je nooit verder dan 50m moet zwemmen per herhaling met een elastiek rond je enkels. En zelfs voor ervaren zwemmers is 8x 50m het absolute maximum.

Het idee om te zwemmen met een elastiek is om te zwemmen met een goed ritme en om te vermijden dat uw benen verder wegzakken. Een goed startpunt is 4x25m met 15” rust na elke 25m. Je kan het aantal herhalingen en de afstand verder opbouwen als je er goed in slaagt om het ritme en uw lichaamspositie vast te houden.

In deze video zien we een demo van Paul Newsome, Swim Smooth headcoach van hoe het moet (en hoe het niet moet):



https://www.youtube.com/watch?v=0prPd6gjQqc


Tijdens het zwemmen met elastiek kan je hier op letten:


  • Let er op dat je de lucht constant uitblaast van zodra je hoofd in het water ligt. Dat zal het drijfvermogen van uw longen en borstkas verminderen wat op zijn beurt uw benen hoger zal brengen. 
  • Adem minder in dan gewoonlijk (vb om de 5 slagen) om voldoende tijd te krijgen om alle lucht uit de longen te krijgen.
  • Strek je zo ver mogelijk uit en maak je zo groot mogelijk tijdens het zwemmen (maak de afstand tussen de ribben en uw heup zo groot mogelijk). Dat zal uw core stability verhogen waardoor je hoger in het water komt te liggen. 
  • Strek je voet zo ver mogelijk naar achter en draai de voet lichtjes naar binnen (de grote tenen van beide voeten tegen elkaar).
  • Hou uw hoofd laag in het water tijdens het ademen (1 oog blijft onder water tijdens het ademen).
  • Zorg vooral voor een goede catch, waarbij je het water vooral naar achter duwt zoals op de foto’s is te zien. Bij een mindere catch zien we dat het water naar beneden wordt geduwd. Dit is niet alleen inefficient maar zal er ook voor zorgen dat uw benen verder zakken.



  • Zorg ervoor dat uw armen constant in beweging zijn, zonder pauze’s of lange glijfase’s. Die pauze’s gaan ervoor zorgen dat je wegzinkt (zoals te zien in de video aan het begin van het artikel). Een constante stuwing zal het ook minder lastig maken om te zwemmen met een elastiek.
  • Sommige mannen hebben heel zware, gespierde benen die heel snel wegzakken in het water. In dat geval kan een (kleine) pull buoy worden gebruikt. Een grote pull buoy zal de oefening minder efficient maken en raden we dan ook af.

Swim Smooth!

Swim Type3....De Kicktastic

Geplaatst op 30/04/2019 - Kicktastic, Rebecca Adlington, Swim Smooth, Swim Type
In deel3 van het Swim Type overzicht bekijken we de Kicktastic. Deze jongens en meisjes zijn gekend voor hun overdreven beenbeweging maar waarom doen ze dat, en wat moeten ze doen om een betere zwemmer te worden?


Swim Type 3: De Kicktastic

De Kicktastic is heel dikwijls een dame en heeft soms ook een achtergrond in het zwemmen (als kind). Na een lange onderbreking met geen zwemmen zijn ze als volwassene opnieuw gestart.

Het zijn competente zwemmers met een snelheid in de omgeving van 1:35 tot 1:55 /100m, Kicktastics hebben het gevoel dat ze maar 1 snelheid hebben en ze zwemmen ook helemaal niet graag met een pull-buoy.

Zoals de naam al aangeeft, Kicktastic's hebben een heel prominente beenbeweging:


Deze beenbeweging kan heel krachtig zijn over kortere afstanden, maar over langere afstanden begint de beenbeweging wat te stabiliseren in een goed ritme.

Kicktastic's hebben een tekort aan propulsie/stuwing uit de armen en dit proberen ze te compenseren door een hogere beenfrequentie.

Het probleem met de catch kan in 2 grote stukken worden opgedeeld. Eerst en vooral zien we dat de Kicktastic's hun elleboog laten zakken tijdens de catch waardoor de palm van hun hand naar voor is gericht bij het begin van de slag:



In dat deel van de slag, zou haar hand in de positie moeten staan zoals hieronder is afgebeeld (foto van Rebecca Adlington, ex-Olympisch kampioene op 400m en 800m):



Ten tweede zien we dat Kicktastic's ook de neiging hebben om door te trekken met een gestrekte arm onder het lichaam. Die arm gaat dan ook heel dikwijls ook ver naar buiten zoals we hier zien:


Het doortrekken met een gestrekte arm zorgt voor heel weinig stuwing, maar zet wel enorm veel stress op de schoudergewrichten en spieren. Dit is de reden waarom Kicktastic's vinden dat ze niet genoeg kracht hebben in hun bovenlichaam om te zwemmen. Dat is niet correct want door het plooien van de elleboog zoals we hier Rebecca Adlington zien doen, worden de veel sterkere borst -en rugspieren gebruikt wat het doorhalen veel gemakkelijker zal maken: 



Het vooraanzicht onder water toont bij de Kicktastic steeds duidelijk de hierboven vermelde fouten aan:



Let erop hoe weinig stuwing er uit de armen komt en hoe hard de benen werken om toch een minimum aan snelheid te kunnen behouden.


Wetsuits en Pull Buoys

Het zal duidelijk zijn dat de Kicktastic helemaal niet houdt van het zwemmen met een pull-buoy aangezien de grootste stuwing (uit de benen) wordt weggehaald.
Maar waarom vinden de Kicktastic's het ook niet leuk om te zwemmen met een wetsuit? Wel, de Kicktastic heeft van nature uit een heel goede, horizontale, ligging in het water. De wetsuit gaan hen echter nog wat hoger in het water doen liggen waardoor de voeten uit het water komen bij hun beenbeweging. Dat zorgt voor een heel ongebalanceerd en onstabiel gevoel in het water.

Daar zijn 2 oplossingen voor:
- Investeer in een wetsuit die wat minder drijfvermogen heeft.
- Kijk iets verder vooruit terwijl je zwemt:




Hier komt nog eens het individuele aspect van zwemcoaching aan bod. Veel Kicktastic's werden verteld om recht naar beneden te kijken, en dit is een heel slecht advies voor dit type zwemmers: 



Enkele Kicktastic gegevens

Typische snelheid : tussen 6:30 en 8:00 voor 400m. De Kicktastic is sterker over langere afstanden, maar vindt zelf dat hij/zij niet kan sprinten.

Typische slagfrequentie : 60-70 Slagen per minuut

Vindt vooral trainingssessies met veel afwisseling leuk en haat de langere uithoudingstrainingen. Dit wordt snel als saai ervaren door een Kicktastic.

Vindt het ook niet leuk als zij/hij te veel aandacht krijgt van de coach.

Vindt wedstrijden over langere afstanden leuk.



What's next?

Het grote doel bij het verbeteren van een Kicktastic is om meer stuwing te krijgen uit de armen. Het verbeterprocess moet dan ook gericht zijn om het ontwikkelen van een betere catch en pull.

Van zodra de stuwing is verbeterd, zal er van nature uit minder drang zijn om die hoge beenfrequentie aan te houden. Het moet helemaal niet de bedoeling zijn om de beenbeweging volledig stil te leggen, maar breng die terug naar een frequentie die minder energie vraagt. Kicktastic's blijven sowieso bij een 6-takt beenbeweging want een 2-takt past gewoon niet bij hun stijl.


De Swim Types

SwimSmooth heeft 6 verschillende swimtypes gedefinieerd op basis van de fouten en prioriteiten. Weten in welke groep je thuishoort is de ideale manier om het verbeteren van uw individuele zwemstijl te starten.
Het is niet zo dat elke zwemmer voor 100% in een categorie past, maar je zal vaststellen dat er altijd wel een swimtype is voor een groot deel overeenkomt met uw eigen zwemstijl.



Om alles beter te begrijpen, zijn de figuren van de verschillende Swim Type's nogal humoristisch opgevat. Maar vergis je niet, de inzichten achter elk type zijn het werk van een lange studie op duizenden zwemmers in de laatste 10 jaar.

Volgende week bespreken we de Overglider.

Swim Smooth!





Zwem door een smalle gang

Geplaatst op 30/05/2017 - Ademhaling, gestrekte arm, Rebecca Adlington, trekfase
Eén van de meest voorkomende techniekfouten onder water is het "te wijd" zwemmen met een bijna gestrekte arm zoals op deze foto's duidelijk te zien is: 
Het gebeurt heel dikwijls dat we dit maar aan 1 kant zien. Nog opmerkelijker is dat dit meestal verbonden is met uw ademhalingspatroon. Voor iemand die steeds links ademt, is de kans heel groot dat we dit probleem vaststellen aan de rechterkant (of omgekeerd).

Als een goede vuistregel kan je stellen dat uw hand recht onder uw schouder zou moeten passeren bij de trekfase. Dit is hier mooi voorgesteld door Rebecca Adlington (2-maal Olympisch Goud):


Een goede visualisatie om dit te verbeteren kan zijn om jezelf in te beelden dat je in een smalle gang zwemt. Uw ellebogen mogen tegen de rand van de gang slepen, maar uw handen niet.
Hieronder zien we dat deze dame niet door de smalle gang kan:


Maar Rebecca past heel mooi in de smalle gang (met haar ellebogen tegen de wand maar haar handen naar binnen):


Te wijd en met een rechte arm doortrekken gebeurt tijdens het ademen omdat je uw hand naar beneden en buiten duwt met een gestrekte arm om uw hoofd uit het water te tillen. Niet alleen het corrigeren van uw armpositie tijdens de trekfase, maar ook het corrigeren van uw hoofdpositie (lager) zal de noodzaak om het water naar beneden te duwen wegnemen. 

Probeer deze visualisatie tijdens uw volgende zwemtraining en let er vooral op dat uw handen weg blijven van de wanden van de smalle gang (zelfs bij het ademen). Als je begint te voelen dat uw trekfase veel gemakkelijker aanvoelt, dan weet je dat je iets hebt verbeterd aan uw techniek!


Swim Smooth!