De Smooth motiveren!

Geplaatst op 30/04/2019 - jono van hazel, Mr Smooth, Smooth, Swim Smooth, Swim Type
In het zesde en laatste deel van onze serie over de Swim Smooth Swim types gaan we de Smooth bekijken. De smooth's zijn de mannen/vrouwen die zo fantastisch door het water glijden. Iedereen wil zo veel mogelijk van de stijl van de Smooth's kopiëren in hun eigen zwemstijl.

Bij de Smooth ziet het zwemmen er zo gemakkelijk uit en het lijkt wel dat dit allemaal als vanzelf gaat. Maar ook de Smooth's hebben hun beperkingen en die gaan we in dit artikel behandelen.


Swim Type 6: De Smooth







Van nature zijn het heel goede sprinters en ze beheersen alle aspecten van het zwemmen : duiken, keerpunt, onderwater fase. Het zijn getalenteerde atleten die zich heel gemakkelijk aanpassen en ook in de andere sporten die ze doen zijn ze goed.

Smooth's zijn altijd heel bekwame zwemmers met een heel lange achtergrond in het zwemmen als kind. Je herkent hen meteen in het zwembad. Ze zwemmen snel en vloeiend en het lijkt allemaal zo gemakkelijk te gaan. Maar iedere Smooth zal wel vertellen dat dit "gemakkelijk" maar een illusie is, ook voor hen kost dat heel wat moeite.







Hier zijn we de klassieke Smooth, Jono Van Hazel, in actie met zijn prachtige zwemstijl. Jono van Hazel werd trouwens gebruikt als model voor de Swim Smooth Simulator.



Let op zijn hoge elleboog en zijn vingers die heel laag over het water passeren. Als je genoeg flexibiliteit hebt om dit te doen, is deze hoge elleboog heel nuttig bij het zwemmen in het zwembad. Maar voor open water, met veel zwemmers dicht tegen elkaar, kan dit een probleem vormen want die lage vingers kunnen tegen de golven slaan bij het overhalen.

Een tip die voor de Smooth heel nuttig kan zijn, is om de arm iets te openen om uw hand wat meer ruimte te geven bij het overhalen:




Dat openen van de arm is bijlange nog niet de gestrekte arm die we hebben gezien bij de Swinger, maar net voldoende om uw hand wat meer ruimte te geven.


Onder water zijn we bij de Smooth bijna altijd een 6-takt beenbeweging:



De kracht die uit de beenbeweging komt helpt om die lange slag, die hun stijl zo typisch maakt, te ontwikkelen.
Heel wat Overgliders hebben geprobeerd om de lange slag te combineren met een 2-takt beenbeweging, maar dat is bijna altijd verkeerd. 
Als je tot de Overgliders behoort en je wilt toch maar een Smooth worden (wie wil dat niet?), gebruik dan de 6-takt beenbeweging. Dat gaat echt niet meer energie kosten (uw benen zullen heel snel aanpassen) en het zal er voor gaan zorgen dat je wat hoger in het water komt te liggen en dus uw weerstand zal verminderen. Met die mindere weerstand zal je meer energie sparen dan de energie die je gebruikt met uw 6-takt.


Hier zien we de onderwaterbeelden opnieuw, maar nu vertraagd:


Kijk goed naar de timing van de slag. Van zodra de ene slag eindigt achteraan, begint een nieuwe slag vooraan. Bij de Smooth's heb je soms de indruk dat ze lang glijden maar deze beelden bewijzen dat dit helemaal niet het geval is. Er is helemaal geen glijfase en de armen bewegen constant van de ene naar de andere slag.....en dat is waar je ook moet naar streven!


Smooth's kunnen ongetwijfeld hun slagfrequentie nog laten zakken, door een glijfase (en pauze) toe te voegen aan het begin van hun slag, maar dat doen ze niet. Die glijfase gaat hen trager en minder efficiënt maken. Om de legendarische Ian Thorpe (één van de beste Smooth's ooit) te citeren:


Ik heb mijn slagfrequentie nu op 24 per lengte, en dat is zo laag als ik het wil. Ik kan het zeker nog enkele slagen laten zakken maar het gevaar is dat ik dan op een punt zit waar ik meer zal glijden dan efficiënt zwemmen. 


Ian Thorpe spreekt hier over het aantal slagen tijdens een techniek set, maar het interessante is hij eigenlijk op 32 slagen per 50m zat tijdens wedstrijden. Dus 10 to 12 slagen meer dan wat hij zou willen. De topzwemmers zijn echt niet bezig met het maximaal uitbouwen van hun slaglengte, ze kijken naar de slaglengte die het best bij hen past.


Zonder fouten?


Bij het bekijken van de Smooth lijkt het dat alles perfect is, maar er zijn toch enkele probleempjes die regelmatig terugkomen (al zijn het echt kleine problemen!):

Smooth's draaien heel dikwijls hun hand naar buiten bij het uitstrekken van de arm vooraan:



In deze positie zouden de vingers recht vooruit moeten wijzen. Het naar buiten draaien van de hand zorgt ook voor het zakken van de elleboog tijdens de catch.

Soms hebben ze ook de neiging om hun hoofd iets te laat te draaien bij het ademen waardoor ze heel weinig tijd hebben om te ademen:




Motivatie


Bij het coachen van een Smooth, valt het soms op dat ze de neiging hebben om gedemotiveerd te raken. Het zijn fantastische zwemmers (en ze weten het) maar ze kunnen soms wel het gevoel hebben dat ze niets meer te bewijzen hebben en daarom missen ze nogal dikwijls de motivatie om er keihard tegenaan te gaan.

Enkele Smooth gegevens


Typische snelheid : tussen 3:40 en 5:40 voor 400m.

Typische slagfrequentie : 60 - 80 Slagen per minuut

Vindt techniek sets met veel variatie heel leuk.
Doet ook graag maximale snelheidstrainingen met lange rustperiodes.
Haat de lange duurtrainingen.

What's next?


Bij de Smooth komt het er vooral op aan om de motivatie te behouden of terug te winnen, terwijl aan de kleine technische mankementen wordt gewerkt. Een goede uitdaging voor de Smooth is om zijn perfecte stijl in het zwembad ook te kunnen toepassen in open water. We zien heel regelmatig dat Smooth's dan toch niet zo fantastisch presteren in open water.


De Swim Types


Swim Smooth heeft 6 verschillende swimtypes gedefinieerd op basis van de fouten en prioriteiten. Weten in welke groep je thuishoort is de ideale manier om het verbeteren van uw individuele zwemstijl te starten.


Het is niet zo dat elke zwemmer voor 100% in een categorie past, maar je zal vaststellen dat er altijd wel een swimtype is voor een groot deel overeenkomt met uw eigen zwemstijl.







Om alles beter te begrijpen, zijn de figuren van de verschillende Swim Type's nogal humoristisch opgevat. Maar vergis je niet, de inzichten achter elk type zijn het werk van een lange studie op duizenden zwemmers in de laatste 10 jaar.


Swim Smooth!