stretch

4 tips om uw beenbeweging efficiënter te maken


Enkele weken geleden kon je in deze blog al lezen dat we als triatleten en open water zwemmers niet specifiek naar extra stuwing moeten zoeken uit de beenslag. Er was heel wat discussie naar aanleiding van dit artikel en het is altijd positief om iemands visie daar op te kennen. In dit artikel stond wel duidelijk vermeld dat de beenbeweging natuurlijk een essentieel onderdeel blijft en heel belangrijk is om efficiënter te gaan zwemmen.
In het artikel van vandaag geven we 4 tips om uw beenbeweging te verbeteren.

1. Stretch uw enkels


Vele triatleten, die uit een andere sport dan het zwemmen komen, hebben wel eens last van heel stijve enkels. Het mobieler maken van de enkels, door middel van lichte rekkingsoefeningen, zal op termijn een positieve invloed hebben op uw zwemprestaties.

We hebben een korte reeks van rekkingsoefeningen opgesteld die je kan helpen om uw enkels wat mobieler te maken. Elke oefening staat uitgelegd in tekst en je kan steeds een korte video van de oefening zien.

Klik op de foto om het schema te ontvangen


Naast deze oefeningen is het regelmatig zwemmen met zwemvliezen ook een heel goede manier om de enkelflexibiliteit te verhogen. Wat het gebruik van de zwemvliezen betreft, blijven we toch steeds opteren voor de iets langere (en flexibele) zwemvliezen zoals de Finis Floating Fins. Deze zwemvliezen forceren uw voeten in een plantaire flexie (tenen uitgestrekt) wat een goede stretching veroorzaakt.
Je moet natuurlijk niet de volledige training met zwemvliezen zwemmen maar beenoefeningen, drills enz... kan je gerust met zwemvliezen doen.

Bekijk deze stretching als een project over lange termijn (enkele maanden) want dit zal maar heel langzaam komen en wees zeker geduldig.

2. Strek uw tenen zo ver mogelijk uit


Een heel simpel idee, maar met heel grote gevolgen. Strek uw tenen zo ver mogelijk uit. Probeer dit wel zo ontspannen mogelijk to houden om geen krampen te krijgen.

Een voorbeeld van de flexibiliteit bij een elite zwemster (Cassie Patten).

Een korte demo van de impact van uw tenen op uw ligging. In het eerste deel zijn de tenen uitgestrekt (=goed) en daarna worden de tenen opgetrokken (=fout, benen beginnen te zakken)

3. Stuur vanuit de heupen

Een goede manier om de beenbeweging vanuit de heupen te sturen is het opspannen van uw bilspieren. Het is misschien een heel eigenaardig idee, maar denk dat je een muntje tussen uw bilspleet wilt vasthouden. Hou de knieën ontspannen en stuur de beenbeweging vanuit de heupen.


4. Gebruik deze drill

Gebruik deze drill om uw beenbeweging verder te ontwikkelen:

Duw krachtig af van de muur in een torpedo positie en voor 15m zwem je met een heel krachtige beenbeweging. Na 15m stop je en zwem je terug naar de muur met uw tenen uitgestrekt en uw tenen naar binnen gedraaid.


Als je van de muur afduwt, let je op de volgende dingen:

1) Strek uw tenen uit zoals in tip2.

2) Stuur uw beenbeweging uit de heupen zoals in tip3. Span uw bilspieren op en laat uw knieën ontspannen.

3) Draai uw tenen lichtjes naar binnen zodat uw grote tenen bijna tegen elkaar wrijven.

Doe deze oefening een 4 tal keren. Zwem daarna 50m waarop je niet al te veel op uw beenbeweging let....behalve dat je steeds uw grote tenen tegen elkaar wrijft. Je zal vaststellen dat die kleine aanpassingen een positief effect hebben op uw positie in het water.

Herinner dat we hier niet kijken voor extra stuwing, maar minder weerstand (=betere ligging in het water).








Start in een mooie torpedo houding

Geplaatst op 07/11/2017 - lanzarote, mobiliteit, push-off, Red Mist, stretch, SwimSquad, torpedo
Het starten in een een mooie torpedo houding is een goede hulp om uw zwemtechniek te ontwikkelen. Dit is ook de reden waarom iedere zwemmer of triatleet dit zou moeten doen. Ben je nu een beginner of een elite atleet, iedereen kan daar voordeel uit halen.

Voor we de voordelen gaan bespreken, gaan we eerst demonstreren hoe een goede torpedo houding eruit zou moeten zien:

- Plaats uw handen op elkaar. Draai de duim van de bovenste hand rond de onderste hand. De onderste hand is de hand van uw "slagarm" (rechterhand voor de rechtshandigen of omgekeerd).

torpedo position- Met de handen in die positie, strek de armen uit boven uw hoofd. In ideale omstandigheden zou je de armen tot achter uw hoofd moeten krijgen. Op die manier zal je de minste weerstand ondervinden in het water. Vele mensen hebben niet meer de flexibiliteit in het bovenlichaam om die positie vast te houden. Als dit bij jou ook zo is, kan stretching van het bovenlichaam hier een oplossing zijn.

- Vervolgens trek je de schouderbladen naar binnen zodat de armen zo dicht mogelijk tegen elkaar zitten. 

Op de foto's zie je hoe die torpedo houding eruit ziet bij de elite zwemmers.  In die positie zal je zowel de armen als de schouders, maar ook de buikspieren voelen rekken. Dat is één van de redenen waarom dit een goede houding is om te starten met zwemmen want dit rekkend gevoel zou je moeten kunnen vasthouden tijdens het zwemmen.

Deze torpedo houding zorgt voor de laagste weerstand in het water. Als je in deze houding, met een goede afduw uit de benen vertrekt, zal je heel snel door het water glijden. Probeer om ongeveer 50-60 cm onder het wateroppervlak te blijven en kom boven op het moment dat je een eerste armslag doet. 
Als je dit goed uitvoert, moet je toch minstens 5 meter ver geraken alvorens de armbeweging te starten. 

Als er vlagjes hangen boven uw zwembad, dan hangen die op 5m van de kant. 
De uitdaging zou moeten zijn om niet voor die vlagjes te beginnen met uw armslag na elk keerpunt.


Paul Newsome, Swim Smooth headcoach demonstreert de torpedo positie


Waarom is het nu zo belangrijk om na elk keerpunt in torpedo houding af te duwen (ook al ben je een triatleet die enkel in open water wedstrijden doet)?

1) De stretch die je voelt tijdens het afduwen zou je ook tijdens het zwemmen moeten vasthouden. Door steeds af te duwen in die torpedo houding kom je na elk keerpunt opnieuw in de goede houding.

2) Je beweegt zeer snel door het water in die positie (dat kan wel het dubbele zijn van uw zwemsnelheid) en dat kan je een idee geven van hoe sneller zwemmen kan aanvoelen.

3) De eerste armslagen na het afduwen in torpedo houding zullen sneller zijn dan uw normale tempo. Dat kan een goede manier zijn om die hogere snelheid langer vast te houden zonder uw zwemtechniek te verliezen.

4) Een goede torpedo houding ontwikkelt een goede mobiliteit van het bovenlichaam. Tijdens een gewone training zal je, afhankelijk van uw training, tussen de 40 en 100 keren afduwen in deze houding. Elke afduw is een kleine stretch van de borst- en schouderspieren. Dat kan, na verloop van tijd, een groot verschil opleveren in uw mobiliteit (en dus in uw zwemtechniek).

5) Als je heel onhandig en lui afduwt bestaat de kans dat je dat ook verderzet in uw zwemmen. Een goede zwemtechniek start met een goede afduw van de muur.

6) En....een afduw in torpedo houding is snel en dat zal zich ook vertalen in een snellere gezwommen tijd. Dat kunnen die extra seconden zijn die je nodig hebt om een baan op te schuiven naar een sneller baan bij uw club...

Aankondigingen:

  • Vanaf woensdag 08 November starten we bij de Swim Smooth SwimSquad met de CSS challenge. Startend vanuit een CSS test gaan we de komende 6 weken die gemeten CSS snelheid steeds strakker zetten. De uiteindelijke bedoeling is om op de volgende CSS test op Woensdag 20 December een duidelijke verbetering van uw CSS te zien (en dus sneller te zwemmen). Boek hier uw plaats 
  • We hebben nog 2 befaamde Red Mist sessies in 2017.
      • Zaterdag 25 November (7u30 - 9u00 in Kuurne)
      • Zaterdag 16 December (7u30 - 9u00 in Kuurne)
      • Boek hier uw plaats 
  • Voor de Swim Smooth trainingsstage in Lanzarote zijn de vrije plaatsen beperkt. 



Swim Smooth!