schouder flexibiliteit

Alle zwembaden dicht...wat nu? Tips wat je WEL kan doen.

"Don’t let what you can’t do interfere with what you can do.


Een wijsheid die in de huidige situatie nog meer waarheid bevat dat in andere tijden. Zwemmers (en bij uitbreiding alle sporters) lopen zenuwachtig rond omdat niemand weet wat de consequenties gaan zijn van het Covid-19 virus.
Alle aandacht moet nu gaan naar het inperken van het virus en alle regels van de overheden moeten strikt worden opgevolgd. Het is pas op die manier dat we samen uit deze, voor iedereen, uitzonderlijke situatie gaan raken.

Maar het is niet omdat je geen toegang meer hebt tot een zwembad dat je bij de pakken moet blijven zitten. Gebruik de vrijgekomen tijd voor dingen waar je de voorbije weken en/of maanden geen tijd voor had. Schoudermobiliteit, enkelflexibiliteit of core stability om er maar enkelen te noemen.

In het verleden hebben we al wat blogs gespendeerd aan deze individuele facetten en het is nu het moment om daar wat meer aandacht aan te besteden.


Heb je meer problemen met uw enkelflexibiliteit, dan raden we je aan om eens het artikel “4 tips om uw beenbeweging efficiënter te maken” eens na te lezen. Daar kan je namelijk een programma vinden om uw enkels wat losser te maken.


De Swim Smooth headcoach, Paul Newsome, zal ook geregeld een video publiceren om uw zwemspecifieke conditie in tijden van beperkte activiteit door het Covid-19 virus te overbruggen. 
Vandaag was er al een interessante video met een volledige sessie omtrent flexibiliteit en stabiliteit.



Swim smooth!

Werk thuis aan uw schouder mobiliteit

Tijdens de video analyse en correctie sessies worden we heel dikwijls geconfronteerd met het feit dat een gebrek aan schouder mobiliteit bij de zwemmer een impact heeft op zijn/haar zwemtechniek.

Terwijl de topzwemmers een heel grote flexibiliteit en stabiliteit hebben ontwikkeld van kinds af aan, hebben de meeste age groep triatleten en beginnende zwemmers, die flexibiliteit niet.

Factoren die uw bewegingsvrijheid en controle kunnen bepalen zijn onder andere:
  • Uw werk- en leefomgeving zoals het langdurig zitten aan een bureau of in de wagen

Vele uren aan een bureau zitten heeft ongetwijfeld een impact op uw mobiliteit
  • Een historische blessure aan schouder en/of spieren
  • Kortere spieren door krachttrainingen

Het overkruisen (uw hand over uw eigen middellijn bewegen) is een veel voorkomend fenomeen bij de zwemmers tijdens de video analyse.


Dit overkruisen is één van de oorzaken van het slingeren en ook één van de hoofdredenen waarom de benen steeds een schaarbeweging maken tijdens het zwemmen.
Alhoewel dit zeker niet de enige reden is, stellen we toch vast dat een groot aantal zwemmers waarbij we die problemen zien, ook een heel beperkte mobiliteit hebben in de schouders en rug.


Met enkele eenvoudige oefeningen, die als opwarming of thuis regelmatig kunnen worden uitgevoerd, kunnen we toch een verhoogde mobiliteit bekomen zonder al te veel grote inspanningen.

We hebben een eenvoudig oefenschema van 13 oefeningen opgesteld die daarbij kan helpen.
Klik op de onderstaande foto om te worden doorgestuurd. Je krijgt niet alleen een overzicht van het programma in pdf-formaat, maar ook een korte video van elke oefening zodat je die correct kan uitvoeren.


Klik op deze foto om dit schema in detail te ontvangen.



Swim Smooth !