trekfase

Zwem door een smalle gang

Geplaatst op 30/05/2017 - Ademhaling, gestrekte arm, Rebecca Adlington, trekfase
Eén van de meest voorkomende techniekfouten onder water is het "te wijd" zwemmen met een bijna gestrekte arm zoals op deze foto's duidelijk te zien is: 
Het gebeurt heel dikwijls dat we dit maar aan 1 kant zien. Nog opmerkelijker is dat dit meestal verbonden is met uw ademhalingspatroon. Voor iemand die steeds links ademt, is de kans heel groot dat we dit probleem vaststellen aan de rechterkant (of omgekeerd).

Als een goede vuistregel kan je stellen dat uw hand recht onder uw schouder zou moeten passeren bij de trekfase. Dit is hier mooi voorgesteld door Rebecca Adlington (2-maal Olympisch Goud):


Een goede visualisatie om dit te verbeteren kan zijn om jezelf in te beelden dat je in een smalle gang zwemt. Uw ellebogen mogen tegen de rand van de gang slepen, maar uw handen niet.
Hieronder zien we dat deze dame niet door de smalle gang kan:


Maar Rebecca past heel mooi in de smalle gang (met haar ellebogen tegen de wand maar haar handen naar binnen):


Te wijd en met een rechte arm doortrekken gebeurt tijdens het ademen omdat je uw hand naar beneden en buiten duwt met een gestrekte arm om uw hoofd uit het water te tillen. Niet alleen het corrigeren van uw armpositie tijdens de trekfase, maar ook het corrigeren van uw hoofdpositie (lager) zal de noodzaak om het water naar beneden te duwen wegnemen. 

Probeer deze visualisatie tijdens uw volgende zwemtraining en let er vooral op dat uw handen weg blijven van de wanden van de smalle gang (zelfs bij het ademen). Als je begint te voelen dat uw trekfase veel gemakkelijker aanvoelt, dan weet je dat je iets hebt verbeterd aan uw techniek!


Swim Smooth!