popeye

Probeer de "korte" ademhaling

Geplaatst op 29/05/2018 - jono van hazel, over-rotatie, popeye, rotatie, Swim Smooth
We vertellen niets nieuw als we beweren dat er heel wat kan verkeerd gaan met uw zwemtechniek tijdens het ademen. Eén van de meest voorkomende problemen tijdens het ademen is het over-roteren. 

Terwijl je zwemt is een rotatie in uw schouders en heupen van ongeveer 45-60 graden, een optimale rotatie: 




Het is normaal dat die rotatie iets meer is bij het ademen, maar als dit boven de 60 graden gaat, spreken we van over-rotatie. We zien heel regelmatig zwemmers die zelfs tot 80-90 graten gaan roteren tijdens het ademen. Dit is ook een veel voorkomend fenomeen bij zwemmers die steeds aan dezelfde kant ademen: 



Over-rotatie is echt wel een probleem, want het zorgt dat je volledig uit balans raakt tijdens het zwemmen, met als resultaat dat uw benen een schaarbeweging gaan maken om stabiliteit te zoeken. Die schaarbeweging zorgt voor een enorme weerstand die moet worden overwonnen in het water:  



Over-rotatie can verschillende oorzaken hebben zoals daar zijn : het wegzakken van uw voorste arm tijdens het ademen of overkruisen (insteken over uw middellijn). Dit zijn dan ook de fouten die je het eerst zal moeten aanpakken. Maar de kans bestaat, dat die over-rotatie een zodanige gewoonte is geworden, dat zelfs na het oplossen van die problemen, je nog steeds te ver roteert tijdens het ademen. 
Om dit dan toch nog te voorkomen kan je de "korte ademhaling" proberen.

De "korte ademhaling"

Het uiteindelijke doel is om minder te gaan roteren tijdens het ademen. Let wel dat het niet de bedoeling is om de rotatie weg te nemen (en vlak te gaan zwemmen) maar alleen maar om te verminderen tijdens het ademen.

Het veranderen van over-rotatie naar normale rotatie zal met zich mee brengen dat er minder tijd zal zijn om te ademen. Om tot die korte ademhaling, te komen, blijf je laag met uw hoofd in het water en vorm je de mond zoals Popeye vroeger zijn spinazie at: 



Aangezien je alle lucht al hebt uitgeblazen onder water, moet je enkel maar uw hoofd kort meedraaien met uw romp om in te ademen en uw hoofd onmiddellijk terug naar beneden te draaien. Deze ademhaling zou heel snel moeten gebeuren. Bekijk het youtube filmpje van Jono Van Hazel en je moet zelfs heel aandachtig kijken om zijn ademhaling te zien:

www.youtube.com/watch?v=s3HhNlysFDs

Probeer deze korte ademhaling bij uw volgende training. Het resultaat dat je zou moeten proberen te krijgen is dat het ritme volledig in uw zwemmen blijft, zonder onderbreking tijdens het ademen. 

Swim Smooth!

De boeggolf....de ideale plaats om te ademen

Eén van de kritieke punten en uitdagingen in het zwemmen is om te ademen terwijl uw hoofd toch nog laag genoeg blijft. Om te vermijden dat uw benen gaan zakken en om een onderbreking van uw ritme te voorkomen blijf je best zo laag mogelijk met uw hoofd in het water tijdens het ademen.

Om het hoofd laag te houden kan je gebruik maken van de boeggolf die zich vormt rond uw hoofd als je vooruit beweegt in het water. In de onderstaande foto's kan je duidelijk de vorming van de boeggolf zien. Op de eerste foto hebben we de golf duidelijk aangeduid om te begrijpen waar die zich bevindt:






Zoals op de foto's te zien, wordt het water als het ware omhoog geduwd door uw hoofd, om daarna heel snel te zakken achter uw hoofd en schouders. Vooral ter hoogte van de oren kan je zien dat het water lager is dan het wateroppervlak. Dat is heel handig want je kan dit dalletje gebruiken om te ademen terwijl uw hoofd toch laag blijft in het water.

Dit zou er dan zo moeten uitzien:


Op de foto zien we hoe Paul Newsome, Swim Smooth head coach, zijn mond zodanig beweegt zodat hij geen water zou binnenkrijgen. Dat wordt de Popeye  ademhaling genoemd.
Let ook hoe Paul zijn hoofd heel laag in het water blijft houden. Hij tilt zijn hoofd niet op, alhoewel velen de neiging hebben om dit wel te doen.




Oefenen van deze ademhaling

De ideale moment om deze manier van ademen te oefenen is tijdens de techniek drills bezig (vb Side kick met zwemvliezen). Door de zwemvliezen hebben je een constante (en hogere) snelheid waardoor die boeggolf zich heel goed gaat vormen:


Die side kick met zwemvliezen is daarom een heel goede manier om, naast de andere voordelen van deze oefening, ook uw ademhaling met uw hoofd laag in het water te oefenen.


Ik denk niet dat ik een boeggolf heb!

Heel dikwijls horen we van zwemmers dat het heel moeilijk is om te ademen zonder water binnen te krijgen. Als jij ook dat probleem hebt, denk je misschien dat je deze boeggolf niet hebt omdat je te traag zwemt, maar dat is heel zelden het geval.
De kans is groter dat je één van deze problemen hebt:

- Uw hoofd zit te diep in het water tijdens het zwemmen waardoor het water over uw achterhoofd stroomt. Als je dit doet, dan heeft de boeggolf geen kans om te vormen en kan je er natuurlijk ook niet in ademen. Als jij dat bent dat los je het probleem op met een iets hogere hoofdpositie.

- Uw hoofd te ver uit het water heffen tijdens het ademen zal de boeggolf breken waardoor je nog hoger uit het water moet om te ademen.



- Te ver vooruit ademen (positie B) waar de boeggolf nog iets te hoog is om efficiënt te ademen. Denk eraan om ter hoogte van uw oor te ademen (positie B) waar het water het laagste is.



Swim Smooth!