Varga

Een beetje meer respect voor de Swinger (Swim Type5)

In deel 5 van ons overzicht van de Swim Types gaan we dit keer een groep van ervaren en gemotiveerde zwemmers bekijken. De Swingers (want zo noemen we dit type zwemmers) zijn snelle en efficiënte zwemmers, maar krijgen niet altijd het respect dat ze verdienen door hun onorthodoxe stijl.

Bij Swim Smooth doen we heel wat pogingen om deze zwemmers toch het respect te geven dat ze verdienen. De vraag voor jou is: moet je nu uw eigen zwemstijl aanpassen aan de "swinger" stijl? 


Swim Type 5: De Swinger

De Swinger populatie is zowat evenredig verdeeld tussen mannen en vrouwen. Bijna alle swingers hebben een achtergrond in het zwemmen bij de jeugd. Het zijn in veel gevallen gemotiveerde zwemmers die het tof vinden om in het water te liggen en zo veel mogelijk te zwemmen.

Swingers zijn van nature uit afstandszwemmers en kunnen ontwikkeld worden tot brilliante open water zwemmers, maar soms hebben ze wel wat problemen met de kortere sprint afstanden. Ze hebben het gevoel dat ze niet de topsnelheden bereiken van de Smooth swim types.

De meeste elite triatleten zijn Swingers en ook heel wat elite zwemmers gebruiken dit type van zwemstijl met veel succes. Enkele voorbeelden zijn de Brownlee broers, Harry Wiltshire (eerste zwemmer uit het water in Ironman Hawaii  2016), Richard Varga (eerste zwemmer uit het water op de OS in London en Rio), Gregorio Paltrinieri (Olympisch Kampioen Rio 1500m), Janet Evans, Laure Manadou, ....

Als kind zwemmend werd hun potentieel niet volledig erkend omdat de meeste zwemafstanden bij de jeugd relatief kort zijn, en dus meest geschikt voor zwemmers met een sprinter fysiologie. 

Hier zie je een klassieke Swinger in actie (elite open water zwemmer Melissa Benson):



Let op hoeveel ritme in deze stijl zit en let ook vooral op de "swinging" arm bij het overhalen. Het is van die manier van overhalen dat de naam "Swinger" werd bedacht. Swingers verkiezen deze manier van overhalen en dat is perfect voor open water zwemmen. De hoge hand positie heeft totaal geen moeite met het golvende water en de open arm zorgt ook voor minder weerstand van een wetsuit rond de schouders. 

Onderwater zien we regelmatig deze beenbeweging bij een Swinger:



Deze beenbeweging wordt de 2-takt genoemd omdat er steeds 2 beenbewegingen zijn per arm cyclus (in tegenstelling tot de 6-takt waar 6 beenbewegingen zijn per arm cyclus). Niet alle Swingers gebruiken de 2-takt (ongeveer 50% van de Swingers doet het). 

Bij niet-elite swingers zien we dikwijls een iets minder efficiënte 2-takt beweging en dat verdient wel wat aandacht (bijvoorbeeld tijdens een 121 video analyse):



Slag lengte

Swingers gebruiken niet de lange glijdende zwemstijl en het ziet er misschien allemaal wel wat gehaast of schokkerig uit. Dat is ook één van de redenen waarom deze zwemmers niet altijd gerespecteerd worden. Maar vergis je niet, indien goed uitgevoerd, is dat een heel snelle en efficiënte manier van zwemmen - en het is de ideale manier voor velen.

Vergelijk dit type van zwemmen met het fietsen op een klein verzet, elke pedaalslag (of armslag in het zwemmen) kost minder moeite maar je kan er gewoon meer doen. De verminderde kracht nodig voor deze stijl, maakt het voor de elite triatleten de perfecte manier van zwemmen, door hun lenigheid in hun bovenlichaam. Door deze kortere, snellere slag te ontwikkelen hebben ze niet de spiermassa nodig die we zien bij de elite zwemmers - en dit is dan weer een erorm voordeel in het lopen op het einde van de wedstrijd.

Afhankelijk van hun lengte en hun arm lengte, hebben Swingers ongeveer 42 tot 60 slagen nodig per 50m (18 tot 25m voor 25m). Zonder twijfel kan een zwemmer met hun mogelijkheden het doen met veel minder slagen, maar dat is voor de Swingers niet optimaal.


Moeten Swingers nu worden omgevormd tot Smooths?

In 1 woord, NEE! 
Swingers zwemmen met een stijl die van nature uit het best bij hen past en de recente resultaten van de Swingers in Open Water en Triatlon bewijzen dat dit heel efficiënt is. Het is helemaal onjuist om te beweren dat deze stijl van zwemmen hun resultaten negatief beïnvloedt. Het is zelfs een enorm voordeel om met deze stijl in open (turbulent) water te zwemmen. 

Net als elke zwemmer zullen er ook bij de Swinger wel enkele actiepunten zijn die kunnen verbeterd worden, maar deze verbeteringen betekenen zeker niet het volledig omscholen van de zwemmer.

Als je een poging doet om bij een Swinger een langere slag aan te leren, krijg je gegarandeerd het omgekeerde effect : ze zullen trager en minder efficiënt worden. Deze langer stijl past gewoon niet bij deze zwemmers. 

Enkele Swinger gegevens

Typische snelheid : tussen 3:50 en 6:30 voor 400m. 

Typische slagfrequentie : 65 - 110(!) Slagen per minuut

Vindt zwemmen leuk.
Doet graag lange sets waar ze goed kunnen doorzwemmen.
Doet niet zo graag de techniek sets met veel uitleg van de coach.
Haat de kortere sprint sets.



What's next?

Bij het verbeteren van de Swingers komt het er vooral op aan op het goede te blijven behouden, terwijl er verder gewerkt wordt aan het fijn afstellen. Het verbeteren van de 2-takt beenbeweging en het ritme in de slag zijn vaak voorkomende aspecten in het verbeterproces.
Maak zeker niet de fout om uw slag langer en trager te willen maken!



De Swim Types

SwimSmooth heeft 6 verschillende swimtypes gedefinieerd op basis van de fouten en prioriteiten. Weten in welke groep je thuishoort is de ideale manier om het verbeteren van uw individuele zwemstijl te starten.
Het is niet zo dat elke zwemmer voor 100% in een categorie past, maar je zal vaststellen dat er altijd wel een swimtype is voor een groot deel overeenkomt met uw eigen zwemstijl.



Om alles beter te begrijpen, zijn de figuren van de verschillende Swim Type's nogal humoristisch opgevat. Maar vergis je niet, de inzichten achter elk type zijn het werk van een lange studie op duizenden zwemmers in de laatste 10 jaar.

Volgende week bespreken we de ster van het zwembad, de Smooth.

Swim Smooth!