RM

De Red Mist cyclus en "sneller dan de beeper" concept

Geplaatst op 19/09/2017 - CSS, Finis, Red Mist, RM, tempo trainer
Bij Swim Smooth maken we heel veel gebruik van de Finis Tempo Trainer als een virtuele trainingspartner. Als je 2:00/100m wilt zwemmen in een 25m-bad dan stel je de Tempo Trainer simpelweg in zodat die elke 30 seconden een signaal geeft. Op die manier krijg je per 25m feedback over uw snelheid en kan je bijsturen waar nodig.
Filip in actie met de Tempo Trainer in Perth, AustraliĆ« 

Ervaren zwemmers zijn het gewoon om te zwemmen op de pace klok in het zwembad, maar de Tempo Trainer heeft nog het bijkomende voordeel dat die ook tijdens uw zwemmen feedback geeft. Als je sneller aan de muur bent bij de eerste lengte, dan weet je dat je te snel bent en dat geeft je onmiddellijk feedback over uw tempogevoel. Later in de sessie, kan de Tempo Trainer een goede motivator zijn als je het moeilijk begint te krijgen om in hetzelfde tempo te blijven.

Dat is de "normale manier" van het gebruik van de Tempo Trainer en dat is ook de manier waarop we die gebruiken tijdens onze wekelijkse Threshold/CSS training op woensdag. Maar er is ook een andere manier en dat is het "sneller dan de beeper" concept, dat we vooral gebruiken tijdens de langere Red Mist sessies op zaterdag.


Red Mist Sessies en de Red Mist cyclus

Red Mist sessies zijn behoorlijk uitdagende uithoudingssessies waarbij je net iets trager zwemt dan uw CSS tempo, maar wel over langere stukken (rond de 4000m). Daardoor zijn dit de ideale trainingen voor de Ironman atleten. De conditiewinst die je kan bekomen door die Red Mist sessies regelmatig uit te voeren is enorm, waardoor het ook voor de zwemmers of triatleten van kortere afstanden een heel geschikte training is.

We noemen dit Red Mist sessies omdat ze mentaal zwaar zijn om uit te voeren en het gebeurt regelmatig dat zwemmers tijdens de training veel zin hebben om te stoppen met de training. Probeer aan die drang te weerstaan en blijf doorgaan tot het eind!

Maar ik plaats van in het ritme van de beeper te zwemmen tijdens deze sets, stellen we de beeper net iets trager in en is het de bedoeling om sneller te zwemmen dan uw beeper. Je hebt dus wat meer vrijheid in het bepalen van uw tempo, en op een goede dag kan je harder doorgaan waardoor je ver voor uw beeper eindigt. Bij een mindere dag kan je het dan weer wat rustiger doen zodat je net voor de beeper eindigt. De rust die je krijgt tussen de sets is de tijd dat je sneller zwom dan de beeper. Bij de volgende beep ga je terug van start met de volgende serie. De beeper is ingesteld op uw zwemtempo plus uw rust.

Bij dit type trainingen stellen we de beeper in zodat die beept om de 50m (en niet om de 25m zoals bij de threshold trainingen).

Red Mist Cyclussen

Om uw tijd te berekenen gebruiken we de zogenoemde Red Mist cyclussen. Hoe lager de cyclus hoe lastiger. Red Mist Cyclus 2 (RM2) is stevig zwemmen terwijl RM8 al heel wat rustiger is.

Een voorbeeld van een Red Mist sessie kan je hieronder vinden, waarbij het dus steeds harder gaat:

8x 50 op RM7
6x 100 op RM6
5x 200 op RM5
4x 300 op RM4
2x 400 op RM3
1x 800 op RM2

In de bovenstaande training is er geen bijkomende rust. Je zwemt sneller dan de beeper en van zodra de beep gaat, start je opnieuw voor de volgende herhaling.  Als je snel genoeg zwemt kan je in feite de volledige training afwerken aan hetzelfde tempo, maar in werkelijkheid zul je progressief wat sneller moeten zwemmen (vooral op de 400's en de 800m). Het is net dat sneller zwemmen terwijl je al vermoeid bent dat deze training fysisch, maar ook mentaal, hard maakt.


Om de juiste tijd in te stellen op uw Tempo Trainer, neem uw CSS snelheid per 50m en tel daarbij het RM nummer. Stel dat uw CSS 2:00/100m is, dan is dat 1:00 per 50m. Tel daar 7 seconden bij voor RM7 en je komt op 1:07 voor de herhalingen van 50m. Gebruik Mode 2 op de Tempo Trainer voor deze instelling.
Let wel, daar zit ook uw rusttijd bij. Als je dus de 50's zwemt op CSS, dan heb je welgeteld 7 seconden rust alvorens de volgende herhaling te starten. Bij de 100's zal je dan weer 12 (2 x RM6) seconden rust hebben.

Het is heel eenvoudig om daarna steeds de nieuwe tijden in te stellen. Haal de beeper van onder uw badmuts en zet de beeper 1 seconde lager voor de volgende serie.

Samenvatting

De Red Mist trainingen zijn heel gelijkaardig aan de lange tempotrainingen op de fiets waarbij je progressief sneller gaat fietsen. Dat zijn mentaal zware trainingen, maar o zo belangrijk in de ontwikkeling van uw specifieke zwem conditie. Want geef toe, hoeveel keer zwem je deze lange afstanden aan dit tempo tijdens uw trainingen....? We zien heel dikwijls dat dit ontbreekt bij vele zwemmers.

Een typische gemiddelde zwemsnelheid tijdens deze trainingen is ongeveer 3 tot 4 seconden trager dan hun CSS. Dat is nog steeds een goed tempo voor zo'n lange afstand!

Wil je zo'n Red Mist training eens proberen in groepsverband? We hebben op zaterdag van 7u30 tot 9u00 een Red Mist sessie in het zwembad van Kuurne. We hebben voldoende Tempo Trainers om te gebruiken en je hoeft dit niet direct aan te kopen.

Je kan hier nog uw plaatsje reserveren (maar de plaatsen zijn beperkt):

Boek uw Red Mist

Swim Smooth!