zwemtechniek

5 tips om het openwater zwemmen wat gemakkelijker te maken

In dit nieuw artikel geven we vijf praktische tips om de aanpassing van het zwembad naar het open water wat gemakkelijker te maken. Probeer ze uit en je zal wel zien dat het iets gemakkelijker zal zijn om in open water te zwemmen.



1. Experimenteer met een overhaal met een meer gestrekte arm 


Bekijk maar de video’s van elite openwater zwemmers en triatleten en je zal vaststellen dat heel wat van die zwemmers met een meer of minder gestrekte arm overhalen. Dat geeft je nog een bijkomend voordeel als je met een wetsuit zwemt, want die meer gestrekte arm zal enorm veel stress van uw schouders halen. In turbulent water of wanneer er veel zwemmers rondom jou zwemmen zal de meer gestrekte arm ook meer ruimte creëren en zal je minder last hebben van de golven. 


De arm hoeft echt niet volledig gestrekt te zijn. Iets meer strekken van de elleboog kan al voldoende zijn om de ruimte te creëren, zoals in deze korte video is te zien: 






2. Experimenteer met een hogere slagfrequentie


Vooral in water met veel turbulentie is het zwemmen met een hogere slagfrequentie heel efficiënt. Een hogere slagfrequentie hoeft niet te betekenen dat het lastiger wordt om te zwemmen. Vergelijk het met het fietsen met een kleinere versnelling. Elke slag vraagt minder moeite, maar je doet wel meer slagen. 


Om die snellere slagfrequentie te bekomen start je uw catch iets vroeger aan het begin van de slag. Het is soms moeilijk om uit te maken wat nu nog efficiënt is en wat misschien te snel is. Daarom raden we aan om even uw slagfrequentie (=slagen per minuut) te meten en zwem daarna met een frequentie dat 5-6 slagen per minuut hoger is. De Finis Tempo Trainer is daarvoor het ideale hulpmiddel om je te sturen met de slagfrequentie.


De beste open water zwemmers kunnen hun slagfrequentie moeiteloos aanpassen. Rustige, lange slagen als het water wat kalmer is en een hogere slagfrequentie als het wat ruwer wordt. 



3. Adem bilateraal (aan beide kanten)


Meen je dat nu echt? Yep! 

Bilateraal ademen maakt een enorm verschil als het op symmetrie aankomt....en symmetrisch zwemmen betekent rechter zwemmen! 


Je kan vele uren in het water liggen om te werken aan uw conditie en uw zwemtechniek, maar als je er niet in slaagt om recht te zwemmen in open water is veel van die moeite nutteloos geweest. We weten uit analyse van GPS data dat age group triatleten soms gemakkelijk 10% of zelfs 20% extra afstand afleggen omdat ze niet recht kunnen zwemmen.  Zelfs als je een paar seconden per 100m trager bent, je kan dit gemakkelijk terugwinnen in het open water als je bilateraal ademt en recht zwemt. 


Het is ook heel belangrijk om altijd te kunnen aanpassen volgens de omstandigheden. Stel dat je meedoet in een wedstrijd waar het zwemmen tegen de wijzers van de klok is maar je kan niet ademen aan de linkerkant, dan zal je heel wat problemen ondervinden om de kortste weg tussen de boeien te vinden. 



4. Focus op het uitademen


Heel wat zwemmers hebben in mindere of meerdere mate angst om in open water te zwemmen. Dat maakt het openwater zwemmen wat meer spannend, en één van de eerste fouten die worden gemaakt is het niet meer uitblazen van de ingeademde lucht onder water. 

Het ophouden van uw adem zorgt voor een CO2 opbouw in de longen en dat voelt heel onconfortabel aan en kan heel gemakkelijk tot een paniekaanval leiden.


De oplossing? Probeer in de eerste 5 tot 10 minuten van het zwemmen vooral te focussen op het rustig uitblazen onder water. Het CO2 niveau in uw longen zal zakken en je zal een gevoel van rust en controle ervaren. 


Een goede, gecontroleerde ademhaling zal je een gevoel van rust geven tijdens het zwemmen en dat zal zo veel leuker zijn.



5. Oefen regelmatig het navigeren


Goed kunnen navigeren en kijken waar je naartoe gaat is belangrijk. De truc bestaat erin om zo goed mogelijk vooruit te kijken zonder uw zwemtechniek te veel in de war te brengen. 

Je kan dit heel zeker al oefenen in het zwembad door regelmatig eens vooruit te kijken. 

Een leuke oefening is om elke lengte even vooruit te kijken om bijvoorbeeld de klok te lezen of om naar een ander object in het zwembad te kijken. 


Een goede techniek om te kijken bestaat erin dat je niet uw volledige hoofd uit het water heft, maar enkel uw ogen (zie onderstaande foto). 





...wat je niet moet doen is ademen en kijken op hetzelfde moment. De goede techniek is kijken vooruit en daarna uw hoofd draaien en ademen aan de zijkant. 





Swim Smooth!


Wat zit er in uw zwemtas? De 3 meest essentiële tools!

Als coaches, worden we heel dikwijls aangesproken door zwemmers die advies vragen over de beste tools om hun zwemmen te verbeteren. 
Er bestaan intussen al heel wat producten en het kan soms moeilijk zijn om te bepalen wat er nu net voor jou een goede investering zou kunnen zijn. 
Heel wat van die producten zijn heel specifiek en niet voor iedereen geschikt, maar hieronder vind je de 3 producten die zeker niet mogen ontbreken.

In het selecteren van de juiste tools is het vooral belangrijk dat je begrijpt waarom je die zou gebruiken. Dit zijn onze adviezen voor beginners en gevorderde zwemmers en waarom we die gebruiken.


1. Finis Long Floating Fins

Een discussie die heel dikwijls wordt gevoerd is of je nu de langere, soepele, zwemvliezen moet gebruiken of de kortere “zoomers”.
De iets langere zwemvliezen zijn volgens ons de beste oplossing voor volwassen zwemmers. De enkels beginnen al wat stijver te worden en met de hulp van deze iets langere zwemvliezen worden de enkels ook wat gestretched (plantaire flexie) terwijl je aan het zwemmen bent. Het verbeteren van de enkelflexibiliteit is heel belangrijk om uw beenbeweging te optimaliseren.




Daarenboven zijn deze zwemvliezen essentieel bij het uitvoeren van de techniek drills ter bevordering van uw lichaamsrotatie (zoals de 6/1/6 drill, broken arrow of de unco drill) Het gebruik van de zwemvliezen tijdens deze drills zorgt ervoor dat je meer gestroomlijnd en horizontaal in het water zal liggen.

Als je langere zwemvliezen koopt, let er dan vooral goed op dat de rubber flexibel genoeg is (zoals bij de Finis Floating Fins). Zwemvliezen uit hardere materialen zullen meer kwaad dan goed doen. 


Bekijk deze video voor wat meer uitleg van onze head coach, Paul Newsome, waarom we bij Swim Smooth opteren voor de iets langere, flexibele zwemvliezen : 
Koop uw Finis Floating Fins in de Swim Smooth SwimShop


2. Paddles


Er zijn 2 paar paddles die we ten zeerste aanraden om uw techniek verder te verbeteren.

2.1 Finis Freestyler Paddles

                                    
Dit is de beste set paddles om mee te starten. De paddles zullen je helpen bij het ontwikkelen van uw insteek en bijgevolg ook aan uw uitlijning. Als je last hebt van overkruisen of een elleboog die wegzakt, zijn deze paddles een heel goed hulpmiddel. Door de kiel onderaan deze paddels krijg je onmiddellijk feedback en kan je aanpassen.

Bekijk deze video van mijn collega Swim Smooth coach Shauqie Aziz uit Maleisië met wat meer info over de FreeStyler paddels: https://www.youtube.com/watch?v=gXca7tJshRA&t=8s

Koop uw Finis Freestyler Paddles in de Swim Smooth SwimShop


2.2 Finis Agility Paddles


                                     

Vanaf het moment dat je uw insteek en uitlijning hebt verbeterd, is het tijd om een stapje verder te gaan met de Finis Agility Paddles. Deze paddels zijn zodanig ontwikkeld dat ze perfect passen in uw handpalm wat voor een heel normaal gevoel van catch en watergevoel zal zorgen. De paddels zullen je helpen om het water zo efficiënt mogelijk achteruit te duwen en een betere stuwing te ontwikkelen. Er bestaan verschillende maten van deze paddels (extra Small, Small, Medium, Large) en het is aan te raden om de juiste paddels te kiezen. Zwemmen met veel te grote paddels (wat vooral triatleten wel eens durven te doen) met een mindere techniek vergroot alleen maar het risico op schouderblessures. Als je echt kracht wilt bijwinnen is het meer aangewezen om dit te doen via dryland oefeningen in plaats van te zwemmen met veel te grote paddels.



Koop uw Finis Agility Paddles in de Swim Smooth SwimShop



3. Pull Buoy



De pull buoy is zonder twijfel het geliefde materiaal voor zwemmers met laaghangende benen. De pull buoy zorgt ervoor dat je meer horizontaal in het water ligt waardoor je minder weerstand zal ondervinden. Je kan de pull buoy tussen de billen steken voor een betere ligging maar je kan die ook tussen uw enkels knellen om aan uw lichaamscontrole en vormspanning te werken.

De perfecte combinatie is de pull buoy, samen met de agility paddels. Dit geeft je ongetwijfeld de sensatie van het sneller zwemmen.


Koop uw pull buoy in de Swim Smooth SwimShop


Natuurlijk zijn er nog heel wat andere attributen (snorkel, kortere zwemvliezen, plankjes,…) om de zwemtechniek te verbeteren, maar de 3 bovenstaande zijn zonder meer ESSENTIEEL.

Wat is uw favoriete attribuut? Waarom?




Swim Smooth


Waarom kan ik geen vrije slag zwemmen over meer dan 25m?

Geplaatst op 20/06/2017 - conditie, elite, fitness, logboek, zwemtechniek
Als het zwemmen nog nieuw is voor jou, zou het heel goed kunnen dat je last hebt van een veel voorkomend probleem: je hebt het gevoel dat je de techniek min of meer onder de knie hebt, maar toch ben je volledig buiten adem na 25m of 50m zwemmen.

Heel wat beginnende zwemmers zitten vast in die fase en dat is heel erg ontmoedigend. Dat is ook het punt waar de beginners in grote getale afhaken. Het  zal wat moeite kosten om die grens te doorbreken, maar eens je daarin slaagt, zal  het veel gemakkelijker zijn om uw afstanden verder op te bouwen naar enkele honderd of zelfs enkele duizend meters zonder stoppen.

Het eerste wat je zeker moet begrijpen is dat, alhoewel zwem techniek heel belangrijk is, het aspect conditie ook wel de nodige aandacht nodig heeft. Je mag nog een goede loper of fietser (of gelijk welke andere sport) zijn, de zwem specifieke conditie is ook heel belangrijk. Als je dit niet hebt, zal je problemen ondervinden, hoe goed je techniek ook is.
Een goede zwemmer is iemand met een goede techniek EN een goede zwem specifieke conditie.

Hou vol en misschien kan je deze zomer al in mooie rivieren of meren zwemmen op vakantie.

Hieronder vind je enkele tips om uw conditie op te bouwen voor beginnend zwemmers. Je hoeft helemaal niet de imposante figuur te hebben zoals de elite zwemmers, maar een kleine basisconditie is toch wel vereist.  Heel wat gevorderde zwemmers vergeten wel eens dat ze die basisconditie al hebben en geven het advies aan beginners (die de basis nog niet hebben) dat alles in het zwemmen om techniek draait....en dat is voor de beginners iets minder juist.

Natuurlijk moet je een heel groot deel van uw tijd spenderen aan het ontwikkelen van een goede techniek en daarover hebben we al heel wat blogs geschreven. Maar vandaag hebben we het over het conditionele aspect, die ook wat aandacht verdient.

Enkele tips:

- Indien mogelijk, probeer toch 3 keer per week te zwemmen en zwem zo veel vrije slag als mogelijk tijdens die sessies. Het overstappen van 2 naar 3 keer zwemmen per week zal een enorme boost geven aan uw conditie.

- Hou vol! Spijtig genoeg heeft het opbouwen van conditie wat tijd nodig. Die opbouw verloopt in zodanig kleine stapjes dat je zelfs het verschil niet zal merken. Maar van zodra je stopt met zwemmen ben je die verbetering weer kwijt. Je zal dus niet alleen moeten volhouden, maar ook het wekelijkse ritme blijven aanhouden.

- Start niet te snel! Als je nog wat angsten voelt in het water, is de kans heel groot dat je veel te snel van start zal gaan voor uw conditie niveau. Probeer rustig en ontspannen te starten en zoek een rustig ritme.

- Van zodra je het gevoel hebt dat er wat verbetering is, probeer dan de gewoonte te doorbreken om elke lengte te stoppen. Op de duur wordt het stoppen meer een psychische kwestie dan een fysische. Probeer nog een halve of volle lengte te zwemmen, maar vooral, blijf rustig en kalm. De kunst is om jezelf uit die comfort zone te halen.

- Neem een vriend of vriendin mee naar het zwembad om samen te zwemen. Door dit samen te doen, is de kans kleiner dat je een training zal missen en tijdens de training kan je elkaar steunen. Als uw vriend of vriendin beter is dan jou, dan is dat helemaal niet zo erg, op die manier kan je nog iets leren van hem/haar.

- Na het zwemmen kan het zijn dat uw armen heel zwaar gaan aanvoelen. Geen paniek, dat is heel normaal en dat is ook een teken dat je aan uw conditie hebt gewerkt. Denk vooral niet dat uw armen niet sterk genoeg zijn want dat is zeker niet het geval. Herstel voor 1 of 2 dagen en alle stijfheid zal zeker verdwenen zijn en je bent klaar voor de volgende training.

- Hou een logboek bij! Het bijhouden van uw trainingen kan een grote motivator zijn. Noteer wat je hebt gedaan en hoe het voelde. Als je uw tijden en afstanden blijft noteren, zal je heel zeker progressie zien na verloop van tijd. Die progressie zien werkt heel motiverend. Het logboek zal ook mooi aantonen of je consistent bent geweest de voorbije weken. 

Hoe lang zal het duren? Dat hangt een beetje van uw start niveau af, maar over het algemeen mag je toch op 2 tot 3 maanden van consistente trainingen rekenen om de grens te doorbreken.

Swim Smooth!