tempo trainer

5 tips om het openwater zwemmen wat gemakkelijker te maken

In dit nieuw artikel geven we vijf praktische tips om de aanpassing van het zwembad naar het open water wat gemakkelijker te maken. Probeer ze uit en je zal wel zien dat het iets gemakkelijker zal zijn om in open water te zwemmen.



1. Experimenteer met een overhaal met een meer gestrekte arm 


Bekijk maar de video’s van elite openwater zwemmers en triatleten en je zal vaststellen dat heel wat van die zwemmers met een meer of minder gestrekte arm overhalen. Dat geeft je nog een bijkomend voordeel als je met een wetsuit zwemt, want die meer gestrekte arm zal enorm veel stress van uw schouders halen. In turbulent water of wanneer er veel zwemmers rondom jou zwemmen zal de meer gestrekte arm ook meer ruimte creëren en zal je minder last hebben van de golven. 


De arm hoeft echt niet volledig gestrekt te zijn. Iets meer strekken van de elleboog kan al voldoende zijn om de ruimte te creëren, zoals in deze korte video is te zien: 






2. Experimenteer met een hogere slagfrequentie


Vooral in water met veel turbulentie is het zwemmen met een hogere slagfrequentie heel efficiënt. Een hogere slagfrequentie hoeft niet te betekenen dat het lastiger wordt om te zwemmen. Vergelijk het met het fietsen met een kleinere versnelling. Elke slag vraagt minder moeite, maar je doet wel meer slagen. 


Om die snellere slagfrequentie te bekomen start je uw catch iets vroeger aan het begin van de slag. Het is soms moeilijk om uit te maken wat nu nog efficiënt is en wat misschien te snel is. Daarom raden we aan om even uw slagfrequentie (=slagen per minuut) te meten en zwem daarna met een frequentie dat 5-6 slagen per minuut hoger is. De Finis Tempo Trainer is daarvoor het ideale hulpmiddel om je te sturen met de slagfrequentie.


De beste open water zwemmers kunnen hun slagfrequentie moeiteloos aanpassen. Rustige, lange slagen als het water wat kalmer is en een hogere slagfrequentie als het wat ruwer wordt. 



3. Adem bilateraal (aan beide kanten)


Meen je dat nu echt? Yep! 

Bilateraal ademen maakt een enorm verschil als het op symmetrie aankomt....en symmetrisch zwemmen betekent rechter zwemmen! 


Je kan vele uren in het water liggen om te werken aan uw conditie en uw zwemtechniek, maar als je er niet in slaagt om recht te zwemmen in open water is veel van die moeite nutteloos geweest. We weten uit analyse van GPS data dat age group triatleten soms gemakkelijk 10% of zelfs 20% extra afstand afleggen omdat ze niet recht kunnen zwemmen.  Zelfs als je een paar seconden per 100m trager bent, je kan dit gemakkelijk terugwinnen in het open water als je bilateraal ademt en recht zwemt. 


Het is ook heel belangrijk om altijd te kunnen aanpassen volgens de omstandigheden. Stel dat je meedoet in een wedstrijd waar het zwemmen tegen de wijzers van de klok is maar je kan niet ademen aan de linkerkant, dan zal je heel wat problemen ondervinden om de kortste weg tussen de boeien te vinden. 



4. Focus op het uitademen


Heel wat zwemmers hebben in mindere of meerdere mate angst om in open water te zwemmen. Dat maakt het openwater zwemmen wat meer spannend, en één van de eerste fouten die worden gemaakt is het niet meer uitblazen van de ingeademde lucht onder water. 

Het ophouden van uw adem zorgt voor een CO2 opbouw in de longen en dat voelt heel onconfortabel aan en kan heel gemakkelijk tot een paniekaanval leiden.


De oplossing? Probeer in de eerste 5 tot 10 minuten van het zwemmen vooral te focussen op het rustig uitblazen onder water. Het CO2 niveau in uw longen zal zakken en je zal een gevoel van rust en controle ervaren. 


Een goede, gecontroleerde ademhaling zal je een gevoel van rust geven tijdens het zwemmen en dat zal zo veel leuker zijn.



5. Oefen regelmatig het navigeren


Goed kunnen navigeren en kijken waar je naartoe gaat is belangrijk. De truc bestaat erin om zo goed mogelijk vooruit te kijken zonder uw zwemtechniek te veel in de war te brengen. 

Je kan dit heel zeker al oefenen in het zwembad door regelmatig eens vooruit te kijken. 

Een leuke oefening is om elke lengte even vooruit te kijken om bijvoorbeeld de klok te lezen of om naar een ander object in het zwembad te kijken. 


Een goede techniek om te kijken bestaat erin dat je niet uw volledige hoofd uit het water heft, maar enkel uw ogen (zie onderstaande foto). 





...wat je niet moet doen is ademen en kijken op hetzelfde moment. De goede techniek is kijken vooruit en daarna uw hoofd draaien en ademen aan de zijkant. 





Swim Smooth!


De Stroke Rate Ramp Test - Deel4


In de voorbije reeks van berichten zijn we de slagfrequentie in detail gaan bekijken.
Het begon met de bespreking van de Stroke Rate Chart (lees hier). Daarna ging we gaan kijken wat je kan doen als je niet in de optimale zone zit (lees hier) en in het vorig artikel hebben we enkele slagfrequenties van topzwemmers bekeken (lees hier). In dit vierde en laatste deel gaan we in detail over de stroke rate ramp test. Dat is de test om uw optimale slagfrequentie te gaan bepalen.

De test zal je helpen om te bepalen wat uw slagfrequentie vandaag zou moeten zijn, rekening houdend met uw (beperkingen in uw) techniek.

Benodigdheden


Procedure

Tijdens de test ga je een reeks van 50m's zwemmen met steeds een korte pauze. De slagfrequentie tijdens de test wordt gecontroleerd door middel van de Finis Tempo Trainer (in mode3) en wordt gradueel opgebouwd. Neem een korte rust na elke 50m om de feedback te geven aan uw vriend(in) en om de slagfrequentie aan te passen op uw Tempo Trainer.

We starten de test met een slagfrequentie dat ongeveer 10 slagen onder uw natuurlijke slagfrequentie is. Uw natuurlijke slagfrequentie is de frequentie waarop je zwemt wanneer je een rustige training doet. Weet je wat die slagfrequentie is, verminder dit dan met 10 om te starten. Heb je geen idee wat uw natuurlijke slagfrequentie is, laat uw vriend(in) die aan de kant staat uw slagen tellen tijdens uw opwarming. (Tip: tel het aantal slagen, zowel links als rechts, voor 15seconden en doe dit maal 4).

Per 50m gaan we steeds de slagfrequentie met 3 slagen verhogen. Je kan zo ver doorgaan als je zelf wilt, maar eens je 15-25 slagen boven uw natuurlijke slagfrequentie zit, zou je genoeg informatie moeten hebben.

Tijdens het zwemmen van die 50m's vraag je aan uw vriend(in) om de zwemtijd op te meten met de chronometer en het aantal slagen te tellen dat je nodig hebt voor die 50m (tel zowel de linker- als rechterarm). Het is ook een goed idee om aan elke 50m een score te geven tussen 1 en 10, waarbij 1 heel gemakkelijk is en 10 maximale inspanning is.

Uw vriend(in) noteert alle informatie op het invulblad, maar om de test zo neutraal mogelijk uit te voeren, wordt er geen informatie gedeeld met de zwemmer tijdens de test.

Hieronder vind je een typisch voorbeeld van zo'n test.


Er bestaat geen magische formule om de optimale slagfrequentie te gaan berekenen.
Om de optimale slagfrequentie te gaan bepalen zoeken we naar de optimale verhouding tussen de inspanning en het resultaat. In dit resultaat zien we dat de zwemmer weliswaar nog steeds sneller zwemt boven de 57 slagen per minuut, maar hij heeft ook heel wat meer slagen nodig per 50m en hij moet meer inspanningen leveren om een heel kleine tijdswinst te boeken. Er is dus niet echt sprake meer van een efficiënte zwemstijl.

Afhankelijk van uw zwemtechniek, kan deze test heel verrassende resultaten opleveren. 
Voor zwemmers met een van nature uit heel trage slagfrequentie (en een (te) lange glijfase), zien we dat aan het begin van de test de tijden relatief traag zijn volgens de geleverde inspanning, maar eens de slagfrequentie hoger gaat (en die lange glijfase verdwijnt) zien we spectaculair snellere tijden met een relatief lage inspanning.

Voor elke zwemmer komt er wel een punt waar het meer een gevecht tegen het water wordt in plaats van efficiënt te zwemmen. Je zwemt wel nog steeds sneller (op 50m) maar de winst is nog heel klein en de inspanningen die moeten worden geleverd zijn veel groter. Het is duidelijk dat je dan hoger zit dan uw optimale slagfrequentie....


Hoe dikwijls moet je die test herhalen?

De test is een snapshot in de tijd en als je blijft werken aan uw zwemtechniek zal uw efficiëntie verder verbeteren, en zal ook uw optimale slagfrequentie anders zijn.
Het is dan ook een goed idee om deze test ongeveer om de 3 maand opnieuw te doen.


Swim Smooth Lanzarote - nog enkele plaatsen beschikbaar


De plaatsen voor de Swim Smooth stages in Club La Santa worden snel opgevuld!
Er zijn 3 stage weken beschikbaar:

  • van 22 maart 2020 tot en met 29 maart 2020 (nog 2 plaatsen beschikbaar)
  • van 29 maart 2020 tot en met 05 april 2020 (nog 5 plaatsen beschikbaar) 
  • van 05 april 2020 tot en met 12 april 2020 (eerste week van de Paasvakantie) (nog 8 plaatsen)

Swim Smooth!

De BMI chart voor zwemmers - Deel 2 - Opgepast als je in de blauwe zone zit

In onze blog van vorige week hebben we uw slagfrequentie als het ware voorgesteld als uw BMI voor het zwemmen.
Naar aanleiding van deze grafiek kregen we enkele opmerkingen van zwemmers die hun slagfrequentie registreren met hun uurwerk. Het is dan ook heel belangrijk om te weten dat de slagfrequenties die in dit artikel werden beschreven werden geteld voor beide handen. De slagfrequentie, gemeten door een Garmin bijvoorbeeld, telt maar 1 hand en moet dus worden verdubbeld om te worden vergeleken met de slagfrequenties in dit artikel.



Zwemmers die zich in de rode zone bevinden zouden de slagfrequentie iets naar beneden mogen halen en hun slag iets langer maken. Het ideale hulpmiddel om dit te doen is de Finis Tempo Trainer. Dit toestel heeft 3 verschillende modes en in Mode3 kan je de slagfrequentie instellen. Meet uw slagfrequentie en stel dit eerst in op de gemeten waarde. Probeer daarna de slagfrequentie geleidelijk wat te laten zakken (doe dit voorzichtig en zak met 2 tot 3 slagen per minnut) tot uw techniek comfortabel begint aan te voelen.

MAAR als je in de blauwe zone zit, ben je beter wat voorzichtig. Het uiteindelijke doel is om de slagfrequentie wat hoger te krijgen, maar in tegenstelling tot de zwemmers uit de rode zone, zal het niet zo gemakkelijk zijn om dit zomaar aan te passen. Het is niet zo dat je uw armen gewoon wat sneller moet ronddraaien en klaar. Misschien heb je dat al geprobeerd en voelde dit veel lastiger aan?

De reden waarom die hogere frequentie zo lastig is, kunnen we eigenlijk terugbrengen tot dezelfde oorzaak waarom je nu in de blauwe zone zit, met een te lage slagfrequentie. De kans is heel groot dat je nu aan het "overgliden" bent aan het begin van uw slag, waarbij uw elleboog en polsen helemaal gaan wegzakken en uw handpalm naar voor gericht staat (en je dus gaat afremmen).

Hier zie je hoe dit eruitziet onder water:



Als uw aandacht in de voorbije maanden/jaren vooral is gegaan naar het ontwikkelen van een heel lange slag (of lange glijfase), dan is het bovenstaande beeld het resultaat van uw werk.

We hebben dit een naam gegeven :  "de handrem aantrekken" en dit fenomeen wordt heel snel een gewoonte en je realiseert jezelf zelfs niet dat je dit aan het doen bent. Als je met deze beweging uw slagfrequentie probeert wat hoger te krijgen, zal je "de handrem" nog harder gaan aantrekken en zal je nog meer weerstand ondervinden en dit verklaart waarom het zoveel lastiger is om op die manier te zwemmen met een hogere slagfrequentie.

Alvordens uw slagfrequentie te verhogen, zal je eerst een betere catch moeten ontwikkelen. Een goede catch wordt gekenmerkt door de vingertoppen die steeds lager zijn dan uw pols en uw pols die steeds lager zit dan uw elleboog:



Als je deze positie goed onder controle hebt, zal die pauze in uw slag verdwijnen en zal uw slagfrequentie, zonder enige extra inspanning, al een stuk hoger zijn.
Zit je na die aanpassing nog steeds in de blauwe zone, dan kan je ook met behulp van de Finis Tempo Trainer, de frequentie nog iets hoger proberen te brengen. Omdat je deze rem uit uw zwemtechniek hebt gehaald, zal een hogere slagfrequentie zich onmiddellijk vertalen in een hogere zwemsnelheid!

In een volgend artikel gaan we de slagfrequenties van de elite zwemmers bekijken.

Video analyse en correctie sessie

De laatste 3 jaar zijn er intussen al meer dan 400 zwemmers en zwemsters van alle niveaus langs geweest voor onze video analyse en correctie sessies. Dit blijft sowieso de beste manier om uw individuele zwemtechniek bij te schaven.  Tijdens deze sessies wordt je niet alleen gefilmd van boven en onder water, maar gaan we in dezelfde sessie ook nog samen de video beelden gaan bekijken en is er ook nog een individuele techniek sessie.
Dit is een 90 minuten durende, puur individuele sessie waardoor je de aandacht van de coach met niemand moet delen.

Check hier voor verdere info en boeking.



Swim Smooth!

De Bambino stimuleren!

Geplaatst op 30/04/2019 - bambino, jono van hazel, Swim Type, tempo trainer
In deel 2 van onze 6-delige serie over de Swim Types, bespreken we vandaag de Bambino en de typische aspecten van hun zwemslag. Als je jezelf herkent als een Bambino, probeer dan goed te begrijpen wat je limiterende factoren zijn. Het begrijpen van die factoren is al een eerste stap in een betere zwemtechniek.


Swim Type 2: De Bambino


De Bambino is iemand die relatief nieuw is in het zwemmen en enorme problemen ondervindt in het zwemmen van crawl (zeker in eerste instantie).

De bambino's hebben nogal een gebrek aan zelfvertrouwen in het water en ze vinden van zichzelf dat ze "trage" of "minder begaafde" zwemmers zijn. Maar net als elke andere zwemmer kunnen ook zij enorme verbeteringen noteren in zowel hun techniek als hun snelheid, zolang ze maar aan de juiste dingen werken.

Het meest typische kenmerk van hun zwemtechniek is, dat het nogal traag en voorzichtig gaat:



Als je dit vergelijkt met een sterkere zwemmer zoals hieronder, dan zie je onmiddellijk het verschil. De sterkere zwemmer heeft een veel beter ritme:



Bambinos reageren helemaal verkeerd op de traditionele zwem coaching dat vraagt om de slagfrequentie te doen dalen en een langere slaglengte te ontwikkelen!  In de meeste gevallen hebben zij niet de kracht of lichaamsbouw om dit te doen. Het gevolg van deze coaching met deze zwemmers is dat ze nog trager worden, en nog meer vertrouwen verliezen.

Het klinkt misschien niet logisch voor iemand die geen zwem achtergrond heeft, maar de sleutel tot het verbeteren van een Bambino is focussen op een beter (en hoger) ritme. Je zal misschien denken dat zwemmen met een hoger ritme meer vermoeiend is, maar voor de Bambino gaat dit hoger ritme het zwemmen net gemakkelijker maken...zolang je daar niet te ver in gaat.

Een van de beste manieren om een hogere slagfrequentie te zwemmen, is het gebruik van de Finis Tempo Trainer Pro (in Mode3, de Stroke Rate mode). Probeer om uw slagfrequentie met 3 tot 5 slagen per minuut (SPM) te verhogen en je zal versteld staan hoe veel gemakkelijker dit voelt!  Wie de blog van vorige week over de Arnie heeft gelezen, zal vaststellen dat dit advies net het omgekeerde is van vorige week. Dit toont nog eens het individuele aspect van de coaching aan. Niet iedereen is gebaat met hetzelfde advies...


Wegzakkende Arm tijdens het ademen

Een klassieke fout dat bijna alle Bambino's maken is dat hun voorliggende arm volledig wegzakt onder hun lichaam bij het ademen:




Deze voorliggende arm dient eigenlijk als steun tijdens het ademen en moet dus vooraan liggen. Hieronder zien we een mooi voorbeeld van Jono Van Hazel:




Dit wegzakken gebeurt enkel bij het ademen. Dit zorgt er wel voor dat het ademen heel moeilijk gaat en soms zakt de mond zelfs onder het wateroppervlak.  Dit is dan ook één van de redenen waarom de Bambino's gaan over-roteren en wegdraaien met hun hoofd tijdens het ademen om zeker genoeg lucht binnen te krijgen:




Dit over-roteren en wegdraaien met het hoofd kan dan op zijn beurt leiden to stijfheid in de spieren rond de nek na het zwemmen.

Van zodra we dit wegzakken van de arm kunnen vermijden, zal de Bambino veel gemakkelijker kunnen ademen:



Enkele Bambino gegevens

Typische snelheid : tussen 9:00 en 16:00 voor 400m. Bambino zal hoogst waarschijnlijk even moeten pauzeren na elke lengte om op adem te komen

Typische slagfrequentie : 45-55 Slagen per minuut

Vindt het leuk om tips te krijgen van een vriendelijke coach.
Is heel tevreden bij elke verbetering, hoe klein ook, in het zwemmen.

Vindt moeilijke drills en/of trainingen niet leuk.
Bang voor het zwemmen in open water.


What's next?

Bambino's vereisen een alternatieve benadering om hun zwemtechniek te verbeteren. Bambino's zijn direct geholpen met het werken aan timing, ritme en watergevoel. Dat zijn aandachtspunten die in traditionele coaching maar aan bod zouden komen bij ervaren zwemmers. 



De Swim Types

SwimSmooth heeft 6 verschillende swimtypes gedefinieerd op basis van de fouten en prioriteiten. Weten in welke groep je thuishoort is de ideale manier om het verbeteren van uw individuele zwemstijl te starten.
Het is niet zo dat elke zwemmer voor 100% in een categorie past, maar je zal vaststellen dat er altijd wel een swimtype is voor een groot deel overeenkomt met uw eigen zwemstijl.



Om alles beter te begrijpen, zijn de figuren van de verschillende Swim Type's nogal humoristisch opgevat. Maar vergis je niet, de inzichten achter elk type zijn het werk van een lange studie op duizenden zwemmers in de laatste 10 jaar.

Volgende week bespreken we de Kicktastic.

Swim Smooth!

75 redenen waarom Ian Thorpe zo'n fantastische zwemmer was


Wie herinnert zich Ian Thorpe niet? Begin de jaren 2000 was hij één van de beste zwemmers op deze planeet met 5 Olympische Gouden medailles en 11 wereldtitels. Deze records werden intussen al verpulverd door Michael Phelps, maar het blijft toch een fantastische zwemmer.
Ian Thorpe werd beschouwd als de zwemmer met de perfecte techniek.


Luister naar de 3 verschillende biep geluiden, en welke frequentie zou overeenstemmen met de armfrequentie van Ian Thorpe?
A: B: C: 
(Stel je voor dat elke biep overeenkomt met een hand die in het water gaat, dus "biep" = linkerhand in het water, "biep" = rechterhand in het water enz.)


Wat denk je?



Het juiste antwoord is C, het snelst van de drie. Dat is 75 slagen per minuut (SPM). Als je zelf een Tempo Trainer Pro hebt en je hebt al eens geprobeerd om op deze slagfrequentie te zwemmen, dan zal je wel beseffen dat dit heel snel is.
Veel te snel om een glijfase in uw slag te hebben.

Velen herinneren Ian Thorpe als de zwemmer met een heel trage slagfrequentie maar dat is slechts een illusie gecreëerd door de lengte van zijn slag en zijn vloeiende stijl. In feite had Thorpe een lange en snelle techniek.....de ideale combinatie natuurlijk om medailles te winnen!

(Ter info, geluid A was 55 slagen per minuut en B was 65 slagen per minuut)

Een prachtige techniek

Hier is een heel interessant stukje uit Ian Thorpe's autobiografie This is me waarin hij spreekt over het tellen van de slagen in een 50m bad:

Ik kan tot 24 slagen per lengte gaan, maar dat is dan wel het laagste dat ik wil gaan. Ik kan gemakkelijk nog een 4-tal slagen minder, maar het gevaar bestaat dat ik dan meer begin te glijden en niet meer efficiënt zwem. 

Hier spreekt hij over het reduceren van zijn slagen tijdens een techniektraining, but interessant om weten is dat hij tijdens wedstrijden rond de 30-32 slagen per 50m zat. Dus bijna 10-12 slagen meer dan hij zou kunnen. (Merk op dat 30-32 slagen per 50m nog steeds fenomenaal is, en de kans bestaat dat jij daar wel iets meer slagen voor nodig hebt).

Daarbovenop zien we, als we enkele beelden vertraagd gaan bekijken dat er helemaal geen glijfase in zijn slag zit. Het verschil tussen het einde van zijn slag en het begin van een nieuwe slag zit tussen de 0,15 en 0,2 seconden (0,16 in onderstaand voorbeeld).


Dit toont nog maar eens aan hoe efficiënt zijn techniek wel was. Hij wou zijn slag niet zo lang als mogelijk maken, maar hij koos ervoor om een goede afweging te maken tussen slaglengte en slagfrequentie, rekening houdend met zijn lengte, conditie, mobilitieit en lichaamsbouw. 

En dat is nu iets wat iedereen onder ons zou moeten doen!

Haal die pauze en glijfase uit uw slag

Heel wat zwemmers werden en worden aangeleerd om hun slag zo lang mogelijk te maken en zo ver als mogelijk door te glijden. Dat is een instructie die we bij Swim Smooth fundamenteel betwisten (zelfs voor relatief nieuwe zwemmers).  Zoals Ian Thorpe schreef in zijn biografie, een te lange slag zal heel wat minder efficiënt zijn en die glijfase (en pauze) aan het begin van uw slag is een gewoonte die heel moeilijk af te leren is.


Een klassieke overglider heeft een veel lagere slagfrequentie (zelfs tot 45 slagen per minuut). Met deze lage slagfrequentie zit er geen vloeiend ritme in uw slag en zink je verder weg in het water.

Als je zelf een Overglider bent, en je deed al een poging om uw ritme wat hoger te brengen, dan zal je dat als moeilijk hebben ondervonden. Wat in deze omstandigheden in vele gevallen gebeurt is dat je alle andere bewegingen sneller uitvoert, maar die pauze blijft ongewijzigd. Probeer eerst die pauze weg te werken alvorens je uw slagfrequentie wilt verhogen.
Een goede manier om die pauze uit uw slag te halen is de sculling oefening (lees deze blog over de sculling) in combinatie met het zwemmen met een Tempo Trainer Pro.
Voorbeeld van een set:

  • Zwem 200m en meet uw natuurlijke slagfrequentie;
  • 6 x 50m scull met pull buoy - doe 12,5m sculling en zwem dan verder met uw Tempo Trainer ingesteld om uw gemeten slagfrequentie + 5 slagen (Mode3).
  • Zwem 3 x 100m met uw Tempo Trainer op uw nieuwe slagfrequentie.



Swim Smooth!

Doe je mee aan onze challenge?

Geplaatst op 24/10/2017 - CSS, SwimSquad, tempo trainer, Threshold
Hier is een leuke, kleine challenge om uw verbeteringen in het zwemmen op te volgen. Het is heel gemakkelijk om te doen en gemakkelijk om op te volgen.

GURU zegt : "Take on this challenge!"

Begin met uw huidige 400m besttijd en zoek die op in de linkerkolom van de onderstaande tabel. Let wel : die 400m is niet uw persoonlijk record, maar de beste tijd die je vandaag zou kunnen zwemmen. 
In de tabel zal je daarnaast uw "challenge" tijd per lengte vinden. Als uw huidige 400m bijvoorbeeld 8'00" is, dan kan je in de tabel een challenge tijd van 28" per lengte (in een 25m bad) of 56" per lengte (in een 50m bad) vinden. 
Neem nu uw Tempo Trainer Pro in mode 2 en programmeer het nummer zodat de Tempo Trainer beept op het juiste interval (elke 28 seconden in ons voorbeeld want we zwemmen in een 25m bad).

Het enige wat je moet doen is starten op het moment dat je een biep hoort, en probeer steeds aan het keerpunt te zijn als het opnieuw biept.
Uw uitdaging is om te zien hoe lang je in dat tempo zal kunnen zwemmen vooraleer je wat achterstand begint op te lopen. 

Aangezien dit tempo sneller is dan uw 400m tijd, zal dit in eerste instantie niet gemakkelijk zijn en de kans bestaat dat je de eerste keren maar 50m of 100m zal kunnen volgen....maar dat is normaal. Maar als je gedurende de komende maanden doelgericht blijft trainen, zal je vaststellen dat je steeds verder en verder zal kunnen zwemmen op dit tempo. Als je op het punt komt waarbij je 400m kan zwemmen in dat tempo, heb je een GROTE stap gezet in uw zwemprestaties!

Uw Challenge tijden!
uw 400m tijd*
per 25m in seconden
per 50m in seconden

12:00
41
83

11:45
40
81

11:30
40
79

11:15
39
78

11:00
38
76

10:45
37
74

10:30
36
73

10:15
36
71

10:00
35
69

9:45
34
68

9:30
33
66

9:15
32
64

9:00
31
63

8:45
31
61

8:30
30
59

8:15
29
58

8:00
28
56

7:45
27
54

7:30
26
53

7:15
26
51

7:00
25
49

6:45
24
48

6:30
23
46

6:15
22
44

6:00
21
43

5:45
20
41

5:30
20
39

5:15
19
37

5:00
18
36

4:45
17
34

4:30
16
32

4:15
15
30

4:00
14
29


* uw huidige 400m besttijd (niet uw persoonlijk record!).

Enkele kleine opmerkingen:

- Blijf rustig en kalm bij de start. Je zal snel moeten zwemmen, maar dat is geen reden om te stressen of paniekerig te zijn. Blijf uw ademhaling controleren en blaas rustig uit onder water.

- Het is snel zwemmen, maar toch is de kans groot dat je de eerste lengte nog sneller kan dan de beeper. DOE DAT NIET! Probeer onmiddellijk zo goed mogelijk in het juiste tempo te zwemmen.

- De 'challenge' tijden zijn sneller dan wat je normaal gezien op 750m, 1500m of 3800m zou zwemmen en probeer je daar niet al te veel op te fixeren. De challenge is er gewoon om uw limieten te verleggen. Het is zeker niet de bedoeling om in een triatlon of open water zwembad in dat "challenge" tempo te starten. Doe je dat wel....dan ben je veel te snel gestart en zal je later in de wedstrijd wegzakken.

- Dit "testje" kan je in principe in elke training inbouwen. Het is snel zwemmen, maar kort genoeg zodat het niet al te belastend is voor uw lichaam.

- Blijf de normale verdeling van uw trainingen aanhouden met een mix van techniek, CSS en uithouding. De test op zich zal je geen extra winst opleveren, maar het is gewoon een mogelijkheid om uw progressie op te volgen.

- Doe eerst een goede opwarming en wees ook niet bang om deze test eens op het einde van een training te doen. Ondanks de vermoeidheid van de training zou je er nog verbaasd kunnen zijn van hoe snel je nog kan zwemmen op het einde van de training. 

- Je kan dit zo dikwijls doen als je zelf wilt, maar wij raden aan om dit elke 2 weken te doen.

Deze challenge is leuk en heel eenvoudig om te doen.
Het is in geen geval de bedoeling dat deze challenge de normale CSS test zou vervangen. Het geeft je wel onmiddellijk feedback over uw progressie en kan een goede motivator zijn!

==============================================================
Heb je toch nog wat motivatie nodig voor deze sessies? Kom dan naar onze Swim Smooth SwimSquad waar we elke week, op woensdag om 6u30, een CSS/ threshold sessie hebben. In een groep kan je nog net iets meer dan individueel.
Op woensdag 08 november staat er trouwens een nieuwe CSS test gepland.
Voor info over de SwimSquad sessies (techniek, Threshold en Red Mist) klik hier.

Je kan nog steeds onze SwimSquad introductie pack aankopen (klik hier om te worden doorgestuurd).



Swim Smooth!

De Red Mist cyclus en "sneller dan de beeper" concept

Geplaatst op 19/09/2017 - CSS, Finis, Red Mist, RM, tempo trainer
Bij Swim Smooth maken we heel veel gebruik van de Finis Tempo Trainer als een virtuele trainingspartner. Als je 2:00/100m wilt zwemmen in een 25m-bad dan stel je de Tempo Trainer simpelweg in zodat die elke 30 seconden een signaal geeft. Op die manier krijg je per 25m feedback over uw snelheid en kan je bijsturen waar nodig.
Filip in actie met de Tempo Trainer in Perth, Australië 

Ervaren zwemmers zijn het gewoon om te zwemmen op de pace klok in het zwembad, maar de Tempo Trainer heeft nog het bijkomende voordeel dat die ook tijdens uw zwemmen feedback geeft. Als je sneller aan de muur bent bij de eerste lengte, dan weet je dat je te snel bent en dat geeft je onmiddellijk feedback over uw tempogevoel. Later in de sessie, kan de Tempo Trainer een goede motivator zijn als je het moeilijk begint te krijgen om in hetzelfde tempo te blijven.

Dat is de "normale manier" van het gebruik van de Tempo Trainer en dat is ook de manier waarop we die gebruiken tijdens onze wekelijkse Threshold/CSS training op woensdag. Maar er is ook een andere manier en dat is het "sneller dan de beeper" concept, dat we vooral gebruiken tijdens de langere Red Mist sessies op zaterdag.


Red Mist Sessies en de Red Mist cyclus

Red Mist sessies zijn behoorlijk uitdagende uithoudingssessies waarbij je net iets trager zwemt dan uw CSS tempo, maar wel over langere stukken (rond de 4000m). Daardoor zijn dit de ideale trainingen voor de Ironman atleten. De conditiewinst die je kan bekomen door die Red Mist sessies regelmatig uit te voeren is enorm, waardoor het ook voor de zwemmers of triatleten van kortere afstanden een heel geschikte training is.

We noemen dit Red Mist sessies omdat ze mentaal zwaar zijn om uit te voeren en het gebeurt regelmatig dat zwemmers tijdens de training veel zin hebben om te stoppen met de training. Probeer aan die drang te weerstaan en blijf doorgaan tot het eind!

Maar ik plaats van in het ritme van de beeper te zwemmen tijdens deze sets, stellen we de beeper net iets trager in en is het de bedoeling om sneller te zwemmen dan uw beeper. Je hebt dus wat meer vrijheid in het bepalen van uw tempo, en op een goede dag kan je harder doorgaan waardoor je ver voor uw beeper eindigt. Bij een mindere dag kan je het dan weer wat rustiger doen zodat je net voor de beeper eindigt. De rust die je krijgt tussen de sets is de tijd dat je sneller zwom dan de beeper. Bij de volgende beep ga je terug van start met de volgende serie. De beeper is ingesteld op uw zwemtempo plus uw rust.

Bij dit type trainingen stellen we de beeper in zodat die beept om de 50m (en niet om de 25m zoals bij de threshold trainingen).

Red Mist Cyclussen

Om uw tijd te berekenen gebruiken we de zogenoemde Red Mist cyclussen. Hoe lager de cyclus hoe lastiger. Red Mist Cyclus 2 (RM2) is stevig zwemmen terwijl RM8 al heel wat rustiger is.

Een voorbeeld van een Red Mist sessie kan je hieronder vinden, waarbij het dus steeds harder gaat:

8x 50 op RM7
6x 100 op RM6
5x 200 op RM5
4x 300 op RM4
2x 400 op RM3
1x 800 op RM2

In de bovenstaande training is er geen bijkomende rust. Je zwemt sneller dan de beeper en van zodra de beep gaat, start je opnieuw voor de volgende herhaling.  Als je snel genoeg zwemt kan je in feite de volledige training afwerken aan hetzelfde tempo, maar in werkelijkheid zul je progressief wat sneller moeten zwemmen (vooral op de 400's en de 800m). Het is net dat sneller zwemmen terwijl je al vermoeid bent dat deze training fysisch, maar ook mentaal, hard maakt.


Om de juiste tijd in te stellen op uw Tempo Trainer, neem uw CSS snelheid per 50m en tel daarbij het RM nummer. Stel dat uw CSS 2:00/100m is, dan is dat 1:00 per 50m. Tel daar 7 seconden bij voor RM7 en je komt op 1:07 voor de herhalingen van 50m. Gebruik Mode 2 op de Tempo Trainer voor deze instelling.
Let wel, daar zit ook uw rusttijd bij. Als je dus de 50's zwemt op CSS, dan heb je welgeteld 7 seconden rust alvorens de volgende herhaling te starten. Bij de 100's zal je dan weer 12 (2 x RM6) seconden rust hebben.

Het is heel eenvoudig om daarna steeds de nieuwe tijden in te stellen. Haal de beeper van onder uw badmuts en zet de beeper 1 seconde lager voor de volgende serie.

Samenvatting

De Red Mist trainingen zijn heel gelijkaardig aan de lange tempotrainingen op de fiets waarbij je progressief sneller gaat fietsen. Dat zijn mentaal zware trainingen, maar o zo belangrijk in de ontwikkeling van uw specifieke zwem conditie. Want geef toe, hoeveel keer zwem je deze lange afstanden aan dit tempo tijdens uw trainingen....? We zien heel dikwijls dat dit ontbreekt bij vele zwemmers.

Een typische gemiddelde zwemsnelheid tijdens deze trainingen is ongeveer 3 tot 4 seconden trager dan hun CSS. Dat is nog steeds een goed tempo voor zo'n lange afstand!

Wil je zo'n Red Mist training eens proberen in groepsverband? We hebben op zaterdag van 7u30 tot 9u00 een Red Mist sessie in het zwembad van Kuurne. We hebben voldoende Tempo Trainers om te gebruiken en je hoeft dit niet direct aan te kopen.

Je kan hier nog uw plaatsje reserveren (maar de plaatsen zijn beperkt):

Boek uw Red Mist

Swim Smooth!