Swim Type

De Smooth motiveren!

Geplaatst op 30/04/2019 - jono van hazel, Mr Smooth, Smooth, Swim Smooth, Swim Type
In het zesde en laatste deel van onze serie over de Swim Smooth Swim types gaan we de Smooth bekijken. De smooth's zijn de mannen/vrouwen die zo fantastisch door het water glijden. Iedereen wil zo veel mogelijk van de stijl van de Smooth's kopiëren in hun eigen zwemstijl.

Bij de Smooth ziet het zwemmen er zo gemakkelijk uit en het lijkt wel dat dit allemaal als vanzelf gaat. Maar ook de Smooth's hebben hun beperkingen en die gaan we in dit artikel behandelen.


Swim Type 6: De Smooth







Van nature zijn het heel goede sprinters en ze beheersen alle aspecten van het zwemmen : duiken, keerpunt, onderwater fase. Het zijn getalenteerde atleten die zich heel gemakkelijk aanpassen en ook in de andere sporten die ze doen zijn ze goed.

Smooth's zijn altijd heel bekwame zwemmers met een heel lange achtergrond in het zwemmen als kind. Je herkent hen meteen in het zwembad. Ze zwemmen snel en vloeiend en het lijkt allemaal zo gemakkelijk te gaan. Maar iedere Smooth zal wel vertellen dat dit "gemakkelijk" maar een illusie is, ook voor hen kost dat heel wat moeite.







Hier zijn we de klassieke Smooth, Jono Van Hazel, in actie met zijn prachtige zwemstijl. Jono van Hazel werd trouwens gebruikt als model voor de Swim Smooth Simulator.



Let op zijn hoge elleboog en zijn vingers die heel laag over het water passeren. Als je genoeg flexibiliteit hebt om dit te doen, is deze hoge elleboog heel nuttig bij het zwemmen in het zwembad. Maar voor open water, met veel zwemmers dicht tegen elkaar, kan dit een probleem vormen want die lage vingers kunnen tegen de golven slaan bij het overhalen.

Een tip die voor de Smooth heel nuttig kan zijn, is om de arm iets te openen om uw hand wat meer ruimte te geven bij het overhalen:




Dat openen van de arm is bijlange nog niet de gestrekte arm die we hebben gezien bij de Swinger, maar net voldoende om uw hand wat meer ruimte te geven.


Onder water zijn we bij de Smooth bijna altijd een 6-takt beenbeweging:



De kracht die uit de beenbeweging komt helpt om die lange slag, die hun stijl zo typisch maakt, te ontwikkelen.
Heel wat Overgliders hebben geprobeerd om de lange slag te combineren met een 2-takt beenbeweging, maar dat is bijna altijd verkeerd. 
Als je tot de Overgliders behoort en je wilt toch maar een Smooth worden (wie wil dat niet?), gebruik dan de 6-takt beenbeweging. Dat gaat echt niet meer energie kosten (uw benen zullen heel snel aanpassen) en het zal er voor gaan zorgen dat je wat hoger in het water komt te liggen en dus uw weerstand zal verminderen. Met die mindere weerstand zal je meer energie sparen dan de energie die je gebruikt met uw 6-takt.


Hier zien we de onderwaterbeelden opnieuw, maar nu vertraagd:


Kijk goed naar de timing van de slag. Van zodra de ene slag eindigt achteraan, begint een nieuwe slag vooraan. Bij de Smooth's heb je soms de indruk dat ze lang glijden maar deze beelden bewijzen dat dit helemaal niet het geval is. Er is helemaal geen glijfase en de armen bewegen constant van de ene naar de andere slag.....en dat is waar je ook moet naar streven!


Smooth's kunnen ongetwijfeld hun slagfrequentie nog laten zakken, door een glijfase (en pauze) toe te voegen aan het begin van hun slag, maar dat doen ze niet. Die glijfase gaat hen trager en minder efficiënt maken. Om de legendarische Ian Thorpe (één van de beste Smooth's ooit) te citeren:


Ik heb mijn slagfrequentie nu op 24 per lengte, en dat is zo laag als ik het wil. Ik kan het zeker nog enkele slagen laten zakken maar het gevaar is dat ik dan op een punt zit waar ik meer zal glijden dan efficiënt zwemmen. 


Ian Thorpe spreekt hier over het aantal slagen tijdens een techniek set, maar het interessante is hij eigenlijk op 32 slagen per 50m zat tijdens wedstrijden. Dus 10 to 12 slagen meer dan wat hij zou willen. De topzwemmers zijn echt niet bezig met het maximaal uitbouwen van hun slaglengte, ze kijken naar de slaglengte die het best bij hen past.


Zonder fouten?


Bij het bekijken van de Smooth lijkt het dat alles perfect is, maar er zijn toch enkele probleempjes die regelmatig terugkomen (al zijn het echt kleine problemen!):

Smooth's draaien heel dikwijls hun hand naar buiten bij het uitstrekken van de arm vooraan:



In deze positie zouden de vingers recht vooruit moeten wijzen. Het naar buiten draaien van de hand zorgt ook voor het zakken van de elleboog tijdens de catch.

Soms hebben ze ook de neiging om hun hoofd iets te laat te draaien bij het ademen waardoor ze heel weinig tijd hebben om te ademen:




Motivatie


Bij het coachen van een Smooth, valt het soms op dat ze de neiging hebben om gedemotiveerd te raken. Het zijn fantastische zwemmers (en ze weten het) maar ze kunnen soms wel het gevoel hebben dat ze niets meer te bewijzen hebben en daarom missen ze nogal dikwijls de motivatie om er keihard tegenaan te gaan.

Enkele Smooth gegevens


Typische snelheid : tussen 3:40 en 5:40 voor 400m.

Typische slagfrequentie : 60 - 80 Slagen per minuut

Vindt techniek sets met veel variatie heel leuk.
Doet ook graag maximale snelheidstrainingen met lange rustperiodes.
Haat de lange duurtrainingen.

What's next?


Bij de Smooth komt het er vooral op aan om de motivatie te behouden of terug te winnen, terwijl aan de kleine technische mankementen wordt gewerkt. Een goede uitdaging voor de Smooth is om zijn perfecte stijl in het zwembad ook te kunnen toepassen in open water. We zien heel regelmatig dat Smooth's dan toch niet zo fantastisch presteren in open water.


De Swim Types


Swim Smooth heeft 6 verschillende swimtypes gedefinieerd op basis van de fouten en prioriteiten. Weten in welke groep je thuishoort is de ideale manier om het verbeteren van uw individuele zwemstijl te starten.


Het is niet zo dat elke zwemmer voor 100% in een categorie past, maar je zal vaststellen dat er altijd wel een swimtype is voor een groot deel overeenkomt met uw eigen zwemstijl.







Om alles beter te begrijpen, zijn de figuren van de verschillende Swim Type's nogal humoristisch opgevat. Maar vergis je niet, de inzichten achter elk type zijn het werk van een lange studie op duizenden zwemmers in de laatste 10 jaar.


Swim Smooth!


Een beetje meer respect voor de Swinger (Swim Type5)

In deel 5 van ons overzicht van de Swim Types gaan we dit keer een groep van ervaren en gemotiveerde zwemmers bekijken. De Swingers (want zo noemen we dit type zwemmers) zijn snelle en efficiënte zwemmers, maar krijgen niet altijd het respect dat ze verdienen door hun onorthodoxe stijl.

Bij Swim Smooth doen we heel wat pogingen om deze zwemmers toch het respect te geven dat ze verdienen. De vraag voor jou is: moet je nu uw eigen zwemstijl aanpassen aan de "swinger" stijl? 


Swim Type 5: De Swinger

De Swinger populatie is zowat evenredig verdeeld tussen mannen en vrouwen. Bijna alle swingers hebben een achtergrond in het zwemmen bij de jeugd. Het zijn in veel gevallen gemotiveerde zwemmers die het tof vinden om in het water te liggen en zo veel mogelijk te zwemmen.

Swingers zijn van nature uit afstandszwemmers en kunnen ontwikkeld worden tot brilliante open water zwemmers, maar soms hebben ze wel wat problemen met de kortere sprint afstanden. Ze hebben het gevoel dat ze niet de topsnelheden bereiken van de Smooth swim types.

De meeste elite triatleten zijn Swingers en ook heel wat elite zwemmers gebruiken dit type van zwemstijl met veel succes. Enkele voorbeelden zijn de Brownlee broers, Harry Wiltshire (eerste zwemmer uit het water in Ironman Hawaii  2016), Richard Varga (eerste zwemmer uit het water op de OS in London en Rio), Gregorio Paltrinieri (Olympisch Kampioen Rio 1500m), Janet Evans, Laure Manadou, ....

Als kind zwemmend werd hun potentieel niet volledig erkend omdat de meeste zwemafstanden bij de jeugd relatief kort zijn, en dus meest geschikt voor zwemmers met een sprinter fysiologie. 

Hier zie je een klassieke Swinger in actie (elite open water zwemmer Melissa Benson):



Let op hoeveel ritme in deze stijl zit en let ook vooral op de "swinging" arm bij het overhalen. Het is van die manier van overhalen dat de naam "Swinger" werd bedacht. Swingers verkiezen deze manier van overhalen en dat is perfect voor open water zwemmen. De hoge hand positie heeft totaal geen moeite met het golvende water en de open arm zorgt ook voor minder weerstand van een wetsuit rond de schouders. 

Onderwater zien we regelmatig deze beenbeweging bij een Swinger:



Deze beenbeweging wordt de 2-takt genoemd omdat er steeds 2 beenbewegingen zijn per arm cyclus (in tegenstelling tot de 6-takt waar 6 beenbewegingen zijn per arm cyclus). Niet alle Swingers gebruiken de 2-takt (ongeveer 50% van de Swingers doet het). 

Bij niet-elite swingers zien we dikwijls een iets minder efficiënte 2-takt beweging en dat verdient wel wat aandacht (bijvoorbeeld tijdens een 121 video analyse):



Slag lengte

Swingers gebruiken niet de lange glijdende zwemstijl en het ziet er misschien allemaal wel wat gehaast of schokkerig uit. Dat is ook één van de redenen waarom deze zwemmers niet altijd gerespecteerd worden. Maar vergis je niet, indien goed uitgevoerd, is dat een heel snelle en efficiënte manier van zwemmen - en het is de ideale manier voor velen.

Vergelijk dit type van zwemmen met het fietsen op een klein verzet, elke pedaalslag (of armslag in het zwemmen) kost minder moeite maar je kan er gewoon meer doen. De verminderde kracht nodig voor deze stijl, maakt het voor de elite triatleten de perfecte manier van zwemmen, door hun lenigheid in hun bovenlichaam. Door deze kortere, snellere slag te ontwikkelen hebben ze niet de spiermassa nodig die we zien bij de elite zwemmers - en dit is dan weer een erorm voordeel in het lopen op het einde van de wedstrijd.

Afhankelijk van hun lengte en hun arm lengte, hebben Swingers ongeveer 42 tot 60 slagen nodig per 50m (18 tot 25m voor 25m). Zonder twijfel kan een zwemmer met hun mogelijkheden het doen met veel minder slagen, maar dat is voor de Swingers niet optimaal.


Moeten Swingers nu worden omgevormd tot Smooths?

In 1 woord, NEE! 
Swingers zwemmen met een stijl die van nature uit het best bij hen past en de recente resultaten van de Swingers in Open Water en Triatlon bewijzen dat dit heel efficiënt is. Het is helemaal onjuist om te beweren dat deze stijl van zwemmen hun resultaten negatief beïnvloedt. Het is zelfs een enorm voordeel om met deze stijl in open (turbulent) water te zwemmen. 

Net als elke zwemmer zullen er ook bij de Swinger wel enkele actiepunten zijn die kunnen verbeterd worden, maar deze verbeteringen betekenen zeker niet het volledig omscholen van de zwemmer.

Als je een poging doet om bij een Swinger een langere slag aan te leren, krijg je gegarandeerd het omgekeerde effect : ze zullen trager en minder efficiënt worden. Deze langer stijl past gewoon niet bij deze zwemmers. 

Enkele Swinger gegevens

Typische snelheid : tussen 3:50 en 6:30 voor 400m. 

Typische slagfrequentie : 65 - 110(!) Slagen per minuut

Vindt zwemmen leuk.
Doet graag lange sets waar ze goed kunnen doorzwemmen.
Doet niet zo graag de techniek sets met veel uitleg van de coach.
Haat de kortere sprint sets.



What's next?

Bij het verbeteren van de Swingers komt het er vooral op aan op het goede te blijven behouden, terwijl er verder gewerkt wordt aan het fijn afstellen. Het verbeteren van de 2-takt beenbeweging en het ritme in de slag zijn vaak voorkomende aspecten in het verbeterproces.
Maak zeker niet de fout om uw slag langer en trager te willen maken!



De Swim Types

SwimSmooth heeft 6 verschillende swimtypes gedefinieerd op basis van de fouten en prioriteiten. Weten in welke groep je thuishoort is de ideale manier om het verbeteren van uw individuele zwemstijl te starten.
Het is niet zo dat elke zwemmer voor 100% in een categorie past, maar je zal vaststellen dat er altijd wel een swimtype is voor een groot deel overeenkomt met uw eigen zwemstijl.



Om alles beter te begrijpen, zijn de figuren van de verschillende Swim Type's nogal humoristisch opgevat. Maar vergis je niet, de inzichten achter elk type zijn het werk van een lange studie op duizenden zwemmers in de laatste 10 jaar.

Volgende week bespreken we de ster van het zwembad, de Smooth.

Swim Smooth!



Swim Type4....de Overglider

Het idee om een efficiëntere zwemmer te worden door "lang te glijden" tijdens het zwemmen is een veelgehoorde verkeerde instelling bij zowel zwemmers als coaches.

In het vierde deel van onze serie over de swim types zullen we zien wat de gevolgen zijn wanneer je bewust een glijfase en pauze inbouwt in een poging om uw zwemslag zo lang mogelijk te maken. We noemen dit type zwemmers de Overgliders: 


Swim Type  4: De Overglider

De Overglider is in de meeste gevallen mannelijk en is iemand die op zichzelf heeft leren zwemmen. Na het lezen van verschillende boeken over zwemtechniek, raadplegen van YouTube clips en het lezen van verschillende blogs hebben ze een beeld gevormd van hoe efficiënt te zwemmen...en het liefst om met zo weinig mogelijk slagen te kunnen zwemmen.

Overgliders zwemmen meestal tussen de 1:35 en 1:55/100m, maar ze kunnen ook serieus trager zijn als ze nog verder en langer proberen te glijden - in feite, hoe langer ze glijden, hoe trager ze worden.
Hier zien we een klassieke Overglider in actie:



Let vooral op de pauze aan het begin van elke slag en zie hoe zijn elleboog zakt onder zijn hand en hoe hij op die manier bij elke slag zichzelf afremt. We noemen dit "de handrem aantrekken":



Natuurlijk, op die manier de "handrem aantrekken" zorgt niet alleen voor een enorme weerstand die moet worden overwonnen, maar het wegzakken van de elleboog maakt het ook heel moeilijk om nog een goede catch uit te voeren.  Overgliders proberen om zo efficiënt mogelijk te zwemmen, maar de ironie is dat door het invoeren van die te lange glijfase, ze eigenlijk het omgekeerde effect bekomen en net minder efficiënt worden. 

De positie aan het begin van uw zwemslag zou er zo moeten uitzien: uw elleboog hoger dan uw pols en uw pols hoger dan uw vingertoppen:



In deze positie stroomt het water over de rug van uw hand en dat helpt om de catch in te zetten. Deze handpositie maakt het onmogelijk om te pauzeren aan het begin van de slag.


Overgliders en slagfrequentie

Een pauze introduceren bij elke slag heeft natuurlijk een negatief effect op de slagfrequentie. De meeste Overgliders zitten tussen de 50 tot 56 SPM (Slagen per Minuut).

Extreme Overgliders zitten zelfs nog lager met een slagfrequentie tussen de 40 en 50 SPM. Deze extreem lage slagfrequenties maken het wel heel moeilijk en deze overgliders beginnen zelfs te zinken (wat de weerstand nog verhoogd!).

Als je zelf een Overglider bent, en je volgt Swim Smooth al een tijdje, zal je al begrepen hebben dat je best uw slagfrequentie wat opdrijft. 
Spijtig genoeg zal je vaststellen dat het verhogen van uw slagfrequentie heel moeilijk wordt zolang je uw handpositie aan het begin van uw slag niet hebt verbeterd. 

Hier zien we een voorbeeld van een Overglider die zijn slagfrequentie probeert te verhogen zonder zijn handpositie aan te passen....dat is heel hard werken.

Een betere manier om uw slagfrequentie te verhogen is om eerst uw handpositie te verbeteren. Een betere handpositie zal onmiddellijk een positief effect hebben en uw slagfrequentie met enkele slagen per minuut zonder moeite doen stijgen.


De Overglider Kickstart

Een ander probleem dat we regelmatig zien bij dit lange glijden is die specifieke kick-start die volledig uit de knieën komt:



Het overmatig plooien van de knie tijdens deze beweging zorgt voor een enorme weerstand: 



Overgliders doen dit als een gevolg van het te lange glijden. We noemen dit de kickstart omdat deze beweging de zwemmer opnieuw op gang moet "kicken" na elke (te lange) glijfase. Dit probleem in de beenbeweging zal je niet oplossen door overmatig benen te trainen....los de pauze op aan het begin van de slag en die kickstart zal vanzelf verdwijnen. Nog een voorbeeld van Swim Smooth's oorzaak en gevolg methodologie!

Enkele Overglider gegevens

Typische snelheid : tussen 6:30 en 8:00 voor 400m. Extreme Overgliders kunnen nog een heel stuk trager zijn.

Typische slagfrequentie : 50-56 Slagen per minuut (Extreme Overgliders : 40-50)

Vindt vooral korte techniek sessies en het tellen van de slagen leuk.
Doet veel opzoekwerk over zwemmen.
Vindt het niet leuk om iets nieuws te proberen.
Vindt het ook niet leuk om snel en/of langere stukken te zwemmen uit vrees dat dit zijn techniek negatief gaat beïnvloeden.


What's next?

Heel wat Overgliders hebben het soms al wat opgegeven met hun zwemmen omdat er, ondanks de vele techniektrainingen, toch maar geen verbetering zichtbaar is. Maar geef zeker de moed niet op! Gebruik de juiste drills om uw catch te verbeteren en haal die pauze uit uw zwemslag. Deze verbetering van catch zal uw slagfrequentie doen stijgen.....dit zal uw weerstand verminderen en uw stuwing verhogen zonder extra moeite!

Probeer de optimale slagfrequentie te vinden waarin je snel en efficiënt zwemt zonder tegen het water te vechten.




De Swim Types

SwimSmooth heeft 6 verschillende swimtypes gedefinieerd op basis van de fouten en prioriteiten. Weten in welke groep je thuishoort is de ideale manier om het verbeteren van uw individuele zwemstijl te starten.
Het is niet zo dat elke zwemmer voor 100% in een categorie past, maar je zal vaststellen dat er altijd wel een swimtype is voor een groot deel overeenkomt met uw eigen zwemstijl.



Om alles beter te begrijpen, zijn de figuren van de verschillende Swim Type's nogal humoristisch opgevat. Maar vergis je niet, de inzichten achter elk type zijn het werk van een lange studie op duizenden zwemmers in de laatste 10 jaar.

Volgende week bespreken we de Swinger.

Swim Smooth!




Swim Type3....De Kicktastic

Geplaatst op 30/04/2019 - Kicktastic, Rebecca Adlington, Swim Smooth, Swim Type
In deel3 van het Swim Type overzicht bekijken we de Kicktastic. Deze jongens en meisjes zijn gekend voor hun overdreven beenbeweging maar waarom doen ze dat, en wat moeten ze doen om een betere zwemmer te worden?


Swim Type 3: De Kicktastic

De Kicktastic is heel dikwijls een dame en heeft soms ook een achtergrond in het zwemmen (als kind). Na een lange onderbreking met geen zwemmen zijn ze als volwassene opnieuw gestart.

Het zijn competente zwemmers met een snelheid in de omgeving van 1:35 tot 1:55 /100m, Kicktastics hebben het gevoel dat ze maar 1 snelheid hebben en ze zwemmen ook helemaal niet graag met een pull-buoy.

Zoals de naam al aangeeft, Kicktastic's hebben een heel prominente beenbeweging:


Deze beenbeweging kan heel krachtig zijn over kortere afstanden, maar over langere afstanden begint de beenbeweging wat te stabiliseren in een goed ritme.

Kicktastic's hebben een tekort aan propulsie/stuwing uit de armen en dit proberen ze te compenseren door een hogere beenfrequentie.

Het probleem met de catch kan in 2 grote stukken worden opgedeeld. Eerst en vooral zien we dat de Kicktastic's hun elleboog laten zakken tijdens de catch waardoor de palm van hun hand naar voor is gericht bij het begin van de slag:



In dat deel van de slag, zou haar hand in de positie moeten staan zoals hieronder is afgebeeld (foto van Rebecca Adlington, ex-Olympisch kampioene op 400m en 800m):



Ten tweede zien we dat Kicktastic's ook de neiging hebben om door te trekken met een gestrekte arm onder het lichaam. Die arm gaat dan ook heel dikwijls ook ver naar buiten zoals we hier zien:


Het doortrekken met een gestrekte arm zorgt voor heel weinig stuwing, maar zet wel enorm veel stress op de schoudergewrichten en spieren. Dit is de reden waarom Kicktastic's vinden dat ze niet genoeg kracht hebben in hun bovenlichaam om te zwemmen. Dat is niet correct want door het plooien van de elleboog zoals we hier Rebecca Adlington zien doen, worden de veel sterkere borst -en rugspieren gebruikt wat het doorhalen veel gemakkelijker zal maken: 



Het vooraanzicht onder water toont bij de Kicktastic steeds duidelijk de hierboven vermelde fouten aan:



Let erop hoe weinig stuwing er uit de armen komt en hoe hard de benen werken om toch een minimum aan snelheid te kunnen behouden.


Wetsuits en Pull Buoys

Het zal duidelijk zijn dat de Kicktastic helemaal niet houdt van het zwemmen met een pull-buoy aangezien de grootste stuwing (uit de benen) wordt weggehaald.
Maar waarom vinden de Kicktastic's het ook niet leuk om te zwemmen met een wetsuit? Wel, de Kicktastic heeft van nature uit een heel goede, horizontale, ligging in het water. De wetsuit gaan hen echter nog wat hoger in het water doen liggen waardoor de voeten uit het water komen bij hun beenbeweging. Dat zorgt voor een heel ongebalanceerd en onstabiel gevoel in het water.

Daar zijn 2 oplossingen voor:
- Investeer in een wetsuit die wat minder drijfvermogen heeft.
- Kijk iets verder vooruit terwijl je zwemt:




Hier komt nog eens het individuele aspect van zwemcoaching aan bod. Veel Kicktastic's werden verteld om recht naar beneden te kijken, en dit is een heel slecht advies voor dit type zwemmers: 



Enkele Kicktastic gegevens

Typische snelheid : tussen 6:30 en 8:00 voor 400m. De Kicktastic is sterker over langere afstanden, maar vindt zelf dat hij/zij niet kan sprinten.

Typische slagfrequentie : 60-70 Slagen per minuut

Vindt vooral trainingssessies met veel afwisseling leuk en haat de langere uithoudingstrainingen. Dit wordt snel als saai ervaren door een Kicktastic.

Vindt het ook niet leuk als zij/hij te veel aandacht krijgt van de coach.

Vindt wedstrijden over langere afstanden leuk.



What's next?

Het grote doel bij het verbeteren van een Kicktastic is om meer stuwing te krijgen uit de armen. Het verbeterprocess moet dan ook gericht zijn om het ontwikkelen van een betere catch en pull.

Van zodra de stuwing is verbeterd, zal er van nature uit minder drang zijn om die hoge beenfrequentie aan te houden. Het moet helemaal niet de bedoeling zijn om de beenbeweging volledig stil te leggen, maar breng die terug naar een frequentie die minder energie vraagt. Kicktastic's blijven sowieso bij een 6-takt beenbeweging want een 2-takt past gewoon niet bij hun stijl.


De Swim Types

SwimSmooth heeft 6 verschillende swimtypes gedefinieerd op basis van de fouten en prioriteiten. Weten in welke groep je thuishoort is de ideale manier om het verbeteren van uw individuele zwemstijl te starten.
Het is niet zo dat elke zwemmer voor 100% in een categorie past, maar je zal vaststellen dat er altijd wel een swimtype is voor een groot deel overeenkomt met uw eigen zwemstijl.



Om alles beter te begrijpen, zijn de figuren van de verschillende Swim Type's nogal humoristisch opgevat. Maar vergis je niet, de inzichten achter elk type zijn het werk van een lange studie op duizenden zwemmers in de laatste 10 jaar.

Volgende week bespreken we de Overglider.

Swim Smooth!





De Bambino stimuleren!

Geplaatst op 30/04/2019 - bambino, jono van hazel, Swim Type, tempo trainer
In deel 2 van onze 6-delige serie over de Swim Types, bespreken we vandaag de Bambino en de typische aspecten van hun zwemslag. Als je jezelf herkent als een Bambino, probeer dan goed te begrijpen wat je limiterende factoren zijn. Het begrijpen van die factoren is al een eerste stap in een betere zwemtechniek.


Swim Type 2: De Bambino


De Bambino is iemand die relatief nieuw is in het zwemmen en enorme problemen ondervindt in het zwemmen van crawl (zeker in eerste instantie).

De bambino's hebben nogal een gebrek aan zelfvertrouwen in het water en ze vinden van zichzelf dat ze "trage" of "minder begaafde" zwemmers zijn. Maar net als elke andere zwemmer kunnen ook zij enorme verbeteringen noteren in zowel hun techniek als hun snelheid, zolang ze maar aan de juiste dingen werken.

Het meest typische kenmerk van hun zwemtechniek is, dat het nogal traag en voorzichtig gaat:



Als je dit vergelijkt met een sterkere zwemmer zoals hieronder, dan zie je onmiddellijk het verschil. De sterkere zwemmer heeft een veel beter ritme:



Bambinos reageren helemaal verkeerd op de traditionele zwem coaching dat vraagt om de slagfrequentie te doen dalen en een langere slaglengte te ontwikkelen!  In de meeste gevallen hebben zij niet de kracht of lichaamsbouw om dit te doen. Het gevolg van deze coaching met deze zwemmers is dat ze nog trager worden, en nog meer vertrouwen verliezen.

Het klinkt misschien niet logisch voor iemand die geen zwem achtergrond heeft, maar de sleutel tot het verbeteren van een Bambino is focussen op een beter (en hoger) ritme. Je zal misschien denken dat zwemmen met een hoger ritme meer vermoeiend is, maar voor de Bambino gaat dit hoger ritme het zwemmen net gemakkelijker maken...zolang je daar niet te ver in gaat.

Een van de beste manieren om een hogere slagfrequentie te zwemmen, is het gebruik van de Finis Tempo Trainer Pro (in Mode3, de Stroke Rate mode). Probeer om uw slagfrequentie met 3 tot 5 slagen per minuut (SPM) te verhogen en je zal versteld staan hoe veel gemakkelijker dit voelt!  Wie de blog van vorige week over de Arnie heeft gelezen, zal vaststellen dat dit advies net het omgekeerde is van vorige week. Dit toont nog eens het individuele aspect van de coaching aan. Niet iedereen is gebaat met hetzelfde advies...


Wegzakkende Arm tijdens het ademen

Een klassieke fout dat bijna alle Bambino's maken is dat hun voorliggende arm volledig wegzakt onder hun lichaam bij het ademen:




Deze voorliggende arm dient eigenlijk als steun tijdens het ademen en moet dus vooraan liggen. Hieronder zien we een mooi voorbeeld van Jono Van Hazel:




Dit wegzakken gebeurt enkel bij het ademen. Dit zorgt er wel voor dat het ademen heel moeilijk gaat en soms zakt de mond zelfs onder het wateroppervlak.  Dit is dan ook één van de redenen waarom de Bambino's gaan over-roteren en wegdraaien met hun hoofd tijdens het ademen om zeker genoeg lucht binnen te krijgen:




Dit over-roteren en wegdraaien met het hoofd kan dan op zijn beurt leiden to stijfheid in de spieren rond de nek na het zwemmen.

Van zodra we dit wegzakken van de arm kunnen vermijden, zal de Bambino veel gemakkelijker kunnen ademen:



Enkele Bambino gegevens

Typische snelheid : tussen 9:00 en 16:00 voor 400m. Bambino zal hoogst waarschijnlijk even moeten pauzeren na elke lengte om op adem te komen

Typische slagfrequentie : 45-55 Slagen per minuut

Vindt het leuk om tips te krijgen van een vriendelijke coach.
Is heel tevreden bij elke verbetering, hoe klein ook, in het zwemmen.

Vindt moeilijke drills en/of trainingen niet leuk.
Bang voor het zwemmen in open water.


What's next?

Bambino's vereisen een alternatieve benadering om hun zwemtechniek te verbeteren. Bambino's zijn direct geholpen met het werken aan timing, ritme en watergevoel. Dat zijn aandachtspunten die in traditionele coaching maar aan bod zouden komen bij ervaren zwemmers. 



De Swim Types

SwimSmooth heeft 6 verschillende swimtypes gedefinieerd op basis van de fouten en prioriteiten. Weten in welke groep je thuishoort is de ideale manier om het verbeteren van uw individuele zwemstijl te starten.
Het is niet zo dat elke zwemmer voor 100% in een categorie past, maar je zal vaststellen dat er altijd wel een swimtype is voor een groot deel overeenkomt met uw eigen zwemstijl.



Om alles beter te begrijpen, zijn de figuren van de verschillende Swim Type's nogal humoristisch opgevat. Maar vergis je niet, de inzichten achter elk type zijn het werk van een lange studie op duizenden zwemmers in de laatste 10 jaar.

Volgende week bespreken we de Kicktastic.

Swim Smooth!

Wat is uw Swim Type? Ben jij een Arnie

Geplaatst op 30/04/2019 - Arnie, laaghangende benen, Swim Type
In de komende weken gaan we in de Swim Smooth België blog steeds één van de 6 Swim Types verder toelichten. Probeer te achterhalen welk swim type je bent om te begrijpen wat de belangrijkste beperkende factoren zijn. Van zodra je die  factoren kent, ben je al goed op weg om een betere zwemmer te worden.

Deze week gaan we van start met de Arnie:


Swim Type 1: De Arnie / Arnette

De Arnie (en de vrouwelijke versie,  Arnette!), is de zwemmer die constant vecht tegen het water. In veel gevallen zijn dat altetisch gebouwde types, met heel dikwijls een sportieve achtergrond, maar relatief nieuw in het zwemmen. Als triatleten zijn dit meestal sterke fietsen en lopers maar hun zwemmen is de beperkende factor.

Arnies vinden hun mindere zwemprestaties heel frustrerend, maar het zijn wel de zwemmers die door hun sportieve achtergrond en mits een aangepaste training, een enorme progressie kunnen maken. Maar om die progressie te kunnen maken zullen ze vooral moeten werken aan hun technische beperkingen.

Het zonder twijfel grootste probleem bij een Arnie zijn de laaghangende benen. Deze lage ligging in het water zorgt voor een enorme weerstand die steeds overwonnen moet worden:



Een betere ligging zou de primaire focus moeten zijn en een belangrijke manier om dit te bekomen is het verbeteren van de beenbeweging. Zoals hierboven te zien, de meeste Arnies plooien heel veel de knieën tijdens de beenbeweging en dat verbruikt niet alleen heel veel energie, maar zorgt er ook voor dat de benen gaan zakken. 

De meeste Arnies duwen het water naar beneden bij het begin van de onderwater beweging (deze fase wordt de catch genoemd):



Het water naar beneden duwen is heel lastig en deze beweging zorgt er ook voor dat uw bovenlichaam uit het water wordt geduwd....waardoor uw benen gaan zakken. Techniek oefeningen om het water naar achter te duwen in plaats van naar beneden zullen hier een grote hulp zijn. 

Bij bijna alle Arnies kunnen we ook het overkruisen vaststellen wat hen als een slang in het water doet bewegen:



Dit overkruisen is ook de oorzaak van de schaarbeweging die we kunnen zien bij de benen. Deze schaarbeweging zorgt op zijn beurt voor nog meer weerstand, met opnieuw zinkende benen tot gevolg. 


Slagfrequentie

De meeste Arnies hebben een relatief goed ritme in hun slag, maar een kleine verlaging van de slagfrequentie op korte termijn zou hun zwemtechniek zeker goed doen. Deze verlaging moet zeker niet drastisch zijn want we willen zeker het ritme niet uit het zwemmen halen, maar een lagere slagfrequentie zal je wat extra tijd geven om uw techniek wat beter te verzorgen.
Een ideaal hulpmiddel om uw slagfrequentie te controleren is de Finis Tempo Trainer.
Gebruik de Tempo Trainer om de slagfrequentie met 3 tot 5 slagen per minuut te verlagen en dit zal in veel gevallen al genoeg zijn om de Arnie sneller en efficiënter te laten zwemmen, zonder enig techniek werk te hebben gedaan.


Enkele Arnie gegevens

Typische snelheid : tussen 8:00 en 12:00 voor 400m (maar Arnies zijn heel wat sneller op kortere afstanden)

Typische slagfrequentie : 65-80 Slagen per minuut

Vindt het leuk om te zwemmen met Pull buoys.
Vindt korte sprinttrainingen leuk.
Heeft een groot voordeel bij het zwemmen met een wetsuit.
Haat de langere trainingsets.
Vindt zwemmen met een elastiek rond de enkels verschrikkelijk.


What's next?


Arnies zijn nogal "strevers" met een tomeloze ambitie. Het kan niet snel genoeg vooruit gaan. Maar deze ambitie moet wat in toom gehouden worden als het op het zwemmen aankomt. Voer de juiste drills uit zonder te overhaasten. Een goede uitvoering is hier veel belangrijker dan de gezwommen afstand of snelheid.


De Swim Types

SwimSmooth heeft 6 verschillende swimtypes gedefinieerd op basis van de fouten en prioriteiten. Weten in welke groep je thuishoort is de ideale manier om het verbeteren van uw individuele zwemstijl te starten.
Het is niet zo dat elke zwemmer voor 100% in een categorie past, maar je zal vaststellen dat er altijd wel een swimtype is voor een groot deel overeenkomt met uw eigen zwemstijl.



Om alles beter te begrijpen, zijn de figuren van de verschillende Swim Type's nogal humoristisch opgevat. Maar vergis je niet, de inzichten achter elk type zijn het werk van een lange studie op duizenden zwemmers in de laatste 10 jaar.

Volgende week bespreken we de Bambino.

Swim Smooth!

Op wie en op wat te letten tijdens het zwemmen in Ironman Hawaii?

Aanstaande zaterdag is het weer de hoogdag van de triatlon met de Ironman in Hawaii.
Wat de wedstrijd betreft zijn er genoeg gespecialiseerde websites die de nodige voorspellingen en analyses zullen doen, maar hier bij Swim Smooth België gaan we eens het zwemmen wat nader bekijken.

Wie moeten we in het oog houden?

We weten allemaal wel dat je op het zwemonderdeel de Ironman niet kan winnen, maar je kan die misschien wel verliezen. Het is voor de "iets mindere" elite triatleten heel belangrijk om de achterstand niet te groot te laten worden en zich eventueel vast te klampen in een groepje tijdens het zwemmen.
Vorig jaar werd er vooral heel tactisch gezwommen, en kwam er een groep van 15 triatleten, waaronder heel wat favorieten, nagenoeg samen uit het water.
Ondanks die tactische wedstrijd, was het toch Harry Wiltshire uit Groot-Brittanië die eerst uit het water kwam. Harry is er dit jaar terug bij en hij heeft tijdens interviews al enkele keren gezegd dat hij niet van plan is om weer mee te doen aan het tactisch steekspel. Harry Wiltshire is dus onze favoriet om het eerst uit het water te komen na de 3,8 km zwemmen.
Harry Wiltshire, onze kandidaat om als eerste uit het water te komen in Hawaii

Bij de vrouwen, bestaat er wat ons betreft niet al te veel twijfel. Lucy Charles, ook uit Groot-Brittanië komt als eerste uit het water en de vraag is alleen met hoeveel minuten voorsprong. Lucy is pas 24 en dit zal haar eerste deelname zijn in Hawaii als pro (ze won 2 jaar geleden wel al de age groep categorie) maar heeft een heel degelijke zwem achtergrond. Eerder dit jaar won ze al Ironman Lanzarote en had ze na het zwemmen al een voorsprong van 5 minuten op de 2de dame. In Ironman Frankfurt werd ze tweede, maar ook hier zwom ze 5 minuten sneller dan hun concurrentes.
Met zwemtijden rond de 47 - 48 minuten zal ze zelfs heel wat professionele mannen achter zich laten.

Lucy Charles, komt bijna zeker als eerste aan wal in Hawaii


Specifieke zwemtechnische aspecten

Zowel Harry Wiltshire als Lucy Charles behoren tot het Swim Smooth type Swinger. (Lees deze blog voor meer info over dit swim type)
Enkele typische kenmerken voor de swingers zijn de overhaal met gestrekte armen en een heel hoge slagfrequentie. In onderstaande video's zien je zowel Harry Wiltshire als Lucy Charles aan het werk.

Harry Wiltshire, een swinger van het zuiverste soort


Lucy Charles

Voor meer informatie, analyse van hun techniek en video materiaal kan je steeds op de Swim Smooth Guru terecht.

Drafting

Wat verder na de kop van de wedstrijd zullen we ongetwijfeld groepjes zien samenzwemmen. Bij de elite atleten is die drafting een onderdeel van het tactisch steekspel, maar wist je dat je tot 38% energie kan besparen door efficiënt te draften. Dat is een heel mooi voordeel en in dit type wedstrijden is alle energie die kan worden opgespaard heel nuttig.

Er zijn 2 verschillende methodes om te draften :

  • In de voeten zwemmen. Dit is de meest eenvoudige manier van drafting, maar kan ook al heel wat winst opleveren. 

  • In pijlvorm. Dat vraagt al wat meer oefening, maar de winst die je bij deze manier van draften krijgt is ook iets groter. Zeker de moeite om te oefenen.

Die manieren van draften zijn, net als andere openwater technieken, vaardigheden die je ook in het zwembad kan oefenen. Het is zeker de moeite waard!
Lees trouwens deze blog over drafting als je nog meer wenst te weten : http://www.swimsmoothbelgie.be/2016/07/drafting-in-het-zwemmendoe-ik-het-of.html



Swim Smooth!


Overwin uw angst voor het zwemmen in open water

Bijna elke zwemmer heeft, in meerdere of mindere mate, een soort angst om in open water te zwemmen.  

Naar schatting 50% van de zwemmers ondervinden een negatieve invloed op hun prestatie door enig vorm van angst in het open water. Die angst kan zich uiten in verschillende problemen als het verliezen van de focus om recht te zwemmen, het missen van de mogelijkheden om te draften (in de voeten zwemmen) of door controle te verliezen op de ademhaling (wat op zijn beurt de angst nog groter zal maken).
Voor misschien 5-10% van de zwemmers, is de angst voor open water zo groot dat dit hun hele race zal beïnvloeden. Een paniek aanval kan heel wat tijdsverlies of zelfs einde van de wedstrijd betekenen nog voor dat de wedstrijd goed en wel gestart is.

Veel zwemmers beschrijven dit gevoel als "niet leuk om in open water te zwemmen" of "bang van het open water", maar dat zijn wel heel algemene omschrijvingen van het probleem. In vele gevallen zijn er één of enkele specifieke aspecten van het open water zwemmen die voor die angst zorgen.

Hier zijn enkele klassieke voorbeelden van aspecten die voor angst kunnen zorgen:

• Troebel water
• Heel diep klaar water
• Koud water
• Claustrofobie door de beperkingen van de wetsuit
• Claustrofobie door de zwemmers rondom jou
• Beplanting of wier in het water
• Het gevoel van door elkaar geschud te worden
• Verlies van oriëntatie
• Het idee dat er vissen dicht bij jou zwemmen


De lijst is zeker niet compleet, maar kan al een startpunt zijn om even stil te staan wat in jouw geval de redenen voor angst zijn.

Eens je duidelijk hebt vastgelegd wat uw angsten zijn, kan je aan een plan werken om die angsten te overkomen. Probeer het overwinnen van die angsten op te nemen in uw training.

Veel van die angsten kan je zelfs overwinnen door heel regelmatig open water specifieke drills te doen in het zwembad (lees deze blog)

Zwem met uw vrienden heel dicht bij elkaar om het gevoel van het wedstrijdzwemmen na te bootsen. Je zal wel eens een duwtje krijgen of wat water binnen hebben, maar dat zijn allemaal goede trainingen voor de echte wedstrijd.

Als je een ongebalanceerd of onstabiel gevoel hebt, kan het een goed idee zijn om uw ritme en slagfrequentie wat omhoog te halen in het open water. Dit zal je een veel stabieler gevoel geven bij het zwemmen in het turbulente water en je zal direct heel wat comfortabeler zwemmen. Vooral bij de Swim Smooth types : Bambino en Overglider kan dit een groot verschil maken.


Als je naar een grote wedstrijd gaat (Ironman, Ironman70.3, Challenge....) waar je omstandigheden zal tegenkomen die je thuis niet kan trainen, dan is het een heel goed idee om de dagen voor de wedstrijd toch enkele keren te zwemmen op de plaats van de wedstrijd. Heel dicht op elkaar zwemmen, samen met vrienden, kan een goede voorbereiding zijn voor de wedstrijd waar je zolang naartoe hebt geleefd. 


Een strategie ontwikkelen om die angsten te overwinnen lijkt zo logisch, maar spijtig genoeg zijn er heel weinig atleten die daar bij stilstaan en effectief een strategie hebben. Velen kunnen niet aan de drang weerstaan om plaatsen te vermijden waar je die angsten hebt, maar op training zou je nu net het omgekeerde moeten doen.  Zwem samen met een vriend of zorg voor iemand die je vergezelt met een kayak en dat zal zeker helpen om uw angsten langzaam te overwinnen. 

Angsten overwinnen is niet het leukste om te doen, maar bijt door de zure appel heen en dat zal uw mogelijkheden in het open water zwemmen zeker ten goede komen!

Swim Smooth!