push-off

Start in een mooie torpedo houding

Geplaatst op 07/11/2017 - lanzarote, mobiliteit, push-off, Red Mist, stretch, SwimSquad, torpedo
Het starten in een een mooie torpedo houding is een goede hulp om uw zwemtechniek te ontwikkelen. Dit is ook de reden waarom iedere zwemmer of triatleet dit zou moeten doen. Ben je nu een beginner of een elite atleet, iedereen kan daar voordeel uit halen.

Voor we de voordelen gaan bespreken, gaan we eerst demonstreren hoe een goede torpedo houding eruit zou moeten zien:

- Plaats uw handen op elkaar. Draai de duim van de bovenste hand rond de onderste hand. De onderste hand is de hand van uw "slagarm" (rechterhand voor de rechtshandigen of omgekeerd).

torpedo position- Met de handen in die positie, strek de armen uit boven uw hoofd. In ideale omstandigheden zou je de armen tot achter uw hoofd moeten krijgen. Op die manier zal je de minste weerstand ondervinden in het water. Vele mensen hebben niet meer de flexibiliteit in het bovenlichaam om die positie vast te houden. Als dit bij jou ook zo is, kan stretching van het bovenlichaam hier een oplossing zijn.

- Vervolgens trek je de schouderbladen naar binnen zodat de armen zo dicht mogelijk tegen elkaar zitten. 

Op de foto's zie je hoe die torpedo houding eruit ziet bij de elite zwemmers.  In die positie zal je zowel de armen als de schouders, maar ook de buikspieren voelen rekken. Dat is één van de redenen waarom dit een goede houding is om te starten met zwemmen want dit rekkend gevoel zou je moeten kunnen vasthouden tijdens het zwemmen.

Deze torpedo houding zorgt voor de laagste weerstand in het water. Als je in deze houding, met een goede afduw uit de benen vertrekt, zal je heel snel door het water glijden. Probeer om ongeveer 50-60 cm onder het wateroppervlak te blijven en kom boven op het moment dat je een eerste armslag doet. 
Als je dit goed uitvoert, moet je toch minstens 5 meter ver geraken alvorens de armbeweging te starten. 

Als er vlagjes hangen boven uw zwembad, dan hangen die op 5m van de kant. 
De uitdaging zou moeten zijn om niet voor die vlagjes te beginnen met uw armslag na elk keerpunt.


Paul Newsome, Swim Smooth headcoach demonstreert de torpedo positie


Waarom is het nu zo belangrijk om na elk keerpunt in torpedo houding af te duwen (ook al ben je een triatleet die enkel in open water wedstrijden doet)?

1) De stretch die je voelt tijdens het afduwen zou je ook tijdens het zwemmen moeten vasthouden. Door steeds af te duwen in die torpedo houding kom je na elk keerpunt opnieuw in de goede houding.

2) Je beweegt zeer snel door het water in die positie (dat kan wel het dubbele zijn van uw zwemsnelheid) en dat kan je een idee geven van hoe sneller zwemmen kan aanvoelen.

3) De eerste armslagen na het afduwen in torpedo houding zullen sneller zijn dan uw normale tempo. Dat kan een goede manier zijn om die hogere snelheid langer vast te houden zonder uw zwemtechniek te verliezen.

4) Een goede torpedo houding ontwikkelt een goede mobiliteit van het bovenlichaam. Tijdens een gewone training zal je, afhankelijk van uw training, tussen de 40 en 100 keren afduwen in deze houding. Elke afduw is een kleine stretch van de borst- en schouderspieren. Dat kan, na verloop van tijd, een groot verschil opleveren in uw mobiliteit (en dus in uw zwemtechniek).

5) Als je heel onhandig en lui afduwt bestaat de kans dat je dat ook verderzet in uw zwemmen. Een goede zwemtechniek start met een goede afduw van de muur.

6) En....een afduw in torpedo houding is snel en dat zal zich ook vertalen in een snellere gezwommen tijd. Dat kunnen die extra seconden zijn die je nodig hebt om een baan op te schuiven naar een sneller baan bij uw club...

Aankondigingen:

  • Vanaf woensdag 08 November starten we bij de Swim Smooth SwimSquad met de CSS challenge. Startend vanuit een CSS test gaan we de komende 6 weken die gemeten CSS snelheid steeds strakker zetten. De uiteindelijke bedoeling is om op de volgende CSS test op Woensdag 20 December een duidelijke verbetering van uw CSS te zien (en dus sneller te zwemmen). Boek hier uw plaats 
  • We hebben nog 2 befaamde Red Mist sessies in 2017.
      • Zaterdag 25 November (7u30 - 9u00 in Kuurne)
      • Zaterdag 16 December (7u30 - 9u00 in Kuurne)
      • Boek hier uw plaats 
  • Voor de Swim Smooth trainingsstage in Lanzarote zijn de vrije plaatsen beperkt. 



Swim Smooth!