afslag

De stroke rate chart....de BMI voor uw zwemmen.

Er zijn ongetwijfeld momenten in jouw leven waar je eens op de weegschaal gaat staan en zal berekenen wat uw Body Mass Index (BMI) is. 


Uw BMI wordt berekend doorjouw gewicht in kilogram te delen door jouw lengte in meters in het kwadraat. 
De BMI houdt dus rekening met uw lengte en gewicht, en toont aan of je overgewicht hebt, ondergewicht hebt of als uw gewicht perfect OK is.

Dat is een richtlijn en zal niet voor iedereen perfect zijn, maar het is een heel goede referentie. Voor mensen die heel wat tijd spenderen in de fitness en heel veel krachttrainingen doen (en dus heel veel spiermassa hebben) zou de BMI chart wel eens durven stellen dat je overgewicht hebt, terwijl dit niet zo is.
Bij Swim Smooth hebben we een heel gelijkaardige grafiek dat een heel goede indicatie geeft van uw zwemmen. 
We noemen het de Stroke Rate Chart en ziet er zo uit : 

De chart heeft 2 verschillende assen, uw zwemsnelheid (tijd per 100m) en uw slagfrequentie (het aantal slagen per minuut, waarbij je de beide armen telt).
We kunnen de grafiek in 3 grote zone's opdelen:

De rode zone geeft aan dat uw slagfrequentie te hoog is voor uw zwemsnelheid. Als je in deze zone zit, is de kans groot dat je vecht met het water. Bij dit type zwemmens zijn de laaghangende benen, het overkruisen en een schaarbeweging in de benen veel voorkomende fouten. 
Enkele maanden terug beschreven we de verschillende Swim Smooth Swim Types. De types die heel dikwijls met een (te) hoge slagfrequentie zwemmen, zijn de Arnie en de Swinger. Als je tot die categorie behoort kan het een goed idee zijn om uw slagfrequentie wat aan te passen (te verlagen) om in de witte zone terecht te komen. Je zal onmiddellijk ook een verschil voelen in uw zwemmen.
De zwemmers in de blauwe zone hebben een slagfrequentie die te laag is volgens hun zwemsnelheid. De kans is groot dat deze zwemmers een "pauze" of te lange glijfase hebben dat hen afremt. Bij deze zwemmers zien we ook dikwijls dat hun elleboog en pols wegzakt en zelfs afremmen. Dat zijn het type zwemmers wat we "overgliders" noemen. Dit wegzakken kan je op dit filmpje duidelijk zien:



De Witte zone is, zoals verwacht, de "optimale" zone.  Het wil helemaal niet zeggen dat je een perfecte zwemtechniek hebt als je in die zone zit, maar het wil wel zeggen dat het veranderen van uw slagfrequentie geen prioriteit hoeft te zijn voor deze zwemmers. 
De witte zone is redelijk breed om deze redenen: 

  1. Er wordt rekening gehouden met de lichaamsbouw en lengte van de zwemmer. Iets grotere zwemmers (met lange armen) hebben van nature uit een langere slag met een lagere slagfrequentie.
  2. 
Er wordt rekening gehouden met de individuele zwemtechniek. Als je bijvoorbeeld een 6-takt beenbeweging hebt kan je overwegen om dit te combineren met een langere slag en lagere slagfrequentie (een 2-takt beenbeweging gecombineerd met een lage slagfrequentie is geen goed idee!).


Nieuw seizoen van de Swim Smooth SwimSquad - start op maandag 09 september.


Vanaf maandag 09 september gaan we weer van start met onze wekelijkse Swim Smooth SwimSquad. 
3 tot 4 begeleide trainingen per week met elk hun eigen doel. 

 Maandag om 6u30 - techniek
 Dinsdag om 19u30 - techniek
 Woensdag om 6u30 - threshold/CSS
 Zaterdag om 7u30 - Red Mist

Alle trainingen gaan door in het zwembad van Kuurne. 
Check de website voor meer info.


Heb je wel interesse, maar wil je eerst eens ondervinden wat het inhoudt, dan is dit misschien iets voor jou.....in de maand september kan je gratis eens komen proberen. 
Reserveer uw plaats op de website en gebruik de code TRIAL voor een gratis zwemtraining.


Swim Smooth trainingsstages 2020 - Club La Santa - Lanzarote

Net als het afgelopen seizoen slaan we ook in 2020 onze tenten op in Club La Santa voor onze jaarlijkse trainingsstages.

Er zijn 3 trainingsweken (in een vorige nieuwsbrief stonden de data verkeerd!)
  van 22 maart 2020 tot en met 29 maart 2020
  van 29 maart 2020 tot en met 05 april 2020
  van 05 april 2020 tot en met 12 april 2020 (eerste week van de Paasvakantie) 

Voor meer info en prijzen kan je op onze website terecht: klik hier om te worden doorgestuurd.



Swim Smooth!


Torpedo kick met zwemvliezen - eenvoudig en heel efficiënt

Geplaatst op 08/05/2018 - afslag, Swim Smooth Guru, torpedo kick
Een paar maanden geleden hebben we in deze blog beschreven waarom we niet zo'n grote fan zijn van de afslagdrill. 

We kunnen gerust stellen dat de afslagdrill een oefening is die veel te veel wordt uitgevoerd tijdens een zwemtraining. Vandaag beschrijven we een oefening die aan de andere kant van het spectrum zit. Deze oefening wordt namelijk veel te weinig uitgevoerd tijdens de trainingen. Het is nochtans een eenvoudige oefening dat zijn voordelen heeft voor zowel beginnende als ervaren zwemmers.

Torpedo Kick met zwemvliezen

Je kan een video van de oefening zien in de Swim Smooth GURU  (registratie vereist):
www.swimsmooth.guru/streamvideo/cZF/cxC/torpedo-kick-with-fins/

Voer deze drill uit in een gestroomlijnde positie. De ene hand op de andere en met uw hoofd tussen uw armen. Strek je zo ver mogelijk uit. Voer de beenbeweging, gestuurd vanuit de heupen, uit met gestrekte benen:


Behalve als je reeds een goede beenbeweging hebt, raden we aan om deze oefening te doen met de iets langere zwemvliezen. Doe deze oefening voor 25m tot 100m per herhaling.

Het is vooral belangrijk om volledig uit te strekken, je moet de rek voelen van in uw vingertoppen, via uw schouders, buikspieren tot in de benen en tenen. Het is deze rekking dat één van de grootste voordelen van deze oefening is. Door dit regelmatig te doen zal je heel wat flexibiliteit winnen en dat zal je verder helpen bij het zwemmen. 

Wil je ademen, doe dan een eenvoudige scull beweging met de handen, neem rustig adem en keer zo snel mogelijk terug in de torpedo positie:


Je kan deze oefening ook op uw rug doen. Dat maakt het alleen maar iets uitdagender en ook dit zal uw flexibiliteit ten goede komen:


Let vooral op wat uw knieën doen als je de oefening op de rug doet. Komen de knieën regelmatig boven water? Indien ja, dan wordt de beenbeweging te veel gestuurd vanuit de knieën en is dit een teken dat je nog wat uw beenbeweging moet bijschaven. Voer de beweging uit met gestrektere benen (waarbij uw knie ontspannen blijft).  

Je kan dit ook nog combineren door een stuk torpedo kick onder water te doen bij het begin van elke lengte: 

vergeet niet van constant uit te blazen onder water

Op uw rug zie je minder wat er rondom jou gebeurt. Let dus op dat je niet tegen de andere zwemmers of tegen de koord zwemt!

Een voorbeeld van een korte set met de torpedo kick kan het volgende zijn:

Zwem 4 x 200m met zwemvliezen verdeeld als volgt :
50m Torpedo Kick op de buik - 50m gewoon zwemmen - 50m Torpedo Kick op de rug - 50m gewoon zwemmen.
Probeer die stretch die je voelt bij de Torpedo Kick ook vast te houden in het gewoon zwemmen.


Waarom is Torpedo Kick zo'n goeie oefening voor mij?


Net zoals vele andere drills, werkt de Torpedo kick aan verschillende aspecten tegelijk: 

- Het helpt bij het ontwikkelen van een betere flexibiliteit in verschillende spiergroepen (schouders, rug, borst, heupen, enkels) en het is een uitstekende oefening om op te nemen in uw opwarming. 

- Het helpt bij het verbeteren van uw beenbeweging door deze uit te voeren, sturend uit de heup, met gestrekte benen (en tenen naar binnen gedraaid).

- Het helpt het gevoel te ontwikkelen van het activeren en rekken vanuit de buikspieren. Een gevoel dat je ook tijdens het gewone zwemmen moet kunnen vasthouden.

- Het helpt natuurlijk ook om uw gestroomlijnde positie vast te houden. Deze positie zou je bij elk keerpunt of start moeten hebben.

Een simpele maar toch heel effectieve drill die veel te weinig wordt gedaan!

Swim Smooth!