Swim Smooth

5 tips om het openwater zwemmen wat gemakkelijker te maken

In dit nieuw artikel geven we vijf praktische tips om de aanpassing van het zwembad naar het open water wat gemakkelijker te maken. Probeer ze uit en je zal wel zien dat het iets gemakkelijker zal zijn om in open water te zwemmen.



1. Experimenteer met een overhaal met een meer gestrekte arm 


Bekijk maar de video’s van elite openwater zwemmers en triatleten en je zal vaststellen dat heel wat van die zwemmers met een meer of minder gestrekte arm overhalen. Dat geeft je nog een bijkomend voordeel als je met een wetsuit zwemt, want die meer gestrekte arm zal enorm veel stress van uw schouders halen. In turbulent water of wanneer er veel zwemmers rondom jou zwemmen zal de meer gestrekte arm ook meer ruimte creëren en zal je minder last hebben van de golven. 


De arm hoeft echt niet volledig gestrekt te zijn. Iets meer strekken van de elleboog kan al voldoende zijn om de ruimte te creëren, zoals in deze korte video is te zien: 






2. Experimenteer met een hogere slagfrequentie


Vooral in water met veel turbulentie is het zwemmen met een hogere slagfrequentie heel efficiënt. Een hogere slagfrequentie hoeft niet te betekenen dat het lastiger wordt om te zwemmen. Vergelijk het met het fietsen met een kleinere versnelling. Elke slag vraagt minder moeite, maar je doet wel meer slagen. 


Om die snellere slagfrequentie te bekomen start je uw catch iets vroeger aan het begin van de slag. Het is soms moeilijk om uit te maken wat nu nog efficiënt is en wat misschien te snel is. Daarom raden we aan om even uw slagfrequentie (=slagen per minuut) te meten en zwem daarna met een frequentie dat 5-6 slagen per minuut hoger is. De Finis Tempo Trainer is daarvoor het ideale hulpmiddel om je te sturen met de slagfrequentie.


De beste open water zwemmers kunnen hun slagfrequentie moeiteloos aanpassen. Rustige, lange slagen als het water wat kalmer is en een hogere slagfrequentie als het wat ruwer wordt. 



3. Adem bilateraal (aan beide kanten)


Meen je dat nu echt? Yep! 

Bilateraal ademen maakt een enorm verschil als het op symmetrie aankomt....en symmetrisch zwemmen betekent rechter zwemmen! 


Je kan vele uren in het water liggen om te werken aan uw conditie en uw zwemtechniek, maar als je er niet in slaagt om recht te zwemmen in open water is veel van die moeite nutteloos geweest. We weten uit analyse van GPS data dat age group triatleten soms gemakkelijk 10% of zelfs 20% extra afstand afleggen omdat ze niet recht kunnen zwemmen.  Zelfs als je een paar seconden per 100m trager bent, je kan dit gemakkelijk terugwinnen in het open water als je bilateraal ademt en recht zwemt. 


Het is ook heel belangrijk om altijd te kunnen aanpassen volgens de omstandigheden. Stel dat je meedoet in een wedstrijd waar het zwemmen tegen de wijzers van de klok is maar je kan niet ademen aan de linkerkant, dan zal je heel wat problemen ondervinden om de kortste weg tussen de boeien te vinden. 



4. Focus op het uitademen


Heel wat zwemmers hebben in mindere of meerdere mate angst om in open water te zwemmen. Dat maakt het openwater zwemmen wat meer spannend, en één van de eerste fouten die worden gemaakt is het niet meer uitblazen van de ingeademde lucht onder water. 

Het ophouden van uw adem zorgt voor een CO2 opbouw in de longen en dat voelt heel onconfortabel aan en kan heel gemakkelijk tot een paniekaanval leiden.


De oplossing? Probeer in de eerste 5 tot 10 minuten van het zwemmen vooral te focussen op het rustig uitblazen onder water. Het CO2 niveau in uw longen zal zakken en je zal een gevoel van rust en controle ervaren. 


Een goede, gecontroleerde ademhaling zal je een gevoel van rust geven tijdens het zwemmen en dat zal zo veel leuker zijn.



5. Oefen regelmatig het navigeren


Goed kunnen navigeren en kijken waar je naartoe gaat is belangrijk. De truc bestaat erin om zo goed mogelijk vooruit te kijken zonder uw zwemtechniek te veel in de war te brengen. 

Je kan dit heel zeker al oefenen in het zwembad door regelmatig eens vooruit te kijken. 

Een leuke oefening is om elke lengte even vooruit te kijken om bijvoorbeeld de klok te lezen of om naar een ander object in het zwembad te kijken. 


Een goede techniek om te kijken bestaat erin dat je niet uw volledige hoofd uit het water heft, maar enkel uw ogen (zie onderstaande foto). 





...wat je niet moet doen is ademen en kijken op hetzelfde moment. De goede techniek is kijken vooruit en daarna uw hoofd draaien en ademen aan de zijkant. 





Swim Smooth!


Waarom een goede catch zo moeilijk kan zijn….verkeerd kan toch goed aanvoelen.

In deze blog bekijken we een veel voorkomend probleem in uw zwemtechniek. Als je hebt gewerkt om uw zwemslag zo lang mogelijk te maken, dan is de kans heel groot dat ook jij dit probleem hebt. Indien je jezelf mag klasseren bij het “Overglider” swimtype, lees dan zeker verder…Ken je de Swim Smooth Swimtypes nog niet, lees dan deze blogs (ArnieBambino, Overglider, Kicktastic, Swinger, Smooth)

Uw “catch” zit helemaal aan het begin van uw zwemslag op het moment dat je uw hand en elleboog plooit om het water als het ware vast te pakken:

                        
                                           Rebecca Adlington (Olympisch kampioene 400m en 800m, 2008) 
                     
                                                                                                 Katie Ledecky (verschillende titels)


Bij een goede catch duw je het water achteruit, wat je uiteindelijk vooruit zal stuwen. Deze catch is een heel cruciale fase in het zwemmen want indien je er niet in slaagt om dit correct te doen, verlies je het grootste deel van uw stuwing tijdens de rest van de slag.
Maar in plaats van het water achteruit te duwen zoals we in de bovenste foto’s kunnen zien, zien we heel wat zwemmers in die fase het water naar beneden duwen, of….soms nog erger, tegen de stroom in duwen. Dat laatste hebben we een naam gegeven “de handrem aantrekken” want in plaats van stuwen ben je op dat moment jezelf aan het afremmen.

                             

                             

                             


Op het moment dat uw pols en uw elleboog onder uw hand zakt, voel je de druk van het water op uw handpalm door de neerwaartse beweging. Die druk kan je een vals gevoel geven want deze druk is geen stuwende kracht maar eerder een afremmende kracht.
Heb je ook dat gevoel?

Die neerwaartse kracht is wel degelijk een probleem want deze beweging is niet alleen heel belastend en vermoeiend voor de schouders, het levert ook geen extra stuwing op.


                                      


Als je erin slaagt om uw catch techniek wat te verbeteren, dan zal je vaststellen dat het eigenlijk gemakkelijker is om het water achteruit te duwen (zoals het zou moeten) dan naar beneden.
Het is heel belangrijk om dit te weten want in eerste instantie zal die verbeterde catch eerder verkeerd aanvoelen. Dat is waarschijnlijk de grootste reden waarom het aanleren van een goede catch niet zo gemakkelijk is.



Om uw catch te verbeteren, zorg ervoor dat uw vingers altijd onder uw pols blijven en dat uw pols onder uw elleboog blijft, en plooi uw elleboog zo snel mogelijk aan het begin van de catch.
Dit zal je helpen om het water achteruit te doen en jezelf zo efficiënt vooruit te bewegen. En weet dat dit in het begin misschien minder goed zal aanvoelen dan wat je gewoon was….maar heb geduld!


En nog even dit: een goede catch is technisch gezien heel moeilijk en dat is ook één van de grootste verschillen tussen topzwemmers met een “perfecte catch” en gemiddelde zwemmers. Je hoeft geen “perfecte catch” te hebben, maar als je echt grote sprongen wil maken is een “degelijke” catch echt wel een vereiste.


Weet je niet hoe het gesteld is met uw catch of weet je niet hoe aan te passen, check dan zeker onze “video analyse en correctie sessie”. Dit is de perfecte manier om uw zwemmen te verbeteren. Na de (individuele) sessie weet je niet alleen wat uw grootste prioriteiten zijn om te verbeteren, maar je weet ook wat te doen om de grootste fouten weg te werken.


Swim Smooth!

Werk thuis aan uw enkel flexibiliteit


De stuwing dat een zwemmer uit zijn benen haalt, en misschien nog belangrijker, de horizontale ligging in het water is voor een groot deel afhankelijk van hoe mobiel uw enkels zijn.

En laat het nu net die enkel mobiliteit zijn dat bij heel wat volwassen zwemmers en triatleten een groot probleem is. Velen begonnen pas met triatlon of zwemmen nadat ze in hun jeugd vele jaren atletiek, basketbal, voetbal of een andere sport hebben gedaan en dat zijn de sporten waar een flexibele enkel wat minder gewenst is.

We hebben in het verleden al wat artikels gepubliceerd over dit topic waar ook al heel wat oefeningen vermeld staan: 
In dit artikel geven we nog enkele eenvoudige tips om die enkel mobiliteit en kracht wat te verbeteren. 

Een eenvoudige manier om de flexibiliteit te verbeteren is door middel van Myofascial release. Dat is een manuele therapie om lokale stramheid te verminderen en om de doorbloeding te verbeteren. De meest gekende manier van Myofascial release is foam rolling wat een massage is dat je door middel van een rol zelf kan doen, met uw eigen gewicht als enige belasting. Naast een foam rol, kan dit ook met een stick of een massage bal. In de onderstaande oefeningen gebruiken we een bal. Als je dat nog niet in huis hebt, kan dit ook met een tennisbal.


1. Myofascial release van de enkel dorsiflexoren






Een zwemmer die zijn tenen heel ver kan uitstrekken (plantaire flexie, zoals in de foto afgebeeld) heeft een goede enkel mobiliteit. Probeer dit zelf eens en zie hoe ver jij komt.
Om die plantaire flexie te verbeteren is deze oefening met behulp van een massage bal aangewezen. Het is de bedoeling dat je uw voorste scheenbeenspier masseert (tibialis anterior). 
Het is belangrijk dat deze massage lang genoeg wordt gedaan (3’ per been in de video).




2. Myofascial release van de onderkant van de voet (plantar fascia)

Deze oefening is niet alleen interessant voor het verbeteren van uw mobiliteit, maar ook voor mensen die regelmatig last hebben van kramp aan de onderkant van de voet tijdens het zwemmen.
Beweeg de bal onder uw voet voor 2 minuten (per voet). 





3. Myofascial release van de peroneus

De peroneus is een spier dat aan de zijkant van uw onderbeen loopt en is ook een spier dat voor de plantaire flexie van het enkelgewricht zorgt. Een stramme peroneus spier zal bijgevolg ook het uitstrekken van de voet moeilijk maken.





4. Dynamische stretching van het enkel gewricht

Dynamische stretching kan een heel goede aanvulling zijn om het bewegingspatroon van het enkelgewricht te verhogen. Deze oefening kan ook als opwarming worden gebruikt.

Dynamische stretching kan heel eenvoudig worden gedaan door bijvoorbeeld in ruglig het alfabet te vormen met uw voet of afwisselend op uw hielen en op uw tenen te lopen.



5. Verstevig uw teenkracht

Niet alleen de mobiliteit maar ook de kracht heeft een invloed op het bewegingspatroon van de enkel. De spieren in de tenen spelen een cruciale rol daarin en dit zijn 2 oefeningen om aan de teenkracht te werken.



6. Verstevig uw enkels

Natuurlijk zullen stevigere enkels ook een positieve invloed hebben op de enkel mobiliteit. Een eenvoudige oefening is de “Calf Raise” oefening dat niet alleen aan de kracht van de kuitspier maar ook aan het bewegingspatroon van de enkel zal werken.





Dit zijn allemaal heel eenvoudige oefeningen die, indien consistent uitgevoerd, een positieve invloed kunnen hebben op uw zwemprestatie.


Swim Smooth Black Friday deals

Ook bij Swim Smooth België hebben we enkele interessante Black Friday deals.
Er zijn deals op video analyse’s, trainingsplannen en er wordt zelfs uitzonderlijk een korting aangeboden op de beurtenkaarten voor de SwimSquad!






Dit is een vertaling en samenvatting van een artikel dat verscheen op Swimming World Magazine. 



Swim Smooth!

Wat zit er in uw zwemtas? De 3 meest essentiële tools!

Als coaches, worden we heel dikwijls aangesproken door zwemmers die advies vragen over de beste tools om hun zwemmen te verbeteren. 
Er bestaan intussen al heel wat producten en het kan soms moeilijk zijn om te bepalen wat er nu net voor jou een goede investering zou kunnen zijn. 
Heel wat van die producten zijn heel specifiek en niet voor iedereen geschikt, maar hieronder vind je de 3 producten die zeker niet mogen ontbreken.

In het selecteren van de juiste tools is het vooral belangrijk dat je begrijpt waarom je die zou gebruiken. Dit zijn onze adviezen voor beginners en gevorderde zwemmers en waarom we die gebruiken.


1. Finis Long Floating Fins

Een discussie die heel dikwijls wordt gevoerd is of je nu de langere, soepele, zwemvliezen moet gebruiken of de kortere “zoomers”.
De iets langere zwemvliezen zijn volgens ons de beste oplossing voor volwassen zwemmers. De enkels beginnen al wat stijver te worden en met de hulp van deze iets langere zwemvliezen worden de enkels ook wat gestretched (plantaire flexie) terwijl je aan het zwemmen bent. Het verbeteren van de enkelflexibiliteit is heel belangrijk om uw beenbeweging te optimaliseren.




Daarenboven zijn deze zwemvliezen essentieel bij het uitvoeren van de techniek drills ter bevordering van uw lichaamsrotatie (zoals de 6/1/6 drill, broken arrow of de unco drill) Het gebruik van de zwemvliezen tijdens deze drills zorgt ervoor dat je meer gestroomlijnd en horizontaal in het water zal liggen.

Als je langere zwemvliezen koopt, let er dan vooral goed op dat de rubber flexibel genoeg is (zoals bij de Finis Floating Fins). Zwemvliezen uit hardere materialen zullen meer kwaad dan goed doen. 


Bekijk deze video voor wat meer uitleg van onze head coach, Paul Newsome, waarom we bij Swim Smooth opteren voor de iets langere, flexibele zwemvliezen : 
Koop uw Finis Floating Fins in de Swim Smooth SwimShop


2. Paddles


Er zijn 2 paar paddles die we ten zeerste aanraden om uw techniek verder te verbeteren.

2.1 Finis Freestyler Paddles

                                    
Dit is de beste set paddles om mee te starten. De paddles zullen je helpen bij het ontwikkelen van uw insteek en bijgevolg ook aan uw uitlijning. Als je last hebt van overkruisen of een elleboog die wegzakt, zijn deze paddles een heel goed hulpmiddel. Door de kiel onderaan deze paddels krijg je onmiddellijk feedback en kan je aanpassen.

Bekijk deze video van mijn collega Swim Smooth coach Shauqie Aziz uit Maleisië met wat meer info over de FreeStyler paddels: https://www.youtube.com/watch?v=gXca7tJshRA&t=8s

Koop uw Finis Freestyler Paddles in de Swim Smooth SwimShop


2.2 Finis Agility Paddles


                                     

Vanaf het moment dat je uw insteek en uitlijning hebt verbeterd, is het tijd om een stapje verder te gaan met de Finis Agility Paddles. Deze paddels zijn zodanig ontwikkeld dat ze perfect passen in uw handpalm wat voor een heel normaal gevoel van catch en watergevoel zal zorgen. De paddels zullen je helpen om het water zo efficiënt mogelijk achteruit te duwen en een betere stuwing te ontwikkelen. Er bestaan verschillende maten van deze paddels (extra Small, Small, Medium, Large) en het is aan te raden om de juiste paddels te kiezen. Zwemmen met veel te grote paddels (wat vooral triatleten wel eens durven te doen) met een mindere techniek vergroot alleen maar het risico op schouderblessures. Als je echt kracht wilt bijwinnen is het meer aangewezen om dit te doen via dryland oefeningen in plaats van te zwemmen met veel te grote paddels.



Koop uw Finis Agility Paddles in de Swim Smooth SwimShop



3. Pull Buoy



De pull buoy is zonder twijfel het geliefde materiaal voor zwemmers met laaghangende benen. De pull buoy zorgt ervoor dat je meer horizontaal in het water ligt waardoor je minder weerstand zal ondervinden. Je kan de pull buoy tussen de billen steken voor een betere ligging maar je kan die ook tussen uw enkels knellen om aan uw lichaamscontrole en vormspanning te werken.

De perfecte combinatie is de pull buoy, samen met de agility paddels. Dit geeft je ongetwijfeld de sensatie van het sneller zwemmen.


Koop uw pull buoy in de Swim Smooth SwimShop


Natuurlijk zijn er nog heel wat andere attributen (snorkel, kortere zwemvliezen, plankjes,…) om de zwemtechniek te verbeteren, maar de 3 bovenstaande zijn zonder meer ESSENTIEEL.

Wat is uw favoriete attribuut? Waarom?




Swim Smooth


Ideeën voor in uw eigen zwembad

Omdat de zwembaden voorlopig nog voor onbepaalde tijd gesloten zijn, is het voor vele atleten even wat behelpen wat het zwemmen betreft.
Velen zijn al inventief geweest en zwemmen in een klein badje in de tuin aan een elastiek of hebben zelf een installatie in elkaar gebokst....onder het motto “beter iets dan niets”.
Anderen kunnen al een stapje verder gaan en kunnen zwemmen tegen een tegenstroomsysteem.

Filip in actie met het Binder Hydrostar systeem


In deze blog willen we wat tips delen om die trainingen aan de elastiek of in een tegenstroom wat aantrekkelijker te maken.

Het zwemmen aan een elastiek of tegen een tegenstroom kan vermoeiend zijn. Onderschat dit niet.

Techniek training

Op de sociale media zie je soms discussies onder atleten over hoe diep het badje nu moet zijn om deftig te kunnen zwemmen. Er bestaan daar heel wat theorieën over, maar eigenlijk is het moeilijk om een éénduidig antwoord te geven op deze vraag. Het antwoord hangt voor een groot stuk af van hoe uw onderwaterbeweging eruit ziet.

Op de onderstaande foto is duidelijk te zien dat de zwemster links een badje zal nodig hebben dat veel minder diep is dan de man aan de rechterkant die met een gestrekte arm doorhaalt.


Het is de goede moment om aan een efficiënte onderwaterbeweging te werken en dat kan zeker ook aan de elastiek of in een bad met tegenstroom.

Dit is een techniek sequentie voor een efficiënte catch. De sessie is aangepast voor het zwemmen ter plaatse. 


  • 10’ rustige opwarming
  • Doe 20 Scull#1 bewegingen - gevolgd door 40 “normale zwemslagen”
  • Doe 20 Scull#2 bewegingen - gevolgd door 40 “normale zwemslagen”
  • Doe 20 Doggy Paddle bewegingen - gevolgd door 40 “normale zwemslagen”
  • Zwem 150 slagen met Paddles
  • Doe 200 “normale” zwemslagen
Die techniekdrills (Scull#1, Scull#2 en Doggy paddle) worden het best uitgevoerd met een pull buoy maar dat hoeft natuurlijk niet als je bijvoorbeeld met een wetsuit zwemt.
Als je deze sequentie een 3-tal keren na elkaar doet, zal je al een mooie training hebben gedaan.


Intensieve training

Wil je ook een wat intensievere training doen, dan hebben we hier ook een voorbeeld geplaatst van hoe je dit eventueel kan aanpakken. Dat is natuurlijk maar een voorbeeld en er zijn honderden alternatieve mogelijk.

  • 10’ rustige opwarming
  • Zwem 1’ stevig tempo met daarna 1’ rustig loszwemmen
  • Zwem 1’15 stevig tempo met daarna 45” rustig loszwemmen
  • Zwem 1’30 stevig tempo met daarna 30” rustig loszwemmen
  • Zwem 1’15 stevig tempo met daarna 45” rustig loszwemmen
  • Zwem 1’ stevig tempo met daarna 1’ rustig loszwemmen
  • 10’ rustig loszwemmen
Je kan deze reeks zo veel keer doorlopen als je wenst. Je kan ook steeds spelen met de tempo’s.


Persoonlijke training en video analyse


We hopen om vanaf 18 mei terug te kunnen starten met de persoonlijke trainingen in het zwembad met het Hydrostar tegenstroomsysteem. 
Ook de persoonlijke Start To Crawl zouden misschien vanaf 18 mei kunnen starten.
Vanaf dan hopen we ook om te kunnen starten met de video analyse en correctie sessies. 
Laat ons zeker weten indien je op de hoogte wilt worden gehouden van deze initiatieven.

Swim Smooth!



Alle zwembaden dicht...wat nu? Tips wat je WEL kan doen.

"Don’t let what you can’t do interfere with what you can do.


Een wijsheid die in de huidige situatie nog meer waarheid bevat dat in andere tijden. Zwemmers (en bij uitbreiding alle sporters) lopen zenuwachtig rond omdat niemand weet wat de consequenties gaan zijn van het Covid-19 virus.
Alle aandacht moet nu gaan naar het inperken van het virus en alle regels van de overheden moeten strikt worden opgevolgd. Het is pas op die manier dat we samen uit deze, voor iedereen, uitzonderlijke situatie gaan raken.

Maar het is niet omdat je geen toegang meer hebt tot een zwembad dat je bij de pakken moet blijven zitten. Gebruik de vrijgekomen tijd voor dingen waar je de voorbije weken en/of maanden geen tijd voor had. Schoudermobiliteit, enkelflexibiliteit of core stability om er maar enkelen te noemen.

In het verleden hebben we al wat blogs gespendeerd aan deze individuele facetten en het is nu het moment om daar wat meer aandacht aan te besteden.


Heb je meer problemen met uw enkelflexibiliteit, dan raden we je aan om eens het artikel “4 tips om uw beenbeweging efficiënter te maken” eens na te lezen. Daar kan je namelijk een programma vinden om uw enkels wat losser te maken.


De Swim Smooth headcoach, Paul Newsome, zal ook geregeld een video publiceren om uw zwemspecifieke conditie in tijden van beperkte activiteit door het Covid-19 virus te overbruggen. 
Vandaag was er al een interessante video met een volledige sessie omtrent flexibiliteit en stabiliteit.



Swim smooth!

Ik zou alles doen om mijn zwemmen te verbeteren (maar dat doe ik niet)

Geplaatst op 28/02/2020 - Swim Smooth

Onze collega’s van Swim Smooth schreven een pracht van een artikel dat zeker de moeite is om te lezen en die wel heel herkenbaar zal zijn voor velen onder ons...

Heel lang geleden has Meat Loaf één van de populaire zangers en misschien herinner je nog deze ballad... I'd Do Anything for Love (But I Won't Do That) Het nummmer stond in 1993 op nummer 1 in 23 verschillende landen.

Het gebeurt heel dikwijls dat we aan deze song titel terugdenken tijdens een conversatie met een zwemmer.

Ben je ook gefrustreerd omdat je al alles hebt geprobeerd, maar het zwemmen wil maar niet lukken. En omdat je er toch zo veel voor doet verdien je toch om beter te worden...

En dan komen de gevleugelde woorden : “Vertel me wat ik moet doen, en ik zal er alles voor doen om mijn zwemmen te verbeteren”. Maar wij weten beter....want in de meeste omstandigheden is dat helemaal niet juist.


Dat zijn de dingen die we je gaan vragen, maar die je toch niet zal doen:

Na een volledige analyse en na het eventueel bekijken van uw voorbije trainingen, geven we enkele van onderstaande adviezen. Allemaal heel eenvoudige adviezen die het verschil kunnen maken:


  • Adem regelmatig ook aan uw “slechte kant” (=adem aan beide kanten).
  • Leg die pull buoy aan de kant.
  • Als je in groep traint, geef uw trots op en zak een groep om daar aan de kop te zwemmen. 
  • Ga in een snellere baan en probeer aan te klampen.
  • Start niet te snel en zwem met een gelijkmatig tempo in uw trainingen.
  • Zwem elke week 3-4 voor 3 maand (en hou een logging bij).
  • Zwem elke week een 4-5km. (Als je denkt dat dit een idioot voorstel is, dat is maar 60-90 minuten zwemmen. Je zit vermoedelijk langer op de fiets dan dat...

Je doet deze dingen niet spontaan omdat je uit uw comfort zone wordt gehaald. Het vraagt wat (emotionele) inspanning om die horde te nemen maar de volgende keer dat uw coach dat vraagt. Ga de uitdaging aan en je zal zien dat dit op termijn de winst zal opleveren waar je naar op zoek bent!



Swim Smooth!

Zwemmen met een elastiek is niet gemakkelijk……maar goed om uw techniek te verbeteren

Geplaatst op 05/11/2019 - band, elastiek, Paul Newsome, Rebecca Adlington, Swim Smooth

Verbeter uw ritme en timing met de elastiek

Als je ooit al eens hebt gezwommen met een rubber elastiek rond uw enkels zal je wel weten dat dit hard werken is. Maar als je dat op een correcte manier doet – en met de juiste aandachtspunten – kan dat een heel goede manier zijn om uw techniek verder te verbeteren.

Zwemmen met een elastiek is niet gemakkelijk en wees daarop voorbereid als je de oefening start. Maar het geeft je wel onmiddellijke feedback over de verschillende aspecten van uw techniek. Als je erin slaagt om enkele aanpassingen te doen tijdens het zwemmen met de elastiek, zal je onmiddellijk voelen dat uw benen hoger in het water komen te liggen en dat je sneller zal zwemmen. Het helpt vooral bij het ontwikkelen van een goed ritme en timing, wat vooral in open water zwemmen en triathlon goed van pas komt.

De elastiek sluit best goed aan op de enkels om uw voeten tegen elkaar te houden en de beenbeweging volledig onmogelijk te maken. Dit zorgt natuurlijk voor wat extra weerstand en zal uw benen naar beneden doen zakken….wat het zwemmen wat moeilijker maakt.
Je kan die elastieken kopen van verschillende merken, maar je kan die ook gewoon zelf maken (bijv. Met een oude binnenband van een auto of fiets):






Zwemmen met een elastiek

De elastiek rond uw enkels zal uw benen doen zakken in het water, en dit zal op zijn beurt uw lichaamsrotatie moeilijker maken. Een combinatie van laaghangende benen en een mindere lichaamsrotatie betekent een enorme stress op de schouders. Het is om die reden dat je nooit verder dan 50m moet zwemmen per herhaling met een elastiek rond je enkels. En zelfs voor ervaren zwemmers is 8x 50m het absolute maximum.

Het idee om te zwemmen met een elastiek is om te zwemmen met een goed ritme en om te vermijden dat uw benen verder wegzakken. Een goed startpunt is 4x25m met 15” rust na elke 25m. Je kan het aantal herhalingen en de afstand verder opbouwen als je er goed in slaagt om het ritme en uw lichaamspositie vast te houden.

In deze video zien we een demo van Paul Newsome, Swim Smooth headcoach van hoe het moet (en hoe het niet moet):



https://www.youtube.com/watch?v=0prPd6gjQqc


Tijdens het zwemmen met elastiek kan je hier op letten:


  • Let er op dat je de lucht constant uitblaast van zodra je hoofd in het water ligt. Dat zal het drijfvermogen van uw longen en borstkas verminderen wat op zijn beurt uw benen hoger zal brengen. 
  • Adem minder in dan gewoonlijk (vb om de 5 slagen) om voldoende tijd te krijgen om alle lucht uit de longen te krijgen.
  • Strek je zo ver mogelijk uit en maak je zo groot mogelijk tijdens het zwemmen (maak de afstand tussen de ribben en uw heup zo groot mogelijk). Dat zal uw core stability verhogen waardoor je hoger in het water komt te liggen. 
  • Strek je voet zo ver mogelijk naar achter en draai de voet lichtjes naar binnen (de grote tenen van beide voeten tegen elkaar).
  • Hou uw hoofd laag in het water tijdens het ademen (1 oog blijft onder water tijdens het ademen).
  • Zorg vooral voor een goede catch, waarbij je het water vooral naar achter duwt zoals op de foto’s is te zien. Bij een mindere catch zien we dat het water naar beneden wordt geduwd. Dit is niet alleen inefficient maar zal er ook voor zorgen dat uw benen verder zakken.



  • Zorg ervoor dat uw armen constant in beweging zijn, zonder pauze’s of lange glijfase’s. Die pauze’s gaan ervoor zorgen dat je wegzinkt (zoals te zien in de video aan het begin van het artikel). Een constante stuwing zal het ook minder lastig maken om te zwemmen met een elastiek.
  • Sommige mannen hebben heel zware, gespierde benen die heel snel wegzakken in het water. In dat geval kan een (kleine) pull buoy worden gebruikt. Een grote pull buoy zal de oefening minder efficient maken en raden we dan ook af.

Swim Smooth!

Een simpele, maar krachtige techniekdrill

Geplaatst op 19/09/2019 - kick on side, Swim Smooth, Video analyse, vormspanning
Bij Swim Smooth maken we heel dikwijls gebruik van een heel eenvoudige drill. Het is een oefening die je heel gemakkelijk kan introduceren in uw techniektrainingen of in een opwarming van eender welke training.
En heel misschien voor je deze oefening al uit zonder erbij stil te staan welke drastische verbeteringen deze drill kan teweegbrengen.

Uw slag tijdens het ademen

Bij Swim Smooth wordt heel erg de nadruk gelegd op de individuele bijstelling om iemands zwemstijl te verbeteren. Maar er zijn toch enkele basis oefeningen die voor iedere zwemmer een heel grote toegevoegde waarde kunnen hebben.
Eén van die basis oefeningen is ongetwijfeld de "kick-on-your-side drill", uitgevoerd met een paar flexibele zwemvliezen. Een heel krachtige, maar soms ook verkeerd uitgevoerde oefening.

De meeste zwemmers (ongeveer 80%) verliezen hun vormspanning van zodra ze gaan ademen. Dit is een kritisch moment in uw slag om 2 redenen :
    1. Heel wat zwemmers houden hun adem op in plaats van constant en rustig uit te blazen van zodra hun hoofd in het water ligt. Door de lucht in uw longen te houden voelen de zwemmers een heel grote stress om heel snel naar lucht te gaan happen. Dat happen zorgt ervoor dat de focus volledig naar het ademen gaat en er geen aandacht meer is aan vormspanning.      
      Een voorbeeld van het ophouden van uw adem (links) en het rustig uitblazen (rechts)
                                                  
      Het happen naar adem (hoofd te ver uit het water)
    2. Veel zwemmers ademen slechts aan 1 kant en hebben daarom een zwakke kant ontwikkeld, met  als gevolg dat ze gaan overkruisen bij het insteken.
overkruisen en verlies van vormspanning
                     
Er is een behoorlijk grote kans dat je 1 of beide van die problemen hebt, waardoor je heel wat snelheid en efficiëntie verliest. Bij het zwemmen in open water zullen die zwak ontwikkelde kant en overkruisen ervoor gaan zorgen dat je schuin gaat zwemmen.....wat nog meer tijdsverlies tot gevolg kan hebben. Metingen met GPS hebben aangetoond dat zwemmers met deze problemen soms tot 20% meer afstand moeten afleggen in open water.....een enorme extra afstand...

De volgende oefening dient ervoor om de genoemde problemen aan te pakken en uw zwemslag te verbeteren tijdens het ademen.

De kick-on-your-side drill



Gebruik makend van flexibele zwemvliezen, kick op uw zijde voor 25m met uw linkerarm uitgestrekt  voor jou met uw handpalm naar beneden gericht. De andere arm ligt ontspannen op uw zij. Terwijl je op uw zij ligt doe je een rustige beenslag. De flexibele zwemvliezen zorgen voor genoeg stuwing zodat je je volledig kan concentreren op uw hand voor jou en uw vormspanning.

Focus vooral op het vasthouden van uw vormspanning en trek uw schouderbladen tegen elkaar. Dit zal ervoor zorgen dat je recht gaat zwemmen. 
Adem naar uw rechterkant van zodra nodig en draai uw hoofd terug in het water, en adem constant en rustig uit.
Na 25m kick-on-your-side op uw linkerkant, ga over naar 25m vrije slag zwemmen maar blijf enkel ademen aan uw rechterkant. Adem om de 2 of 4 slagen maar blijf de focus houden op de arm die uitgestrekt is voor het hoofd tijdens het ademen om uw vormspanning te behouden. 
Na 25m doe je nu dezelfde sequentie aan de rechterkant : kick-on-side met uw rechterarm uitgestrekt en 25m vrije slag zwemmen met enkel ademen aan de linkerkant.

Zelfde drill, andere doelstelling?

Misschien heb je die oefening al gedaan, maar met een ander doel (vb lichaamsrotatie). Deze sequentie heeft een ander doel aan deze oefening door te focussen op vormspanning om jezelf recht en mooi uitgestrekt te houden, zelfs tijdens het ademen.

Swim Smooth Video analyse en correctie sessie

Wil je weten wat uw grootste prioriteiten zijn op korte termijn om uw zwemtechniek te verbeteren? Dan is de video analyse en correctie sessie duidelijk de eerste stap dat je moet zetten in uw verbeter proces. In een 90 minuten durende, individuele sessie gaan we samen alle aspecten van uw techniek gaan bekijken en verbeteren. Na het analyseren van alle video beelden (boven en onder water) volgt er nog een (individuele) techniek sessie waarin we de grootste problemen, vastgesteld op de video beelden, gaan aanpakken.



Meer info en reservatie : http://www.swimsmoothbelgie.be/nl/services/zwem-analyse

Swim Smooth!





De Stroke Rate Ramp Test - Deel4


In de voorbije reeks van berichten zijn we de slagfrequentie in detail gaan bekijken.
Het begon met de bespreking van de Stroke Rate Chart (lees hier). Daarna ging we gaan kijken wat je kan doen als je niet in de optimale zone zit (lees hier) en in het vorig artikel hebben we enkele slagfrequenties van topzwemmers bekeken (lees hier). In dit vierde en laatste deel gaan we in detail over de stroke rate ramp test. Dat is de test om uw optimale slagfrequentie te gaan bepalen.

De test zal je helpen om te bepalen wat uw slagfrequentie vandaag zou moeten zijn, rekening houdend met uw (beperkingen in uw) techniek.

Benodigdheden


Procedure

Tijdens de test ga je een reeks van 50m's zwemmen met steeds een korte pauze. De slagfrequentie tijdens de test wordt gecontroleerd door middel van de Finis Tempo Trainer (in mode3) en wordt gradueel opgebouwd. Neem een korte rust na elke 50m om de feedback te geven aan uw vriend(in) en om de slagfrequentie aan te passen op uw Tempo Trainer.

We starten de test met een slagfrequentie dat ongeveer 10 slagen onder uw natuurlijke slagfrequentie is. Uw natuurlijke slagfrequentie is de frequentie waarop je zwemt wanneer je een rustige training doet. Weet je wat die slagfrequentie is, verminder dit dan met 10 om te starten. Heb je geen idee wat uw natuurlijke slagfrequentie is, laat uw vriend(in) die aan de kant staat uw slagen tellen tijdens uw opwarming. (Tip: tel het aantal slagen, zowel links als rechts, voor 15seconden en doe dit maal 4).

Per 50m gaan we steeds de slagfrequentie met 3 slagen verhogen. Je kan zo ver doorgaan als je zelf wilt, maar eens je 15-25 slagen boven uw natuurlijke slagfrequentie zit, zou je genoeg informatie moeten hebben.

Tijdens het zwemmen van die 50m's vraag je aan uw vriend(in) om de zwemtijd op te meten met de chronometer en het aantal slagen te tellen dat je nodig hebt voor die 50m (tel zowel de linker- als rechterarm). Het is ook een goed idee om aan elke 50m een score te geven tussen 1 en 10, waarbij 1 heel gemakkelijk is en 10 maximale inspanning is.

Uw vriend(in) noteert alle informatie op het invulblad, maar om de test zo neutraal mogelijk uit te voeren, wordt er geen informatie gedeeld met de zwemmer tijdens de test.

Hieronder vind je een typisch voorbeeld van zo'n test.


Er bestaat geen magische formule om de optimale slagfrequentie te gaan berekenen.
Om de optimale slagfrequentie te gaan bepalen zoeken we naar de optimale verhouding tussen de inspanning en het resultaat. In dit resultaat zien we dat de zwemmer weliswaar nog steeds sneller zwemt boven de 57 slagen per minuut, maar hij heeft ook heel wat meer slagen nodig per 50m en hij moet meer inspanningen leveren om een heel kleine tijdswinst te boeken. Er is dus niet echt sprake meer van een efficiënte zwemstijl.

Afhankelijk van uw zwemtechniek, kan deze test heel verrassende resultaten opleveren. 
Voor zwemmers met een van nature uit heel trage slagfrequentie (en een (te) lange glijfase), zien we dat aan het begin van de test de tijden relatief traag zijn volgens de geleverde inspanning, maar eens de slagfrequentie hoger gaat (en die lange glijfase verdwijnt) zien we spectaculair snellere tijden met een relatief lage inspanning.

Voor elke zwemmer komt er wel een punt waar het meer een gevecht tegen het water wordt in plaats van efficiënt te zwemmen. Je zwemt wel nog steeds sneller (op 50m) maar de winst is nog heel klein en de inspanningen die moeten worden geleverd zijn veel groter. Het is duidelijk dat je dan hoger zit dan uw optimale slagfrequentie....


Hoe dikwijls moet je die test herhalen?

De test is een snapshot in de tijd en als je blijft werken aan uw zwemtechniek zal uw efficiëntie verder verbeteren, en zal ook uw optimale slagfrequentie anders zijn.
Het is dan ook een goed idee om deze test ongeveer om de 3 maand opnieuw te doen.


Swim Smooth Lanzarote - nog enkele plaatsen beschikbaar


De plaatsen voor de Swim Smooth stages in Club La Santa worden snel opgevuld!
Er zijn 3 stage weken beschikbaar:

  • van 22 maart 2020 tot en met 29 maart 2020 (nog 2 plaatsen beschikbaar)
  • van 29 maart 2020 tot en met 05 april 2020 (nog 5 plaatsen beschikbaar) 
  • van 05 april 2020 tot en met 12 april 2020 (eerste week van de Paasvakantie) (nog 8 plaatsen)

Swim Smooth!