Paul Newsome

Alle zwembaden dicht...wat nu? Tips wat je WEL kan doen.

"Don’t let what you can’t do interfere with what you can do.


Een wijsheid die in de huidige situatie nog meer waarheid bevat dat in andere tijden. Zwemmers (en bij uitbreiding alle sporters) lopen zenuwachtig rond omdat niemand weet wat de consequenties gaan zijn van het Covid-19 virus.
Alle aandacht moet nu gaan naar het inperken van het virus en alle regels van de overheden moeten strikt worden opgevolgd. Het is pas op die manier dat we samen uit deze, voor iedereen, uitzonderlijke situatie gaan raken.

Maar het is niet omdat je geen toegang meer hebt tot een zwembad dat je bij de pakken moet blijven zitten. Gebruik de vrijgekomen tijd voor dingen waar je de voorbije weken en/of maanden geen tijd voor had. Schoudermobiliteit, enkelflexibiliteit of core stability om er maar enkelen te noemen.

In het verleden hebben we al wat blogs gespendeerd aan deze individuele facetten en het is nu het moment om daar wat meer aandacht aan te besteden.


Heb je meer problemen met uw enkelflexibiliteit, dan raden we je aan om eens het artikel “4 tips om uw beenbeweging efficiënter te maken” eens na te lezen. Daar kan je namelijk een programma vinden om uw enkels wat losser te maken.


De Swim Smooth headcoach, Paul Newsome, zal ook geregeld een video publiceren om uw zwemspecifieke conditie in tijden van beperkte activiteit door het Covid-19 virus te overbruggen. 
Vandaag was er al een interessante video met een volledige sessie omtrent flexibiliteit en stabiliteit.



Swim smooth!

Zwemmen met een elastiek is niet gemakkelijk……maar goed om uw techniek te verbeteren

Geplaatst op 05/11/2019 - band, elastiek, Paul Newsome, Rebecca Adlington, Swim Smooth

Verbeter uw ritme en timing met de elastiek

Als je ooit al eens hebt gezwommen met een rubber elastiek rond uw enkels zal je wel weten dat dit hard werken is. Maar als je dat op een correcte manier doet – en met de juiste aandachtspunten – kan dat een heel goede manier zijn om uw techniek verder te verbeteren.

Zwemmen met een elastiek is niet gemakkelijk en wees daarop voorbereid als je de oefening start. Maar het geeft je wel onmiddellijke feedback over de verschillende aspecten van uw techniek. Als je erin slaagt om enkele aanpassingen te doen tijdens het zwemmen met de elastiek, zal je onmiddellijk voelen dat uw benen hoger in het water komen te liggen en dat je sneller zal zwemmen. Het helpt vooral bij het ontwikkelen van een goed ritme en timing, wat vooral in open water zwemmen en triathlon goed van pas komt.

De elastiek sluit best goed aan op de enkels om uw voeten tegen elkaar te houden en de beenbeweging volledig onmogelijk te maken. Dit zorgt natuurlijk voor wat extra weerstand en zal uw benen naar beneden doen zakken….wat het zwemmen wat moeilijker maakt.
Je kan die elastieken kopen van verschillende merken, maar je kan die ook gewoon zelf maken (bijv. Met een oude binnenband van een auto of fiets):






Zwemmen met een elastiek

De elastiek rond uw enkels zal uw benen doen zakken in het water, en dit zal op zijn beurt uw lichaamsrotatie moeilijker maken. Een combinatie van laaghangende benen en een mindere lichaamsrotatie betekent een enorme stress op de schouders. Het is om die reden dat je nooit verder dan 50m moet zwemmen per herhaling met een elastiek rond je enkels. En zelfs voor ervaren zwemmers is 8x 50m het absolute maximum.

Het idee om te zwemmen met een elastiek is om te zwemmen met een goed ritme en om te vermijden dat uw benen verder wegzakken. Een goed startpunt is 4x25m met 15” rust na elke 25m. Je kan het aantal herhalingen en de afstand verder opbouwen als je er goed in slaagt om het ritme en uw lichaamspositie vast te houden.

In deze video zien we een demo van Paul Newsome, Swim Smooth headcoach van hoe het moet (en hoe het niet moet):



https://www.youtube.com/watch?v=0prPd6gjQqc


Tijdens het zwemmen met elastiek kan je hier op letten:


  • Let er op dat je de lucht constant uitblaast van zodra je hoofd in het water ligt. Dat zal het drijfvermogen van uw longen en borstkas verminderen wat op zijn beurt uw benen hoger zal brengen. 
  • Adem minder in dan gewoonlijk (vb om de 5 slagen) om voldoende tijd te krijgen om alle lucht uit de longen te krijgen.
  • Strek je zo ver mogelijk uit en maak je zo groot mogelijk tijdens het zwemmen (maak de afstand tussen de ribben en uw heup zo groot mogelijk). Dat zal uw core stability verhogen waardoor je hoger in het water komt te liggen. 
  • Strek je voet zo ver mogelijk naar achter en draai de voet lichtjes naar binnen (de grote tenen van beide voeten tegen elkaar).
  • Hou uw hoofd laag in het water tijdens het ademen (1 oog blijft onder water tijdens het ademen).
  • Zorg vooral voor een goede catch, waarbij je het water vooral naar achter duwt zoals op de foto’s is te zien. Bij een mindere catch zien we dat het water naar beneden wordt geduwd. Dit is niet alleen inefficient maar zal er ook voor zorgen dat uw benen verder zakken.



  • Zorg ervoor dat uw armen constant in beweging zijn, zonder pauze’s of lange glijfase’s. Die pauze’s gaan ervoor zorgen dat je wegzinkt (zoals te zien in de video aan het begin van het artikel). Een constante stuwing zal het ook minder lastig maken om te zwemmen met een elastiek.
  • Sommige mannen hebben heel zware, gespierde benen die heel snel wegzakken in het water. In dat geval kan een (kleine) pull buoy worden gebruikt. Een grote pull buoy zal de oefening minder efficient maken en raden we dan ook af.

Swim Smooth!

De boeggolf....de ideale plaats om te ademen

Eén van de kritieke punten en uitdagingen in het zwemmen is om te ademen terwijl uw hoofd toch nog laag genoeg blijft. Om te vermijden dat uw benen gaan zakken en om een onderbreking van uw ritme te voorkomen blijf je best zo laag mogelijk met uw hoofd in het water tijdens het ademen.

Om het hoofd laag te houden kan je gebruik maken van de boeggolf die zich vormt rond uw hoofd als je vooruit beweegt in het water. In de onderstaande foto's kan je duidelijk de vorming van de boeggolf zien. Op de eerste foto hebben we de golf duidelijk aangeduid om te begrijpen waar die zich bevindt:






Zoals op de foto's te zien, wordt het water als het ware omhoog geduwd door uw hoofd, om daarna heel snel te zakken achter uw hoofd en schouders. Vooral ter hoogte van de oren kan je zien dat het water lager is dan het wateroppervlak. Dat is heel handig want je kan dit dalletje gebruiken om te ademen terwijl uw hoofd toch laag blijft in het water.

Dit zou er dan zo moeten uitzien:


Op de foto zien we hoe Paul Newsome, Swim Smooth head coach, zijn mond zodanig beweegt zodat hij geen water zou binnenkrijgen. Dat wordt de Popeye  ademhaling genoemd.
Let ook hoe Paul zijn hoofd heel laag in het water blijft houden. Hij tilt zijn hoofd niet op, alhoewel velen de neiging hebben om dit wel te doen.




Oefenen van deze ademhaling

De ideale moment om deze manier van ademen te oefenen is tijdens de techniek drills bezig (vb Side kick met zwemvliezen). Door de zwemvliezen hebben je een constante (en hogere) snelheid waardoor die boeggolf zich heel goed gaat vormen:


Die side kick met zwemvliezen is daarom een heel goede manier om, naast de andere voordelen van deze oefening, ook uw ademhaling met uw hoofd laag in het water te oefenen.


Ik denk niet dat ik een boeggolf heb!

Heel dikwijls horen we van zwemmers dat het heel moeilijk is om te ademen zonder water binnen te krijgen. Als jij ook dat probleem hebt, denk je misschien dat je deze boeggolf niet hebt omdat je te traag zwemt, maar dat is heel zelden het geval.
De kans is groter dat je één van deze problemen hebt:

- Uw hoofd zit te diep in het water tijdens het zwemmen waardoor het water over uw achterhoofd stroomt. Als je dit doet, dan heeft de boeggolf geen kans om te vormen en kan je er natuurlijk ook niet in ademen. Als jij dat bent dat los je het probleem op met een iets hogere hoofdpositie.

- Uw hoofd te ver uit het water heffen tijdens het ademen zal de boeggolf breken waardoor je nog hoger uit het water moet om te ademen.



- Te ver vooruit ademen (positie B) waar de boeggolf nog iets te hoog is om efficiënt te ademen. Denk eraan om ter hoogte van uw oor te ademen (positie B) waar het water het laagste is.



Swim Smooth!