Heb je soms last van elleboogpijn bij het zwemmen?

Na een onderbreking door onze succesvolle trainingsweken op Lanzarote zijn we er weer met onze wekelijkse blog...




We hebben bij Swim Smooth al heel wat artikels geschreven over het vermijden van schouderpijn. De artikels over pijn aan de elleboog komen minder aan bod (=de "golfers elleboog) alhoewel deze ook een groot probleem kunnen vormen.

Het is niet altijd even gemakkelijk voor de zwemmer om de reden van deze pijn te achterhalen en wat kunnen de mogelijke oorzaken zijn?


Nog een gevolg van steeds maar te moeten horen : "Maak uw slag zo lang mogelijk"

Al tientallen jaren is het een idee onder de zwemtrainers dat een goede zwemtechniek vooral wordt gekenmerkt door een zo lang mogelijke slag. Hoe minder slagen de zwemmer nodig heeft, hoe efficiënter er wordt gezwommen. 
Gelukkig werd er recent gevonden dat dit niet helemaal correct is en een veel te lange slag is zeker niet efficiënt.

Vroeger (toen de slagen zo lang mogelijk werden gemaakt) waren er 2 focus punten : introduceer een glijfase aan het begin van de slag, en zorg ervoor dat de slag wordt beëindigd door zo ver mogelijk uit te duwen. Over het gevaar van glijden hebben we al een blog geschreven, maar wat met het ver uitduwen?

Er zijn 3 problemen verbonden aan het zo ver mogelijk uitduwen:

Het eerste probleem is dat (net als bij het glijden aan het begin van de slag) een dood moment wordt toegevoegd aan uw slag. Op dit moment komt er geen stuwing uit één van beide armen. Aangezien water een dichtheid heeft die 800 keer groter is dan lucht, betekent elk moment zonder stuwing het vertragen van uw zwemsnelheid. 

Het tweede probleem is dat door het volledig uitstrekken van de elleboog er enorm veel stress op het elleboog gewricht komt te staan. Dit is één van de grootste oorzaken van pijn aan de elleboog en blessures.

Bekijk deze zwemster. Je kan zien dat ze haar arm volledig uitstrekt op het einde van de slag (tot bijna in hyper extensie). 



Daarnaast zien we ook dat tijdens het overhalen haar hand helemaal is gedraaid, wat nog meer stress op het elleboog gewricht plaatst:


In bijna alle gevallen kunnen blessures en pijnen aan de elleboog een gevolg zijn van het overstrekken in deze fase. Van nature uit doen de zwemmers dat niet, maar door steeds maar te moeten horen dat de slag langer moet worden gemaakt en dat ze verder moeten uitduwen wordt dit probleem geïntroduceerd.

Het derde probleem met dit ver uitduwen kan je zien in de onderstaande foto. Op het einde van het uitduwen zien we dat de zwemster het water naar boven duwt:



Dit omhoog duwen van het water zorgt voor een neerwaartse druk, waardoor de benen naar beneden worden geduwd en gaan zinken. Die zinkende benen zorgen dan weer voor extra weerstand tijdens het zwemmen.


Hoe moeten we dan de slag afwerken?

De correcte manier is om de slag af te werken met een lichtjes gebogen elleboog.



Onder water kan je zien dat de hand naar de heup wordt gedraaid bij het einde van de slag om op die manier vloeiend te kunnen overgaan in de overhaal van de armen:



Als je last hebt van pijn aan de ellebogen tijdens het zwemmen dan is het een goed idee om de afwerking van uw slag te bekijken. 



Swim Smooth!