Kicktastic

Waarom een goede catch zo moeilijk kan zijn….verkeerd kan toch goed aanvoelen.

In deze blog bekijken we een veel voorkomend probleem in uw zwemtechniek. Als je hebt gewerkt om uw zwemslag zo lang mogelijk te maken, dan is de kans heel groot dat ook jij dit probleem hebt. Indien je jezelf mag klasseren bij het “Overglider” swimtype, lees dan zeker verder…Ken je de Swim Smooth Swimtypes nog niet, lees dan deze blogs (ArnieBambino, Overglider, Kicktastic, Swinger, Smooth)

Uw “catch” zit helemaal aan het begin van uw zwemslag op het moment dat je uw hand en elleboog plooit om het water als het ware vast te pakken:

                        
                                           Rebecca Adlington (Olympisch kampioene 400m en 800m, 2008) 
                     
                                                                                                 Katie Ledecky (verschillende titels)


Bij een goede catch duw je het water achteruit, wat je uiteindelijk vooruit zal stuwen. Deze catch is een heel cruciale fase in het zwemmen want indien je er niet in slaagt om dit correct te doen, verlies je het grootste deel van uw stuwing tijdens de rest van de slag.
Maar in plaats van het water achteruit te duwen zoals we in de bovenste foto’s kunnen zien, zien we heel wat zwemmers in die fase het water naar beneden duwen, of….soms nog erger, tegen de stroom in duwen. Dat laatste hebben we een naam gegeven “de handrem aantrekken” want in plaats van stuwen ben je op dat moment jezelf aan het afremmen.

                             

                             

                             


Op het moment dat uw pols en uw elleboog onder uw hand zakt, voel je de druk van het water op uw handpalm door de neerwaartse beweging. Die druk kan je een vals gevoel geven want deze druk is geen stuwende kracht maar eerder een afremmende kracht.
Heb je ook dat gevoel?

Die neerwaartse kracht is wel degelijk een probleem want deze beweging is niet alleen heel belastend en vermoeiend voor de schouders, het levert ook geen extra stuwing op.


                                      


Als je erin slaagt om uw catch techniek wat te verbeteren, dan zal je vaststellen dat het eigenlijk gemakkelijker is om het water achteruit te duwen (zoals het zou moeten) dan naar beneden.
Het is heel belangrijk om dit te weten want in eerste instantie zal die verbeterde catch eerder verkeerd aanvoelen. Dat is waarschijnlijk de grootste reden waarom het aanleren van een goede catch niet zo gemakkelijk is.



Om uw catch te verbeteren, zorg ervoor dat uw vingers altijd onder uw pols blijven en dat uw pols onder uw elleboog blijft, en plooi uw elleboog zo snel mogelijk aan het begin van de catch.
Dit zal je helpen om het water achteruit te doen en jezelf zo efficiënt vooruit te bewegen. En weet dat dit in het begin misschien minder goed zal aanvoelen dan wat je gewoon was….maar heb geduld!


En nog even dit: een goede catch is technisch gezien heel moeilijk en dat is ook één van de grootste verschillen tussen topzwemmers met een “perfecte catch” en gemiddelde zwemmers. Je hoeft geen “perfecte catch” te hebben, maar als je echt grote sprongen wil maken is een “degelijke” catch echt wel een vereiste.


Weet je niet hoe het gesteld is met uw catch of weet je niet hoe aan te passen, check dan zeker onze “video analyse en correctie sessie”. Dit is de perfecte manier om uw zwemmen te verbeteren. Na de (individuele) sessie weet je niet alleen wat uw grootste prioriteiten zijn om te verbeteren, maar je weet ook wat te doen om de grootste fouten weg te werken.


Swim Smooth!

Swim Type3....De Kicktastic

Geplaatst op 30/04/2019 - Kicktastic, Rebecca Adlington, Swim Smooth, Swim Type
In deel3 van het Swim Type overzicht bekijken we de Kicktastic. Deze jongens en meisjes zijn gekend voor hun overdreven beenbeweging maar waarom doen ze dat, en wat moeten ze doen om een betere zwemmer te worden?


Swim Type 3: De Kicktastic

De Kicktastic is heel dikwijls een dame en heeft soms ook een achtergrond in het zwemmen (als kind). Na een lange onderbreking met geen zwemmen zijn ze als volwassene opnieuw gestart.

Het zijn competente zwemmers met een snelheid in de omgeving van 1:35 tot 1:55 /100m, Kicktastics hebben het gevoel dat ze maar 1 snelheid hebben en ze zwemmen ook helemaal niet graag met een pull-buoy.

Zoals de naam al aangeeft, Kicktastic's hebben een heel prominente beenbeweging:


Deze beenbeweging kan heel krachtig zijn over kortere afstanden, maar over langere afstanden begint de beenbeweging wat te stabiliseren in een goed ritme.

Kicktastic's hebben een tekort aan propulsie/stuwing uit de armen en dit proberen ze te compenseren door een hogere beenfrequentie.

Het probleem met de catch kan in 2 grote stukken worden opgedeeld. Eerst en vooral zien we dat de Kicktastic's hun elleboog laten zakken tijdens de catch waardoor de palm van hun hand naar voor is gericht bij het begin van de slag:



In dat deel van de slag, zou haar hand in de positie moeten staan zoals hieronder is afgebeeld (foto van Rebecca Adlington, ex-Olympisch kampioene op 400m en 800m):



Ten tweede zien we dat Kicktastic's ook de neiging hebben om door te trekken met een gestrekte arm onder het lichaam. Die arm gaat dan ook heel dikwijls ook ver naar buiten zoals we hier zien:


Het doortrekken met een gestrekte arm zorgt voor heel weinig stuwing, maar zet wel enorm veel stress op de schoudergewrichten en spieren. Dit is de reden waarom Kicktastic's vinden dat ze niet genoeg kracht hebben in hun bovenlichaam om te zwemmen. Dat is niet correct want door het plooien van de elleboog zoals we hier Rebecca Adlington zien doen, worden de veel sterkere borst -en rugspieren gebruikt wat het doorhalen veel gemakkelijker zal maken: 



Het vooraanzicht onder water toont bij de Kicktastic steeds duidelijk de hierboven vermelde fouten aan:



Let erop hoe weinig stuwing er uit de armen komt en hoe hard de benen werken om toch een minimum aan snelheid te kunnen behouden.


Wetsuits en Pull Buoys

Het zal duidelijk zijn dat de Kicktastic helemaal niet houdt van het zwemmen met een pull-buoy aangezien de grootste stuwing (uit de benen) wordt weggehaald.
Maar waarom vinden de Kicktastic's het ook niet leuk om te zwemmen met een wetsuit? Wel, de Kicktastic heeft van nature uit een heel goede, horizontale, ligging in het water. De wetsuit gaan hen echter nog wat hoger in het water doen liggen waardoor de voeten uit het water komen bij hun beenbeweging. Dat zorgt voor een heel ongebalanceerd en onstabiel gevoel in het water.

Daar zijn 2 oplossingen voor:
- Investeer in een wetsuit die wat minder drijfvermogen heeft.
- Kijk iets verder vooruit terwijl je zwemt:




Hier komt nog eens het individuele aspect van zwemcoaching aan bod. Veel Kicktastic's werden verteld om recht naar beneden te kijken, en dit is een heel slecht advies voor dit type zwemmers: 



Enkele Kicktastic gegevens

Typische snelheid : tussen 6:30 en 8:00 voor 400m. De Kicktastic is sterker over langere afstanden, maar vindt zelf dat hij/zij niet kan sprinten.

Typische slagfrequentie : 60-70 Slagen per minuut

Vindt vooral trainingssessies met veel afwisseling leuk en haat de langere uithoudingstrainingen. Dit wordt snel als saai ervaren door een Kicktastic.

Vindt het ook niet leuk als zij/hij te veel aandacht krijgt van de coach.

Vindt wedstrijden over langere afstanden leuk.



What's next?

Het grote doel bij het verbeteren van een Kicktastic is om meer stuwing te krijgen uit de armen. Het verbeterprocess moet dan ook gericht zijn om het ontwikkelen van een betere catch en pull.

Van zodra de stuwing is verbeterd, zal er van nature uit minder drang zijn om die hoge beenfrequentie aan te houden. Het moet helemaal niet de bedoeling zijn om de beenbeweging volledig stil te leggen, maar breng die terug naar een frequentie die minder energie vraagt. Kicktastic's blijven sowieso bij een 6-takt beenbeweging want een 2-takt past gewoon niet bij hun stijl.


De Swim Types

SwimSmooth heeft 6 verschillende swimtypes gedefinieerd op basis van de fouten en prioriteiten. Weten in welke groep je thuishoort is de ideale manier om het verbeteren van uw individuele zwemstijl te starten.
Het is niet zo dat elke zwemmer voor 100% in een categorie past, maar je zal vaststellen dat er altijd wel een swimtype is voor een groot deel overeenkomt met uw eigen zwemstijl.



Om alles beter te begrijpen, zijn de figuren van de verschillende Swim Type's nogal humoristisch opgevat. Maar vergis je niet, de inzichten achter elk type zijn het werk van een lange studie op duizenden zwemmers in de laatste 10 jaar.

Volgende week bespreken we de Overglider.

Swim Smooth!