fitness

Waarom kan ik geen vrije slag zwemmen over meer dan 25m?

Geplaatst op 20/06/2017 - conditie, elite, fitness, logboek, zwemtechniek
Als het zwemmen nog nieuw is voor jou, zou het heel goed kunnen dat je last hebt van een veel voorkomend probleem: je hebt het gevoel dat je de techniek min of meer onder de knie hebt, maar toch ben je volledig buiten adem na 25m of 50m zwemmen.

Heel wat beginnende zwemmers zitten vast in die fase en dat is heel erg ontmoedigend. Dat is ook het punt waar de beginners in grote getale afhaken. Het  zal wat moeite kosten om die grens te doorbreken, maar eens je daarin slaagt, zal  het veel gemakkelijker zijn om uw afstanden verder op te bouwen naar enkele honderd of zelfs enkele duizend meters zonder stoppen.

Het eerste wat je zeker moet begrijpen is dat, alhoewel zwem techniek heel belangrijk is, het aspect conditie ook wel de nodige aandacht nodig heeft. Je mag nog een goede loper of fietser (of gelijk welke andere sport) zijn, de zwem specifieke conditie is ook heel belangrijk. Als je dit niet hebt, zal je problemen ondervinden, hoe goed je techniek ook is.
Een goede zwemmer is iemand met een goede techniek EN een goede zwem specifieke conditie.

Hou vol en misschien kan je deze zomer al in mooie rivieren of meren zwemmen op vakantie.

Hieronder vind je enkele tips om uw conditie op te bouwen voor beginnend zwemmers. Je hoeft helemaal niet de imposante figuur te hebben zoals de elite zwemmers, maar een kleine basisconditie is toch wel vereist.  Heel wat gevorderde zwemmers vergeten wel eens dat ze die basisconditie al hebben en geven het advies aan beginners (die de basis nog niet hebben) dat alles in het zwemmen om techniek draait....en dat is voor de beginners iets minder juist.

Natuurlijk moet je een heel groot deel van uw tijd spenderen aan het ontwikkelen van een goede techniek en daarover hebben we al heel wat blogs geschreven. Maar vandaag hebben we het over het conditionele aspect, die ook wat aandacht verdient.

Enkele tips:

- Indien mogelijk, probeer toch 3 keer per week te zwemmen en zwem zo veel vrije slag als mogelijk tijdens die sessies. Het overstappen van 2 naar 3 keer zwemmen per week zal een enorme boost geven aan uw conditie.

- Hou vol! Spijtig genoeg heeft het opbouwen van conditie wat tijd nodig. Die opbouw verloopt in zodanig kleine stapjes dat je zelfs het verschil niet zal merken. Maar van zodra je stopt met zwemmen ben je die verbetering weer kwijt. Je zal dus niet alleen moeten volhouden, maar ook het wekelijkse ritme blijven aanhouden.

- Start niet te snel! Als je nog wat angsten voelt in het water, is de kans heel groot dat je veel te snel van start zal gaan voor uw conditie niveau. Probeer rustig en ontspannen te starten en zoek een rustig ritme.

- Van zodra je het gevoel hebt dat er wat verbetering is, probeer dan de gewoonte te doorbreken om elke lengte te stoppen. Op de duur wordt het stoppen meer een psychische kwestie dan een fysische. Probeer nog een halve of volle lengte te zwemmen, maar vooral, blijf rustig en kalm. De kunst is om jezelf uit die comfort zone te halen.

- Neem een vriend of vriendin mee naar het zwembad om samen te zwemen. Door dit samen te doen, is de kans kleiner dat je een training zal missen en tijdens de training kan je elkaar steunen. Als uw vriend of vriendin beter is dan jou, dan is dat helemaal niet zo erg, op die manier kan je nog iets leren van hem/haar.

- Na het zwemmen kan het zijn dat uw armen heel zwaar gaan aanvoelen. Geen paniek, dat is heel normaal en dat is ook een teken dat je aan uw conditie hebt gewerkt. Denk vooral niet dat uw armen niet sterk genoeg zijn want dat is zeker niet het geval. Herstel voor 1 of 2 dagen en alle stijfheid zal zeker verdwenen zijn en je bent klaar voor de volgende training.

- Hou een logboek bij! Het bijhouden van uw trainingen kan een grote motivator zijn. Noteer wat je hebt gedaan en hoe het voelde. Als je uw tijden en afstanden blijft noteren, zal je heel zeker progressie zien na verloop van tijd. Die progressie zien werkt heel motiverend. Het logboek zal ook mooi aantonen of je consistent bent geweest de voorbije weken. 

Hoe lang zal het duren? Dat hangt een beetje van uw start niveau af, maar over het algemeen mag je toch op 2 tot 3 maanden van consistente trainingen rekenen om de grens te doorbreken.

Swim Smooth!