ploegentriatlon

Zwemmen in koud water...

Met de start van het triathlon seizoen en de koude temperaturen is er weer de nodige commotie over het zwemmen in koud water. Voor vele zwemmers is dit het eerste contact met het open water van het seizoen en het koude water zal voor velen als een ware shock aanvoelen. 





Als je sowieso al wat bang of onzeker bent in het open water dan is de nummer 1 regel om te onthouden : denk eraan om met een constante flow van bubbles uit te blazen onder water. Een natuurlijke reactie is, om onze adem op te houden op het moment dat je een bang gevoel krijgt, maar daardoor ga je CO2 opbouwen in uw lichaam. Deze CO2 opbouw gaat er op zijn beurt voor zorgen dat uw angstig gevoel nog zal worden versterkt en dat uw ademhaling zal worden versneld. Dit is een vicieuze cirkel waar je in raakt en dat kan leiden tot een paniek aanval in het water. 

Hoe een paniekaanval vermijden?


Spat met koud water in uw gezicht voor 10 tot 15 seconden. Door dit te doen, koel je uw gezicht al af tot de watertemperatuur zodat uw lichaam zich ook kan aanpassen aan de koude temperatuur. 

Van zodra in het water, start met het continu uitblazen onder water om uw techniek onder controle te houden.

Dit is misschien een heel simpele en eenvoudige tip, maar focussen op iets als uw ademhaling is een heel krachtig middel. Het constant uitblazen is iets dat je ZELF kan controleren en je zal jezelf meer kunnen ontspannen na enkele minuten. Zich zorgen maken over dingen die je niet onder controle hebt (het koude water, het weer, de zwemmers rond jou,....) zal alleen maar bijdragen tot verdere onzekerheid en angst en die parameters kan je toch niet veranderen.


Swim Smooth!