Scissor kick

Zwem sneller met uw tenen tegen elkaar


toes brushing
Vandaag hebben we een korte tip om te proberen tijdens de volgende zwemtraining. Denk eraan om uw voeten lichtjes naar binnen te draaien en tik met uw grote tenen tegen elkaar tijdens de beenbeweging.

Het naar binnen draaien van uw voeten is een goede techniek en door lichtjes met uw grote tenen tegen elkaar te tikken, controleer je ook het ritme van uw beenbeweging. Als je met een pauze zit tussen het tikken van de tenen, is de kans redelijk groot dat je een schaarbeweging maakt met uw benen.

schaarbeweging in de benen
Een schaarbeweging ontstaat op het moment dat de benen heel ver uit elkaar gaan. Deze beweging zorgt voor enorm veel weerstand en heeft een negatieve invloed op uw snelheid. De meeste zwemmers zijn er zich niet van bewust dat ze dit doen. Tijdens onze video analyse en correctie sessies kunnen we stellen dat ongeveer 50% van de zwemmers in mindere of meerdere mate last hebben van die schaarbeweging. Slechts een heel klein deel van de mensen wist dat dit een probleem was toen ze aankwamen voor de video analyse.

Lichtjes met uw tenen tegen elkaar wrijven kan een manier zijn om je van die schaarbeweging af te helpen. Let er vooral op dat het ritme constant blijft, dit is een bijkomend hulpmiddel om uw benen in beweging te houden.
Heel belangrijk : in heel veel gevallen valt die schaarbeweging in de benen samen met de ademhaling. Hou dus ook tijdens het ademhalen de focus op uw beenbeweging.

Dit is een eenvoudig hulpmiddeltje dat je op elk moment in de training of tijdens een wedstrijd kan toepassen. Als het even wat moeilijker gaat kan dit iets zijn die je over het moeilijke moment heen helpt.

Lees ook deze blog over een efficiënte beenbeweging.


Swim Smooth

Als het fout gaat in uw zwemmen, dan gaat het fout als...

Aankondiging : Swim Smooth Clinic  


Op Zondag 08 Oktober en op Zondag 03 December organiseren we een Swim Smooth Clinic in Provinciaal Domein Puyenbroeck in Wachtebeke. Dat wordt een volledige dag met een mix van theorie, praktijk en video analyse's. De plaatsen worden beperkt tot 10 personen per clinic.


Voor meer info en inschrijving : Swim Smooth Clinic - Domein Puyenbroeck


Als het fout gaat in uw zwemmen, dan gaat het fout als...

Wat hebben al deze onderstaande fouten gemeen? :

swimmer1
Naar buiten duwen
swimmer2wegzakkende arm
swimmer3schaarbeweging en overkruisen
swimmer4schaarbeweging en te veel roteren
swimmer5met gestrekte armen
swimmer6overkruisen

Als uw antwoord was "ademhaling", dan heb je juist geantwoord. Het grootste deel van de techniekfouten gebeuren tijdens of onmiddellijk na het ademen. De reden is dat je zodanig gefocust ben om te ademen dat je de rest van uw techniek op die moment vergeet.

De ademhaling is eigenlijk een onderbreking van het ritme in uw zwemtechniek en zelfs bij elite zwemmers heeft dit een invloed op hun ritme en efficiëntie. Dat is ook één van de redenen waarom sprinters zo weinig mogelijk proberen te ademen (soms maar 1 of 2 keer tijdens een 50m sprint).  Omdat wij natuurlijk over langere afstanden willen zwemmen, moet er natuurlijk regelmatig worden geademd en het is een enorme uitdaging om tijdens die momenten uw zwemtechniek onder controle te houden.

Wat kunnen we doen om dit probleem tot een minimum te beperken? Eerst en vooral, probeer te vermijden om steeds aan dezelfde kant te ademen om de 2 slagen. Als je dit toch doet, dan is de kans groot dat sommige aspecten van uw techniek nooit de nodige aandacht krijgen en dit zal heel zeker voor een zwak punt in uw techniek zorgen. Als je bijvoorbeeld altijd aan uw rechterkant ademt (om de 2 slagen) dan zal er heel weinig aandacht zijn voor uw catch met uw linkerhand (omdat je op die moment rechts aan het ademen bent). Dit type zwemmer zal verkeerde gewoontes aanleren aan zijn linkerkant zoals water naar beneden duwen of wegzakkende elleboog en dat zal allemaal een gevolg hebben op zijn efficiëntie en snelheid in het water.

Veranderen naar ademen om de 3 slagen (=bi-laterale ademhaling) zal een grote hulp zijn omdat er nu al 2 van de 3 armbewegingen met de linker arm wel de nodige attentie zullen krijgen (aangezien er niet meer geademd zal worden).

breathing and non breathing strokes
 Mel Benson kan haar techniek vasthouden tijdens het ademen

Ademen om de 3 slagen is voor een groot deel van de zwemmers de ideale frequentie. Dit geldt zeker voor de mensen die het vooral het uitademen onder water goed onder controle hebben. Zeer grote zwemmers die een heel lange en trage slag hebben ontwikkeld kunnen soms problemen ondervinden met het ademen om de 3 slagen omdat hun slag simpelweg te lang en te traag geworden is. Aan de andere kant hebben we de zwemmers die een snelle slagfrequentie hebben ontwikkeld, die misschien beter af zijn met ademen om de 5 slagen.

Je hebt al aan het uitademen onder water gewerkt, maar je hebt nog steeds problemen met het bilateraal ademen, dan is het misschien een goed idee om wat aan uw lichaamsrotatie te werken. Als je te vlak in het water ligt, zal het moeilijk worden om te ademen.

Coaches: heb je ook al eens opgemerkt dat zwemmers soms een betere ademhalingstechniek hebben aan hun "mindere" kant? Dat komt meestal omdat ze de verkeerde gewoontes die ze hebben ontwikkeld door steeds aan dezelfde kant te ademen, nog niet hebben aan hun "mindere" kant. Als je dat ziet dan is dit zeker iets om door te geven aan de zwemmer zodat hij zich met goede moed verder kan concentreren op het bilateraal ademen. Het zal toch een 6-tal sessie duren vooraleer hij/zij dit volledig onder controle zal hebben.

Swim Smooth!